Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Doma to bude boj kdo z koho: vyšší účet za elektřinu nebo riziko plísně. ![]()
Pokud kanceláře přejdou na doporučení 18 stupňů, stěhuju si tam deku a obalim se ke kompu do ní. ![]()
@LilyJane píše:
No a pak proplatí práci na natahování nových zdí, bo plíseň?A dostanou lidi taky náhradu škody za to, že jim a jejich rodině ta plíseň/chlad ničí zdraví?
Jsou lidi, kteří chlad opravdu nesnášejí dobře a můžou z toho mít problémy.Je třeba myslet, že ne každý žije v krásné a udržované novostavbě, kde si lidi natáhnou hrubší ponožky, svetřík a cajk. Je spousta a spousta starých baráků, nezateplených a nebo špatně zateplených. Třeba na bytě jsme nemuseli topit skoro vůbec, vyhřívaly nás byty ze tří stran. Ale třeba známí topili furt, protože měli byt na straně nezateplené budovy, kde neustále fučel severák a byť topili o sto šest, doma měli vždycky tak 18°. Když by se jim ubralo teplo, tak už tam fakt můžou zapnout přímotopy, protože by zmrzli.
A třeba ten návrh snížit teplotu na operačních sálech a pod. to mi přišlo úplně ale úplně švihlé. Aby si člověk z operace odnesl ještě nachlazení, to by bylo žůžo.
Na operačních sálech je normálně zima. Tohle je návrh na řešení situace, když bude plynu málo. Pak je tedy, za této situace, možnost topit v lednu na 25 a v únoru vůbec.
A jinak, bydlíme ve starém domě.
@LilyJane píše:
No a pak proplatí práci na natahování nových zdí, bo plíseň?A dostanou lidi taky náhradu škody za to, že jim a jejich rodině ta plíseň/chlad ničí zdraví?
Jsou lidi, kteří chlad opravdu nesnášejí dobře a můžou z toho mít problémy.
Plíseň nikde nevznikne jen proto, že se tam topí na 18stupňů. A zajímavý je, že všude v evropě není běžný vytápět v zimě přes 20 stupňů a všichni žijou a všichni jsou s tím v pohodě. Jsme rozmazlený.
Mám ráda teplo, sice se sprchuji už jen vlažnou, ale i v létě mám často ponožky (na spaní vždy aspon lehké), často nosím lehké svetříky, mikiny a bohužel mám nějaké zdr. problémy, tak představa být v 18s je fakt děsná, asi bych do sebe začala lít červený víno, abych se prohřála.
Je pravdou, že my máme krbovky, ale ani tu nebudu psát, kolik jsem letos dali za dřevo a také s ním musíme šetřit, ovšem 18s třeba v obýváku, kde jsou se mnou děti celej den, to ne.
@Svistice píše:
Doma to bude boj kdo z koho: vyšší účet za elektřinu nebo riziko plísně.
Pokud kanceláře přejdou na doporučení 18 stupňů, stěhuju si tam deku a obalim se ke kompu do ní.
Moje kolegyně sedí v teplým županu už teď, protože klimoška. ![]()
Když jiná možnost nebude? Nic nenaděláš.
Nám před týdnem montovali klimatizace do podkroví a ten majitel firmy povídal, že teď mají strašně moc zakázek hlavně v bytech. Lidé mají strach, že si nepřitopí. Tak honem objednávají klimatizace. Že jim nejde o cenu, nejde jim o chlazení. Chtějí mít na zimu možnost si přitopit v bytě.
@Janli píše:
Plíseň nikde nevznikne jen proto, že se tam topí na 18stupňů. A zajímavý je, že všude v evropě není běžný vytápět v zimě přes 20 stupňů a všichni žijou a všichni jsou s tím v pohodě. Jsme rozmazlený.
naši pokud nezatopí při 16, tak jim stěna plesniví. Starý barák
@Dollorres píše:
Moje kolegyně sedí v teplým županu už teď, protože klimoška.
No tu taky nesnáším. Hlavně venku 25, víc dle předpovědi vic být nemá a dementi zapnou v devět ráno klimosku. ![]()
My v zimě doma 24,topime dřevem. V ložnici máme ale pod 18. Dobře se nám spí. I v zimě máme otevřené okno.
Doma chodíme na lehko v zimě v létě.
@Janli píše:
Něco jiného je starý dům a něco jiného novostavba či třeba panelák po rekonstrukci.
Bydlím ve starém domě, který dáváme dohromady a topit se musí, jsou tu však silné zdi, takže ono jak se to nahřeje (až zateplíme, bude lépe), tak to aspon chvíli vydrží, ale třeba v paneláku, co jsem zažila (prostřední byt), se po zateplení a výměně oken topit tolik nemuselo a zima tam nebyla a plísen také ne.
@vokishka píše:
naši pokud nezatopí při 16, tak jim stěna plesniví. Starý barák
Přesně tak, psala jsem níže. Ono fakt u těch starých domů, dokud se neudělá pořádná izolace, zateplení atd… tak to je jiná. Jenže ono to opravit nejde hned, při těchto super cenách všeho a to si ještě spoustu věcí člověk dělá sám.
@Svistice píše:
No tu taky nesnáším. Hlavně venku 25, víc dle předpovědi vic být nemá a dementi zapnou v devět ráno klimosku.
Někde byl i návrh, že v podnicích atd. klimatizovat na 28 a více. Hned tam několik kancelářskejch nadávalo, že při tom se pracovat nedá. Když pak člověk vidí v těch vedrech na slunci těžce fyzicky pracující dělníky.
(My máme ve dvou místnostech klimatizováno na 21 (stroje prostě tepleji nezvládnou) a je to humus. Z toho pak třeba do vedlejší místnosti, kde je do 30.
Doma si přiložím do krbovek a je po starostech. Ale v práci jedeme přes teplárnu a to bych tam tedy seděla v zimní bundě a rukavicích
asi bych si tam donesla nějaký přímotop
protože sedět 6 hodin v 18 stupních bych fakt nedala. Možná je to o zvyku. Nechám se překvapit ![]()
@PetraMeli píše:
Něco jiného je starý dům a něco jiného novostavba či třeba panelák po rekonstrukci.
Bydlím ve starém domě, který dáváme dohromady a topit se musí, jsou tu však silné zdi, takže ono jak se to nahřeje (až zateplíme, bude lépe), tak to aspon chvíli vydrží, ale třeba v paneláku, co jsem zažila (prostřední byt), se po zateplení a výměně oken topit tolik nemuselo a zima tam nebyla a plísen také ne.
Pokud máš starý dům, tak by jsi měla mít možnost vytápět tuhými palivy nebo aspoň krb a pak tě nějaká regulace nemusí zajímat.
@Havlova píše:
Někde byl i návrh, že v podnicích atd. klimatizovat na 28 a více. Hned tam několik kancelářskejch nadávalo, že při tom se pracovat nedá. Když pak člověk vidí v těch vedrech na slunci těžce fyzicky pracující dělníky.(My máme ve dvou místnostech klimatizováno na 21 (stroje prostě tepleji nezvládnou) a je to humus. Z toho pak třeba do vedlejší místnosti, kde je do 30.
Na 21 -22 si pouštím přes den klimatizací já a přechody mezi kanceláří a venkem, kde je dost často 30+, mi nedělá problém.
Ale zaroven bych špatně snášela xely den sedět v 18°.