Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám do 3,5 let. Dceři byly na jaře 3 a do školky jí vzali až letos. Vzhledem k tomu, že chlap je v práci od rána do večera, tak žádný přivýdělek nemám.
@Liška32 píše:
Holky díkya ještě se teda zeptám, co když zaměstnavatel volno ten poslední 4. rok nepovolí? Co pak, přijde na řadu teda výpověď? A z hlediska pojištění se budu muset nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let věku? To se přiznám, že teda nevím.
Pokud ti to nedovolí tak dáváš výpověď, ale pokud budeš pobírát rodičovský příspěvěk tak nic neřešíš…stát za tebe platí zdravotní pojištění. Jako osoba pečující by ses hlásila v případě že nebereš RP, nejsi na pracáku a nemáš práci. Ale tam už je hlídaná i doba ve školce… myslím max. 4 hodiny.
Mám neplacené volno do 4 let věku dítěte a jsem s tím maximálně spokojená. Při prvním jsem začala pracovat, když mělo 1,5 roku. Při druhém zatím nepracuji. Užívám si dětí, starám se o domácnost a realizuji se jinak. Znám ale ženy, které by doma takto dlouho s dítětem být nemohly, protože nemají pocit seberealizace nebo by vypadly z oboru. To fakt záleží na povaze, finančních možnostech a charakteru práce.
@Liška32 píše:
Holky díkya ještě se teda zeptám, co když zaměstnavatel volno ten poslední 4. rok nepovolí? Co pak, přijde na řadu teda výpověď? A z hlediska pojištění se budu muset nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let věku? To se přiznám, že teda nevím.
Když nepovolí a ty nebudeš chtít nastoupit, tak dáš výpověď, bez nároku na odstupné.
Pokud budeš i nadále pobírat rp, nahlásili to pojišťovně - z toho titulu budeš pojištěna, péči do 7 let nehlas, tam jsou akorát omezení.
Ono hodně záleží v jakém měsíci je dítě narozené, protože do školky většinou nenastupuje v den svých třetích narozenin (tak jako to bylo dříve), ale nejčastěji od září po dovršení třetích narozenin. Samozřejmě existují soukromé školky nebo školky pro dvouleté, ale taková možnost není zdaleka všude. Čili také jsem nastoupila, když bylo dítku 3 roky a 3 měsíce, protože přes léto jsem neměla zajištěné hlídání, a to k jinému zaměstnavateli, když předchozí mi neumožnil posunutý nástup do práce ![]()
@ugluk
Ahoj, mohu poprosit ještě o upřesnění? Jsem na tom asi podobně jako zakladatelka, ale mojí holčičce už jsou 2 roky. RD mám nahlášenou na 3 roky. V reálu se do původního zaměstnání vracet nechci, ale doposud jsem to neřešila, protože jsem si říkala, že co kdyby náhodou. RP mám rozpočítaný do 3 let věku, ale počítala jsem s tím, že bych si ho prodloužila do 4 let věku. Měla jsem za to, že jakožto osoba popírající RP (na ÚP mi řekli, že minimum měsíčního příspěvku je 50 Kč) bych se do 4 let věku nemusela starat tím pádem ani o zdravotní ani o sociální pojištění i v případě, že bych po 3 letech RD dala výpověď (jednak nepředpokládám, že by mi dali rok neplaceného volna, za druhé se mi to s nimi ani tak moc nechce řešit, když se velice pravděpodobně vrátit nechci). Je tomu tak nebo ta „výhoda“ pobírání jakkoliv malé částky RP do 4 let věku není žádná? A dále - pokud bych byla jako osoba pobírající RP, hlídá se doba dítěte ve školce nebo to je pouze u osoby pečující o malé dítě do 7 let (bez pobírání RP)? Mockrát děkuji za objasnění.
@shopgirl výpověď musíš dát už před 3narozeninami dítěte. Máš 2 měsíční výpovědní lhůtu.
Od ledna by mela byt materska tri roky, melo to byt schvalovane dohromady s tim navysenim. Je otazka, jestli to bude platit i pro uz narozene deti. Takze zadny ctvry rok mozna ani nebude.
@vokishka
ano, to sleduji, obě změny se však mají týkat dětí narozených od 1.1.2024, jistější by však asi bylo si prodloužit před koncem roku, budu na ÚP ještě volat
@vokishka píše:
Od ledna by mela byt materska tri roky, melo to byt schvalovane dohromady s tim navysenim. Je otazka, jestli to bude platit i pro uz narozene deti. Takze zadny ctvry rok mozna ani nebude.
Mateřská?
@lucad77 píše:
Mateřská?
tak rodičovská. Někteří asi pochopili.