Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko já tě chápu mě se to ještě ani nenarodilo a už poslouchám rady ted. Nejlépe jak dlouho kojit když sami nekojily, co dávat za příkrmy když sami pomalu nedávaly a celkově nic z toho nedodržovali. Nejvíc poslouchám rady od bezdětných kamarádek
.Moc se těším až to vyprdnu a budu poslouchat od všech moudré rady jak v rodině tak od známých ![]()
@kacenka8 Jo, bezdětné kamarádky jsou nejlepší. U mě vede dotaz „Už mu dáváte nějaké lidské jídlo“ (syn tehdy asi rok). Je to velmi dobrá kamarádka, ale v ten okamžik jsem měla sto chutí odpovědět, „ne, krmím ho kočičíma konzervama“. ![]()
Další mi u obou dětí volala do porodnice den po porodu a asi 10 minut řešila, jaktože (ještě) nemám mlíko. ![]()
@Svistice píše:
@kacenka8 Jo, bezdětné kamarádky jsou nejlepší. U mě vede dotaz „Už mu dáváte nějaké lidské jídlo“ (syn tehdy asi rok). Je to velmi dobrá kamarádka, ale v ten okamžik jsem měla sto chutí odpovědět, „ne, krmím ho kočičíma konzervama“.
Další mi u obou dětí volala do porodnice den po porodu a asi 10 minut řešila, jaktože (ještě) nemám mlíko.
Jo takový jsou nejlepší přečtou si to někde v brožurce a pak dávají rady
mě pořád říká co mám jíst když budu kojit jak mám vychovávat jak uspávat co kupovat za jídlo až budu přikrmovat a dokonce mě má tak ráda že by chtěla se mnou k porodu aby mohla dohlížet jestli postupujou sestřičky a doktoři správně popřípadě je buzerovat
takže vím až to na mě padne že jí dávat vědět nebudu nebo mě doktoři vynesou v zubech co to tam mám za hysterku
A ještě nejlepší je kamarádka která už mimčo má a radí jak mám dávat zdravou stravu když její dítě je odmala na párkách a sladkostech ![]()
Hoj zakladatelko,
mě tchyně taky děsně ráda mluvila do všeho - od kojení, po manipulaci s malou - taktéž jsem chodila na rhb a cvičila jsem s ní vojtovku. ty řeči typu - ještě se nepřetočila? to by měla a naopak když jsem jí řekla, že už sama sedí tak odpověď její,,však už má na čase,, a to já když byli kluci malí bla bla bla… atd..
šišlání a odpověď na vše,, ale babička může všechno,, to jsem málem ![]()
zlom přišel s tou manipulací - to nepřijala, nenaučila se to, nechtěla, takže výsledek: dceru za její 4roky života tak 5× pochovala, jednou povozila v kočárku, jednou si ji vzala na odrážedlo, dvakrát vyzvedla ze školky. Syna pochovala asi tak stejněkrát a toť vše… ostatní jen bleskové návštěvy.
jo a bydlíme 5min od sebe.
oproti tomu moje máma - taky žbrblala, že ta manipulace je zbytečná, ale chtěla s dětmi být, tak se to prostě naučila..jaký mají děti vztah ke které babičce si asi domyslíš.. ![]()
tím chci říct, že já jsem se prostě ozvala a nelituju toho, ale u nás to mělo za následek totál ochladnutí vztahů.. takže se tchýně, realizuje raději u druhých vnoučat, kde má volnou ruku,
@Marbora píše:
Hoj zakladatelko,mě tchyně taky děsně ráda mluvila do všeho - od kojení, po manipulaci s malou - taktéž jsem chodila na rhb a cvičila jsem s ní vojtovku. ty řeči typu - ještě se nepřetočila? to by měla a naopak když jsem jí řekla, že už sama sedí tak odpověď její,,však už má na čase,, a to já když byli kluci malí bla bla bla… atd..
šišlání a odpověď na vše,, ale babička může všechno,, to jsem málem
zlom přišel s tou manipulací - to nepřijala, nenaučila se to, nechtěla, takže výsledek: dceru za její 4roky života tak 5× pochovala, jednou povozila v kočárku, jednou si ji vzala na odrážedlo, dvakrát vyzvedla ze školky. Syna pochovala asi tak stejněkrát a toť vše… ostatní jen bleskové návštěvy.
jo a bydlíme 5min od sebe.
oproti tomu moje máma - taky žbrblala, že ta manipulace je zbytečná, ale chtěla s dětmi být, tak se to prostě naučila..jaký mají děti vztah ke které babičce si asi domyslíš..
tím chci říct, že já jsem se prostě ozvala a nelituju toho, ale u nás to mělo za následek totál ochladnutí vztahů.. takže se tchýně, realizuje raději u druhých vnoučat, kde má volnou ruku,
Děkuji, já se ozvala poměrně razantně několikrát, ale na mou rodinu to nefunguje. Jediné, co by asi zabralo - ale to mi přijde dost drsné - kdybych řekla „buď mě budete respektovat nebo malou neuvidíte“…jenže - přece jen je to moje rodina a hrotit to kvůli tomu, že musejí všechno komentovat, se mi moc nechce. Rodiče mají ještě tři vnoučata od bratra, ale tam se příliš realizovat nemohou, švagrová si je drží od těla (důvody jsou jiné než že by jí do toho mluvili - u ní si netroufnou „ceknout“
.
@brko píše:
Jedno řešení bych měla. Odstěhovat se aspoň sto kilaku daleko. Nemyslím si, že jsi přecitlivěla. Co je na tom špatného, když chceš od druhých trochu respektu?
ano, přiznám se, že tuto možnost zvažujem taky (zatím jsme v podnájmu).
U nás teda prudila jen moje mamka, prudí do teď
, zato tchýně ne. Ta se u nás dobrovolně neukazovala. (Letos ji i můj muž přestal „nutit“, tak svoji jedinou vnučku ještě neviděla.) Takže jsem došla k závěru, že je lepší mít jednu prudící, ale milující babičku, než žádnou.
@Capelucita To co píšeš o tchýni je celkem síla, manžela to asi musí hodně mrzet.
U nás tedy dokonce nastala jedna humorná (v uvozovkách) situace, kdy se babičky mezi sebou dost ostře pohádali o to, jak máme MY o dcerku pečovat (zastávají poměrně odlišné výchovné metody)…dodnes se to mezi nimi úplně nesrovnalo.
@Anonymní píše:
@Capelucita To co píšeš o tchýni je celkem síla, manžela to asi musí hodně mrzet.U nás tedy dokonce nastala jedna humorná (v uvozovkách) situace, kdy se babičky mezi sebou dost ostře pohádali o to, jak máme MY o dcerku pečovat (zastávají poměrně odlišné výchovné metody)…dodnes se to mezi nimi úplně nesrovnalo.
Taky dobré. ![]()
Já myslím, že patří k údělu každé novopečené matky poslouchat rady okolí. Příjemné to není nikomu, ale určitě záleží na agresivitě podávání těch rad
. Postavit se k tomu lze asi dvěma způsoby, buď zvolit techniku průtokových poznatků (jedním uchem dovnitř, druhým ven, zanechané dojmy nulové, lze doplnit přiblblým výrazem na tváři), nebo stylem- poslechnu si informaci, vyjádřím případný nesouhlas, doplním vysvětlením, proč nesouhlasím (takže se na chvíli role obrátí
), v případě trvání odporu lze s milým úsměvem dodat něco jako „moje dítě, moje postupy“.
Přiznám se, že coby matka dvou dětí mám občas tendenci kamarádkám taky sdělit nějakou svou osobní radu, zkušenost, většinou si to včas uvědomím, tak aspoň dodám, že je to samozřejmě jejich věc
.
@Samamama Děkuji. Ano, jak jsem psala výše, průtokovou techniku zvládá výborně můj muž
.
Případné doplněné vysvětlení je ovšem okamžitě a téměř vždy zpochybňováno a připomínky jsou opakovány stále dokola - navíc některé věci vyžadují spolupráci (třeba když rodiče chtějí chovat, ale manipulují s dcerkou nevhodně - jak jsem psala výše, má motoricky opožděný vývoj, takže se nevhodným způsobům polohování snažíme důsledně vyhnout).
Ale ano, asertivita je asi řešením, jenže jsem sama v péči o dcerku stále trochu nejistá, a tak ji obtížně zvládám (myslím tu asertivitu:) ).
Já to pouštěla jedním uchem tam, druhým ven… I když některé hlášky si pamatuju ![]()
@Samamama já byla včera na návštěvě u matky batolete, jsem se prostě neudržela. Budu asi brutální tchyně ![]()
Moc děkuji Vám všem, kdo jste mi poskytli radu, oporu i útěchu:-).