Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
faj píše:Eneer píše:Je velký rozdíl v tom, jestli jsou to trojačata počata přirozeně nebo po IVF. Přirozeně počatá se preventivně ukončují císařským řezem v 35.tt., a většina z nich je v pohodě, samozřejmě je tam větší riziko vrozených vad a předčasného porodu, ale to tělo je na to připravené!!! To je ten podstatný rozdíl, po IVF, bohužel po IVF tak tomu není. Proto po IVF ani po ,,lehké" stimulaci clostylbegitem tomu tak není, naprostá většina se rodí předčasně spontánně, na redukci bych nešla, i když nikdy neříkej nikdy.
Já znám jednu holčinu z diskuze, co porodila zdravá trojčata, nikdo jí redukci dokonce nenabízel, takže ani nevěděla, že je něco podobného možné, hodila bych odkaz, ale nevím, jestli by mi to admini neblokli, když se jedná o konkurenční stránkujinak zrovna jsem koukala na její profil a psala tam, že jedna holčina taky zrovna porodila trojčata s hezkýma mírama, V rodině máme taky trojčata, myslím, že je to prostě sázka do loterie - risknout to nebo mít větší jistotu se dvěma - to už je na každém z nás..
Aha, tak to jsem vůbec netušila, že je v tom rozdíl.
Pudloslava píše:faj píše:ja ti mam dojem, ze u dvojcat se resi, jestli jsou jedno nebo dvojvajecna. jednovajky jsou rizikovejsi a rodi se planovanym cisarem driv. neslysela jsem o tom, ze by to zalelzo na tom, jestli jsou po IVF nebo neEneer píše:Je velký rozdíl v tom, jestli jsou to trojačata počata přirozeně nebo po IVF. Přirozeně počatá se preventivně ukončují císařským řezem v 35.tt., a většina z nich je v pohodě, samozřejmě je tam větší riziko vrozených vad a předčasného porodu, ale to tělo je na to připravené!!! To je ten podstatný rozdíl, po IVF, bohužel po IVF tak tomu není. Proto po IVF ani po ,,lehké" stimulaci clostylbegitem tomu tak není, naprostá většina se rodí předčasně, pokud nepotratí. Tak já za sebe , pokud bych je počala spontánně, na redukci bych nešla, i když nikdy neříkej nikdy.
Já znám jednu holčinu z diskuze, co porodila zdravá trojčata, nikdo jí redukci dokonce nenabízel, takže ani nevěděla, že je něco podobného možné, hodila bych odkaz, ale nevím, jestli by mi to admini neblokli, když se jedná o konkurenční stránkujinak zrovna jsem koukala na její profil a psala tam, že jedna holčina taky zrovna porodila trojčata s hezkýma mírama, V rodině máme taky trojčata, myslím, že je to prostě sázka do loterie - risknout to nebo mít větší jistotu se dvěma - to už je na každém z nás..
Mám známou, co přirozeně počala jednovajky a porodila je přirozeně ![]()
Ahoj
,
mám kamarádku, která je také jaderný fyzik. Je z Ruska, z oblasti až za Uralem. Bydlí u nás v obci. Má dva kluky, jednomu je 19 let a druhému 4 roky. Má dobře načteno, co a jak by se mělo dělat s dětmi. Já mám dvojčata o trochu starší, ale její kázání, co by moje děti měly a neměly mi pěkně lezla krkem. A nejlepší je, jak nadává na naší školku. Podotýkám, že školka je po povodních 2002 zrekonstruovaná, je pro 40 dětí, je tam hraček jak smetí, velká zahrada, zahradní kolotoč a kopa jiných věcí. By mě zajímalo, jaké školky jsou v Rusku ![]()
Pokud jde o lidi, kteří vykřikují, že děti mít nechtějí, tak u některých je to jen dobře… Ale u většiny bych řekla, že je to jen póza. Ono je snadnější říct, nechci mít děti, než nejde mi počít děti. A těch druhých je mi líto. ![]()
Phoebe píše:
víc k tomu asi nemám co říct… lidé jsou různé, mají různé pocity a různá trápení.
Nikdo z nás pokud neprožil stejný život nemůže říct jak by se zachoval kdyby byl ve stejné kůži… Můžete tušit jak by jste se zachovali ve stejné či podobné situaci ale nikdy nemůžete vědět co by jste dělali kdybyste žili život toho dotyčného… Některé z vás by se měly celkem stydět…
To pak ale nemůžeš odsoudit ani masového vraha, protože nevíš, čím si v životě prošel. Třeba ho doma fyzicky a psychicky týrali a on celou svou nakumulovanou bolest a nenávist obrátil proti lidem.
