Rodiče introverti - výchova dítěte

AnetaNovakov
24.1.23 21:56

Rodiče introverti - výchova dítěte

Ahoj holky, prosím o radu, odjakživa jsem introvert. Teď máme roční holčičku a já nevím, jestli ji stačí to, jak se ji věnuji. Nedovedu na ni dokola mluvit, spis sem tam něco reknu. Snažím se hodně ji číst, zpívat nebo alespoň něco pouštět z CD, aby nebylo úplně ticho. Když si hrajeme, nechávám ji a mluvím teprve, když to vyžaduje. Dopoledne většinou vařím nebo se věnuji domácnosti a malou nechávám si hrát nebo mi nějak pomáhá. Čas jenom s ni travim tak 1-2 h v podvečer před koupanim, myslím, ze si asi ani neumím úplně hrát. Jsou samozřejmě dny, kdy mám spoustu energie a s malou blbneme, ale převážně tomu tak není. Sestra má 3 děti a rozvíjí je, jsou moc šikovne, věnuje jim veškerý čas. Já malou miluju a bojim se, ze jsem špatná matka. Dřív si myslím, se to tak nehrotilo, ani nevím, jestli si s námi mamca pořad dokola hrála, mluvila na nás….A ještě otázka úplně mimo, jak jste zvládly dítě a další těhotenství? Moc rada bych druhé, ale bojim se, ze mi bude špatně a nebudu moc fungovat, první tehu jsem 4 měsíce jen prolezela.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14376
24.1.23 22:15

@AnetaNovakov ne, s námi si taky rodiče nijak extra nepovídali a určitě nás cíleně nerozvíjeli a přesto jsou mezi námi i vysokoškoláci a experti ve svých oborech, mluvčí a další a další…
Je to jen blbý trend dnešní doby, matka, která s dítětem od útlého věku neběhá plavat, zpívat, cvičit a tvořit je neschopná. Pohádka na dobrou noc je přece povinnost :roll: Jste ty a tvoje dítě spokojení? Vyvíjí se úměrně svému věku? Pak děláš všechno dobře. Věř, že mám děti extroverty a když komunikaci potřebují, řeknou si o ní už od útlého věku. Nesrovnávej se se sestrou a žij svůj život tak, jak to vyhovuje hlavně vám třem :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.1.23 22:28

Přesně jak píše @Aduš8

Jinak napadl mě jeste jeden tip, jsem totiz z rodiny introvertů a přiznám se, ze v pozdějším věku mi vadilo, ze naši nemají moc známých a zavidela jsem kamarádkám, u kterých se doma porad neco dělo. Tak možná jen doporučení, až bude mala starší, hledat ji v okolí kamarádky a socializovat se co nejvíc s jinymi rodiči :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dlouhá punčoška
25.1.23 00:21

Taky jsem si se svými dětmi moc nehrála - introvert jako Ty.
Vyřešila jsem to tak, že jsem na ně dost mluvila - popisovala jsem běžné věci, co jsem zrovna dělala. Vaření, žehlení,… Taky venku na procházce jsem jim ukazovala každého pejska, co dělá, jakou barvu má jeho kožíšek, v lese každý strom, kytky, trávu,…

• Citovat
  • Upravit
3506
25.1.23 02:25

Pff, proč sis ty děti dělala?
Děti sou děti, a nad druhým ani neuvažuj.

To jsou lidské bytosti, musí se rozvíjet, věnovat se jim, učit je, atd.

Uvědom si, že si porodila dítě, ne koťata, kterým stačí pouze málo pozornosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8742
25.1.23 07:01

Pracuju ve školce a máme tam jednoho kluka, co jeho rodiče jsou tezci introverti. Kluk je predskolak, poprvé pryč z domu, poprvé v kolektivu a je úplně mimo. Ale jako opravdu uplne. Teď po půl roce se to začíná lepšit, ale než půjde v září do školy, tak vrstevníky téměř jistě nedozene. Já bych tedy doporučila překonat svoji nechuť ke konverzaci a ke styku s lidmi a tomu dítěti to dopřát. Nebo ho alespoň dát do školky hned ve 3 letech, ať se teda vše naučí tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14608
25.1.23 07:43

Já toho taky moc nenamluvim a hrát si neumím, ale dvouletaka nechávám pomáhat, kde se dá, podává dřevo, podává nádobí z myčky, “skrabe” brambory, míchá těsto, vyhazuje vhodne odpadky do koše, kreslíme spolu a mluvíme o tom. A nakreslit se dá vážně cokoliv :D taky prohlížíne knížky nebo stavíme z Dupla a z kostek, tohle ještě zvladam :lol:. Rad vytira a strka své dětské nadobi do prázdné myčky, nebo přebírá kořeni v pytlickach, vyndava bobkove listy a strka je zpátky, taky kulatý pepř :lol: nové koreni a hřebíčky ještě neobjevil.

S tatínkem pracuje ve sklepě nebo chodí do hospody na jedno a socializuje se tam :lol: pak tady mám kamarádku a hraji si s jejím ditkem, občas dojedu za známými s dětmi, občas za rodinou nebo dost často jezdi někdo i sem :lol: na mne aktivit až dost. Starší se ve škole socializuje sam a ač taky není žádný extrovert, kamarády má a je věcně v tahu s nimi někde venku i teď přes zimu nebo si volají a hrajou něco on-line, případně za nim přijde někdo sem, občas u sebe i spi, nebo si hraje s mladším. Přijde mi celkem oblíben :)

Jinak si přece nemusíš jen 100% hrát s ditetem s jeho hračkami, já se treba potrebuju najíst a to jídlo si musím připravit, uvařit, žádný dovoz z restaurace ani hospodu tu nemáme. Pak si taky najdu čas na základní uklid, protože tady nehodlám shnit ve spine :lol: dům máme celkem velký, takže to času nezabere nejmíň, ale dělám proste ten hlavni zaklad a snažím se byt efektivní a udržet to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
613
25.1.23 08:57

Dřív prosimtě děti vedle rodičů prostě byli a šmitec. Nasavali vše od nich, odkoukali… nejsou středobod vesmíru prostě ne.
Já jsem byla v dětství spíš sama nebo u babičky. Sourozencům jsem dělala panenku na hraní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová