Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pudla píše:Davdan píše:No tak to bych se bránila, podle me je nezbytná lokalizace plodu v deloze (vs. mimodelozni), potom prvotrim screening se nabira v 10TT (na ten ja mozna priste nepujdu).eva valoi píše:Tak moje gyndr není katolíčka, ale sama je skeptická k častým kontorlám maminek..
Já nevím, kdo to ví nebo neví, ale jednou katoličkou jsem na to byla upozorněna někdy v prvním pololetí roku 2008. Čekala jsem tehdy malou a zajímala se o přirozený porod. K tomu jsem pak dostala přednášku o tom, že je zbytečné chodit na prohlídky v těhotenství, na prevenci s dětmi a mimo jiné i o tom, že k výrobě některých vakcín se používají lidské plody.
Když je maminka po zamlklém těhotenství, časté kontroly dělá (pro maminky klid), ale jinak třeba první kontrolu po otěhu klidně až ve 12. týdnu, když nejsou potíže.
Caste kontroly sice nezabrani pripadnemu potratu, ale kdyz jde o ZT nebo bezplode vejce, muze se stat,m ze o tom tehotna nevi radu tydnu - a myslim, ze je lepsi na to prijit driv, nez se 2 mesice tesit na dite a pak se dozvedet, ze tam uz dobu zadne neni, nebo nikdy nebylo. V pripoade mimodelozniho muze jit o ohrozeni zivota matky.
Mimoděložní těhotenství bez bolestí, to existuje? Tím chci říct, že to má nějaké symtomy, není to jen že se to odhalí na UTZ a jinak ne… Navíc teda nevím, jak je to s růstem dělohy při mimoděl., já jsem si ji kontrolovala pravidelně a zvětšovala se dle očekávání, tak, jsem byla klidná.
Prvotrim. screening – děkuji, nemám zájem ![]()
Jediné riziko, co mi přišlo reálné, je ten nebezpečný druh moly při ZT. Ale to je zas tak vzácné, že mi to nepřišlo jako něco, z čeho bych měla strach větší než z toho, že mě srazí někde auto…
ivuska.h píše:Pudla píše:Davdan píše:No tak to bych se bránila, podle me je nezbytná lokalizace plodu v deloze (vs. mimodelozni), potom prvotrim screening se nabira v 10TT (na ten ja mozna priste nepujdu).eva valoi píše:Tak moje gyndr není katolíčka, ale sama je skeptická k častým kontorlám maminek..
Já nevím, kdo to ví nebo neví, ale jednou katoličkou jsem na to byla upozorněna někdy v prvním pololetí roku 2008. Čekala jsem tehdy malou a zajímala se o přirozený porod. K tomu jsem pak dostala přednášku o tom, že je zbytečné chodit na prohlídky v těhotenství, na prevenci s dětmi a mimo jiné i o tom, že k výrobě některých vakcín se používají lidské plody.
Když je maminka po zamlklém těhotenství, časté kontroly dělá (pro maminky klid), ale jinak třeba první kontrolu po otěhu klidně až ve 12. týdnu, když nejsou potíže.
Caste kontroly sice nezabrani pripadnemu potratu, ale kdyz jde o ZT nebo bezplode vejce, muze se stat,m ze o tom tehotna nevi radu tydnu - a myslim, ze je lepsi na to prijit driv, nez se 2 mesice tesit na dite a pak se dozvedet, ze tam uz dobu zadne neni, nebo nikdy nebylo. V pripoade mimodelozniho muze jit o ohrozeni zivota matky.Mimoděložní těhotenství bez bolestí, to existuje? Tím chci říct, že to má nějaké symtomy, není to jen že se to odhalí na UTZ a jinak ne… Navíc teda nevím, jak je to s růstem dělohy při mimoděl., já jsem si ji kontrolovala pravidelně a zvětšovala se dle očekávání, tak, jsem byla klidná.
Prvotrim. screening – děkuji, nemám zájem
Jediné riziko, co mi přišlo reálné, je ten nebezpečný druh moly při ZT. Ale to je zas tak vzácné, že mi to nepřišlo jako něco, z čeho bych měla strach větší než z toho, že mě srazí někde auto…
Jj, tak přesně ta mola hydatiosa mě taky napadla. Tedy proč jít včas k dr., ale jinak nevím.
Jinak možná je smysl v tom, diagnostikovat mimoděložní těhotenství co nejdřív, tj. ještě předtím, než se přihlásí samo.
ivuska.h píše:Pudla píše:Nejde o 14 plodů, ale o jeden 14týdenní plod, konkrétně mužského pohlaví s normálním karyotypem, potracený pro psychiatrické důvody na straně matky.peggy.sl píše:Ja si prave nejsem jista, jestli to je dobrej pocin. jednak, jak psala Ivuska, jde jen o 14 plodů z 1966, jednak si trochu myslím, že by mohlo nastat nerozumné běsnění, které by mohly odskákat děti katolíků. Podobně jako děti Jehovistů nedostanou transfusi.Pudloslava píše:Už jsem psala arcibiskupovi, mně to prostě nedalo…ppalea píše:hele podle me by se v kostelich hlasalo „nenechavejte deti ockovat touto vakcinou“.
pud ale me prave prijde ze se cirkem vyjadruje dostatecne nahlas proti pokusech na embriich a kmenovych bunkach… Nebo ty mas namysli primo konkretni pripad toho ockovani ze by meli resit jeste zvlast…
Já bych ráda, aby tohle nezapadlo. Je to OT, ale i tohle je o tom, nakolik důvěřovat obecnýmu názoru a nakolik zkusit hledat vlastní řešení.
A ještě, pro mě je jedno, jestli je to JEN 16 plodů nebo JEN 1 16 tt plod, prostě tady řešíme, jestli je etický redukovat plod a co s těma z IVF a KET a někdo jiný na nich pěstuje složku očkovací látky.
Anonymní píše:
Mě teda baví Ivushka se svým vyjadřením, že dítě nejsou jejím absolutním smyslem a nápní života apod…a jak ona by brala zase něco co mají její bezdětný přátelé a bezdětní přátelé jsou v pohodě do IVF by nešli apod…milá Ivushko jak ty lidi dobře znáš? jsi si jistá na 100% že na IVF nebyli?
vsadím se, že nejsi a vsadím se, že těch párů není několik jak jsi psalaOno je dost dobře možné, že ti o IVF neřeknou právě kvůli tomu, že se obávají takových reakcí, které tu zazněli
Jsem ráda, že jsme o IVF řekli jen opravdu rodině a nejbližším lidem. Ono od někoho toto poslouchat…no jsem poměrně vznětlivá, asi by ti nejedna facka přistála. A myslela bych to s tebou dobře, aby jsi se probrala
Pravda, to by bylo teď, protože už dítě mám, když bych dítě ale neměla, byla bych po nepovedeném Xtém IVF a ty by jsi na mě vyrukovala s tím, že přece bez dětí je život taky fajn a ať si užívám co mám a duchovně se rozvíjím a přitom by tvoje bezpracně nabyté tři děti výskali a tahali tě za sukni.........obávám se, že by jsi mi pomohla uskutečnit to k čemu jsem měla opravdu blízko - vysrat se na všechno fakt asi i na život
Na život který by jsi mi záviděla, protože co by jsi viděla? to jak jedu jedním z mých luxusních aut. Jedu do krásného baráku opálená z jedné z mnoha dovolených v nejdražších hotelech. Mám velice úspěšného manžela se kterým si báječně rozumím a chodím na výborné večeře jen do vybraných restaurací, duchovně jsem rozvinutá až až a k světu vypadám taky, usmívám se, tvářím se šťastně......a pak by jsi vyprávěla…známý mají všechno, dítě nemají ale jsou tááák štastní. ne ne, na IVF nejdou, jsou navíc morální a užívají si úžasný život bez dětí…
a já bych přijela domu, natáhla své opečovávané tělo k bazénu a prořvala bych další noc a prosila v duchu cokoliv, kohokoliv ať vymění úplně, úplně všechno (ano i toho chlapa kterého miluji) „jen“ za to jedno jediné - dítě…a pak bych byla konečně nefalšovaně šťastná, bydlela klidně u mojí šílený matky v 1+0 a měla holej tlustej zadek místo mý luxusní prdelky v nejdraších tangách…
chápeš to? asi ne tak jinak představ si tvoje děti nemít-ne jen na chvilku, na dovolenou, na večer, ale prostě NIKDY už by jsi je nemohla vidět, nebyli by
Anonymní proto, že se nechci pod nickem předvádět svým „dokonalým“ životem
nechci psát proč, nechci ubližovat a nechci aby to vyznělo tak, že by jsi to měla zažít, to fakt ne, ale zkus si to na chvilku představit, fakt by ti stačil duchovní a karierní rozvoj?!!
pak máš velice malou představivost
Ano, ty páry znám velmi dobře a vím naprosto jistě, že na IVF nebyli, diskutovali jsme o tom mnohokrát.
Ke zbytku můžu říct asi jen to, že člověk vždycky nejvíc chce to, co nemá… Ono kdybys to dítě měla a žila u matky v 1+0 atd., tak bys zas možná mluvila jinak, protože to je zas situace, kterou jsi ty nezažila a tudíž nemůžeš předjímat, jak by ses v ní cítila (to prosím parafrázuju ty, co psali, že nemůžu chápat, jak se cítí bězdětná – ty zas nemůžeš chápat, jak se cítí např. dětná s manželem, co ji řeže, nemá pořádně ani na jídlo atd.). Prostě tvé argumenty se dají stejně tak použít proti tobě.
Představovat si, že teď nemám své současné děti, to je zcestné, protože já už je mám a mám k nim vztah jako k již žijícím lidem a to není srovnatelné s tím, co cítí k potenciálnímu dítěti bezdětná žena. To je jen snůška vysněných coby-kdyby, realita je jiná a často o dost tvrdší.
Davdan píše:
Víte co já tak krapet jako nechápu? Že prostě někdo nevezme jako fakt, že eva je proti IVF a basta. Holt má takový názor, šmitec. A že to nepíše „jemně“ - já jsem sama veeelkej cíťa, kolikrát stačí aby mi někdo tvrději napsal a už slzim. Ale beru to.
Taky mám určitý jeden svůj problém, ale schválně nelezu na témata, které se tím zabývají, protože by mě to bolelo. Myslím si svoje a hotovo, s holkama tam se nehádám, ať mají názory jaký chtěj.
Kdo na IVF chce, půjde na něj stejně, ne?Ať už mu k tomu dá Eva požehnání, nebo ne.
Přesně tak…
eshta píše:Anonymní píše:děkuju za odkaz na diskuzi
evo
už tady si rýpala v teto diskuzi, tak by mě jen zajímalo co si chtela vyřešit založením této, bud ráda že máš zdravé decka,a modli se aby některé z nich mohlo mít také svoje děti a nebylo neplodné, doufej že kdyby si náhodou otěhotněla že plod bude zdravý,a doufej že kdyby náhodou že se vám nepovedou třeba rovnou trojčata, a víš možná bych ti přála zažít tuto bolest aby jsi poznala jak moc to bolí v srdi ana duši, pamatuj že boží mlýny meloutady máš zminovanou diskuzi, a zamysli se
https://www.emimino.cz/…dukce-54031/
celkem jsem si ráda přečetla, že by některé holky dost vážně uvažovaly o redukci trojčat aniž v té situaci kdy byly..
už jsem si tu chvílema připadala divně, že jen málo přispívajících do této diskuze vidělo tak veliké riziko event.postižení díky předčasnému porodu, kterému bych se se čtyřčatama nevyhnula..
fakt díky
Ahoj,
jsem na Tvé straně, protože jsem si prošla skoro tím samým.
Moje první těhotenství skončilo jako zmlklé. Podruhé jsem otěhotněla po hormonánlí stimulaci a přirozeně počala trojčata. Už od 5.TT jsem věděla, že děti budou tři. Počítala jsem s dvojčaty, ale s trojčaty tedy ne. To mě nenapadlo ani ve snu. Hned vyšetření mi doktor nabídnul jako řešení redukci na dvojčata, ale i na jedno dítě. Kdyby mi o tom neřekl, vůbec bych nevěděla, že něco takového existuje. Byla jsem v CAR, čekalo se na schválení IVF. Mezitím se zadařilo takto. Chtěla jsem mít dvojčata, tak jsem souhlasila s redukcí jednoho plodu. Bylo mi to proti mysli, ale doktoři mi říkali, že děloha je uzpůsobená na jedno dítě, může zvládnou i dvě děti, ale tři a víc že je moc a že všechny děti s největší pravděpodobností potratím, v lepším případě, že by mohly být nedonošené a postižené. A že redukcí dám větší šanci dvěma dětem. Obrečela jsem to, ale na redukci jsem šla, i když s velmi těžkým srdcem. Po celé krátké těhotenství jsem se starala o dvě mimča, těhotenství jsem měla v pohodě a pak se mi ve 25.TT rozjel porod. Děti se mi nakonec narodily ve 26.TT.
Když mi přešel stres z předčasného porodu (děti byly v nemocnici 3,5 měsíce), začala jsem si uvědomovat, co jsem udělala. Je to už pár let, dvojčátka jsou i přes předčasný porod v pořádku a pěkně prospívají. Ale pocit viny zůstal. Vina za to, že jsem rozhodla jedno dítě dát pryč. Mám to v sobě dosud. Přestože jsem se tenkrát rozhodla správně, neodpustila jsem si to a asi ani nikdy neodpustím. Psycholožka mi několikrát říkala, že jsem byla postavená před přetěžkou volbu, jestli dát šanci dvěma nebo risknout přijít o všechny tři, ale přesto se s tím nemůžu srovnat. Po zmlklém těhotenství jsem se bála, že přijdu o další tři děti a že už pak další děti mít nebudu.
Chápu, že tohle je pro někoho nepřijatelné a že by na mém místě volil jinak. Hrdá na sebe nejsem, ale dala jsem život dvojčátkům a vypiplala jsem je od malička.
janine24 píše:ivuska.h píše:Pudla píše:Nejde o 14 plodů, ale o jeden 14týdenní plod, konkrétně mužského pohlaví s normálním karyotypem, potracený pro psychiatrické důvody na straně matky.peggy.sl píše:Ja si prave nejsem jista, jestli to je dobrej pocin. jednak, jak psala Ivuska, jde jen o 14 plodů z 1966, jednak si trochu myslím, že by mohlo nastat nerozumné běsnění, které by mohly odskákat děti katolíků. Podobně jako děti Jehovistů nedostanou transfusi.Pudloslava píše:Už jsem psala arcibiskupovi, mně to prostě nedalo…ppalea píše:hele podle me by se v kostelich hlasalo „nenechavejte deti ockovat touto vakcinou“.
pud ale me prave prijde ze se cirkem vyjadruje dostatecne nahlas proti pokusech na embriich a kmenovych bunkach… Nebo ty mas namysli primo konkretni pripad toho ockovani ze by meli resit jeste zvlast…Já bych ráda, aby tohle nezapadlo. Je to OT, ale i tohle je o tom, nakolik důvěřovat obecnýmu názoru a nakolik zkusit hledat vlastní řešení.
A ještě, pro mě je jedno, jestli je to JEN 16 plodů nebo JEN 1 16 tt plod, prostě tady řešíme, jestli je etický redukovat plod a co s těma z IVF a KET a někdo jiný na nich pěstuje složku očkovací látky.
Jasně, ale přecejen jedna buněčná linie z jednoho plodu kdysi dávno je něco jiného, než kdyby se to pěstovalo na stovkách embryí, které někde přebyly v CARech… Nicméně je to opravdu zajímavá informace, o které jsem neměla tušení a to se o očkování dost zajímám. O játrech makaka rhesuse jsem věděla, ale o tomto ne.
K těm redukcím trojčat – znám virtuálně maminku, co právě trojčata z IVF má, narodily se sice předčasně, ale se slušnými váhami a bez větších komplikací (tuším jen nejmenší chlapeček byl nějakou dobu na CPAPu). Tak já nevím, asi bych ani u těch trojčat neměla na redukci dost jistoty, že tři prostě šanci nemají… Ty čtyři už asi ano, i když vypiplaly se i ty osmerčata té prdlé američanky, že…
no jak Ivuska píše o těch osmirčatech… Mně zaráží, že by trojčata bylo nějak rizikové donosit… Tak jasně, je to horší jak jedno nebo dvojčata, nehoráznej zápřah pro maminku, ale trojčata se donosit dají, ne? ![]()
Anonymní, jak píšeš o vině - jsi statečná, že přiznáš opravdové pocity!
Moc lituju, byla to opravdu Sofiina volba.. Přeju uzdravené srdíčko. ![]()
Jenže u Juliány to bylo dost velký překvapení pro všechny, že přežila. K rodicum mam rozhodne maximalni obdiv. Navíc vyhráno nemá, má dvě těžké vady, které se naštěstí kompenzují vzájemně, ale nikdo neví, kdy se ta vzácná rovnováha poruší.
