Rodinné finance a založení rodiny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
59394
13.11.17 11:23
@Anonymní píše:
Nechci zakládat nové téma a tak se zeptám tady.. nedávno jsme se bavily ó financích v rodině pro mateřské dovolené.. já jsem doma s dětmi a manžel pracuje.. účty máme každý svoje už dlouho ( od doby co jsme se poznali)… Manžel vydělá docela dost, nestradame a každý měsíc si i odlozime.. u známé, mají účet společně,( když se dali dohromady, tak jeden účet zrušili) mají dvě děti, chlap pracuje a ona si přivýdělava.. no a teď.. často mi to předhazuje..že ona aspoň není závislá na přítelovi a může si vše sama koupit.. já podle ní teda závislá jsem.. kdysi mi nabídka ať si přivýdělam s ní.. no a my se ó tom s manželem bavili a ten sám řekl..že jestli je potřeba více peněz tak to zajistí v práci na lepší možnosti.. a to na co bych já brigadnicila týden on má za dva dny.. takže nám to přijde neekonomické.. ale pořád se nemůžu zbavit pocitu že známá mi předhazuje že jsem na manželovi závislá.. já si tak nepřipadam.. máme to doma takhle rozdělené pro peníze se k němu plazit nemusím. Sám mi dá. Nebo si vyberu.. on je zase rád že se starám doma.. známá když jde na brigádu tak taky je závislá na chlapovi aby pohlídal děti a peníze si na účet ani nedává aby ó nich nevěděl.. a já se tedy ptám manželství mít děti je závislost? Nebo jak to mám říct. Děkuju za anonym..

neřešila bych jak to mají jiní. Pokud Vám to vyhovuje. To manžel říkal taky že kdyby bylo málo kdykoliv si může vzít přesčas, navíc by se muselo řešit hlídání takže ve výsledku nic moc. A taky máme každý svůj účet. Možná ten její jí to říkal tak raději to vyřešila takhle, u nás to není reálné abych byla v práci. Takhle manžel není omezen časově a když mu řeknou že je přesčas jde, nemusí řešit že jsem v práci a co děti :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
13.11.17 11:24
@Anonymní píše:
Nechci zakládat nové téma a tak se zeptám tady.. nedávno jsme se bavily ó financích v rodině pro mateřské dovolené.. já jsem doma s dětmi a manžel pracuje.. účty máme každý svoje už dlouho ( od doby co jsme se poznali)… Manžel vydělá docela dost, nestradame a každý měsíc si i odlozime.. u známé, mají účet společně,( když se dali dohromady, tak jeden účet zrušili) mají dvě děti, chlap pracuje a ona si přivýdělava.. no a teď.. často mi to předhazuje..že ona aspoň není závislá na přítelovi a může si vše sama koupit.. já podle ní teda závislá jsem.. kdysi mi nabídka ať si přivýdělam s ní.. no a my se ó tom s manželem bavili a ten sám řekl..že jestli je potřeba více peněz tak to zajistí v práci na lepší možnosti.. a to na co bych já brigadnicila týden on má za dva dny.. takže nám to přijde neekonomické.. ale pořád se nemůžu zbavit pocitu že známá mi předhazuje že jsem na manželovi závislá.. já si tak nepřipadam.. máme to doma takhle rozdělené pro peníze se k němu plazit nemusím. Sám mi dá. Nebo si vyberu.. on je zase rád že se starám doma.. známá když jde na brigádu tak taky je závislá na chlapovi aby pohlídal děti a peníze si na účet ani nedává aby ó nich nevěděl.. a já se tedy ptám manželství mít děti je závislost? Nebo jak to mám říct. Děkuju za anonym..

Když ti to takhle vyhovuje, tak je to dobře. V každé rodině se žije jinak. jen pamatuj na to, aby byla nějak zabezpečená, kdyby se s manželem cokoliv stalo. To je důležité. Taky nepíšeš, jak staré jsou děti. Ženy, které pečovaly o rodinu a manžela celý život, nemají v důchodu nic.

• Citovat
  • Upravit
Elenloth
13.11.17 11:48

Já to beru takhle. Můžeš se kdykoli sbalit a odejít i s dětma? Máš dost svých peněz, abys překlenula první měsíce, šanci, že najdeš práci, která vás uživí? Jestli jo, tak to neberu jako závislost, i když v současnosti nemáš žádný příjem.
Ono ani ta závislost není tak špatná, pokud to oběma partnerům vyhovuje. Nehleď na to, jak to mají druzí, zařiď se tak, jak to vyhovuje tobě.
Možná taky z té známé mluví trochu závist, ty máš manžela, ona přítele… Tvůj muž vydělá dost a dělí se s tebou, zabezpečuje tě. Ona možná na tu brigádu musí, protože jinak by si nemohla nic koupit…

• Citovat
  • Upravit
1818
13.11.17 11:50
@Kobliha51 píše:
Když ti to takhle vyhovuje, tak je to dobře. V každé rodině se žije jinak. jen pamatuj na to, aby byla nějak zabezpečená, kdyby se s manželem cokoliv stalo. To je důležité. Taky nepíšeš, jak staré jsou děti. Ženy, které pečovaly o rodinu a manžela celý život, nemají v důchodu nic.

Přesně tak. Když vám to oběma vyhovuje :think: a jr normální, že když má rodina malé dítě a žena je s ním doma, že asi nebude úplně finančně nezávislá… Holt to období, co věnuje dítěti, nevydělává. Spíš mi to. prijde, že kamarádka trošku závidí, že ona musí brigadnicit, zatímco tobě ty peníze donese chlap… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1267
13.11.17 12:12

Ja bych si s tim nedelala starost. Pokud jsi pred detmi mela nejakou karieru/praci, do ktere se budes po materske vracet, nevidim absolutne problem v tom, ze se nechas od muze par let zivit. Obzvlast pokud on to vidi stejne. Nejdulezitejsi je, co vyhovuje Vam. Jsou zeny, ktere chteji aspon na par dni mezi lidi a nevypadnout z pracovniho rytmu, treba kamaradka patri k nim a nechape, ze nekdo to ma jinak. Nebo to u nich neni az tak ruzove, partner ji treba penize neda, je to pro ni nutnost a zavidi Ti jiste pohodli.
Mne taky partner par let na skole vice mene zivil, diky tomu jsem mohla na neplacene staze, ktere mi hodne daly, a diky tomu mam dneska super praci. Proste jsme tym, kazdy prispiva dle svych momentalnich moznosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
13.11.17 12:13

Já myslím, že vůbec nezáleží na tom, jestli mají nebo nemají společný účet, jako spíš na tom, jak se k tomu staví. Ty sama říkáš, že když potřebuješ, tak ti manžel peníze dá a nehlídá, za cos to utratila. Kdežto u ní je vidět, každý pohyb na účtě, proto taky přiznala, že má ještě svůj vlastní tajný účet. Takže asi to tak ideální, jak to popisuje, není a vůbec bych se s tím nezabývala. Dobře je to, co vyhovuje tobě a manželovi a nebo nevyhovuje, ale funguje :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
13.11.17 12:14

Mně osobně velmi vyhovuje, že mám svůj účet a manžel svůj. Máme rozděleno, co kdo z nás platí z účtu, stejně máme navzájem dispinibilní právo k účtu toho druhého. Já jsem nyní doma a pokud potřebuji finance (zcela náhodou), tak si prostě internetbankingem převedu od manžela, kolik potřebuju. Zároveˇv mám jasný přehled o financích. Manžel už trochu menší, prostě tohle v rodině dělám já.

Naopak mi příjde, že tím, že kamarádka nemá vlastní účet, tak je na příteli více závislá. Obzvláště když píšeš, jak chodí na brigády a peníze nepřizná. To by mne tedy zajímalo jak to dělá a co říká, že není doma a potřebuje hlídat děti.
Ať si to každý má jak chce. Hlavně, to musí vyhovovat těm dvěma. ostatním je po tom houby. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
13.11.17 12:15
@Anonymní píše:

no, pokud si můžeš vzít tolik, kolik potřebuješ a nemusíš o peníze prosit, tak nezávislá jsi… od známé mi to přijde spíš jako nějaká taková skrývaná závist… a pokud vám tato situace vyhovuje, není co řešit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Černá vdova
13.11.17 12:16
@Anonymní píše:

Když Ti dneska manžel řekne, že odchází, sbalí si věci a večer bude pryč. Zvládneš to sama? Máš někde uložené peníze? Najdeš hned práci? Obstaráš děti?
Pokud ne, jsi závislá.

• Citovat
  • Upravit
4332
13.11.17 12:21
@Černá vdova píše:
Když Ti dneska manžel řekne, že odchází, sbalí si věci a večer bude pryč. Zvládneš to sama? Máš někde uložené peníze? Najdeš hned práci? Obstaráš děti?
Pokud ne, jsi závislá.

Tohle mne teda ale baví. A když s ním budu mít společný účet a jemu hrkne v kouli a nejenom, že odejde, ale ještě stihne vybrat veškeré peníze - i ty moje - tak to jsem nezávislá a budu na tom lépe.
Protiřečí si to, protože tím, že mám vlastní účet, na něm peníze, které jsou zhruba třetinou toho, co máme v rodinném rozpočtu, tak pořád mám aspoň něco i kdyby se stalo cokoliv, třeba manželovi. A nemusím ani čekat na např. dědické řízení a všechno to kolem.
Jak však říkám, každého věc, jak si hospodaří a nikdo nemá právo druhému do toho kecat. Od toho je ten pár, aby spolu vymyslel, co mu nejvíce pasuje a funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
13.11.17 12:30

Pokud máš přístup ke společným penězům nevidím problém… Žena na RD většinou proste na manželovi závislá Je, já taky a nelíbí se mi to, už jen kvůli pocitu (přičemž manžel by nikdy nic špatného na toto nerekl)…ale u nás taky nemá smysl hledat si brigádu, kdyz manžel za ten samý čas vydělá xkrát tolik :nevim:

nechtěla bych být na manželovi závislá po RD, to by mě vadilo, ale jsou lidi, kterým to vyhovuje :nevim: jen v tom vidím dost riziko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
359
13.11.17 12:42

Znama ti závidí… A tak ti předhazuje jak si na tom strašně špatně a přitom by s tebou hned měnila… Jedním uchem tam druhým ven ;) ale tvař se smutně, ať má radost :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
262
13.11.17 12:50

Spíš ti tvoje známá závidí bych řekla. Vůbec to neřeš hlavně, že tobě a manželovi to vyhovuje a nemusíš to nijak řešit. Neřekla bych, že na něm jsi závislá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
13.11.17 12:53
@Anonymní píše:

Mě taky dává manžel dost peněz, protože z rodičáku nevyjdu. Ale on ty peníze nedává mě mě PRO MĚ, ale na potřeby celé rodiny, hlavně dětí. Sama bych vyšla s podstatně menšími financemi. Takže mě to nevadí a beru to jako přirozené starání se o rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.11.17 12:54

No na svém učtu mám jen rodičák ten se rozfrcá, manžel má vyplatu na svém učtu a pak máme ještě společny učet (založen kvuli hypo),kde manžel posíla větší částku každy měsíc, učet je veden na mne a tam máme další naspořený finanční obnos, na který nesaháme.. Kdybych se chtěla sbalit a jít, použiji tyto peníze.. kdyby se s manželem něco stalo, dostanu se na všechny učty a v nejhorším případě má životní pojištní a já jsem obmyšlená osoba.. jako na rovinu, kdyby manžel věděl co vše kupuji asi by taky nebyl nadšený, ale tím že máme každý svuj učet, tak nevidí a já pak jen řeknu že už nemám..atd.. jejich děti mají 2 roky (dvojčata), musí chodit spávat hodně pozdě aby spali aspon do oběda at se přítel muže vyspat po noční… ona už je od rána na přivýdělku.. oba naši muži dělají ve výrobě.. troufnu si říct muj manžel vydělá o trošku více, ale učitě ne o moc… když je k dispozici přečas skoro pokaždé jde, má to opravdu dobře zaplacené.. manžel je šetřílek… pro něho je nutné mít finanční rezervu.. její přítel i ona kouří, tak možná že i tam jdou peníze.. nevím no mrzí mě to od ní.. že ted se cítím jako nějaká pijavice :) :) ale když jsme se rozhodli mít děti, počítali jsme s tím..

6

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný