Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
eshta píše:a jak to tak vypadá, tak civilizačními vlivy bude onemocnění neplodnost stále častější a častější a mluvit o vymření bez IVF by bylo možná teď hodně odvážné, ale zas tak nereálné? asi ne..teď myslím v
Podle statistik uveřejněných v magazínu Science Daily klesl za posledních 20 let počet spermií na polovinu. V roce 1960 se považovalo za normu plodného muže osmdesát milionů živých spermií v mililitru. V roce 1990 to bylo jen čtyřicet milionů a dnes už jen pouhých dvacet milionů. Podle reprodukčních center přitom nebude tuto normu v roce 2040 splňovat v České republice ani jeden muž. V současné době vyhoví jen jeden dárce z dvaceti.
![]()
vždyť u doktorů musí docházet při redukci k velkýmu emočnímu a profesnímu střetu - celou dobu se snaží, aby pacientka otěhotněla a najednou jí svojí prací přivedou do stavu, který je přinejmenším o dost víc život ohrožující jak pro matku, tak pro plody a musejí redukovat zdravé, dobře se vyvíjející embryo (a) ![]()
s tím přeci žádnej doktor nemůže být spokojenej..
eva valoi píše:
http://ona.idnes.cz/…m-/deti.aspx?…
Rozhovor s přednostou ústavu pro histologii a embryologii I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.
Velmi zajímavé.
Hezké, jsem ráda, že to někdo vidí podobně, jako já.
eva valoi píše:Sumaya píše:Sumayo, pokud mám mluvit za sebe, tak říkám, že bych na ivf nešla.eva valoi píše:To vím, ale ty by jsi byla ráda, kdyby jsi šla na IVF, konečně by se podařilo a pak ti zjistili, že má plod těžkou vývojovou vadu (třeba mozek mimo lebku, nebo down?) a musí to ukončit? Podle mě je dobře, že třeba zkoumají genetiku, i když to neodhalí každou nemoc, jak tam píšou.Sumaya píše:No kdyby šlo jen o tu selekci prokazatelně neživotaschopných embryí…Ale nejde.eva valoi píše:Dobrej článek, ale podle mě stejně nezáleží, jestli provede selekci embrya příroda nebo někdo v laboratoři.
http://ona.idnes.cz/…m-/deti.aspx?…
Rozhovor s přednostou ústavu pro histologii a embryologii I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.
Velmi zajímavé.
Jinak když už to došlo až tak daleko, tak je asi opravdu nesmysl zavádět embryo s prokazatelnou vadou a pak ukončovat ve druhém trimestru těhotenství.
Ale jde o likvidaci nadbytečných embryí zdravých nebo o redukci nadbytečných plodů.
A já se tady furt opakuju a pořád říkám dokola to stejný.
Je to asi o tom, že pokud někdo plod za člověka nepovažuje, tak já můžu donekonečna mlít o voze a tamti zase o koze.
Pro mě je embryo, plod. novorozenec, kojenec, batole, adolescent…stále jedno a to samé lidské individum pouze na různém stupni vývoje. Proto mi to tak vadí.
Ale začínám chápat, že někde nepřiznávají stejná práva ženám, někde bělochům, někde plodům a někde třeba můžou považovat za méněcenné lidi od 80 let nahoru. Podle toho se budou utvářet zákony a všeobecný postoj vůči daným jedincům a když na to třeba někdo poukáže, tak bude za telátko, blba, nevzdělance, neempatického člověka atd.
Chápu, co tím myslíš, prostě se ti to příčí. Já plod za člověka považuju, ale ne embryo, které je zmrazené a je z něj „zatím“ diploidní zygota, která, kdyby se nevložila do dělohy, tak by stejně nebyla životaschopná, ale „mohla“ mít šanci na život. Samozřejmě je škoda mrazáčky pak vyhodit. Dala bych je jiným párům, ale tohle se nesmí…možná se souhlasem ženské, které ty mrazáčky patří.
Nechtěla jsem to napsat tahkle drsně, ale ženský, co podstupujou IVF, tak chápu.
Já tam možná skončím taky a určitě si nechám odebrat a oplodnit více než jedno, pak to bude na přírodě, které se uchytí a které ne.
No právě, to jsem už někde psala, že plodnost chlapů je rok od roku horší. Jinak tady jsem našla bakalářskou práci z Masaryčky o neplodnosti z roku 2007. Kdyby byla z roku 2011, tak by to bylo lepší:
http://is.muni.cz/…tnerstvi.txt
Zatím jsem na začátku, ale je to zajímavý.
Eshto, je tam použitý zdroj i od toho DR. Marděšiće.
eva valoi píše: ............Ale začínám chápat, že někde nepřiznávají stejná práva ženám, někde bělochům, někde plodům a někde třeba můžou považovat za méněcenné lidi od 80 let nahoru. Podle toho se budou utvářet zákony a všeobecný postoj vůči daným jedincům a když na to třeba někdo poukáže, tak bude za telátko, blba, nevzdělance, neempatického člověka atd.
No ja jsem kdysi cetla SF, kde se pro nedostatek prostredku starci eutanazovali v 60ti (teda pro nas to neni ani duchodovy vek). Dovedu si teda predstavit za podobne situace analogii teto diskuse.
Eva bude psat " vy bestie, starejte se o sve rodice a nezabijejte je" a Nekdo ji odepise „Ty ses ale neempaticka, vic co to je starani, vzdyt musim chodit do prace a kdy bych jela na dovolenou. A ty stresy pri cekani na smrt, co kdyz ho pak najdes doma mrtvyho, ty soky, ty emoce…“ Jina by zase napsala „a co kdyz ti rodice maji cukrovku, vysoky tlak nedejboze budou potrebovat kardiostimulator, to to ma jako stat platit? Kde je zodpovednost?“
Pudloslava píše:eva valoi píše: ............Ale začínám chápat, že někde nepřiznávají stejná práva ženám, někde bělochům, někde plodům a někde třeba můžou považovat za méněcenné lidi od 80 let nahoru. Podle toho se budou utvářet zákony a všeobecný postoj vůči daným jedincům a když na to třeba někdo poukáže, tak bude za telátko, blba, nevzdělance, neempatického člověka atd.No ja jsem kdysi cetla SF, kde se pro nedostatek prostredku starci eutanazovali v 60ti (teda pro nas to neni ani duchodovy vek). Dovedu si teda predstavit za podobne situace analogii teto diskuse.
Eva bude psat " vy bestie, starejte se o sve rodice a nezabijejte je" a Nekdo ji odepise „Ty ses ale neempaticka, vic co to je starani, vzdyt musim chodit do prace a kdy bych jela na dovolenou. A ty stresy pri cekani na smrt, co kdyz ho pak najdes doma mrtvyho, ty soky, ty emoce…“ Jina by zase napsala „a co kdyz ti rodice maji cukrovku, vysoky tlak nedejboze budou potrebovat kardiostimulator, to to ma jako stat platit? Kde je zodpovednost?“
pudloslavo, evo s právama plodů je to trochu extrém ne? to by pak těhotná žena, která upadne a způsobí si sama potrat mohla jít před soud za nedostatečnou péči či ublížení na těle
tohle je trochu přehnaný- srovnávat zabíjení již narozených holčiček v Číně a kdesi eutanazii starců kvůli nedostatečným prostředkům (a kde to bylo? to slyším poprvé..)se zygotou -redukcí a potratem je trochu přehnané
pudlo, evo hele to aby se pak dle této teorie člověk skoro bál otěhotnět..nechtěně potratí a ještě ho za to zavřou ![]()
To s těma s tarci bylo sci-fi, tedy jestli jsem to správně pochopila.
eshta píše:
pudlo, evo hele to aby se pak dle této teorie člověk skoro bál otěhotnět..nechtěně potratí a ještě ho za to zavřou
aleachimka píše:
To s těma s tarci bylo sci-fi, tedy jestli jsem to správně pochopila.
aha
už jsem se lekla
jsem to nějak přehlídla
![]()
no, ono by to bylo fakt hustý. Taky jsem se nejdřív zděsila.
eshta píše:aleachimka píše:aha
To s těma s tarci bylo sci-fi, tedy jestli jsem to správně pochopila.už jsem se lekla
jsem to nějak přehlídla
![]()
eshta píše:Pudloslava píše:pudloslavo, evo s právama plodů je to trochu extrém ne? to by pak těhotná žena, která upadne a způsobí si sama potrat mohla jít před soud za nedostatečnou péči či ublížení na těleeva valoi píše: ............Ale začínám chápat, že někde nepřiznávají stejná práva ženám, někde bělochům, někde plodům a někde třeba můžou považovat za méněcenné lidi od 80 let nahoru. Podle toho se budou utvářet zákony a všeobecný postoj vůči daným jedincům a když na to třeba někdo poukáže, tak bude za telátko, blba, nevzdělance, neempatického člověka atd.No ja jsem kdysi cetla SF, kde se pro nedostatek prostredku starci eutanazovali v 60ti (teda pro nas to neni ani duchodovy vek). Dovedu si teda predstavit za podobne situace analogii teto diskuse.
Eva bude psat " vy bestie, starejte se o sve rodice a nezabijejte je" a Nekdo ji odepise „Ty ses ale neempaticka, vic co to je starani, vzdyt musim chodit do prace a kdy bych jela na dovolenou. A ty stresy pri cekani na smrt, co kdyz ho pak najdes doma mrtvyho, ty soky, ty emoce…“ Jina by zase napsala „a co kdyz ti rodice maji cukrovku, vysoky tlak nedejboze budou potrebovat kardiostimulator, to to ma jako stat platit? Kde je zodpovednost?“tohle je trochu přehnaný- srovnávat zabíjení již narozených holčiček v Číně a kdesi eutanazii starců kvůli nedostatečným prostředkům (a kde to bylo? to slyším poprvé..)se zygotou -redukcí a potratem je trochu přehnané
Ne, jde jen prave o ten uhel pohledu - kdyz si predstavis, ze eva zygotu povazuje za cloveka s pravem na zivot, sotva ji muzes vycitat jeji radikalitu. Priklad byl uveden proto, aby se ti mene empaticti mohli vzit do jeji kuze. Pri jejim primarnim postoji maloktery z uvadenych argumentu obstoji.
Nahrad si slovo embryo slovem dite a vsechno ti razem bude znit uplne jinak.
ale jo pudloslavo, ona to tu myslím nesčetněkrát opakovala a vím, že pokuď se na embryo dívá takto, tak ze svého pohledu vyvrátí jakýkoli argument právě jen tou svojí jednou větou..
já jsem v podstatě se situací IVF a redukcí spokojená, doba se vyvíjí dál, z IVF budou lepší a lepší výsledky, tím pádem pravděpodobně méně redukcí a tak se snad i lidé s podobným názorem jako Eva nebudou cítit tak bezmocně, otráveně, nechápajícně, zhnuseně atd atd…
v tomhle se lidé jen tak neshodnou, víc než pravděpodobně budou redukce a potraty dál a lidé s jiným názorem (troufla bych si říct že menšinovým) nad tím jen budou dál kroutit hlavou..
jj máš pravdu- je to v úhlu pohledu- tak jako někdo může říct, že pro něj embryo na stejné úrovni jako dítě je, stejně tak někdo může říct opak že?
Pudloslava píše:
Ne, jde jen prave o ten uhel pohledu - kdyz si predstavis, ze eva zygotu povazuje za cloveka s pravem na zivot, sotva ji muzes vycitat jeji radikalitu. Priklad byl uveden proto, aby se ti mene empaticti mohli vzit do jeji kuze. Pri jejim primarnim postoji maloktery z uvadenych argumentu obstoji.
pudloslavo- a toto by mělo platit i nopak že?
eshta píše:Pudloslava píše:pudloslavo- a toto by mělo platit i nopak že?
ne tak docela - pokud jde o zivoty, je to jine, nez kdzy jde o nazor na novz divadelni kus.
Ta, co veri v lidskost embryi, bojuje za zivoty deti. Zatimco ta, co v lidskost embryi neveri, bopjuje „jen“ za pravo zeny na dite.
Zadna z nas tady by asi nesouhlasila s tim, ze ma zena pravo na dite za tu cenu, ze se jinych 5 zabije (ted me fat nenapada zadne prirovnani).