Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
HROMIX, je mi jasné, že máš pravdu a zvednutí ceny školkovného by naštvalo daleko víc mamin, než reklama ve školce. A je taky možné, že změním názor, až bude Tobík do školky chodit.
Ale musím souhlasit s Lentilkou, podle mě je to taky jen fikaný tah firem jak se přes děti dostat k rodičům a to se mi fakt nelíbí.
A ještě jedna věc … fakt se nechci dotknout všech poctivých a svojí práci oddaných učitelek/ředitelek ve školkách, ale fakt se všechny takto získané peníze dostanou k dětem??
Novire…promiň, že se ptám…máš školkové dítě? ono už trochu rozum takové dítě má, ano je ovlivnitelné, nedokáže spoustu věcí rozlišit, ale rozum má a dokáže i pochopit…a tady nastupuje rodič…a reklama se mi zdá, je v tomto věku vysvětlitelná. takovou mám zkušenost. a jak jsou na tom školky to raději pomlčím…
nevím prostě mi nevadí, pokud dostanu katalog hraček ve školce (mmch dostanu ho i domů, v obchodě,v čekárně u dětské dr) nebo zatavený pytlík s aviváží a pár letákama a vzorkem aviváže (pokud nechci dítě to se mnou nerozbalí)…asi jsem mimoň, ale distributora, výrobce dokážu pochopit, dokážu pochopit školku a děti mi nepřijdou zfanatizované obrázkem hračky..
Z.
ZDENIKU, nemám školkové dítě, proto jsem psala, že možná názor změním, až tam Tobík bude chodit ![]()
Novire: a to si zas troufám říct, že jo…
Zdeniku - jenže rozdíl je v tom, že katalog v obchodě si můžu vzít a děcku ho vůbec neukázat…kdežto o balíčku ze školky kluk ví, tudíž chce vidět, co je uvnitř a logicky mu nebudu zapírat, že tam něco bylo…stejně by se to od druhých třeba dozvěděl, že. A právě o to jde, jak píšeš, děti v tomhle věku opravdu JSOU ovlivnitelné…až moc…
Nevím, kolik školka z takové reklamní akce může mít peněz, ale já bych byla radši, kdyby se zvedlo školkovné a nějakých 50-100Kč měsíčně, to není žádná hrůza…a peněz by bylo podle mého názoru víc. Reklamy je i tak dost, tak proč to řešit ještě ve školce ![]()
Fifiku co je tak špatného na tom ukázat dítěti katalog na hračky?? že ti bude nadšeně ukazovat, že ten auťák je fakt skvělej???
ono dalo by se diskutovat, u dětské dr jsi s dítětem, do hračkářství ho asi taky bereš…nevím já v tom moc rozdíl nevidím..a když jsi výrobce hraček kde najdeš rodiče dětí…nebo kam dáš reklamu když chceš prodat vitamín c? tam kde najdeš nemocné…tohle tak nějak dokážu pochopit, nemusí to nutně znamenat, že s tím souhlasím..
můžeš přece školce dát osobně sponzorský dar a třeba by tak jeden katalog ze školky zmizel, dokonce i jako podmínku si to můžeš zkusit dát - dám dar, ale nechci katalog..co když zrovna to pěkné divadýlko co děti mají ve školce je od sponzora za to, že na poličce rodič dostane katalog?…to je taky cesta..;-)
Z.
Zdeniku, tak sponzorský dar bychom potřebovali spíše my
Ale to je jedno…reklama asi holt patří k životu i 3letých dětí, jak to tak vypadá
Prostě jsem nepočítala s tím, že to budu muset řešit tak brzy a vadí mi to
Asi budu muset doma začít s osvětou ![]()
Stále mi ale jde o princip: Reklamu miluje asi málokdo…a pokud se snažím děcko držet od reklamy co nejdál (vypínám mu je v TV, létáky nebereme, u dr. reklamy sice jsou, ale nikdy jsme se o ně nezajímali, to co dostane, bere jako obrázek, omalovánku, atd., vždy se jedná o reklamu na nějaké léky, na hračky jsem tam žádnou neviděla), pak mi v tom školka opravdu nepomáhá ![]()
V naší školce ten reklamní balíček děti dostali na Mikuláše. Mimo to teda měli i nějaké ovoce a perníčky, ale co mi bylo líto.....dostaly to do rukou děti a všichni se moc těšili jak si to doma rozbalí a v podstatě nic tam pro ně nebylo. Mojí dcerce udělal velkou radost balíček papírových kapesníků, protože doma používáme jenom látkové. Kartičky od Matela jsem dala do sběru.Prádlo máchám v octu, manžel požaduje máchání zimních svetrů v aviváži a protože neznám nic jiného co by pomohlo proti statické elektřině v oblečení, aviváž jsem teda na zimu opravdu uvítala. A jak píše Hromix, vzorky krémů máme na hraní. Postupně je odebírám dětem a mažu si s nima ruce, protože na ruce mám spotřebu opravdu velkou.
Celkově mi to nepřipadá jako nějaký reklamní útok na děti nebo přes děti na rodiče. To už mi víc vadí agresivní reklama v televizi (hlavně ta předvečerníčková mne vytáčí)
Fifiku,
ono to je právě ono..té reklamně se nevyhneš…ano není uplně košer cpát reklamu takhle cílenou (na děti jsem taky citlivá) ale právě pod záplavou reklamy jsem svůj mírně bojovný postoj trochu opravila…prostě reklama je a bude součástí života a třeba zrovna v tomhle případě i školce pomůže… děti mě překvapují jak v pohodě to berou, hlavně to neřeší berou to tak jak je… prostě nějaký obchod nabízí tohle, druhý zase tohle ![]()
Z.
Tak podle mého reklama stejně jako politika do veřejných vzdělávacích institucí prostě nepatří.
A nějakým finančním přivýdělkem bych se neoháněla. Školkové dítě nemám, ale je mi celkem jedno, jestli budou mít ve školce o 2 hračky od Matela víc, spíš bych si přála, aby tam byla dobrá atmosféra.
Reklama není jen o sběru vzorků a jejich zkoušení a svobodném rozhodování o tom co se osvědčí. Je o manipulaci s lidmi, o práci s podvědomím. Možná nevíte, ke kterému produktu patří ovečky, ale když je uvidítě v obchodě, půjdete automaticky za nimi. Říkáte si, že jsou trapní se stále opakující se hloupou reklamou na prací prášek, ale když stojíte před regálem a vedle něj je pak nějaký neznámý, vyberete ten reklamní, ne proto že je na něj reklama, ale protože máte pocit, že ho znáte a že je to osvědčená značka.
S působením reklamy se dá pracovat různě, může mi to být jedno, můžu se jí stranit, můžu dětem koupit o co si řeknou nebo jim můžu vštěpovat to, že reklama s nimi manipuluje a že je třeba být na pozoru, můžu se jí snažit vyhnout, a můžu jít i středem a udělat si radost dárkem, prohlédnout si letáky, pobavit se nad vtipnou reklamou… to ať si každý zařídí po svém.
Jsou reklamy, které nabízejí zboží „čestně“ a jsou reklamy, které nabízejí zboží až neeticky. (a tady má zase každý člověk jinou hranici) Třeba zaplacení doktorovi, aby předepisoval jen jeden lék, aby matkám v depresi z nekojení dal jen vzorek jedné značky mléka a řekl jim, že je nejlepší a já k tomu řadím i využívaní dětí. Pošťouchnout učitelky, aby si s dětmi hráli hru Matel - všechny děti MUSÍ (ať to jako reklamu vnímají nebo ne) mít v hlavičce natlačenou akční nabídku firmy Matel, mi přijde od těch firem VELMI neetické a rozhodně to využití je - jak lépe se dostanou k větší prodejnosti než když naočkují přímo děti a to velmi nenápadným a hravým způsobem, navíc když v kolektivu se tomu brání jen těžko (i kdyby tedy mezi dětmi bylo dítě natolik poučené, že by reklamu odmítnout chtělo).
Zní to asi dost drsně, ale muselo to ven. A to nejsem proti reklamě nijak nabroušená, zvuk u reklam nevypínám, letáky si dokonce prolistuju (ó ta nuda na mateřské), žiju celkem konzumně, ale tohle se mi tedy taky nelíbí, prostě by to překročilo moji mez.
Balíčku v porodnici jsem se taky nakonec upsala. Měli jsme na konci sedění s doktorkou, když nás měli propouštět, mluvila o tom, jak o kojence pečovat a kdy se kdyžtak vrátit, dávala nám papíry pro doktora, hodnocení porodnice a k tomu samozřejmě i tu reklamu. Zeptala jsem se, jestli je to povinné (protože jsem tehdá byla dost mimo a nějak se mi všechno pletlo) a odpověď byla taková, že jsem měla pocit, že jsem ten největší vyvrhel široko daleko, když jim nechci dát adresu a vyplnit dotazník se souhlasem k dalším reklamám Takže jsem vyplnila ![]()
Věrka
věruško, to je právě to, že jak píšeš, žiješ konzumně. My ne a proto na nás reklama a věci kolem tolik nepůsobí. Letáky nebereme, letákonošům neotevíráme domovní dveře já ani děti a když už nám něco narvou do schránky, tak to zrovna vyhazuju. Mám své osvědčené prací prostředky a na propagace nedbám. Propagační stánky s hosteskami v marketech obcházíme obloukem ať už nabízejí kosmetiku nebo jídlo. Děti přebírají chování a postoje rodičů a tak nás reklama prostě nerozhází. Neříkám, že kvůli nim stišuju telku, to ne,ale prostě si ji do života mluvit nenechávám stejně jako mi do toho co dělám nekecá tchýně ani moje matka. Jedním uchem tam…druhým ven. Nás odolných je málo ![]()
Verusko,
opravdu nevěřím, že by tě tak moc pobouřilo, kdyby ve tvé školce byla nová hračka z obchodu nebo suma peněz na zařízení, kterou obchod daruje školce za to, že ty jako rodič dostaneš jednou za rok katalog hraček prodáváných v tomto obchodě..ano jde o atmosféru, ale i o vybavení, které taky stárne.....
mě reklama tolik nevadí, nebojím se jí, je to pro mě spíš takový zdroj okrajových informací, vzorky odmítnout umím - umím si je i vyžádat pokud chci, letáky si občas zalistuju a poctivě nosím do kontejneru na papír
, TV moc neřeším, moc ji nesledujeme, většinou jen ty večerníčky a je na mě jako rodiči jak naučím své děti vnímat reklamu, rozpoznat ji a udělat si svůj úsudek. vlastně už je to učím, přiměřeně věku, neschovávám před nimi, že reklama je…i když si o ní myslím, že je pitomá či hraničí s etikou…nevyhledávám ji, nevím jestli je to dobře nebo špatně, ale díky této diskuzi jsem hodně od rána přemýšlela jak to vlastně s tou reklamou je…ale já nevím, my tak nějak žijem vedle ní, neřeším ji, děti taky ne, nenakupuju podle ní, žádné újmy na nás nepozoruji ![]()
reklamního využívání učitelkami doporučijící nějakou hru se nebojím..představuju si to tak (odlehčíme to trochu
)- myslím, že jde o to, že dítě takto naočkované přiběhne ze školy a celé nadšené mi bude vyprávět jak je to naprosto geniální, úžasné a skvělé a že VŠICHNI to už mají, jen ono ne…a co já s tím nadělám…půjdu si to úžasnou věc prohlídnout, zjistím si další obdobné hry, zamyslím se, asi opět vytáhnu nějakou řeč o reklamách a zbytečnostech, pokud se mi to bude líbit, popřemýšlím, pokud ne…řeknu a předvedu proč je to kravina, vyslechnu si jak jsem děsná…budu ještě dlouho ten mantinel, který se občas zblázní a nějakou tu kravinu domů přinese a stane se na dva dny tím nejúžasnějším rodičem, abych se z toho těšila po zbytek roku, kdy budu za tu nemoderní, starou, nechápající a nepřející matku, která bude srovnávána s tou neuvěřitelně kamarádskou, chápavou, moderní matkou spolužáka, která TO koupila ( i když si doma klepe na čelo ještě teď)…myslím, že tohle se nezměnilo a nezmění ani tím, jestli bude reklama vysílána ve školách velkoplošně
…ale opravdu taky se mi tyhle praktiky pro mě na hranici soudnosti moc nezamlouvají, ale nerozčílí mě…vidím-li užitek i jinde.
třeba to doporučované mléko, vitamíny, či cokoliv jiného u dětského dr…to mi přijde opravdu hnusné…(mám štěstí na dr, zatím mě nic podobného nepotkalo) ale mám zkušenost z okolí, že opravdu reklamní masáž z úst dr je neuvěřitelně účinná vlastně rovna tomu, že když to dítěti nekoupím tak 100% onemocní příšernou chorobou a za jeho rýmu a prdíky opět můžu já neschopná matka…apod…tohle opravdu nepřeháním takhle pár známých uvažuje…kam se hrabe rozdávání katalogů ve školce…
uff jsem se rozepsala ![]()
Z.
Jasně, že by mě nové hračky, rekonstruovaná školka s novými koberci a záchodky, s krásnými židličkami z Ikey vůbec nepobouřily
Ale je to opravdu nutné za tuhle cenu? někdo odpoví že ano, někdo že ne. Vím, že na to máme každá jiný názor. Mě by prostě tenhle způsob reklamy přišel hodně neférový a za hranici slušného chování, takže bych si ty hračky navíc raději opravdu odpustila.
Ale jinak samozřejmě vím, že reklama je všude, že se s ní setkáváme pořád, že budou mé děti taky za chvilku ve věku „kamarádi mají tohle, já to chci taky“ „v televizi je tohle a já to chci taky“, zatím toho jsem ušetřena a je pravda, že si toho náramně užívám
![]()
Věrka
(koukám, že toho času nepřihlášená VeruskaK)
Verusko - vidíme to podobně, jen mě v tomhle případě jeden katalog s hračkami nebo zatavený pytlík s aviváží ZA ROK nepřijde jako přesahující hranice slušného chování…
otázkou do pranice je…která forma reklamy na hračky není útokem na děti…
Z.
no- u nás se něco podobného stalo taky, myslím, že to byl balíček (hračka,kalendář, pitíčko,…)- děti to dostávaly při MDD jako dárek navíc. celkem milé- já to neřeším.
Spousta rodičů si vůbec neuvědomuje, jak na tom mnohé školky(školy) jsou - myslím s penězma. Možná právě za to, že firma mohla takto oslovit skupinu dětí a rodičů, dostaly děti sponzorským darem od té firmy nějaké hračky navíc - a to se vždycky hodí.
Je fakt, že pokud tam byla aviváž- asi by bylo vhodnější strčit balíček do ruky rodičovi- ne dítěti. Ale jinak bych to neřešila.
Můžu se dovědět něco víc o kartičkách v porodnici? Slyšela jsem už, že tam sestry rozdávají letáky propagující dětskou výživu na úkor mateřského mléka. Což zase přijde jako silné kafe mně. Lékařskou péči si platíte z pojištění a ještě i samy. Kdybyste mi někdo z Prahy ty letáky chtěli věnovat, ráda si je vezmu
(využiju k psaní článku o spamování v porodnicích a pak naskartuji zvířátkům na hnízdečko:)