Rodičovský příspěvek 2015

Napsat příspěvek
Velikost písma:
mag
12870
1.9.15 20:19

@pavlina666 To nelze, rodičák je pouze na nejmladší dítě v rodině.
@matapeprna Ono je to tak i dnes, jenom je tam ten strop 11500. Osobně si ale nemyslím, že to projde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.9.15 20:19

Rodičák

@mischelinka aha právě že nám v Boleslavi řekli že to jde ale zdá se mi to divné proto jsem zde písemně žádala o radu a info zda nemá někdo zkušenost. Taky nám řekli že nemá nárok na Mateřskou pouze na rodičák. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
1.9.15 20:20

@pavlina666 rodičovský příspěvek se bere na nejmladší dítě v rodině. Ovšem pokud by otec a matka bydleli odděleně - jedno dítě s jedním, druhé s druhým, tak ten jeden bude čerpat rodičovský příspěvek, matka mateřskou a poté rodičovský na druhé dítě. To ano. Ovšem jak a přesně se to dokazuje netuším. Určitě tam bude muset být rodílná adresa (otce a matky) + pošta. A jestli je to vůbec možné, když je otec manžel, tak to taky nevím. Na druhou stranu znám pár, co to takto udělali :), ale nebyli manželé. Musela byste se informovat nejspíš na úřadu práce (sociálka), kde se to vyřizuje. Dotaz typu: bydlíme odděleně, starší dítě bude u otce… atd. A pokud byste měla jakoukoliv možnost to takto využít, jen do toho. Tady v okolí bydlí takových matek a otců co v životě nepracovali, pracovat nebudou a ani jejich děti a stále něco berou od státu. Takže pokud by stát podpořil takhle i Vás, nedejte se :).
Jo a jestli by otec (nebo matka) pobírali rodičovský příspěvek - není vázáno jestli pracuje, či má příjem. TAkže pokud se vám podaří je přesvědčit, že máte dvě oddělené domácnosti, tak manžel může klidně pracovat a rodičák pobírat. Musí jen zajistit péči o dítě, a tu by měl, že? :)
Napište jak to dopadlo

Příspěvek upraven 01.09.15 v 20:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
1.9.15 20:21

@pavlina666 Mateřská je něco jiného, na tu má nárok jen matka po porodu, pokud předtím pracovala(zjednodušeně:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
1.9.15 20:29
@matapeprna píše:
@pavlina666 Mateřská je něco jiného, na tu má nárok jen matka po porodu, pokud předtím pracovala(zjednodušeně:).

nejen, zjedodušeně. Jinak váš plán nevyjde, snad kdyby měl manžel druhé dítě ve výhradní péči

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.9.15 20:30

Rodičák

Tak Vám nevím, je to blbé žít ze 7333 Kč se dvěma maléma dětma co bych dělala kdybych byla samoživitelka. Mohu brát 12 312 Ale co s dítětem ve dvou letech kor když už v rodině nikoho nemáme na hlídání atd.(babičky atd.) :,( :,( :,( :,( :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
1.9.15 20:37

@pavlina666 no, kdybys k tomu chodila do práce, byl by rodičák docela příjemný příjem. Jako samoživitelka bys měla nárok na alimenty na děti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.9.15 20:55

Rodičák

Holky moc děkuji za názory.
Do práce mě nevezmou na mateřskou jsem nastoupila v prosinci 2014 a dva měsíce po porodu jsem otěhotněla. Není to lehlké s dvěma dětma natož se třema no právě že jsme mysleli že manžel by zůstal v zaměstnání i s rodičákem a já s rodičákem bych nastoupila v březnu do zaměstnání. Manžel pracuje 2 dny 12h a dva dny je doma a já bych měla nastoupit na proti směnu sice bychom se vídali málo ale o děti by bylo postaráno a zároveň bychom se uživily. :( :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
2.9.15 12:33
@pavlina666 píše:
Tak Vám nevím, je to blbé žít ze 7333 Kč se dvěma maléma dětma co bych dělala kdybych byla samoživitelka. Mohu brát 12 312 Ale co s dítětem ve dvou letech kor když už v rodině nikoho nemáme na hlídání atd.(babičky atd.) :,( :,( :,( :,( :,(

jako samoživitelka bys měla nárok na přídavky na děti, alimenty a event. přísp. na bydlení, tkaže bys na tom byla možná i líp. Všichni to musíme zvládat s jedním rodičákem, on to není příspěvek na dítě, ale kompenzace za ušlý zisk z důvodu péče o dítě :nevim: rodičák býval i nižší a jako stát jsme na tom ještě dobře, i když netvrdím, že 7000 je hodně a že je lehké s tím vyjít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
2.9.15 12:34
@pavlina666 píše:
Holky moc děkuji za názory.
Do práce mě nevezmou na mateřskou jsem nastoupila v prosinci 2014 a dva měsíce po porodu jsem otěhotněla. Není to lehlké s dvěma dětma natož se třema no právě že jsme mysleli že manžel by zůstal v zaměstnání i s rodičákem a já s rodičákem bych nastoupila v březnu do zaměstnání. Manžel pracuje 2 dny 12h a dva dny je doma a já bych měla nastoupit na proti směnu sice bychom se vídali málo ale o děti by bylo postaráno a zároveň bychom se uživily. :( :(

to byste měli oba příjem + každý 7000,– rodičák, tak to by bylo prima. Leč stát není charita a kdyby to tak měl každý, tak se snad zhroutí soc. systém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
3.9.15 14:23

@matkabagristy Nojo na mateřskou není nárok automaticky, proto to slovo „zjednodušeně“.
A co se týká té výhradní péče a dalších příspěvků o zhroucení soc. systému apod.: @pavlina666 Zkuste to, ptejte se, ptejte se, kdyby to šlo (a nějak to půjde), tak kvůli pár obíháním úřadů a lejster se těch peněz nevzdávejte. Zvlášť když jste na tom jak píšete!!! Jestli je vám to blbé tam chodit, nebo to není moc praktické s malým a břichem :), tak tam zavolejte, to je víceméně i anonymní. Ať vás přepojí, ať řeknou co kde vyplnit. Nedejte se, tam jsou od toho placení a státu rozhodně neubude. Kéž by tak podporoval pracující rodiče s dětmi jak podporuje nepracující socky. (i kdyby to byl rodičák navíc k příjmu) Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.9.15 22:16

Rodičák

@matapeprna Dobrý večer zítra opět jedem na ČSSV tak uvidíme co pořešíme. Dám vědět v každém případě moc děkuji za podporu. :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
27.10.15 21:18

Rodičovská 2015

Ahojky, nemám moc čas číst celou diskuzi :-) proto se chci jen zeptat, jestli víte jak to teď je s rodičovským příspěvkem na druhé dítě. Moje situace je taková: první dítě jde do školky v září 2016 a chtěla bych druhé nějak cca když bude ve školce. Ale před otěhotněním jsem nepracovala, tím pádem jsem neměla náron ani na porodné, ani na mateřskou jen na rodičák, ktery mi stanovili na 4 roky 3.800,– tak mě zajímá, jestli stále nebudu mít nárok na mateřskou a porodné? a kolik teď musím mít odpracováno, abych nárok měla?
Prosím moc moc o rady :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
28.10.15 04:56

Tak už nic už jsem si potřebné zjistila :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
28.10.15 07:29

Porodne nema nic spolecneho s tim, ze nemas odpracovano. Podminky budou stejne jako u prvniho pokud nepujdes do prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat