Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jak už tu psala byron - jsem taky pro zavádění jen jednoho embrya.
Však ona i většina lékařů je pro zavádění jednoho, medicína k tomu pomalu, ale jistě spěje, v našem CARu je průměrně zaváděno 1,6 embrya (čili tak půl napůl jedno a dvě, tři se nezavádějí) a dokonce i legislativa se k tomu začíná přiklánět a zvažuje se, že budou ženám raději hradit více pokusů než současné tři, za podmínky, že bude zaváděno právě jedno jediné embryo.
Ug jo, vím o koho jde
…a pro ostatní není jistě bez zajímavosti, že se v obou případech jednalo o stejný CAR ![]()
Davdan píše:
Jak už tu psala byron - jsem taky pro zavádění jen jednoho embrya.
nu, a ja jsem pro zavadeni max 2
, ale s prihlednutim na dispozice a zdravotnim stavu:-)
Já jsem se potkala na netu s holčinou, které zavedli 4 embrya. Chytla se všechna a jedno se ještě rozdělilo, takže čekala 5. Po redukci přišla o všechny
Nechápu, jak tohle může nějaký doktor doporučit ![]()
eva valoi píše:peggy.sl píše:Já jsem ho tudle zase chtěla roztrhnout na dva kusy, ale pak mi došlo, že bych si rozhodně nepolepšila.ivuska.h píše:Já bych klidně občas zavraždila svého manžela. Úplně to vidím jak do něho píchám nůž…Phoebe píše:Tady ale nikdo nikoho nesoudil… Jinak to o tom, že nemlžeš soudit druhého, pokud jsi neprošel jeho cestu – vrahy ale soudíme celkem s vervou, co? Pro někoho, pro koho je potrat/redukce vražda, je to to samé. Zkus se na to podívat z tohoto úhlu a možná pochopíš… Ty dokážeš říct například, že bys nikdy nikoho nezavraždila? Já teda ne. A přesto, když ve zprávách vidíme vraha, trest schvalujeme (většinou).
víc k tomu asi nemám co říct… lidé jsou různé, mají různé pocity a různá trápení.
Nikdo z nás pokud neprožil stejný život nemůže říct jak by se zachoval kdyby byl ve stejné kůži… Můžete tušit jak by jste se zachovali ve stejné či podobné situaci ale nikdy nemůžete vědět co by jste dělali kdybyste žili život toho dotyčného… Některé z vás by se měly celkem stydět…![]()
Já dnes taky
![]()
ugluk píše:
El, osobně si vybavuji ještě jednu (za šest let lezení po těchto fórech), asi taky vzpomeneš, ta si nechala zavést dokonce tři (samo o sobě zavedení tří kvalitních embryí mladé ženě při prvním IVF by snad mělo být na odebrání lékařské licence) s tím, že ani dvojčata by nepřipadala v úvahu - ano, v tomto případě ji snad definitivně odsoudí každý příčetný člověk, ale opravdu to není chyba metody, ale duševně vyšinutého jedince a lékaře upřednostňujícího zisk před morálkou.
Ovšem Eva tu mluví o redukci jako cílené metodě a doplňku umělého oplodnění a navíc do toho tahá osobní útoky a napadání (nařknout Eshtu z toho, že cíleně redukovala holčičky na úkor chlapečků) a na úvod dala příklad, kde byla redukce provedena ze zdravotních důvodů, jen shodou okolností došlo k otěhotnění pomocí IVF. A v této rovině to opravdu není civilizovaná diskuze, sorry.
Různí lidé, různé pohledy. To, co se zdá tobě naprosto nemožné, může být třeba pro někoho dobrý důvod. vy se tady pohoršujete nade mnou, udivují vás moje podle vás středověké názory. Ale kdyby jste se bavili s někým z Indie nebo Číny, tak třeba selekce podle pohlaví je tam u řady z nich považována za docela dobrej nápad. Možná, že se tam najdou lidé, kteří hájí stejnou hodnotu děvčátek, ale pravděpodobně tam budou za exoty.
Takže vy se na to díváte z pohledu toho, co je v našich zeměpisných šířkách považováno bud´za jakousi normu nebo za to, co je dejme tomu přípustné.
Tam je to zase jinak, přesto když jsem se dozvěděla o selekci ženských plodů a případném pohazování novorozených děvčátek, tak mi bylo na zvraceni a argument, že je mám pochopit, protože oni na to koukají jinak, mají jiné hodnoty a tak dále jsem moc nebrala.
Nicméně oni to budou dělat dál, bez ohledu na to, jestli se mi to líbí nebo ne. A já si jenom občas postesknu nad tím, že nemám ani nejmenší možnost tomu jakkoliv zabránit.
Příspěvek upraven 26.08.11 v 13:07
Myslím, že teď už se nezavádí víc, jak dvě, právě kvůli vícečetným těhotenstvím, ale moc o tom nevím.
Já bych na umělé šla, kdyby to bylo nutné, vlastně jsme měli našlápnuto, ale nedošlo to až tak daleko. Co se děje s nevyužitými zárodky jsem nikdy neřešila, prostě to nevím.
Co mě přijde proti přírodě jsou obšťastněné padesáti-, šedesáti-leté prvomatky. Umělé oplodnění nijak neodsuji, naopak si myslím, že je moc dobře, že se dá pomoci lidem, kterým přirozeně otěhotnět nejde, ale těhotná padesátka, těhotna šedesátka? Dovedu si sice představit, jakou radost má taková žena, že se to po desetiletích povedlo, ale biologická máma by podle mě měla být mladší (těhotenství po čtyřicítce mi připadá v pohodě). A matka příroda ta tak uzpůsobila, že přirozeně otěhotnět po padesátce může jen mizivé procento žen, tak to asi nějaký smysl má. ![]()
myslím že nikde v zákoně není napsáno, kolik embryií se UŽ zavést nesmí, takže je to skutečně jen na etice lékaře, jestli těch 5 nebo 8, jako v Americe, zavede nebo ne
chci věřit, že (až na výše zmiňovaný, byť nespecifikovaný CAR) se doktoři rozhodujou opravdu individuálně, rozdíl je dát 3 embrya ve stádiu expandovaných blastocyst 25 leté ženě, neplodné z důvodu špatného spg u manžela a to při 1.IVF…a rozdíl je dát 3 embrya 38 leté ženě, která jde na 6. pokus IVF, když předtím byly všechny transfery neúspěšné…
JaSe píše:
Myslím, že teď už se nezavádí víc, jak dvě, právě kvůli vícečetným těhotenstvím, ale moc o tom nevím.Já bych na umělé šla, kdyby to bylo nutné, vlastně jsme měli našlápnuto, ale nedošlo to až tak daleko. Co se děje s nevyužitými zárodky jsem nikdy neřešila, prostě to nevím.
Co mě přijde proti přírodě jsou obšťastněné padesáti-, šedesáti-leté prvomatky. Umělé oplodnění nijak neodsuji, naopak si myslím, že je moc dobře, že se dá pomoci lidem, kterým přirozeně otěhotnět nejde, ale těhotná padesátka, těhotna šedesátka? Dovedu si sice představit, jakou radost má taková žena, že se to po desetiletích povedlo, ale biologická máma by podle mě měla být mladší (těhotenství po čtyřicítce mi připadá v pohodě). A matka příroda ta tak uzpůsobila, že přirozeně otěhotnět po padesátce může jen mizivé procento žen, tak to asi nějaký smysl má.
Ale matce přírodě se dá v dnešní době docela dobře pomoci, ne?
Jinak také jedna paní povídala (sestra z neonatologie jedné fakultní nemocnice), že současný boom předčasných porodů také má svou příčinu právě v zázraku umělého oplodńování. Nevím, jak dalece to má podchyceno statisticky, ale vzhledem k tomu, že jejím posláním je pomoc při záchraně nedonošenců, tak asi o tom trošku něco ví.
Prosím vás, opět to neznamená, že všechny předčasně narozené děti jsou z umělého oplodnění a zase že matka, která umělé oplodnění podstoupila nemůže děti zdárně donosit.
Jinak na šedesátiletou těhotnou a posléze rodičku by byl asi docela zajímavý pohled. Už si to úplně představuju, jak se pere s břichem v kauflandu o zlevněná kuřata.
eva valoi píše:ugluk píše:Různí lidé, různé pohledy. To, co se zdá tobě naprosto nemožné, může být třeba pro někoho dobrý důvod. vy se tady pohoršujete nade mnou, udivují vás moje podle vaše středověké názory. Ale kdyby jste se bavili s někým z Indie nebo Číny, tak třeba selekce podle pohlaví je tam u řady z nich považována za docela dobrej nápad. Možná, že se tam najdou lidé, kteří hájí stejnou hodnotu děvčátek, ale pravděpodobně tam budou za exoty.
El, osobně si vybavuji ještě jednu (za šest let lezení po těchto fórech), asi taky vzpomeneš, ta si nechala zavést dokonce tři (samo o sobě zavedení tří kvalitních embryí mladé ženě při prvním IVF by snad mělo být na odebrání lékařské licence) s tím, že ani dvojčata by nepřipadala v úvahu - ano, v tomto případě ji snad definitivně odsoudí každý příčetný člověk, ale opravdu to není chyba metody, ale duševně vyšinutého jedince a lékaře upřednostňujícího zisk před morálkou.
Ovšem Eva tu mluví o redukci jako cílené metodě a doplňku umělého oplodnění a navíc do toho tahá osobní útoky a napadání (nařknout Eshtu z toho, že cíleně redukovala holčičky na úkor chlapečků) a na úvod dala příklad, kde byla redukce provedena ze zdravotních důvodů, jen shodou okolností došlo k otěhotnění pomocí IVF. A v této rovině to opravdu není civilizovaná diskuze, sorry.
Takže vy se na to díváte z pohledu toho, co je v našich zeměpisných šířkách považováno bud´za jakousi normu nebo za to, co je dejme tomu přípustné.
Tam je to zase jinak, přesto když jsem se dozvěděla o selekci ženských plodů a případném pohazování novorozených děvčátek, tak mi bylo na zvraceni a argument, že je mám pochopit, protože oni na to koukají jinak, mají jiné hodnoty a tak dále jsem moc nebrala.
Nicméně oni to budou dělat dál, bez ohledu na to, jestli se mi to líbí nebo ne. A já si jenom občas postesknu nad tím, že nemám ani nejmenší možnost tomu jakkoliv zabránit.
To, že se ženy v leckterých společnostech berou jako méněcenné, na to jsem fakt háklivá. Vždycky se hrozně naštětím, když se někde dočtu, jak se zachází se ženami..... Bratři zabili svojí sestru, protože byla tak hloupá, že se nechala znásilnit třemi mladíky..... odmítnutý nápadník polije obličej své vyvolené kyselinou, aby se jí pomstil za odmítnutí.....
eva valoi píše:JaSe píše:Ale matce přírodě se dá v dnešní době docela dobře pomoci, ne?
Myslím, že teď už se nezavádí víc, jak dvě, právě kvůli vícečetným těhotenstvím, ale moc o tom nevím.Já bych na umělé šla, kdyby to bylo nutné, vlastně jsme měli našlápnuto, ale nedošlo to až tak daleko. Co se děje s nevyužitými zárodky jsem nikdy neřešila, prostě to nevím.
Co mě přijde proti přírodě jsou obšťastněné padesáti-, šedesáti-leté prvomatky. Umělé oplodnění nijak neodsuji, naopak si myslím, že je moc dobře, že se dá pomoci lidem, kterým přirozeně otěhotnět nejde, ale těhotná padesátka, těhotna šedesátka? Dovedu si sice představit, jakou radost má taková žena, že se to po desetiletích povedlo, ale biologická máma by podle mě měla být mladší (těhotenství po čtyřicítce mi připadá v pohodě). A matka příroda ta tak uzpůsobila, že přirozeně otěhotnět po padesátce může jen mizivé procento žen, tak to asi nějaký smysl má.
Jinak také jedna paní povídala (sestra z neonatologie jedné fakultní nemocnice), že současný boom předčasných porodů také má svou příčinu právě v zázraku umělého oplodńování. Nevím, jak dalece to má podchyceno statisticky, ale vzhledem k tomu, že jejím posláním je pomoc při záchraně nedonošenců, tak asi o tom trošku něco ví.
Prosím vás, opět to neznamená, že všechny předčasně narozené děti jsou z umělého oplodnění a zase že matka, která umělé oplodnění podstoupila nemůže děti zdárně donosit.
Jinak na šedesátiletou těhotnou a posléze rodičku by byl asi docela zajímavý pohled. Už si to úplně představuju, jak se pere s břichem v kauflandu o zlevněná kuřata.
Já mám dvojčata narozená ve 26.TT. Děti byly v nemocnici 106 dnů. Většina dětí tam byla dvojčátka, ale bylo i hodně monodětí. Kamarádka měla nedonošeného chlapečka (ještě o týden dřív, než jsou moje děti) a to po dvou porodech? (potratech?) lehce po 20.TT - nevím, za co se tento stav posuzuje. Jiná měla preeklampsii, šla na kontrolu ve asi 31.TT a za půl hodiny šla na císaře a to jí nic před tím nebylo.
Vlastně nevím, kolik dětí bylo po umělém, protože na to jsem se nikoho neptala, ale vím jistě, že počet předčasně narozených dětí stoupá. Chodíme se dívat na ARO děti i na JIP a Intermedial k Apolináři, protože tam se děti narodily, a mají pořád plno. A když se zeptám, tak říkají, že je to pořád horší a dětí je pořád víc. Ale možná to bude dost i tím, že se celkově rodí poměrně víc dětí. Procento nedonošených bude podlě mě plus mínus stejné, ale stejné procento z většího čísla je prostě větší číslo.
ale jo, na to statistiky jsou, že u dětí počatých IVF je více předčasných porodů…a to proto, že se tam zahrnují děti jako jednotlivci, ale v naprosté většině se jedná o dvojčatové páry, které se prostě předčasně rodí, bez ohledu na to, zda byly počaty přirozeně nebo uměle. Takže z jednoho porodu po jednom IVF máme hned dvě děti předčasně narozené-a to potom statistika rychle nabíhá
. Ale co se jednočetných těhotenství a předčasných porodů (stejně jako vyššího výskytu vrozených vad, jak se dříve spekulovalo atd.), týká, tak tam jsou čísla naprosto stejná.
takže zrovna v této diskuzi o redukci bych tím, že je vyšší % předčasných porodů neargumentovala-není to kvůli IVF, ale kvůli vícečetným graviditám a to by mohlo nahrát někomu, kdo by tedy pod touto logikou zvedl palec pro redukci ![]()
Holkyn mam rozbitej comp, takze uz se nemuzu do teto povznasejici diskuse dale zapojovat. Chjo ![]()
elanaa píše:chci věřit, že (až na výše zmiňovaný, byť nespecifikovaný CAR) se doktoři rozhodujou opravdu individuálně
Naprostý souhlas
![]()