Redukce plodů

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25007
25.8.11 20:08

v USA jsou také celkem známá trojčata (maminka s nimi byla v Ophra show), která se také narodila předčasně a mají kombinovanou vadu- jsou nevidomí a neslyšící- všichni 3 :-(
ale samozřejmě přeživších zdravých trojčat je hodně, ale těch postižených také..takže si myslím, že je dobře, když má někdo volbu ten risk podstoupit či ne..kdyby redukce nebyla a někdo byl nucen těhotenství podstoupit a dopadlo by něco špatně, tak by možná i na péči o tak postižené děti neměl dostatek síly..nevím, jen tak spekuluju..takto je to svobodné rozhodnutí každého, ti dotyční jsou si vědomi rizik a dopředu berou za své jednání zodpovědnost a v podstatě by pak neměli mít důvod dávat to, co se případně stane, za vinu někomu jinému

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
25.8.11 20:15
Davdan píše:
no jak Ivuska píše o těch osmirčatech… Mně zaráží, že by trojčata bylo nějak rizikové donosit… Tak jasně, je to horší jak jedno nebo dvojčata, nehoráznej zápřah pro maminku, ale trojčata se donosit dají, ne? :think:Anonymní, jak píšeš o vině - jsi statečná, že přiznáš opravdové pocity! :hug: Moc lituju, byla to opravdu Sofiina volba.. Přeju uzdravené srdíčko. :hug:

Donosit ve smyslu do termínu, to asi spíš velmi těžko, ale za tu hranici 32. týdne (= stejné prognózy jako donošené děti) bych řekla, že ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
25.8.11 20:17
Pudloslava píše:
Jenže u Juliány to bylo dost velký překvapení pro všechny, že přežila. K rodicum mam rozhodne maximalni obdiv. Navíc vyhráno nemá, má dvě těžké vady, které se naštěstí kompenzují vzájemně, ale nikdo neví, kdy se ta vzácná rovnováha poruší.
U Edwardse je to opravdu prakticky jistota „poroď a pohřbi“. Skoro kazdej vam rekne, ze by sel na potrat, aby to mel za sebou co nejdriv. Vim to, po tripplech jsem o tom zvanila s kazdym, koho jsem potkala.

No my jsme jednu doby měli na Edwardse mírné podezření, tak jsem to dost zkoumala a přemýšlela, co bych dělala a zrovna u této vady jsem byla pro donošení a ponechání umřít přirozeně. Jen nevím, jak je to potom s resuscitací a tím, co doktoři vlastně „musí“ dělat, jestli by šlo prostě nechat dítě dodýchat a necpat do něj hned hadičky atd. Což se teda týká i porození dětí s jinými postiženími.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
25.8.11 20:18
eshta píše:
ivusko já také znám virtuálně maminku, co před 3měsíci porodila 3chlapečky ve 25tt..jeden zemřel myslím asi 2měsíce po porodu na totální selhání orgánů a ty 2 jsou sice už doma, ale ještě se pořádně neví, jak na tom neurologicky budou ..
ono je to vždy s víverčaty taková trochu sázka do loterie..věřit miminkům a i sobě můžeš jak chceš a stejně předčasný porod více méně neovlivníš

Jojo, jistota určitě není, ale právě není ani v jednom směru. Kdežto ta redukce je jistota pro to redukované dítě, ale stále ne jistota pro ty zbývající…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007
25.8.11 20:21
ivuska.h píše:
eshta píše:
ivusko já také znám virtuálně maminku, co před 3měsíci porodila 3chlapečky ve 25tt..jeden zemřel myslím asi 2měsíce po porodu na totální selhání orgánů a ty 2 jsou sice už doma, ale ještě se pořádně neví, jak na tom neurologicky budou ..
ono je to vždy s víverčaty taková trochu sázka do loterie..věřit miminkům a i sobě můžeš jak chceš a stejně předčasný porod více méně neovlivníš
Jojo, jistota určitě není, ale právě není ani v jednom směru. Kdežto ta redukce je jistota pro to redukované dítě, ale stále ne jistota pro ty zbývající…

no ne no, ale větší pravděpodobnost donošení pro ty 2 druhé děti (tak aby nebyli postižení) ano..to se popřít nedá :wink:
proto je dobře, že je tu pro rodiče možnost svobodné volby

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.11 20:28
Davdan píše:
no jak Ivuska píše o těch osmirčatech… Mně zaráží, že by trojčata bylo nějak rizikové donosit… Tak jasně, je to horší jak jedno nebo dvojčata, nehoráznej zápřah pro maminku, ale trojčata se donosit dají, ne? :think:Anonymní, jak píšeš o vině - jsi statečná, že přiznáš opravdové pocity! :hug: Moc lituju, byla to opravdu Sofiina volba.. Přeju uzdravené srdíčko. :hug:

Spousta maminek má problém donosit jedno dítko, dvojčata jsou sázka do loterie,která může dopadnout i hodně špatně a trojčata nebo čtyřčata je opravdu velký problém. A když Ti to řekne doktor v CAR a Ty nemáš jiné informace, tak tomu prostě věříš. Už když jsem viděla, jak děti prospívají a jsou celkem v pořádku, i když jsou nedonošené, tak jsem si vzala do hlavy, že se třemi by to bylo stejné. Nevím, jestli za můj předčasný porod mohla redukce, ale já si myslím, že jo (ale nikdo mi to ani nepotvrdil, ani nevyvrátil). Nicméně vzít to zpátky už nemůžu a dvě děti mám v pořádku. Potkala jsem se na jiné diskuzi kdysi dávno s jednou, která čekala trojčata a na redukci nešla. Pak měla problém otěhotnět, jestli se jí zadařilo, nevím. Ale tenkrát jsem si říkala, že kdyby bývala šla, mohla mít aspoň jedno (neb dvě). Takhle neměla žádné. Ale třeba už děti má… Riskantní je prostě všechno a výsledek je nejistý vždy. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
8651
25.8.11 20:28
Pudloslava píše:
ivuska.h píše:
Mimoděložní těhotenství bez bolestí, to existuje? Tím chci říct, že to má nějaké symtomy, není to jen že se to odhalí na UTZ a jinak ne… Navíc teda nevím, jak je to s růstem dělohy při mimoděl., já jsem si ji kontrolovala pravidelně a zvětšovala se dle očekávání, tak, jsem byla klidná.

Prvotrim. screening – děkuji, nemám zájem :wink:

Jediné riziko, co mi přišlo reálné, je ten nebezpečný druh moly při ZT. Ale to je zas tak vzácné, že mi to nepřišlo jako něco, z čeho bych měla strach větší než z toho, že mě srazí někde auto…
to si pis, spousta zen na to driv prisla az kdyz zacla masivne krvacet do bricha. Hmatat si delohu, jestli se zvetsuje, podle me neni moc rozumne - na gynde nas ucili, ze to zvysuje riziko potratu - prinejmensim v zacatku. krom toho deloha radu tydnu (10?) nevyleze nad spinu, takze hmatat jde jen obouruc, jedna ruka ve vagine - kdo z nas na to ma. Navic si nejsem jista, jestli se nahodou nezvetsuje i tak.
Bolesti bricha ma v zacatku skoro kazda tehule, obvykle vazy, prechazi se to.

Ano, samozřejmě bimanuálně, resp. ze začátku pouze jen vnitřně. Poznala jsem těhotenství s jistotou i bez testu (ten jsem pak udělala na potvrzení). Prostě se to tam vevnitř hodně mění a kdo se zná, tak to pozná. Jinak teda že by vnitřní vyšetření vlastní rukou zvyšovalo riziko potratu, se mi zdá dost nepravděpodobné, je to mnohem jemnější a kratší, než sex…

Nevím, ty bolesti u mimoděložního jsem nějak extra nezkoumala, prostě se mi jen zdá nepravděpodobné, že by tělo nedalo nijak vědět, že by nebolelo, když v tenkém vejcovodu najednou začne něco rychle růst…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
25.8.11 20:30
Anonymní píše:
ivuska.h píše:
K těm redukcím trojčat – znám virtuálně maminku, co právě trojčata z IVF má, narodily se sice předčasně, ale se slušnými váhami a bez větších komplikací (tuším jen nejmenší chlapeček byl nějakou dobu na CPAPu). Tak já nevím, asi bych ani u těch trojčat neměla na redukci dost jistoty, že tři prostě šanci nemají… Ty čtyři už asi ano, i když vypiplaly se i ty osmerčata té prdlé američanky, že…

jo, kdybych věděla tenkrát, co vím teď, tak bych to možná taky riskla… Jenže v té době jsem neměla tolik informací, co mám teď. Kdyby mi redukci nenabídli, tak bych na ní nešla, protože bych o ní nevěděla. Neudělala jsem to z ekonomických důvodů, protože si myslím, že uživit dvě nebo tři děti už nebude takový rozdíl. Tvoje známá měla velkou kliku, že jsou děti v pořádku. Mě tenkrát řekla doktorka v CAR, že ve zprávách občas sice ukazují krásná zdravá trojčátka, ale těch že rozhodně není většina. Co už ale neukazují, jsou ty děti, které jsou postižené. Dovedeš si představit, že máš postižené tři děti? Mě se navíc rozpadla rodina (tedy rozložila mi jí extchyně) a když si představím, že jsem sama se třemi postiženými dětmi...... Já bych to nejspíš nezvládla.
Vlastně jsem vděčná osudu, že jsou moje děti v pořádku, i když měly tak drsný start do života.

Pokud jde o Američanku s osmerčaty, tak doktorovi, který jí to udělal, bych sebrala licenci a šel by zametat na ulici.

Já vím, představa tří postižených dětí je fakt děsivá… Je to holt dost nejasné, jaká volba je vlastně správná. Asi bych se ve výsledku řídila tím, jak vychází trojčata statisticky versus riziko pro zbylé dva plody, že je to mrtvé trojče ohrozí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2939

Já znám jednu holčinu z diskuze, co porodila zdravá trojčata, nikdo jí redukci dokonce nenabízel, takže ani nevěděla, že je něco podobného možné, hodila bych odkaz, ale nevím, jestli by mi to admini neblokli, když se jedná o konkurenční stránku :nevim: jinak zrovna jsem koukala na její profil a psala tam, že jedna holčina taky zrovna porodila trojčata s hezkýma mírama, V rodině máme taky trojčata, myslím, že je to prostě sázka do loterie - risknout to nebo mít větší jistotu se dvěma - to už je na každém z nás..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25007

já tedy nevím, ale já jsem rodič, já na sebe zodpovědnost za své děti, já sama jsem schopna odhadnout kolika jim můžu dát kvalitní život a jestli sama budu být schopna se případně o postižené dítě (či více dětí) postarat, tak nevidím důvod proč bych neměla mít možnost volby v situaci, kde prostě větší riziko je ..jj chápu, že se to každému líbit nemusí a všichni mluví hodně odvážně o situacích, které nezažili, ale kdo je opravdu obdivuhodný je pak člověk jako maminka Julianky, kteří si za tím stáli a dokázali to dotáhnout do konce :wink: nebyla to jen planá odvážná slova..
já sama bych na to pravděpodobně neměla..ano, kdyby se teď něco mým dětem nedej bože stalo, tak je ta situace také jiná,ale mít možnost volby či jít do risku či ne, tak za to jsem opravdu vděčná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
Pudloslava píše:
ivuska.h píše:
K těm redukcím trojčat – znám virtuálně maminku, co právě trojčata z IVF má, narodily se sice předčasně, ale se slušnými váhami a bez větších komplikací (tuším jen nejmenší chlapeček byl nějakou dobu na CPAPu). Tak já nevím, asi bych ani u těch trojčat neměla na redukci dost jistoty, že tři prostě šanci nemají… Ty čtyři už asi ano, i když vypiplaly se i ty osmerčata té prdlé američanky, že…
K tomu bych dodala jen toto: myslim, ze kazdy z nas zna nekoho kdo pil, kouril 40, zral jen bucek a kleplo ho to v devadesati s milenkou v posteli
Chapete, nebo je potreba abych to nejak dale rozvadela?

