Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte zkušenost s Spirála Respektovat a být respektován?
Přidejte zkušenost s Spirála Respektov...@lecijasek : S tou pozorností k dítěti naprosto souhlasím. Ono, když máš jedno dítě, tak je to asi těžší je nechat chvilku být.
Mně při dvou kolikrát nic jiného nezbývalo. Ale taky jsem ze začátku nebyla schopná se najíst a dojít si na záchod.
Uklízení a vaření jsem praktikovala po večerech nebo když spali. Teď se vše snažím dělat už s nima, abych večer měla klídek. Je to sice občas na palici, ale museli pochopit a naučit se trochu samostatnosti.
Budu muset taky, jsem přes den tak unavená, že když večer po osmé usne, na mě čeká prádlo, záchod, koupelna, vytírání a ještě vaření, tak se mi od malé ani nechce ![]()
@Silky123 tak my režimu dosáhli až někdy po roce a najela na něj sama. Do té doby si to určovala sama tím, v kolik ráno vstala
Já jí jen po určité době, kdy byla vzhůru dala zase spát, ale jednout o bylo v 9, jindy o hodinu dýl. Prostě, aby nedošlo k tomu, že bude unavená, přetažená a nezabere ani za boha. Jinak s tím vařením, ono opravdu je to hodně v hlavě, pokud budeš mít, jak píšeš „pocit krkavčí matky“, tak s tebou bude cvičit. Malá to zkouší do teď, ale má smůlu. U nás už ani nejde o to vaření nebo jídlo, protože jak je velká, tak teď většinou „vaří“ se mnou, jíme taky společně. Ale prostě když si dávám kafe, tak má smůlu. To samý, když něco řešíme s manželem apod.
Včera jsem zjistila, že mě neba si s ní hrát, podotýkám, že si s ní hraju nebo se jí věnuju těch 11 hodin denně, minutu za minutou - pořáááád
. Cítím se docela blbě za ten pocit.
@Silky123 : To je mi jasný
. A jelikož ten náš jeden rarach furt v noci nespí, tak chci mít právě klid aspoň tu chvíli večer.
Mne by celkem zajímalo, co budeš dělat, až malá bude ohlodávat děti třeba ve školce
. To by byl teprv mazec.
@teta 278 se dvěma to musí být mazec. Já si pak prostě začala říkat, že je to pro její dobro, když bude samostatná. Ve školce se jí pak taky nikdo nebude věnovat nonstop. A teď si to říkám o to víc, když za chvíli bude další prcek.
@Silky123 tak do spousty věcí jí můžeš zapojit - prádlo, úklid… Já s ní jen nevytírám, protože ona je hroznej vodomil a roznášela by mi vodu po bytě, beztak by mi tu naťapala a při její splašenosti by si ještě na morký podlaze zlomila nohu. Stačí mi takový to, když potřebuju utřít, co rozlije. A taky nemyju záchod. Nechci, aby viděla, jak funguje štětka. Stačí mi, že i takhle mi vodou ze záchodu vytřela celou koupelnu ![]()
Tak moje mala asi nijak zvlast drazdiva neni, dnes jsme byli na vysetreni kycli a doktor s ni manipuloval na muj vkus dost nesetrne a ona byla v pohode, nevadi ji ani zadny zvuky a nevyzaduje ani zadnou zvlastni pozornost, kdyz nespi, lezi si v postylce a kouka okolo, pokud netrapi prdy zrovna nebo pod hrazdickou si lezi a kouka a je v klidu, nerve ani pri koupani. Jen ma ty svoje podvecery no. Ale podle toho co tu popisujete tak vlastne ani nerve, spis tak pobrekava, obcas usne pak zas breci chvili, vetsinou si s ni vlezu do postele a kdyz chce dam ji napit v leze (jinak kojim v sede). Kolem 23:00 se pak naposled napije a spi, dnes spala 5hodin v kuse, protoze jsem si zapomnela naridit budik a i tak jsem ji budila na kojeni. Ty laktobacilky zkusim. A co kapky Bio Gaia? Fungujou? Jinak vsem dik za rady ![]()
@lecijasek : Přesný. A se štětkou na záchodě jsem si jednou nedala pozor a viděli mne a teď nám tam s ní kolikrát už „bílili“. A nevýživnější bylo, když si v záchodové míse v nestřeženém okamžiku „myli ruce“
.
Zapojuju, to se neboj
. Ona je malá opravdu hodná, nemůžu říct, že ne, hysterčí vždy chvilku, jen potřebuje mou pozornost, no ![]()
U nás nefungovaly, naopak zhoršily. Pediatra i v nemocnici mi řekli, že jsou jen profláklé, ale ten účinek jako Swissky nemají…
@randr píše:
Tak moje mala asi nijak zvlast drazdiva neni, dnes jsme byli na vysetreni kycli a doktor s ni manipuloval na muj vkus dost nesetrne a ona byla v pohode, nevadi ji ani zadny zvuky a nevyzaduje ani zadnou zvlastni pozornost, kdyz nespi, lezi si v postylce a kouka okolo, pokud netrapi prdy zrovna nebo pod hrazdickou si lezi a kouka a je v klidu, nerve ani pri koupani. Jen ma ty svoje podvecery no. Ale podle toho co tu popisujete tak vlastne ani nerve, spis tak pobrekava, obcas usne pak zas breci chvili, vetsinou si s ni vlezu do postele a kdyz chce dam ji napit v leze (jinak kojim v sede). Kolem 23:00 se pak naposled napije a spi, dnes spala 5hodin v kuse, protoze jsem si zapomnela naridit budik a i tak jsem ji budila na kojeni. Ty laktobacilky zkusim. A co kapky Bio Gaia? Fungujou? Jinak vsem dik za rady
Bio gaia jsme měli a nic…Nám pomohly kapky Bifiform
http://vitaminy-a-mineraly.heureka.cz/…-kapky-7-ml/
Holky, myslite, ze delam dobre, kdyz davam maly prso, kdyz breci pri ty kolice? Ona pak uz nepije jen dudla. Nepokazim si tim nejak kojeni?
kdykoli ji ho ale seberu, tak rve a nic nepomaha jinyho ![]()
@randr : A co dudlík, nechce? Kojení si nepokazíš, ale asi by se mi nechtělo běhat furt s kozou venku
. Spíš aby si na to nezvykla. Já nekojila, tak jinak neporadim.
Když jsem ještě kojila, tak mi mudra říkala, že u starších mimísků (tedy ne novorozenec) se má kojit tak 20 minut z obou prsou, pak odebrat, jinak z maminky bude chodící dudl.
Já s bídou kojila tři týdny, a je fakt, že když jsem malou nechala třeba 1 3/4 hodiny, abych podpořila laktaci, takže jsem několik dní jen s malou ležela a „laktovala“. Tak si mě malá ožvejkávala, a pak nesála vůbec, protože si zvykla, že když bude chtít, tak to prso tam má, takže cuc sem, cuc tam a bylo to na pytel…
@lecijasek
Díky
Malou „učím“ režim od narození, bezvýsledně, najede si na svůj a hotovo. Taky u nás platí, když dobře spí odpoledne, v noci spí klidně.
Snažím se být s ní tak, aby ona byl „lídrem“, tj. když si chvililinku hraje sama, tak ji nechám
S tím vařením to znám, dodnes hodně vařím v noci kolem 21 - 22, ale snažím se to odbourat. Ale přiznám se, že když vařím kolem poledne, tak mám „strašný pocit krkavčí matky“, že nechávám malou šmrdolit kolem mých nohou a vařím si, že to je moje lenost, můžu přeci v noci… Je pravda, že poslední tři dny to denní vaření maličká dává dobře, nekouše mě
, jen si s ní občas pohraju, odskočím od plotny, povídáme si, zpívám. Ona mi snáší hračky, nebo o ně prosím, aby se nenudila