Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Co si myslíte o možné regulaci teplot na 18 st? Podle mě to nemůžeme dát, většina Čechů je zimomřivá. Mě je teda v létě příšerný horko, ale v zimě mám rada teplo a hlavně v koupelně mi je hrozná zima. Jak to máte vy?
![]()
To víš, že se dá zvyknout. Nejsme zimomřivý, jen zhýčkaný. Když jme opravovali dům a bydleli na vejminku, tak se nám nedařilo vytopit na víc než 14 stupňů. Přežili jsme celou zimu, akorát spát jsem chodila v čepici….
Teď je nejlepší čas se otužovat.
A ne jen kvůli penězům za energie, ale i pro zdraví. A trénink nějaké psychické odolnosti a schopnost zvládat nepohodlí. To jsou věci, co se prostě hodí každýmu.
Topíme akorát, na 20 max, většinou míň. Když je nám chladno, máme ponožky a mikinu, takže nic nenormálního, s čím bysme se museli poprat ![]()
Ono je také možné, že buď se bude topit málo, nebo, když plyn nebude, tak taky vůbec. ![]()
My bychom si zvykli, topime vetsinou na 20 a staci to. Ale kdyz snizim teotu pod 20, zacnou se delat plisne na zdech za nabytkem. Je to boj. Na sebe a deti muzu hodit kabat, ale plisni se zbavuje tezko. Nechtela bych v lete znovu natahovat zdi.
Mám vlastní topení, takže na nějakých 18 jim kašlu, nehodlám být stále nemocná. Mám příbuzné, kteří takhle doma fungují-jsou lakomí. Překvapivě jsou několikrát do roka na hromadě a v zimě k nim nikdo nejezdí, vlastně ani na podzim a v brzkém jaře. Když to dělali, každý se od nich vracel nemocný.
@Dollorres píše:
Co si myslíte o možné regulaci teplot na 18 st? Podle mě to nemůžeme dát, většina Čechů je zimomřivá. Mě je teda v létě příšerný horko, ale v zimě mám rada teplo a hlavně v koupelně mi je hrozná zima. Jak to máte vy?![]()
A to víš, že by se to zvládlo.
Ja sice miluju teplo, ale klidne se na to vykaslu.. hlavne kdyz se odstrihneme od ruska a toho masovyho vraha putina… proste hold nakoupim teply veci a bude to.
@Dollorres myslim ze se zblaznili. Nedovedu si predstavit mi doma 18st.To jako ve sorse bych zmrzla. A asi mohla dat v praci rovnou vypoved, protoze s vecne nemocnym ditetem, by me z prace rychle vyprovodili.
Lidi jsou dost zhýčkaní, na těch 18 se dá zvyknout a není to nějak extrémně nízká teplota. Prostě se lidi budou muset naučit si vzít teplejší ponožky, na triko hodit mikinu a na válení u televize přes sebe hodit deku. Doma topíme na 19, tak o ten stupeň dolů nás to už nezabije.
Mimochodem, od doby co nevytápíme na 24 jsme oba mnohem méně nemocní.
18 stupňů udržuju akorát v ložnici (přes zimu.) Protože v chladu se dobře spí.
Ale odmítám se v obýváku třepat při 18 stupních. Chlad zvládám v klidu a nemám problém se přiobléct, ale jako ocaď pocaď.
Nepotřebuju mít plesnivé zdi a nemocná děcka. Ať si šetří na topení v kancelářích a podobně. Tam není problém se přiobléct.
By mě zajímalo, jak chtějí zkontrolovat, že to lidi dodržují…
@Gracetheworld píše:
Lidi jsou dost zhýčkaní, na těch 18 se dá zvyknout a není to nějak extrémně nízká teplota. Prostě se lidi budou muset naučit si vzít teplejší ponožky, na triko hodit mikinu a na válení u televize přes sebe hodit deku. Doma topíme na 19, tak o ten stupeň dolů nás to už nezabije.
Mimochodem, od doby co nevytápíme na 24 jsme oba mnohem méně nemocní.
Máme doma 22 stupnů a vše vyjmenované už dělám. I v tropických nocích musím mít ponožky, jinak mě zebou nohy
Už to mělo být dávno
já to upřímně moc nechápu, že má někdo doma v zimě 25 stupňů… Z pohledu financí i z pohledu zdraví… Já to jen kvituju… ![]()