Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Potřeboval bych poradit…Od ledna 2012 do konce března 2012 jsem byla ještě na meteřské, od dubna jsem na rodičáku. Musím žádat účetní o provedení ročního zúčtování daně? V listopadu a prosinci jsem byla na brigádě, ale žádnou daň jsem z výplaty neodváděla.
Děkuji za odpověď
Míša
@j.a.n.i1 A když jsem měla proplacené asi 40 dní dovolené? Z toho jsou daně?
Mateřská je forma nemocenské, ještě možná.. měl by ti vzniknout nárok na dovolenou (pokud to byla 1. mateřská) ta se „vybírá“ mezi mateřskou a rodičákem z té by odvod byl, ale v tvém případě bych volila aby si tě „odepsal“ z daní manžel (pokud jsi vdaná)
Pokud jsi cerpala dovolenou a platila z ni dan, mas narok na vraceni teto dane. Manzel si na tebe muze uplatnit narok na slevu dane, pokud tvuj rocni vydelek nepresahl 68000,–. Postaci, kdyz napises cestne prohlaseni, pro manzela do prace.
Dovolenou jsem čerpala, ale daň se mi neodváděla, vyšlo to vždycky tak tak se slevou
No tak v tom pripade ti nic nevrati. Ale ten ruzovy papir musis v praci podepsat, bude s nulou. A urcite napus manzelovy to prohlaseni, pokud jsi vdana.
@elchirk píše:
No tak v tom pripade ti nic nevrati. Ale ten ruzovy papir musis v praci podepsat, bude s nulou. A urcite napus manzelovy to prohlaseni, pokud jsi vdana.
Růžový papír podepisovat nemusí… k čemu, když neplánuje v práci žádné příjmy. naopak je to blbost, protože pokud by šla na brigádu, tak ho pak nemůže podepsat tam.
@j.a.n.i1 píše:
Růžový papír podepisovat nemusí… k čemu, když neplánuje v práci žádné příjmy. naopak je to blbost, protože pokud by šla na brigádu, tak ho pak nemůže podepsat tam.
Přesně tak.
Vdaná nejsem, takže máme smůlu. Ale když je tady řeč o růžových papírech, tak přítel dělá na hlavní pracovní poměr, kde má samozřejmě růžový papír podepsaný a ještě má brigádu, kde růžový papír taky podepisoval, ale s tím, že tam má zaškrtlé, že slevy na daních už uplatňuje jinde. Je to špatně nebo dobře?
Tak to vadí! Nesmí být současně podepsáno prohlášení u dvou zaměstnavatelů! I když by slevy neuplatňoval! Pokud by měl mzdu z brigády nižší než 5000, pak se sráží srážková daň!
viz §38k zákona o daních z příjmů
(6) Poplatník může podepsat prohlášení podle odstavce 4 na stejné období kalendářního roku pouze u jednoho plátce.
Tak to se omlouvám za dezinformaci… jsem pako, neumím číst, nedošlo mi, že se má současně, a ne za za sebou v jednom roce ![]()