Riziko rozštěpu páteře a patra

3112
24.7.13 12:31

Riziko rozštěpu páteře a patra

Zdravím maminky.
Vím, že asi tohle píšu zbytečně a zbytečně i stresuju, ale já prostě potřebuju uklidnit či slyšet jak to u koho dopadlo. Čekáme druhé miminko, první syn je naprosto zdravý. Podstoupila jsem ve 13 tt prvotrimestrální screening, který dopadl výborně, tudíž negativně jak ultrazvuk, tak i krev. Nějaké výsledky, třeba to někomu něco řekne:
NT: 2,30mm = 1,31 MoM
PAPP-A: 0,88mIU/ml = 0,50MoM
FbhCG: 29,90 ng/ml = 0,70 MoM,
nosní kost přítomna,
riziko T21: 1/4300,
riziko T13+18: 1/15250,
Intrakraniální translucence patra - riziko spiny bifidy není zvýšeno.

Tak a teď v polovině července jsem byla podruhé na odběru krve před druhým screeningem a před chvílí mi volala sestra, že mám špatné výsledky :( Neřekla co přesně, ale prý sem se nevlezla do tabulky, tudíž to vyhodnotili jako pozitivní nález. A jedná se o riziko rozštěpu páteře a patra. Teď budu čekat na ten druhý ultrazvuk, který bude 9.srpna. Mám z toho hrozný strach, i když sestra mě uklidňovala, že se bát nemám :( Že se s doktorem na ty výsledky toho prvního screeningu dívali a prý by ten rozštěp byl vidět už na prvním ultrazvuku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8940
24.7.13 12:38

Výseldky z krve jsou dost často falešně pozitivní, třeba by stačilo, kdyby Ti odběry dělali o den později a už by byly výsledky jiné, je to strašně ošemetné. My máme rozštěp v rodině, takže na všech UZ to hlásím, a u první dcery i teď u druhého těhu kontrolovali rozštěpy už na prvotrim. screeningu a taky mi doktor tvrdil, že by to tam už bylo vidět. Zatím vše OK, tak doufám, že už se tam nic na dalších velkém UZ neukáže. Jako toho blbého pocitu se asi nezbavíš, ale neboj, bude to určitě v pořádku :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Brooucinda
24.7.13 12:39

Heled uklidním Tě jo?
Oba mí mratři měli rozštěp patra. Jeden měkkého a druhý tvrdého zadního (zkrátka někde v zadu co jsem pochopila). Tomu s tvrdým patrem na to přišli hned, ale není a nebylo nikdy vidět a dokonce to nebylo řešené ani nijak operativně. Jinak bych měla dodat, že jsou oba staří více jak 30let, takže nebyly tak kvalitní UTZ ani odběry. Ten druhý s měkkým patrem, u toho to nevěděli dokad mu nevyndavali mandle. Díky nim na to přišli. Já když čekala malého, bály se, aby se to u nás nedědilo přes kluky. Můj strejda na to zemřel ve dvou měsícíh. Riziko pro plod 6 - 7%
Malej je krásnej zdravej a ted v 8měsícíh má 10kilo…
Je to lepší? :)

• Citovat
  • Upravit
Lus
7350
24.7.13 12:40

Ahojky a souhlasím se Syringou :pankac: Tyhle testy by měli zakázat! Gynekologie, kam chodím tyhle testy, naštěstí, nedělají :pankac:
Jen to děsí nastávající matky :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
24.7.13 12:47

Díky, začínáte mě uklidňovat :kytka: Já když slyšela ten rozštěp páteře, tak sem se rozbrečela. Měla sem za to, že je to vada neslučitelná se životem :? Kdyby mělo mimčo rozštěp patra, tak by to nebylo tak hrozné, když v dnešní době se to dá krásně zpravit. Ale prostě mě vyděsil ten rozštěp páteře. No budu věřit tomu, že už by to bylo vidět na tom prvním screeningu a budu se snažit před druhým screeningem nehysterčit :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lus
7350
24.7.13 12:57

Beru - ten rozštěp by navíc museli poznat už z NT tudíž se neboj!!Vše je O. K. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lus
7350
24.7.13 12:57
@Syringa píše:
@Lus
Přesně, rozumný gyndař už to nedělá :pankac:
:pankac: :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
24.7.13 13:01

@Beru : neboj, rozštěp by poznali už na prvním screeningu, nám teda na něj koukali a páteř v pohodě. Mě taky před týdnem volali, že triple testy jsou v pohodě, ale… jedna hodnota je pod limitem, takže mě taky poslali na podrobný utz a podle ultrazvuku je mimi v pořádku. No, musíme jim věřit, jsou to přeci odborníci. Neboj, kouknou na prcka podrobně, všechno přeměří a výsledek bude, že mimi je v pořádku :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
24.7.13 13:02

Tyjo holky, kdybych věděla, že je to ten triple test, tak ho rovnou odmítnu :zed: Sestra mi jen říkala, že mi vezme krev na ten druhý screening, neřekla, že je to ten triple :x A já si o tom taky měla víc nastudovat a ne slepě věřit, no pro příště jsem poučena. Pokud bude třetí dítě, tak rovnou ten test odmítám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2053
24.7.13 13:42

Ahoj :mavam:
mě před pár měsíci volala sestra, že mám špatné výsledky na rozštěp (první screening naprosto v pořádku). Měla jsem žádanku na genetiku, kam jsem celá vystreslá volala. Sestřička si mě našla v pc a její první věta - „Hlavně buďte vklidu!“. Hodnota na rozštěpy je hraniční do 2,5 (nějaké jednotky) a mě vyšlo 2,54. A už je problém. Vyloženě mi řekla, že chtějí být krytý, proto hned posílají, takže to mám ok a jen na něj máme kouknout na velkým utz. Na kterém se samozřejmě nic neukázalo. Takže mimí je zdravé. Taky jsem vůbec nevěděla, že se jednalo o triple testy. Určitě to dobře dopadne :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanullka
24.7.13 15:39

@Beru Mně to taky takhle vyšlo, je to už ale čtyři roky, nevím, jak je to teď. Tenkrát jsem si testy platila a vyšly dobře a ty tripple testy mi vyšly špatně. Poslali nás na ultrazvuk a na genetiku a všechno dopadlo dobře.

• Citovat
  • Upravit
3186
25.7.13 15:39

@Beru Já když čekala syna, triplle testy mě taky nevyšli tak jak by měli, jedna hodnota byla vyšší než měla a hned strašili, že má vadu srdíčka, takže jsem musela opět na genetiku přímo na echokardiografii a vše bylo v pořádku, syn má prej sdrce jako zvon :) Takže na to vůbec nemysli, vše bude OK :hug: Stresovala jsem se taky úplně zbytečně, takže pokud mi teď bude chtít brát doktor triplly, tak je odmítám :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3112
25.7.13 15:50

Už jsem se uklidnila, věřím, že bude všechno v pořádku :) Ale pokud bude zase nějaké příště, tak triple test rovnou odmítám, ty stresy mi za to nestojí. Důležitější a přesnější je ten samotný prvotrimestrální screening, tak mu budu věřit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí