Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Kuchařinky, maminky, hyperaktivně jsem se pustila do vaření marmelády z mirabelek a začínám být mírně zoufalá
. Chuťově je sice moc dobrá, ale je strašně řídká. Mám jí na plotně, na asi tři litry marmelády jsem dala přes kilo cukru, pytlík kyseliny citronové a pořád nechce houstnout. Podotýkám, že jsem nikdy žádné želírovací prostředky nepoužívala, doma nemám a obchod daleko (respektive jsem líná se obléknout a někam jít
). Poraďte prosím, co s tím? Děkuji ![]()
A vanilkový pudink máš? Ten by to zahusti, ale chutove tedy nevim jake to bude
Ja ho dávám když zavářím borůvky.
@tterka píše:
Kuchařinky, maminky, hyperaktivně jsem se pustila do vaření marmelády z mirabelek a začínám být mírně zoufalá. Chuťově je sice moc dobrá, ale je strašně řídká. Mám jí na plotně, na asi tři litry marmelády jsem dala přes kilo cukru, pytlík kyseliny citronové a pořád nechce houstnout. Podotýkám, že jsem nikdy žádné želírovací prostředky nepoužívala, doma nemám a obchod daleko (respektive jsem líná se obléknout a někam jít
![]()
![]()
). Poraďte prosím, co s tím? Děkuji
Vařit a vařit, dokud se přebytečná voda nevyvaří.
Napadá mě jenom ještě víc povařit a nechat odpařit více vody, jako třeba, když se vaří povidla.
Pudinkem to taky jde, ale přiznám se, že mně osobně to moc nechutná.
Puding mám jen jahodový a čokoládový
. U nás se všechno hned sežere.
Ale přidala jsem více cukru a začíná to houstnout, tak to nechám ještě vařit a třeba se z toho něco vyvrbí
.
Dám potom vědět, jak to dopadlo ![]()
Musíš déle vařit. Ona zhoustne vařením. Já nedávám nic na želírování, jen trošku cukru a zhoustne mi to.
@tterka píše:
Puding mám jen jahodový a čokoládový. U nás se všechno hned sežere.
Ale přidala jsem více cukru a začíná to houstnout, tak to nechám ještě vařit a třeba se z toho něco vyvrbí.
Dám potom vědět, jak to dopadlo
Budeš vařit a vařit, dokud to nebude mít správnou hustotu. Pak to šoupneš do sklenice, a jak to ochládne, tak to bude jak beton. ![]()
Musím tam dát mnohem víc cukru - na kilo ovoce se dává skoro až kilo cukru (záleží na ovoci a na množství kyseliny), pokud nemáš želírovací nebo nějaké pektiny.
Pokud přidáš cukru málo nebo ho nedáš, tak jen vařit a vařit a vařit. Ten cukr funguje i jako konzervant, prostě tam být musí.
Pokud dáš puding, tak bys marmeládu pak ještě musela klasicky zavařit a počítat s tím, že po otevření rychle spotřebovat.
Tak vaření zdar…
@alifie píše:
Vařit a vařit, dokud se přebytečná voda nevyvaří.
Přesně to jsem chtěla napsat já. UDělala jsem to tak s broskvovou přesnídávkou, taky byla hdoně řídká.
Kdyz jsem pri malinovem dzemu nemela nic, cim to zahustit a sladke to bylo dost, tak jsem prisypala trochu zelatiny v prasku. ![]()
@petula17 píše:
Kdyz jsem pri malinovem dzemu nemela nic, cim to zahustit a sladke to bylo dost, tak jsem prisypala trochu zelatiny v prasku.
To je náhodou super nápad ![]()