Přesto to ale neznamená, že bys to měla schvalovat.
Prosím vás, hlavně si to tady zase někdo nevztahujte na sebe. Je to čistě teoretická úvaha.
Poslední soud K.ćapek)
Kugler je mnohonásobný vrah, kterému se zatím vždy podařilo uniknout spravedlnosti. Při poslední vraždě, kdy zabije četníka, který ho chtěl zatknout však zemře i on sám. Jeho o duše opustila tělo a Kuglerovi nastal poslední soud, v nebi. Kugler nejdříve zapírá, že by cokoli provedl, ale pak je přivolán svědek. Svědkem je sám Bůh. Ví o Kuglerovi vše a ten už se nesnaží zapírat ani lhát. Proč taky? Bůh ví přece všechno. Nakonec se Kugler zeptá Boha, kdo ho bude soudit, domnívá se, že právě on sám. Bůh mu však odvětí, že právě proto, že o něm ví úplně všechno ho soudit nemůže. O trestu rozhodují i na nebi lidé, kteří byli soudci na světě. Kugler je soudci odsouzen k doživotnímu trestu pekla.
„Protože všechno vím, nemohu vůbec soudit. Kdyby soudcové všechno, ale naprosto všechno věděli, nemohli by také soudit; jen by všemu rozuměli, až by je z toho srdce bolelo. Jakpak bych já tě mohl soudit? Soudce ví jen o tvých zločinech; ale já o tobě vím všechno. Všechno, Kuglere. A proto tě nemohu soudit.“
To je taky docela pěkné.
suvik píše:
Ivusko jsem po mimoděložním, kdybych si neudělala test, nepoznala bych to, protože bych si myslela, že mám jen delší a slabou menstruaci. test jsem si dělala jen proto, že jsem měla začít další cyklus stimulovat na IVF. Sledována jsem byla 14 dní hned od začátku, stres jak blázen, laparka se provedla v době, kdy už to krvácelo do břicha - ještě upřesním, že doktoři dělali jak nejlíp mohli.No, asi jsem svému přirozeně počatému dítěti málo věřila.
Tak každá holt máme jiný přístup a co? Já se opravdu nepoženu k doktorovi v 6. týdnu, prostě mi to přijde zbytečné. Podle některých asi riziko, ale moje ![]()
Phoebe píše:
víc k tomu asi nemám co říct… lidé jsou různé, mají různé pocity a různá trápení.
Nikdo z nás pokud neprožil stejný život nemůže říct jak by se zachoval kdyby byl ve stejné kůži… Můžete tušit jak by jste se zachovali ve stejné či podobné situaci ale nikdy nemůžete vědět co by jste dělali kdybyste žili život toho dotyčného… Některé z vás by se měly celkem stydět…
Tady ale nikdo nikoho nesoudil… Jinak to o tom, že nemlžeš soudit druhého, pokud jsi neprošel jeho cestu – vrahy ale soudíme celkem s vervou, co? Pro někoho, pro koho je potrat/redukce vražda, je to to samé. Zkus se na to podívat z tohoto úhlu a možná pochopíš… Ty dokážeš říct například, že bys nikdy nikoho nezavraždila? Já teda ne. A přesto, když ve zprávách vidíme vraha, trest schvalujeme (většinou).
ivuska.h píše:Phoebe píše:Tady ale nikdo nikoho nesoudil… Jinak to o tom, že nemlžeš soudit druhého, pokud jsi neprošel jeho cestu – vrahy ale soudíme celkem s vervou, co? Pro někoho, pro koho je potrat/redukce vražda, je to to samé. Zkus se na to podívat z tohoto úhlu a možná pochopíš… Ty dokážeš říct například, že bys nikdy nikoho nezavraždila? Já teda ne. A přesto, když ve zprávách vidíme vraha, trest schvalujeme (většinou).
Já bych klidně občas zavraždila svého manžela. Úplně to vidím jak do něho píchám nůž…
![]()
peggy.sl píše:ivuska.h píše:Já bych klidně občas zavraždila svého manžela. Úplně to vidím jak do něho píchám nůž…Phoebe píše:Tady ale nikdo nikoho nesoudil… Jinak to o tom, že nemlžeš soudit druhého, pokud jsi neprošel jeho cestu – vrahy ale soudíme celkem s vervou, co? Pro někoho, pro koho je potrat/redukce vražda, je to to samé. Zkus se na to podívat z tohoto úhlu a možná pochopíš… Ty dokážeš říct například, že bys nikdy nikoho nezavraždila? Já teda ne. A přesto, když ve zprávách vidíme vraha, trest schvalujeme (většinou).
Nikdo z nás pokud neprožil stejný život nemůže říct jak by se zachoval kdyby byl ve stejné kůži… Můžete tušit jak by jste se zachovali ve stejné či podobné situaci ale nikdy nemůžete vědět co by jste dělali kdybyste žili život toho dotyčného… Některé z vás by se měly celkem stydět…![]()
Já jsem ho tudle zase chtěla roztrhnout na dva kusy, ale pak mi došlo, že bych si rozhodně nepolepšila.
eva valoi píše:peggy.sl píše:Já jsem ho tudle zase chtěla roztrhnout na dva kusy, ale pak mi došlo, že bych si rozhodně nepolepšila.ivuska.h píše:Já bych klidně občas zavraždila svého manžela. Úplně to vidím jak do něho píchám nůž…Phoebe píše:Tady ale nikdo nikoho nesoudil… Jinak to o tom, že nemlžeš soudit druhého, pokud jsi neprošel jeho cestu – vrahy ale soudíme celkem s vervou, co? Pro někoho, pro koho je potrat/redukce vražda, je to to samé. Zkus se na to podívat z tohoto úhlu a možná pochopíš… Ty dokážeš říct například, že bys nikdy nikoho nezavraždila? Já teda ne. A přesto, když ve zprávách vidíme vraha, trest schvalujeme (většinou).
Nikdo z nás pokud neprožil stejný život nemůže říct jak by se zachoval kdyby byl ve stejné kůži… Můžete tušit jak by jste se zachovali ve stejné či podobné situaci ale nikdy nemůžete vědět co by jste dělali kdybyste žili život toho dotyčného… Některé z vás by se měly celkem stydět…![]()
Když on má hroznou sílu, jedině mně napadlo umlátit ho paličkou na maso až bude spát… ![]()
Opravdu by mě zajímalo, co autorku diskuse dovedlo k jejímu založení.
Snaha prohloubit pocit viny v ženách, které museli udělat tak náročné a traumatické rozhodnutí jako je redukce vysněného těhotenství?
Snaha ještě ztížit už tak náročné prožívání asistované reprodukce těm z nás, které ji musíme podstupovat?
Snaha prosadil legislativu, která celou asistovanou reprodukci a redukce vícečetných těhotenství postaví mimo zákon?
Příležitost uplivnout si na ty druhé a cítit se jako strážce morálky?
Opravdový zájem a snahu pochopit jistě navýsost obtížnou situaci popsanou v prvním příspěvku nějak nevidím…
Ano, bylo tu zmíněna celá řada závažných etických otázek: Je neplodnost nemoc nebo úděl? Existuje něco jako právo na dítě? Je správné zabít jeden plod nebo riskovat smrt obou?
Každý člověk může odpovídat různě.
Ale věř, že z teoretického hlediska spokojené matky několika dětí to vypadá sakra jinak než z hlediska těch, kteří tuto bolest prožívají…A ti si myslím od těch šťastnějších zasluhují spíš soucit a pokus o empatii než jedovatou slinu…
arnaa píše:
Opravdu by mě zajímalo, co autorku diskuse dovedlo k jejímu založení.Snaha prohloubit pocit viny v ženách, které museli udělat tak náročné a traumatické rozhodnutí jako je redukce vysněného těhotenství?
Snaha ještě ztížit už tak náročné prožívání asistované reprodukce těm z nás, které ji musíme podstupovat?
Snaha prosadil legislativu, která celou asistovanou reprodukci a redukce vícečetných těhotenství postaví mimo zákon?
Příležitost uplivnout si na ty druhé a cítit se jako strážce morálky?
Opravdový zájem a snahu pochopit jistě navýsost obtížnou situaci popsanou v prvním příspěvku nějak nevidím…
Ano, bylo tu zmíněna celá řada závažných etických otázek: Je neplodnost nemoc nebo úděl? Existuje něco jako právo na dítě? Je správné zabít jeden plod nebo riskovat smrt obou?
Každý člověk může odpovídat různě.
Ale věř, že z teoretického hlediska spokojené matky několika dětí to vypadá sakra jinak než z hlediska těch, kteří tuto bolest prožívají…A ti si myslím od těch šťastnějších zasluhují spíš soucit a pokus o empatii než jedovatou slinu…
Víš co mě vedlo k založení téhle diskuze? To, jak automaticky k tomu někteří přistupují, jako k takové malé úpravě umělého oplodnění. To byl ten prvotní impulz. Redukce je pro mě prakticky volba mezi mými dětmi - jestli to někdo vidí jinak, jako že asi značná část populace, tak prosím.
Nechci se tady pořád opakovat a není to o tom, že bych nepřála neplodným lidem jejich děti.
Prostě pokud bych dopředu věděla o tom, že může dojít k situaci, že budu muset usmrtit své dítě, tak bych od toho dala ruce pryč.
Ale to přeci nemusí nikoho zajímat, já o tom nerozhoduji, nicméně jsem veřejně vyjádřila svůj postoj.
Jsou tady zakládány diskuze o hovínkách, prdíkách a prdění. Často se tady objeví dotaz na to, jestli může být dotyčná těhotná, když měla několikrát pohlavní styk s kondomem a neví, jestli ale třeba se to tam nemohlo nějak dostat nebot´za tři dny má dostat ms a od včera ji už dvakrát píchlo v podbříšku…Tak mi nechte prosím právo na založení diskuze, která není třeba zrovna podle vašeho gusta.
nojo, ale to, že se v nějakém oboru nebo činnosti vyskytujou nezodpovědná hovada, kterým není drahý život (jejich ani cizí), to přece ještě neznamená, že odsoudím celou tu činnost ![]()
viz auta…na silnicích je možno denně potkat v autech x debilů, který jedou nezodpovědně a ohrožujou nevinný, často je přímo zabijou. Ale stejně tak jsou na těch silnicích sanitky, který právě jedou nějaký život zachránit
a stejně je to s IVF-primárně ta metoda prostě pomáhá neplodným párům k dětem, jsou to děti nevýslovně chtěné, milované a opečovávané. No, ale bohužel v CARech mezi doktory a mezi neplodnými páry jsou taky někteří, kterým není život drahý a nehledí napravo nalevo. Ale troufám si říct, že těch je fakt minimum. Já jsem snad za celou dobu, co na tyhle diskuze a fóra chodím, potkala jen jedinou osobu, kterou i já odsuzuju (Ugluk si možná na ni vzpomene taky): ze zdravotních důvodů nesměla mít dvojčata, přesto pokaždé zavedli 2 embrya s tím, že kdyžtak půjde na redukci. Poprvé jí to vyšlo, podruhé už ne a přišla o děti obě. Ale tam byla chyba i v CARu, lékař se měl jednoznačně vyjádřit tak, že když dvojčata mít nesmí, tak je prostě nedostane a basta.
a dvojčata a trojčata je možno počít i přirozeně, proč to házet jen na IVF. Jasně, je jich možná míň, ale s touto optikou bysme mohli zakázat počínat lidem vůbec, protože co když budou čekat tři, čtyři děti…
eva valoi
redukce bude vzdycky kontroverzni tema s mnoha pro a proti, totez pri svobode projevu k teto tematice, vzdycky se najde par lidi, co bude pro a proti, takze suma sumarum, kdyz se o tom bude diskutovat na urovni a bez urazek ci jakychkoliv dalsich podpasovek, tak to bude aspon prinosna diskuze. A nekdy je lepsi znat vice nazoru, byt jsou jakekoliv, ale v normalni forme ![]()
ten kdo redukci nezazil, muze tezko soudit toho, kdo to zazil a tim nemyslim redukci jen z rozmaru, coz jsme uz dlouho nevidela, ze by jen tak.....
El, osobně si vybavuji ještě jednu (za šest let lezení po těchto fórech), asi taky vzpomeneš, ta si nechala zavést dokonce tři (samo o sobě zavedení tří kvalitních embryí mladé ženě při prvním IVF by snad mělo být na odebrání lékařské licence) s tím, že ani dvojčata by nepřipadala v úvahu - ano, v tomto případě ji snad definitivně odsoudí každý příčetný člověk, ale opravdu to není chyba metody, ale duševně vyšinutého jedince a lékaře upřednostňujícího zisk před morálkou.
Ovšem Eva tu mluví o redukci jako cílené metodě a doplňku umělého oplodnění a navíc do toho tahá osobní útoky a napadání (nařknout Eshtu z toho, že cíleně redukovala holčičky na úkor chlapečků) a na úvod dala příklad, kde byla redukce provedena ze zdravotních důvodů, jen shodou okolností došlo k otěhotnění pomocí IVF. A v této rovině to opravdu není civilizovaná diskuze, sorry.