Já vím, proto píšu, že bych se nakonec asi řídila statistikami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.8.11 20:33
eshta píše:
v USA jsou také celkem známá trojčata (maminka s nimi byla v Ophra show), která se také narodila předčasně a mají kombinovanou vadu- jsou nevidomí a neslyšící- všichni 3 :-(
ale samozřejmě přeživších zdravých trojčat je hodně, ale těch postižených také..takže si myslím, že je dobře, když má někdo volbu ten risk podstoupit či ne..kdyby redukce nebyla a někdo byl nucen těhotenství podstoupit a dopadlo by něco špatně, tak by možná i na péči o tak postižené děti neměl dostatek síly..nevím, jen tak spekuluju..takto je to svobodné rozhodnutí každého, ti dotyční jsou si vědomi rizik a dopředu berou za své jednání zodpovědnost a v podstatě by pak neměli mít důvod dávat to, co se případně stane, za vinu někomu jinému

tenkrát mi doktor řekl, že kdyby se nám podařila trojčata o pár let dřív, hned by mě poslali na potrat…
My jsme to s manželem zvážili, ale hned jsem měla jasno, že dvojčata si necháme.
No nic, jdeme s dětma pozorovat netopýry :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
25007
25.8.11 20:36
Anonymní píše: . Nevím, jestli za můj předčasný porod mohla redukce, ale já si myslím, že jo (ale nikdo mi to ani nepotvrdil, ani nevyvrátil). Nicméně vzít to zpátky už nemůžu a dvě děti mám v pořádku.

doc Marděšič, který mi redukci prováděl, mi tvrdil, že riziko potratu způsobeného redukcí je jen do 20tt (cca 5-10%)..potom se těhotenství už bere jako normální a redukce na případný předčasný porod vliv nemá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
25.8.11 20:37
Anonymní píše:
No nic, jdeme s dětma pozorovat netopýry :mrgreen:

8-o :lol: :lol:
Kdyby hvězdy, ale netopýry?? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2939
25.8.11 20:39
eshta píše:
já tedy nevím, ale já jsem rodič, já na sebe zodpovědnost za své děti, já sama jsem schopna odhadnout kolika jim můžu dát kvalitní život a jestli sama budu být schopna se případně o postižené dítě (či více dětí) postarat, tak nevidím důvod proč bych neměla mít možnost volby v situaci, kde prostě větší riziko je ..jj chápu, že se to každému líbit nemusí a všichni mluví hodně odvážně o situacích, které nezažili, ale kdo je opravdu obdivuhodný je pak člověk jako maminka Julianky, kteří si za tím stáli a dokázali to dotáhnout do konce :wink: nebyla to jen planá odvážná slova..
já sama bych na to pravděpodobně neměla..ano, kdyby se teď něco mým dětem nedej bože stalo, tak je ta situace také jiná,ale mít možnost volby či jít do risku či ne, tak za to jsem opravdu vděčná

S tím naprosto souhlasím, já sama absolutně nedokážu říct, jak bych se zachovala, ještě k tomu v případě, kdy už bych jedno malé dítě měla… myslím, že to musí být hodně těžký rozhodování pro danou osobu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová