Redukce plodů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
25.8.11 13:07

Zajímalo by mě co vy na tohle www.ceskatelevize.cz/…dnost/video/

• Citovat
  • Upravit
4880
25.8.11 13:15
eva valoi píše:
ugluk píše:
Pudloslavo, bylo to její několikáté IVF, nechala si zavést dvě, obě se chytla, ale těhotenství bylo od začátku značně problémové, hodně krvácení a doktoři jí tvrdili, že dvě děti nedonosí. Ve 12.tt šla na redukci, druhé dítě zdárně donosila až do termínu. Předem samozřejmě problémy nepředpokládali.
Já nechci rozebírat tenhle konkrétní případ, ale dost mi právě z toho popisu vyplývá účelovost jednání - vsadila na to vše, nechala zavést dvě, k jejímu překvapení se chytla…začaly komplikace, nechtěla riskovat předčasný porod nebo narození poškozeného dítěte…

Kdybych šla na IVF, tak bych si také nechala zavést 2 embrya. Buď se uchytí jedno, obě nebo žádné. Dvojčata by mi vůbec nevadili, ale pokud bych krvácela, tvrdlo by mi břicho, nebo by se mi dokonce začal zkracovat čípek a já nevím co všechno, hrozil by předčasný porod (kde by byla šance na přežití nulová) nebo potrat a doktor by mi řekl, že by byla v tomto případě lepší redukce, nebo že umřou obě, tak bych na redukci šla. Ze zdravotních důvodů určitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
25.8.11 13:19

ještě bych chtěla uvést na pravou míru, jak to u nás bylo - čtyřčata čtyřvaječná byla vidět na prvním utz , na druhém utz totéž - vždy bijící 4srdíčka..k redukci jsme se s manželem rozhodli, já si emailama sjednala konzultaci s dr a přesně v 10+5tt měl být zákrok. Den před redukcí jsem byla na kontrolním utz, kde dr zjistil, že se pár dní před jedno srdíčko zastavilo samo, takže jsem na konci podstoupila redukci 3 na 2 :wink:
celou dobu jsme se rozhodovali o redukci 4 na 2, ale i donošení trojčat bylo pro mě moc velké riziko kvůli malému dítěti doma..
píšu to jen pro pořádek, že na konec redukce byla jen 3 na 2 :wink:
kdybych bývala neměla doma malé dítě, tak bych určitě zaváhala a možná (ale to nevím) bych do trojčat bývala šla a těhotenství bych si v určitém stadiu odležela..ale nevím..
prostě to rozhodování alespoň u nás záviselo na mnoha okolnostech

Příspěvek upraven 25.08.11 v 13:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31383
25.8.11 13:20

v životě jsem neslyšela o „genu neplodnosti“, jen takový by byl předpokladem k tomu, aby se dědil :think:

plno žen je neplodných kvůli prodělaným zánětům, plno mužů kvůli zanedbané operaci kryptorchismu v dětství..samozřejmě jsou i choroby, ke kterým se neplodnost druží (Kartagenerův syndrom, Klinefelterův sy, Turnerův sy, nosičství cystické fibrozy-tam to může a nemusí být)…ale obecně vzato bych neřekla, že se neplodnost dá zdědit. Snad sklon k nižší plodnosti dejme tomu, ale to se dá obejít i jinak, než IVF (minimální stimulace atd.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.11 13:25

eshto
také bych šla,už jen protože potřebuju být i já zdravou mámou,a nezvládla bych asi ani finančně péči o postižené,další věc je i kdyby byla zdravá,tak v dnešní době je potřeba vzdělání,aktivity atd,a ne jen mít detí hafo a všichni na sebe hladově koukat,a vide t smutné oči detí že jim nemohu koupit ani zmrzlinu

děkuji za video

• Citovat
  • Upravit
4880
25.8.11 13:27
Anielkha píše:
eshta píše:
Anonymní píše:
evo
už tady si rýpala v teto diskuzi, tak by mě jen zajímalo co si chtela vyřešit založením této, bud ráda že máš zdravé decka,a modli se aby některé z nich mohlo mít také svoje děti a nebylo neplodné, doufej že kdyby si náhodou otěhotněla že plod bude zdravý,a doufej že kdyby náhodou že se vám nepovedou třeba rovnou trojčata, a víš možná bych ti přála zažít tuto bolest aby jsi poznala jak moc to bolí v srdi ana duši, pamatuj že boží mlýny meloutady máš zminovanou diskuzi, a zamysli se
https://www.emimino.cz/…dukce-54031/
děkuju za odkaz na diskuzi :wink:
celkem jsem si ráda přečetla, že by některé holky dost vážně uvažovaly o redukci trojčat aniž v té situaci kdy byly..
už jsem si tu chvílema připadala divně, že jen málo přispívajících do této diskuze vidělo tak veliké riziko event.postižení díky předčasnému porodu, kterému bych se se čtyřčatama nevyhnula..
fakt díky

na IVF mam rozpolceny nazor (ale uznavam se, ze se mi to keca, kdyz mam doma dite prirozene pocate), sama nevim, jeslti bych sla, resili jsme to s manzelem jeste pred otehotnenim, ale ne z duvodu co uvadi holky… mne spis desi to, co se deje s lidskym genofondem, za chvili uz nikdo nebude moct mit deti prirozene (ale uznavam, ze se mi to keca), dle mne to uplne popira evolucni vyvoj, nedesi vas treba, ze svym detem predate neplodnost? to neni zadne napadani, ale tema k diskuzi.. jak tohle vnimate?

ale byt na tvem miste na redukci bych sla… jestli te to podpori.

Neplodnost může být dědičná? Tím myslím, pokud se snažím 10 let o dítě, žádná vada mi nebyla žjištěna, šla jsem na IVF, budu mít dceru a ta má předpoklady pro neplodnost? :think:

O tom, že za takové 4-5generací bude přirozené početí asi rarita jsem přemýšlela, protože všechno jde do háje. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68943
25.8.11 13:30

A naopak - moji rodiče se o mě intenzivně snažili přes pět let, tehdy žádné IVF nebylo, nakonec se jim zadařilo přirozeně. Když i já jsem překročila tu pětiletou hranici, kolikrát jsem si říkala, že jsem to třeba „zdědila“ po mámě a jestli tím jednou má potenciální dcera může trpět taky.
V této souvislosti mě napadají dvě věci - jednak jestli teda lidé, kterým to léta nejde, by se preventivně měli přestat snažit, protože co když to jednou jejich děti podědí a budou se tím trápit? A dále - nikdy, opravdu nikdy bych svým rodičům nevyčetla, že jsem neplodná, i kdyby se nějak dalo 100% potvrdit, že jsem to po nich podědila a oni o této možnosti věděli (oboje je samozřejmě blbost). Protože jim navěky budu vděčná, že to zkoušeli tak dlouho, nevzdávali se a já díky nim smím být tady :srdce: I kdybych sama nikdy mít děti neměla, je pro mě stále zázrak, že tu jsem, živá a zdravá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
25.8.11 13:31
Anonymní píše:
eshto
také bych šla,už jen protože potřebuju být i já zdravou mámou,a nezvládla bych asi ani finančně péči o postižené,další věc je i kdyby byla zdravá,tak v dnešní době je potřeba vzdělání,aktivity atd,a ne jen mít detí hafo a všichni na sebe hladově koukat,a vide t smutné oči detí že jim nemohu koupit ani zmrzlinuděkuji za video

toto byl i u nás jeden z doplňkových argumentů - finance a možnost dát tolika dětem (byť zdravým)kvalitní život..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68943
25.8.11 13:33

Jinak nevím, jestli jsou dostupné nějaké statistiky, ale je všeobecně známo, že první dítě narozené díky IVF počalo svého potomka naprosto bez problémů. Její matka tehdy IVF podstoupila kvůli neprůchodným vejcovodům, což v té době byl definitivní verdikt, že své dítě nikdy nepočne. Teď už má vnoučata :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.11 13:34

diskuze se tu teda pekelně rozjela a myslím, že v mnoha ohledech je velmi necitlivá. to že má někdo na něco názor, ještě neznamená, že budu druhé ponižovat a urážet! :nevim:

každopádně…otázka potratů a redukcí a tak…je velmi složité téma…nejsem zastáncem potratů, ale nejsem ani úplným odpůrcem…kdysi jsem četla nějakou knížku (název bohužel neznám) bylo to o lékařce ve Francii v době, kdy tam byly zakázané potraty, ale i antikoncepce…byla to síla, co se dělo, jak musely umírat mladý maminy a nechávaly po sobě kopu dětí…fakt hrůza! od tý doby prostě neumím říct…potrat nikdy!!

a vůbec od jistý doby neumím říct na něco, že JÁ BYCH NIKDY! on mě totiž osud ukázal, jak se v takovým vyjádření můžu mýlit. ve zkratce popíšu můj příběh. jsem silně prorodinný typ se šťastným dětstvím, úžasnýma rodičema a taky jsem takovou rodinu chtěla. a i to tak vypadalo. zamilovala jsem se, vzali jsme se, snažili o dítě a prd…léta nic! krásnej vztah šel pomalu do kopru…a během půlroku jsem ztratila svou milovanou rodinu, na který jsem lpěla…kvůli blbýmu nedorozumění, přišla jsem o manžela, kterej odešel za jinou, protože se zamiloval a totálně mi selhalo zdraví…byla jsem na dně…neměla jsem rodinu, manžela, děti…ani naději, že bych děti mohla mít a bohužel jsem neměla ani zdraví…nezbylo mi nic. a v tu chvíli mě začala zžírat čím dál víc myšlenka na dítě…že chci, musím, musím mít někoho, koho budu milovat a kdo bude potřebovat a milovat mě…vyplnit to prázdné srdce!! udělala jsem něco, co jsem vždycky odsuzovala a říkala, že nikdy. prostě jsem hledala někoho, kdo dodá sperma…ne tatínka…já chlapy nesnášela a byla na ně nas.aná…ale někoho, kdo mi udělá dítě a nebude o tom ani vědět!!!

NAŠTĚSTÍ se to nepovedlo. dneska se strašně stydím, že jsem vůbec takový myšlenky měla a nafackovala bych si…jak bych mohla takovou sobeckou věc tomu dítěti udělat…jen pro to, abych sama byla šťastná???? nevím…nevím, co se mi v mysli tenkrát hnulo…ale od té doby vím, že nikdy NESMÍM říkat nikdy…člověk opravdu neví, jaká zkouška ho v životě potká!!!

takže ženy, které tady hlásáte, že vy byste nikdy něco neudělaly…nejhorší je, že odmítají IVF ty které mají plno dětí bez problémů…raději važte slova…on ten osud umí přichystat perný chvilky a zkoušky!

Eshta - jsi odvážná, že jsi sem psala a jednala jsi pragmaticky a rozumně…nenech se rozhodit. věřím, že se nikdy nevyrovnáš s redukcí naplno, ale máš krásný a zdravý 3 děti a věřím, že si toho sakra vážíš. Tvoje rozhodnutí je lepší, než přichystat předčasně narozeným a postiženým dětem utrpení, bolesti, operace a většinou krátký a bolestný život. :kytka:

a radši anonymně neb je to tu dost hustý a hlavně nechci, aby někdo přiřadil k mýmu nicku takový osud…opravdu se za ty myšlenky tenkrát stydím… :oops:

• Citovat
  • Upravit
31383
25.8.11 13:36

no a hlavně je plno párů, které byly původně neplodné, po IVF se jim narodilo dítě, z důvodu „neplodnosti“ se ani nechránily a do roka měly přirozeně další :wink:

takže já bych to s tou dědičností neplodnosti způsobenou IVF opravdu nenadsazovala :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
25.8.11 13:37

určitým způsobem se může přenést z matky na dceru schopnost v jednom cyklu uvolnit víc než jedno vajíčko (tj mít možnost mít dvojvaječná dvojčata- pak se dá mluvit o dědičné schopnosti otěhotnět s dvojčaty po ženské linii)
a v mužské linii (otec-syn)je možnost dědičnosti spermií s větším množstvím např.XY spermií - proto se v některých rodinách po mužské linii rodí např. většinou jen chlapci..

tak bych si i tipla, že podobným stylem by se mohlo i dědit neschopnost nebo stížená ovulace, snížený počet spermií :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
faj
396
25.8.11 14:02
Co se týče těch postižených, tam už je to asi případ od případu. Jenže zase mě trochu děsí to, kam se to dostalo - o potrat může v tomto případě žádat žena i třeba kvůli roštěpu, což je ve srovnání třeba s patauovým syndromem nebo anencefalií docela síla.

Ano bohužel je to pravda., musím souhlasit.Je to velmi smutné, každý chceme krásné , zdravé, chytré dítě. Můj prvorozený Filípek se narodil s vrozenou vadou pes quinovarus, jedná se o vbočení nožky dovniř, je po operaci , léta RHb, není to úplně ono, ale chodí, sportuje..I když jsem byla na ultrazvuku na specializovaném pracovišti, jsem hubená-tím pádem velmi dobře přehledná, vadu nikdo nepoznal, byla jsem po porodu v šoku, ale zvládla jsem to. Je můj se vším všudy , miluju ho, nikdy bych ho nedala pryč. Nicméně jsem byla svědkem opakovaně, když žena pro tuto diagnozu, nebo doagnozu rozštěpu rtu podstoupila přerušení těhotentsví,často až kolem 20 týdne!!! Zákon to umožňuje a genetik nemůže vyloučit, že se to nezdruží s jinou vadou, ale tohle je už zvrácené :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
25.8.11 14:37

Já už jsem k prenatálním vyšetřením skeptická. :-?
I jenom to hloupé poznání pohlaví - mně bylo u prvního řečeno, že to je jasné. Že asi kluk, nebo možná i holčička, že ale pan doktor „tipuje“ kluka, ale jistej si není.
Chtěli mě pak zkasírovat o kilo, jakože za sdělení, tak jsem jim nedala nic, takhle poznat si to umím i sama. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2939
25.8.11 14:43
Davdan píše:
Já už jsem k prenatálním vyšetřením skeptická. :-?
I jenom to hloupé poznání pohlaví - mně bylo u prvního řečeno, že to je jasné. Že asi kluk, nebo možná i holčička, že ale pan doktor „tipuje“ kluka, ale jistej si není.
Chtěli mě pak zkasírovat o kilo, jakože za sdělení, tak jsem jim nedala nic, takhle poznat si to umím i sama. :lol:
:lol: :lol: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová