Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ivu mame v domovske diskuzi holcinu co mimodelozni nebolelo az do chvile kdy ji praskl vejcovod…
takze to asi mozne je.. malem umrela.. Takze za me bych si pro potvrzeni ze je tam kde ma urcite sla…
ppalea píše:
ivu mame v domovske diskuzi holcinu co mimodelozni nebolelo az do chvile kdy ji praskl vejcovod…takze to asi mozne je.. malem umrela.. Takze za me bych si pro potvrzeni ze je tam kde ma urcite sla…
no to je přesně jeden z hlavních důvodů proč se těhotenství kontroluje časným utz..ne jen aby se maminka pokochala bijícím srdíčkem
Pudloslava píše:
Jenže u Juliány to bylo dost velký překvapení pro všechny, že přežila. K rodicum mam rozhodne maximalni obdiv. Navíc vyhráno nemá, má dvě těžké vady, které se naštěstí kompenzují vzájemně, ale nikdo neví, kdy se ta vzácná rovnováha poruší.
U Edwardse je to opravdu prakticky jistota „poroď a pohřbi“. Skoro kazdej vam rekne, ze by sel na potrat, aby to mel za sebou co nejdriv. Vim to, po tripplech jsem o tom zvanila s kazdym, koho jsem potkala.
Pudloslavo, o Edwardsově syndromu vím co to znamená a že je to prakticky vada neslučitelná se životem. Většina dětí, pokud se dožije porodu, umírá krátce po porodu. Juliánka je opravdu jedna z výjimek. Myslím ale, že tohle všechno její rodiče věděli a přesto do toho šli. Dejme tomu s jakousi odevzdaností a pokorou a vědomím, že to asi dopadne špatně, ale že i třeba těch pár hodin či dní společného života bude mít nějaký smysl. Nakonec to všechno dopadá dobře a Juliánka si podle všeho život docela užívá. To že jednou zemře je naprosto jisté, tuhle jistotu máme nakonec všichni. Prostě tito lidé mají můj respekt. Přesto bych v tomto případě pochopila, kdyby se někdo rozhodnul jinak.
Příspěvek upraven 25.08.11 v 20:56
eshta píše:ppalea píše:no to je přesně jeden z hlavních důvodů proč se těhotenství kontroluje časným utz..ne jen aby se maminka pokochala bijícím srdíčkem
ivu mame v domovske diskuzi holcinu co mimodelozni nebolelo az do chvile kdy ji praskl vejcovod…takze to asi mozne je.. malem umrela.. Takze za me bych si pro potvrzeni ze je tam kde ma urcite sla…
Taky jsem několikrát narazila na informaci, že je to život ohrožující.
ivuska.h píše:Pudloslava píše:No my jsme jednu doby měli na Edwardse mírné podezření, tak jsem to dost zkoumala a přemýšlela, co bych dělala a zrovna u této vady jsem byla pro donošení a ponechání umřít přirozeně. Jen nevím, jak je to potom s resuscitací a tím, co doktoři vlastně „musí“ dělat, jestli by šlo prostě nechat dítě dodýchat a necpat do něj hned hadičky atd. Což se teda týká i porození dětí s jinými postiženími.
Jenže u Juliány to bylo dost velký překvapení pro všechny, že přežila. K rodicum mam rozhodne maximalni obdiv. Navíc vyhráno nemá, má dvě těžké vady, které se naštěstí kompenzují vzájemně, ale nikdo neví, kdy se ta vzácná rovnováha poruší.
U Edwardse je to opravdu prakticky jistota „poroď a pohřbi“. Skoro kazdej vam rekne, ze by sel na potrat, aby to mel za sebou co nejdriv. Vim to, po tripplech jsem o tom zvanila s kazdym, koho jsem potkala.
Ivusko, co já vím, tak u těchto dětí se nějaká násilná resuscitace neprovádí a je to i na domluvě s rodiči děťátka. Nevidělas film „Zachraňte Edwardse“? Vřele doporučuji, je to moc pěkné.
eshta píše:Dík, jsem ráda, že znám názor odborníka.Anonymní píše: . Nevím, jestli za můj předčasný porod mohla redukce, ale já si myslím, že jo (ale nikdo mi to ani nepotvrdil, ani nevyvrátil). Nicméně vzít to zpátky už nemůžu a dvě děti mám v pořádku.doc Marděšič, který mi redukci prováděl, mi tvrdil, že riziko potratu způsobeného redukcí je jen do 20tt (cca 5-10%)..potom se těhotenství už bere jako normální a redukce na případný předčasný porod vliv nemá
Davdan píše:Anonymní píše:
No nic, jdeme s dětma pozorovat netopýry![]()
![]()
Kdyby hvězdy, ale netopýry??
No, hvězdy svítí i v zimě, ale netopýři létají teď. Myslím, že jsou tu dva ![]()
ivuska.h píše:Pudloslava píše:No my jsme jednu doby měli na Edwardse mírné podezření, tak jsem to dost zkoumala a přemýšlela, co bych dělala a zrovna u této vady jsem byla pro donošení a ponechání umřít přirozeně. Jen nevím, jak je to potom s resuscitací a tím, co doktoři vlastně „musí“ dělat, jestli by šlo prostě nechat dítě dodýchat a necpat do něj hned hadičky atd. Což se teda týká i porození dětí s jinými postiženími.
to bych se nebala, spis opaku, ze by mu treba nepomohli i kdyby to slo,protoze to je Edwards. Jedna maminka psala v denicku, ze ji u ditete odoperovali srdecni vadu, az kdyz zjistili, ze to neni edwards.
eshta píše:Anonymní píše: . Nevím, jestli za můj předčasný porod mohla redukce, ale já si myslím, že jo (ale nikdo mi to ani nepotvrdil, ani nevyvrátil). Nicméně vzít to zpátky už nemůžu a dvě děti mám v pořádku.doc Marděšič, který mi redukci prováděl, mi tvrdil, že riziko potratu způsobeného redukcí je jen do 20tt (cca 5-10%)..potom se těhotenství už bere jako normální a redukce na případný předčasný porod vliv nemá
ale to je hustě vysoký riziko.....
Eneer píše:
Já znám jednu holčinu z diskuze, co porodila zdravá trojčata, nikdo jí redukci dokonce nenabízel, takže ani nevěděla, že je něco podobného možné, hodila bych odkaz, ale nevím, jestli by mi to admini neblokli, když se jedná o konkurenční stránkujinak zrovna jsem koukala na její profil a psala tam, že jedna holčina taky zrovna porodila trojčata s hezkýma mírama, V rodině máme taky trojčata, myslím, že je to prostě sázka do loterie - risknout to nebo mít větší jistotu se dvěma - to už je na každém z nás..
Je velký rozdíl v tom, jestli jsou to trojačata počata přirozeně nebo po IVF. Přirozeně počatá se preventivně ukončují císařským řezem v 35.tt., a většina z nich je v pohodě, samozřejmě je tam větší riziko vrozených vad a předčasného porodu, ale to tělo je na to připravené!!! To je ten podstatný rozdíl, po IVF, bohužel po IVF tak tomu není. Proto po IVF ani po ,,lehké" stimulaci clostylbegitem tomu tak není, naprostá většina se rodí předčasně, pokud nepotratí. Tak já za sebe , pokud bych je počala spontánně, na redukci bych nešla, i když nikdy neříkej nikdy. ![]()
Pudloslava píše:eshta píše:ale to je hustě vysoký riziko.....Anonymní píše: . Nevím, jestli za můj předčasný porod mohla redukce, ale já si myslím, že jo (ale nikdo mi to ani nepotvrdil, ani nevyvrátil). Nicméně vzít to zpátky už nemůžu a dvě děti mám v pořádku.doc Marděšič, který mi redukci prováděl, mi tvrdil, že riziko potratu způsobeného redukcí je jen do 20tt (cca 5-10%)..potom se těhotenství už bere jako normální a redukce na případný předčasný porod vliv nemá
Ale pořád menší, než potrat všech tří dětí najednou v pátém měsíci, kterým mi doktor vyhrožoval.
Byla jsem i na odběru plodové vody, protože testy na vvv jsem měla tak šílené, že jsem se nevešla do tabulky.
Měla jsem zánět dělohy, mohlo to mít i jinou příčinu. Dětem se ven ještě nechtělo, ale bohužel musely. Potřebovala jsem viníka a padlo to na tu redukci, jinou objektivní příčinu jsem neměla.
faj píše:Eneer píše:Je velký rozdíl v tom, jestli jsou to trojačata počata přirozeně nebo po IVF. Přirozeně počatá se preventivně ukončují císařským řezem v 35.tt., a většina z nich je v pohodě, samozřejmě je tam větší riziko vrozených vad a předčasného porodu, ale to tělo je na to připravené!!! To je ten podstatný rozdíl, po IVF, bohužel po IVF tak tomu není. Proto po IVF ani po ,,lehké" stimulaci clostylbegitem tomu tak není, naprostá většina se rodí předčasně, pokud nepotratí. Tak já za sebe , pokud bych je počala spontánně, na redukci bych nešla, i když nikdy neříkej nikdy.
Já znám jednu holčinu z diskuze, co porodila zdravá trojčata, nikdo jí redukci dokonce nenabízel, takže ani nevěděla, že je něco podobného možné, hodila bych odkaz, ale nevím, jestli by mi to admini neblokli, když se jedná o konkurenční stránkujinak zrovna jsem koukala na její profil a psala tam, že jedna holčina taky zrovna porodila trojčata s hezkýma mírama, V rodině máme taky trojčata, myslím, že je to prostě sázka do loterie - risknout to nebo mít větší jistotu se dvěma - to už je na každém z nás..
ja ti mam dojem, ze u dvojcat se resi, jestli jsou jedno nebo dvojvajecna. jednovajky jsou rizikovejsi a rodi se planovanym cisarem driv. neslysela jsem o tom, ze by to zalelzo na tom, jestli jsou po IVF nebo ne
Pudloslava píše:eshta píše:ale to je hustě vysoký riziko.....Anonymní píše: . Nevím, jestli za můj předčasný porod mohla redukce, ale já si myslím, že jo (ale nikdo mi to ani nepotvrdil, ani nevyvrátil). Nicméně vzít to zpátky už nemůžu a dvě děti mám v pořádku.doc Marděšič, který mi redukci prováděl, mi tvrdil, že riziko potratu způsobeného redukcí je jen do 20tt (cca 5-10%)..potom se těhotenství už bere jako normální a redukce na případný předčasný porod vliv nemá
on sám mluvil o 5%, na internetu jsem našla v nějaké statistice 10%..proto cca 5-10% ![]()
jj riziko určitě není malé..a kor pro někoho kdo počal po několikaletém snažení..když to napíšu úplně upřímně, tak pro mě 5-10% až tak vysoké nebylo - riziko hodně časného porodu bylo vyšší..já jsem otěhotněla vlstně bez problémů, takže jsem nemusela až tak řešit bolestivost střetu několikaletého snažení a rizika z celkového potratu..teď píšu upřímně
faj píše:Eneer píše:Je velký rozdíl v tom, jestli jsou to trojačata počata přirozeně nebo po IVF. Přirozeně počatá se preventivně ukončují císařským řezem v 35.tt., a většina z nich je v pohodě, samozřejmě je tam větší riziko vrozených vad a předčasného porodu, ale to tělo je na to připravené!!! To je ten podstatný rozdíl, po IVF, bohužel po IVF tak tomu není. Proto po IVF ani po ,,lehké" stimulaci clostylbegitem tomu tak není, naprostá většina se rodí předčasně, pokud nepotratí. Tak já za sebe , pokud bych je počala spontánně, na redukci bych nešla, i když nikdy neříkej nikdy.
jenze ono se ukoncuji vsechny trojcetne a vicetne tehotenstvi kolem 36tt bez toho aniz by to bylo z IVF nebo ne ![]()
a zadny rozdil mezi normalne pocetyma trojkama a z IVF neni, vsechno je to jen o stesti , nahode a hlavne pozici maminy:-) znam prirozene pocate trojky, ktere se narodily ve 33tt, takze toto se me zda tvrdit trosku nepodlozene
![]()
Pudloslava píše:faj píše:ja ti mam dojem, ze u dvojcat se resi, jestli jsou jedno nebo dvojvajecna. jednovajky jsou rizikovejsi a rodi se planovanym cisarem driv. neslysela jsem o tom, ze by to zalelzo na tom, jestli jsou po IVF nebo neEneer píše:Je velký rozdíl v tom, jestli jsou to trojačata počata přirozeně nebo po IVF. Přirozeně počatá se preventivně ukončují císařským řezem v 35.tt., a většina z nich je v pohodě, samozřejmě je tam větší riziko vrozených vad a předčasného porodu, ale to tělo je na to připravené!!! To je ten podstatný rozdíl, po IVF, bohužel po IVF tak tomu není. Proto po IVF ani po ,,lehké" stimulaci clostylbegitem tomu tak není, naprostá většina se rodí předčasně, pokud nepotratí. Tak já za sebe , pokud bych je počala spontánně, na redukci bych nešla, i když nikdy neříkej nikdy.
jj dvojčata dvojvaječná se preventivně nehospitalizují a berou se jako méně riziková a porod je většinou plánován na ukonč 38-39tt ![]()
jednovaječné dvojky jsou víc hlídané kvůli případnému transfůznímu syndromu a většinou se plánuje ukončení těhotenství dřív-ale je to dost individuální..znám holčinu, co má teprve jednovajky porodit a má naplánovanou sekci na 38tt a to měla problémy s plodovou vodou a část vody jí u jednoho dvojčete odpouštěli..vše je individuální ![]()
u trojčat to bude ale jinak, tam je preventivní hospitalizace jistá ať už jsou počaty tak či tak
Pudloslava píše:faj píše:ja ti mam dojem, ze u dvojcat se resi, jestli jsou jedno nebo dvojvajecna. jednovajky jsou rizikovejsi a rodi se planovanym cisarem driv. neslysela jsem o tom, ze by to zalelzo na tom, jestli jsou po IVF nebo neEneer píše:Je velký rozdíl v tom, jestli jsou to trojačata počata přirozeně nebo po IVF. Přirozeně počatá se preventivně ukončují císařským řezem v 35.tt., a většina z nich je v pohodě, samozřejmě je tam větší riziko vrozených vad a předčasného porodu, ale to tělo je na to připravené!!! To je ten podstatný rozdíl, po IVF, bohužel po IVF tak tomu není. Proto po IVF ani po ,,lehké" stimulaci clostylbegitem tomu tak není, naprostá většina se rodí předčasně, pokud nepotratí. Tak já za sebe , pokud bych je počala spontánně, na redukci bych nešla, i když nikdy neříkej nikdy.
Píšu o trojčatech!!