U Edwardse je to opravdu prakticky jistota „poroď a pohřbi“. Skoro kazdej vam rekne, ze by sel na potrat, aby to mel za sebou co nejdriv. Vim to, po tripplech jsem o tom zvanila s kazdym, koho jsem potkala.
ivusko já také znám virtuálně maminku, co před 3měsíci porodila 3chlapečky ve 25tt..jeden zemřel myslím asi 2měsíce po porodu na totální selhání orgánů a ty 2 jsou sice už doma, ale ještě se pořádně neví, jak na tom neurologicky budou ..
ono je to vždy s víverčaty taková trochu sázka do loterie..věřit miminkům a i sobě můžeš jak chceš a stejně předčasný porod více méně neovlivníš
ivuska.h píše:
Mimoděložní těhotenství bez bolestí, to existuje? Tím chci říct, že to má nějaké symtomy, není to jen že se to odhalí na UTZ a jinak ne… Navíc teda nevím, jak je to s růstem dělohy při mimoděl., já jsem si ji kontrolovala pravidelně a zvětšovala se dle očekávání, tak, jsem byla klidná.Prvotrim. screening – děkuji, nemám zájem
to si pis, spousta zen na to driv prisla az kdyz zacla masivne krvacet do bricha. Hmatat si delohu, jestli se zvetsuje, podle me neni moc rozumne - na gynde nas ucili, ze to zvysuje riziko potratu - prinejmensim v zacatku. krom toho deloha radu tydnu (10?) nevyleze nad spinu, takze hmatat jde jen obouruc, jedna ruka ve vagine - kdo z nas na to ma. Navic si nejsem jista, jestli se nahodou nezvetsuje i tak.
Bolesti bricha ma v zacatku skoro kazda tehule, obvykle vazy, prechazi se to.
janine24 píše:
jde o to, ze ze zbylych embryii po IVF se zrejme zadne ockovaci latky nedelaji. Pouzivaji se na vyzkum, ale ne na prumyslovou vyrobu. Respektive nikdo nas zde nepresvedcil o opaku.
Navic nebylo potraceno kvuli tomu, aby bylo na ockovaci latku a tudiz z moralniho hlediska je pouziti jeho tkani na urovni transplantace organu. Dokonce indikace k potratu byla zdravotní ze strany matky, tedy by se dalo rict, ze slo o jeden z tech nejmene kontroverznich potratu.
ivuska.h píše:
K těm redukcím trojčat – znám virtuálně maminku, co právě trojčata z IVF má, narodily se sice předčasně, ale se slušnými váhami a bez větších komplikací (tuším jen nejmenší chlapeček byl nějakou dobu na CPAPu). Tak já nevím, asi bych ani u těch trojčat neměla na redukci dost jistoty, že tři prostě šanci nemají… Ty čtyři už asi ano, i když vypiplaly se i ty osmerčata té prdlé američanky, že…
jo, kdybych věděla tenkrát, co vím teď, tak bych to možná taky riskla… Jenže v té době jsem neměla tolik informací, co mám teď. Kdyby mi redukci nenabídli, tak bych na ní nešla, protože bych o ní nevěděla. Neudělala jsem to z ekonomických důvodů, protože si myslím, že uživit dvě nebo tři děti už nebude takový rozdíl. Tvoje známá měla velkou kliku, že jsou děti v pořádku. Mě tenkrát řekla doktorka v CAR, že ve zprávách občas sice ukazují krásná zdravá trojčátka, ale těch že rozhodně není většina. Co už ale neukazují, jsou ty děti, které jsou postižené. Dovedeš si představit, že máš postižené tři děti? Mě se navíc rozpadla rodina (tedy rozložila mi jí extchyně) a když si představím, že jsem sama se třemi postiženými dětmi...... Já bych to nejspíš nezvládla.
Vlastně jsem vděčná osudu, že jsou moje děti v pořádku, i když měly tak drsný start do života.
Pokud jde o Američanku s osmerčaty, tak doktorovi, který jí to udělal, bych sebrala licenci a šel by zametat na ulici.
ivuska.h píše:
K tomu bych dodala jen toto: myslim, ze kazdy z nas zna nekoho kdo pil, kouril 40, zral jen bucek a kleplo ho to v devadesati s milenkou v posteli
Chapete, nebo je potreba abych to nejak dale rozvadela?