Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Leenvecka píše:
Jednoduse budeme muset pomerne razantne prejit na jiny nez fosilny zdroje energie.. at se nam to libi nebo ne, proste plyn na vareni nebude bude indukce, na topeni budou spalovny komunalu, lidi si budou muset povinne udelat na rodinych domech fotovoltaiku, rekuperaci, tepelne cerpadla apod.
Omezi se razantne klimatizace aby se usetrila energie apod.
Za me je to spravna cesta jen spouste lidi se to ukrutne libit nebude.
A to nemluvim ani o tom, ze se proste razatne omezi vyroba klasickych aut, zdrazi nasobne benzin a bude se muset hromadne prechazet na elektroauta.
To máš pravdu, ale to není hned. A k té fotovoltaice - vesnice nedaleko Kladrub, před pár lety spadla do oblasti památkové zóny okolo hřebčína atd. A lidé tam, kteří mají fotovoltaiku by jí prej měli sundat. ![]()
Včera se k té vyhlášce v TV vyjadřovala Teplárenská společnost a nějaký právník. Teplárenská společnost nemůže nijak ovlivnit jakou teplotu bude kdo mít doma, prostě pustí teplo a hotovo. Bude se to týkat hlavně státních úřadů, nemocnic, věznic a škol. Právník zase říkal, že stát nemá žádné páky na nějakou kontrolu v domácnostech, lidé nejsou povinni tam nikoho vpustit, musel by přijít s kontrolou policista a toho by lidé mohli vpustit jen v případě, že by se jednalo o nějaké obecné ohrožení, což není tento případ. Je to vlastně obdobné jako s rouškami, taky se to nijak výrazně nevymáhalo, nepokutovalo, i na ulici nebo v obchodech, polici, pokud byla zavolána, jen napomínala. Takže toho bych se nebála. Domácnosti, kde si lidé topí sami, se to naprosto nijak nedotkne, maximálně se budou sami omezovat kvůli financím.
@Da12 píše:
A co nám je do toho, v čem chodí v Anglii v zimě. Tady jsme léta zvyklí na vyšší teploty v zimě, tak to tady lidi hodně stresovat bude. Hlavně ty starší, ti se již tak nedokáží přizpůsobit.
Jsou otužilejší v Anglii. Odlétala jsem 6. 12. tehdy a v žabkách. U škol jsem v tom prosinci viděla holky v sukních a jen podkolenky. Tady si děcka rodiče přehnaně cibulí. Pak je mají furt na jedné hromadě. Nemají žádnou imunitu. Každý bacil je položí.
Když si každý mladší ročník v krizi a šetření na dobu nouze odřekne dřepění v přetopeném bytě/ domě. Tak zůstane víc pro starší, nemocné a jim by se ubírat tolik nemuselo.
@PetraMeli píše:
Mám ráda teplo, sice se sprchuji už jen vlažnou, ale i v létě mám často ponožky (na spaní vždy aspon lehké), často nosím lehké svetříky, mikiny a bohužel mám nějaké zdr. problémy, tak představa být v 18s je fakt děsná, asi bych do sebe začala lít červený víno, abych se prohřála.
Je pravdou, že my máme krbovky, ale ani tu nebudu psát, kolik jsem letos dali za dřevo a také s ním musíme šetřit, ovšem 18s třeba v obýváku, kde jsou se mnou děti celej den, to ne.
Jestli máte krbovky, tak asi bydlíš v baráku a ne v paneláku a můžeš si zatopit jak chceš, tebe nikdo omezovat nebude. Lidi myslete trochu.:-))
@Ou píše:
Jinak tedy nikdo neplánuje plošnou regulaci teploty domovů, řeší se prostory, které spadají pod veřejné instituce.Jestli vám někdo tvrdí, že vám vláda nařídí topit doma na 18°C tak je to někdo, kdo šíří dezinformace - nejspíše pro Babiše. Otázkou ovšem je jesti za to alepsoň něco má a nebo je jen hloupej.
Neexistuje žádný právní nástroj, jak něco takového nařídit, natož kontrolvoat.
Obecně ale spíš přetápíme.
Přesně tak. Mám pocit, že lidi fakt nepřemýšlí a jen se zaobírají dezinformacemi.
@ZuzaM píše:
Jestli máte krbovky, tak asi bydlíš v baráku a ne v paneláku a můžeš si zatopit jak chceš, tebe nikdo omezovat nebude. Lidi myslete trochu.:-))
Krbovky muzou mít lidé i v bytech. Známá má v bytovce. Chtěla je při rekonstrukci bytu zrušit. Že to nepoužívají. Jen v rohu straší. Teď bude asi ráda, že krbovky nechala.
@Kelsey píše:
Krbovky muzou mít lidé i v bytech. Známá má v bytovce. Chtěla je při rekonstrukci bytu zrušit. Že to nepoužívají. Jen v rohu straší. Teď bude asi ráda, že krbovky nechala.
Takže si může zatopit jak chce.
@Kelsey píše:
Ano, spousta starých bytů má možnost topení tuhými palivy. Bytové domy strávené ve 20. a 30. letech mají komíny jen je spousta lidí nepoužívá. Myslím že dost lidi bude tyto komíny zprovozňovat a pořizovat krbovky.
@Gracetheworld píše:
Ano, spousta starých bytů má možnost topení tuhými palivy. Bytové domy strávené ve 20. a 30. letech mají komíny jen je spousta lidí nepoužívá. Myslím že dost lidi bude tyto komíny zprovozňovat a pořizovat krbovky.
Otázkou je, zda se jim ta investice na vyvlozkovani komína vyplatí.
Taky máme v každé místnosti zazděnou díru na rouru od kamen, jen komín na střeše již není, a ani nevím, kam bych dala dřevo či uhli, když sklepy se sanovaly a zavezly. ![]()
@Svistice píše:
Otázkou je, zda se jim ta investice na vyvlozkovani komína vyplatí.
Taky máme v každé místnosti zazděnou díru na rouru od kamen, jen komín na střeše již není, a ani nevím, kam bych dala dřevo či uhli, když sklepy se sanovaly a zavezly.
Předpokládám, že se stejně ústřední vytápení bude zdražovat, takže je to vlastně fuk.
@ZuzaM píše:
Předpokládám, že se stejně ústřední vytápení bude zdražovat, takže je to vlastně fuk.
Tyhle byty většinou mají vlastní plynový nebo elektro kotel, ne ústřední vytápění (max. napojení celé bytovky na nějakou lokální kotelničku).
A ono vyvlozkovat/rekonstruovat x let nepoužívaný komín z přízemí do výše 5-6 páteř asi sranda nebude. ![]()
Ale samozřejmě to může stát za úvahu.
@Kelsey no ale zas jsou v anglii rozmazleny jinak.Zije tam segra, letos kdyz tam bylo 33st, tak jim prisla zprava ze skoly ze je vyuka kvuli vedru dobrovolna ![]()
@ZuzaM píše:
Včera se k té vyhlášce v TV vyjadřovala Teplárenská společnost a nějaký právník. Teplárenská společnost nemůže nijak ovlivnit jakou teplotu bude kdo mít doma, prostě pustí teplo a hotovo.Bude se to týkat hlavně státních úřadů, nemocnic, věznic a škol. Právník zase říkal, že stát nemá žádné páky na nějakou kontrolu v domácnostech, lidé nejsou povinni tam nikoho vpustit, musel by přijít s kontrolou policista a toho by lidé mohli vpustit jen v případě, že by se jednalo o nějaké obecné ohrožení, což není tento případ. Je to vlastně obdobné jako s rouškami, taky se to nijak výrazně nevymáhalo, nepokutovalo, i na ulici nebo v obchodech, polici, pokud byla zavolána, jen napomínala. Takže toho bych se nebála. Domácnosti, kde si lidé topí sami, se to naprosto nijak nedotkne, maximálně se budou sami omezovat kvůli financím.
což je zajímavé. Před pár lety město rozhodlo o jakési optimalizaci a že budou vytápět na 22 st. Opravdu nám od té doby topí mín, fakt víc nevytopíme. Ptala jsem se známého, který pracoval v teplárenské společnosti a ten mi to vysvětlil tak, že se snížila cirkulace vody v topení a tím je chladněji. Takže nějak to zřejmě jde
@vokishka píše:
což je zajímavé. Před pár lety město rozhodlo o jakési optimalizaci a že budou vytápět na 22 st. Opravdu nám od té doby topí mín, fakt víc nevytopíme. Ptala jsem se známého, který pracoval v teplárenské společnosti a ten mi to vysvětlil tak, že se snížila cirkulace vody v topení a tím je chladněji. Takže nějak to zřejmě jde
U dálkového vytápění to snížit lze, tady třeba v tomhle článku…
Taky tu píšou, že městské samosprávy neplánují návštěvy bytů s teploměrem v ruce.
Kdyby došlo k nejhoršímu, tak začnou těmi paneláky, mi přijde… ![]()
(tedy po státních institucích)
https://www.seznamzpravy.cz/…udeme-211505
„Vláda vyvolává chaos, žádné kontrolory do domácnosti rozhodně samosprávy vysílat nebudou,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys olomoucký primátor Miroslav Žbánek (Hnutí ANO), který je zároveň místopředsedou Svazu měst a obcí ČR.
„Centrální vytápění nemůžete na dvě hodiny jen tak vypnout otočením knoflíku,“ dodává.
Vyhláška, kterou připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, stanovuje hranici, jak by se měly vytápět domácnosti, veřejné i administrativní budovy v případě vyhlášení stavu nouze. Ten by nastal při nedostatku paliv pro český trh.
Modernizované, dálkově řízené soustavy distribuce tepla umožňují celou řadu zásahů. Zjišťoval jsem si, jak je to konkrétně v Olomouci u společnosti Olterm, kterou město spoluvlastní a tedy jako samospráva můžeme ovlivňovat energetickou politiku. U nás konkrétně existuje možnost každoročního tlumení, které umožňuje regulovat vytápění až do úrovně jednotlivých objektů prostřednictvím snižování teplot na předávacích stanicích. Také nám to pomáhá eliminovat energetické ztráty.
@vokishka píše:
No, to nevím, jak u vás, ale moje máma si normálně ústředním topením vytopí na 27 a my, kdybychom měli topení na plno, tak nejspíš taky. Nemáte spíš přiškrcené regulační kohouty? Ne, že byste si je přiškrtili sami, ale jsou tam nějaké omezovače.