Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@K92 píše:
@Dollorres když jsem byla v Anglii bydlela jsem v domě u jedné průměrné britské rodiny, v takové té jejich klasické řadovce. Bylo tam běžné se budit ráno do 14 stupňů, během dne tam měli těch 18, v koupelně na mě byla hrozná zima, ale jinak se to dalo. Zatímco já venku v listopadu klepala zimu v bundě, všechny mladé holčiny chodily v crop topech a na můj vkus prostě málo oblečené. Běžně jsem viděla jak chodí britové v dešti bez deštníku, bez bundy vůbec je to počasí a zima nestresovaly. Asi je to o zvyku a přístupu.
A co nám je do toho, v čem chodí v Anglii v zimě. Tady jsme léta zvyklí na vyšší teploty v zimě, tak to tady lidi hodně stresovat bude. Hlavně ty starší, ti se již tak nedokáží přizpůsobit.
@Aglája75 píše:
Nevim, jestli tady zaznelo, ze jde o nouzovy stav, tedy v pripade, ze plyn nebude… a myslim, ze pak budeme mit jine starosti, pokud nebude… protoze s plynem je spojeno hodne… takze budou problemy s vyrobou…Dalsi vec co mi vadi a tady je to take, ze mit teolo je nezdrave a zimu zdrave. Krome teda toho smradecku, ldyz jsou lide doma navaleni v podvlikaclach, tilkach a ponozkach:)… je to absolutni nesmysl… nebo mate pocit, ze Cesi a ceske deti stunou vice nez treba v Anglii? Je to proste jen zvyk, ale otuzovani je schonost tela snest velke teolotni zmeny NE mit rad studeny odchov. Takze ten kdo si doma topi na 25 a zvladne v klidu pak jit 5 venku i s umytou hlavou a neodstune to, ten je otuzily… ne ten kdo ma doma 17.
Otužování rozhodně není to, co tady líčíš.
@K92 píše:
@Dollorres když jsem byla v Anglii bydlela jsem v domě u jedné průměrné britské rodiny, v takové té jejich klasické řadovce. Bylo tam běžné se budit ráno do 14 stupňů, během dne tam měli těch 18, v koupelně na mě byla hrozná zima, ale jinak se to dalo. Zatímco já venku v listopadu klepala zimu v bundě, všechny mladé holčiny chodily v crop topech a na můj vkus prostě málo oblečené. Běžně jsem viděla jak chodí britové v dešti bez deštníku, bez bundy vůbec je to počasí a zima nestresovaly. Asi je to o zvyku a přístupu.
No a co… v Turecku zase v 38 zeny jsou zabalene od hlavy k oate a jeste treba na hotelu smazi neco k obedu… na sobe zasteru a jsou naprosto v pohode
… zatimco my jsme tam v plavkach a tece z nas jak ze sprchy:). Proste jde o prizpusobeni podnebi…
@Aglája75 píše:
No a co… v Turecku zase v 38 zeny jsou zabalene od hlavy k oate a jeste treba na hotelu smazi neco k obedu… na sobe zasteru a jsou naprosto v pohode… zatimco my jsme tam v plavkach a tece z nas jak ze sprchy:). Proste jde o prizpusobeni podnebi…
Tady byla ještě v minulém století běžná pokojová teplota 16-18 stupňů. Že by se tady za těch 70-80 let tak změnili podmínky?
@Havlova píše:
Otužování rozhodně není to, co tady líčíš.
To je vas nazor ja mam jiny… a znam prave hodne lidi, kteri propaguji studeny odchov a jsou vecne nemocny.
Nejvetsi podstatou otuzovani je sauna… nemyslim si, ze funguje na principu studeneho odchovu ![]()
@Havlova píše:
Tady byla ještě v minulém století běžná pokojová teplota 16-18 stupňů. Že by se tady za těch 70-80 let tak změnili podmínky?
Nevim, on nekdo pritapel venku v minulem stoleti nebo pritapi dnes?
porucime vetru desti tady sice chvili bylo, ale vysledek zadny podle me
podnebi je u nas jine nez v Anglii nebo v Turecko v tomto i v minulych par stoleti…
@Aglája75 píše:Úplně nechápu tvou myšlenku. Co to má společného s obvyklou pokojovou teplotou za první republiky a těsně po válce? A to tady bylo o něco chladněji.
Nevim, on nekdo pritapel venku v minulem stoleti nebo pritapi dnes?porucime vetru desti tady sice chvili bylo, ale vysledek zadny podle me
podnebi je u nas jine nez v Anglii nebo v Turecko v tomto i v minulych par stoleti…
@Da12 no upřímně těch 14 stupňů taky nebylo nic pro mě 😁, ale aspoň vím, že se to dá a je to určitě na zamyšlenou. Ano, souhlasím že u starých lidí a v nemocnicích to může být problém, ale mladí zdraví lidé to zkrátka musí zvládnout. Během VŠ jsem zažila spoustu různých spolubydlících a překvapilo mě, kolik lidí má potřebu vytopit to v zimě na 28 a pak chodit v trenkách. Myslím, že ten apel byl hlavně na tyhle případy, protože to je jednoznačně plýtvání.
@Aglája75 píše:
To je vas nazor ja mam jiny… a znam prave hodne lidi, kteri propaguji studeny odchov a jsou vecne nemocny.
Nejvetsi podstatou otuzovani je sauna… nemyslim si, ze funguje na principu studeneho odchovu
No jo, sauna je super, ale třeba infra, tam bych se nedoplatila s el. No a to jsem ji fakt chtěla. ![]()
Jinak já magor letos koupila 18kubiku dřeva, tunu briket a ještě beru brikety od truhláře. Navic si chci koupit litinovej hrnec a konvici a už mám odzkoušeno, že vodu to na kamnech uvaří rychle, tak budu experimentovat ![]()
@Lykaon píše:
Já bych se rád zeptal co budeme dělat až skončí zima. To jako za 6 měsíců postaví nějaký plynovod a nebo nějakou LNG stanici? Chápu že teď budeme mrznout. To za nějaký čas skončí. Přijde jaro. A co do těch zásobníků dáme? A taky za co? Kolik bude stát plyn? Čí jsou zásobníky? Dají nám vůbec ten plyn? Strašně úsměvné.
tuhle otázku si taky kladu už dlouho
@Havlova píše:
A čím budeš topit, až ten plyn nebude?
Já asi vším, co hoří. Od gumáků až po starý nábytek.
@jipo píše:
Já asi vším, co hoří. Od gumáků až po starý nábytek.
Takovych lidi bude bohuzel vic, i kdyz plyn nedojde.
Tak hlavne bych se zamyslela, proc to vsechno, ze jo.
Protoze mocni ze zapadu chteji z ruznych duvodu polozit Rusko.
O demokracii ani blaho Ukrajincu nikomu nejde.
Stejne jako nikomu nikdy neslo o blaho Iracanu, Afghancu, Syranu nebo Libyjcu.
Na to se fakt nehraje a nikdy nehralo.
Vzdy jde o moc, penize, zdroje.
Ale taky jsem byvala mlada a blba a naivni, no.
Takze vsechny vlastizradne vlady odhlasuji sankce, ktere ublizuji vlastnim obcanum.
To je ten pruser.
Normalni clovek si spocita, co by se stalo pri vypadku plynu. Jak to rozlozi vyrobu, dodavatelske retezce (potraviny, leky), kolik zkrachuje nenavratne firem, jak vzroste nezamestnanost, insolvence, neschopnost platit bydleni, sebevrazdy, kriminalita a kolik kvuli tomu umre lidi.
A pak by ten normalni clovek musel rict, ze sankce ne, ze je to blbost, a sel by se pokusit vyjednat mir a dlouhodobe obchodni kontrakty na plyn a dalsi suroviny.
@Lykaon píše:
Já bych se rád zeptal co budeme dělat až skončí zima. To jako za 6 měsíců postaví nějaký plynovod a nebo nějakou LNG stanici? Chápu že teď budeme mrznout. To za nějaký čas skončí. Přijde jaro. A co do těch zásobníků dáme? A taky za co? Kolik bude stát plyn? Čí jsou zásobníky? Dají nám vůbec ten plyn? Strašně úsměvné.
Jednoduse budeme muset pomerne razantne prejit na jiny nez fosilny zdroje energie.. at se nam to libi nebo ne, proste plyn na vareni nebude bude indukce, na topeni budou spalovny komunalu, lidi si budou muset povinne udelat na rodinych domech fotovoltaiku, rekuperaci, tepelne cerpadla apod.
Omezi se razantne klimatizace aby se usetrila energie apod.
Za me je to spravna cesta jen spouste lidi se to ukrutne libit nebude.
A to nemluvim ani o tom, ze se proste razatne omezi vyroba klasickych aut, zdrazi nasobne benzin a bude se muset hromadne prechazet na elektroauta.
@Da12 píše:
Ano, ten diktát je na tom to nejhorší. Co je státu do toho, kolik stupňů mám v obýváku nebo kolik stupňů má soukromník ve své firmě. Ať si to reguluje ve státním a do ostatních se ne..re. Stejně je ten nedostatek plynu jeho chyba.
Když ten plyn dojde, tak nezatopíš ani na těch 18°. Třeba budou všichni rádi za 15°. Když nebude, kde ho vykouzlí? Nebo bude tak drahý, jak bude dovážený. Že sama ten kohoutek přiškrtíš, ať nemáš takovou spotřebu.