Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Upřimně - nemam s dítětem čas ani chuť takto složitě řešit finance - u nas platí bydlení a vše kolem domácnosti (včetně stravy) tatínek, z mého rodičáku platím vše pro malou a sobě telefon. A ještě ušetřím.
A co jeden společný účet, na kterém budou všechny peníze, poplatí se nájem, půjčky, cestovné, telefony.. Ty když kupuješ jídlo, můžeš vybrat třeba 2× za měsíc, nebo pokud jezdíte spolu na nákupy, tak platit kartou. Kapesné taky vybrat třeba. Fakt nejsem proti tomu mít peníze doma. Mám dojem že když je to na kartě, je to méně přehledné a víc se utratí, než když doma vidím, kolik mám.
To přeposílání ty jemu na nájem, on tobě na jídlo mi přijde trochu hloupé.
Upřimně - nemam s dítětem čas ani chuť takto složitě řešit finance - u nas platí bydlení a vše kolem domácnosti (včetně stravy) tatínek, z mého rodičáku platím vše pro malou a sobě telefon. A ještě ušetřím.
Jste manzele, brzo budete rodina, takze me prijde nejrozumnejsi mit jeden spolecny ucet, na ktery si nechavat posilat vsechny penize a vse z nej taky platit. Co zbyde bych momentalne vubec neresila, protoze cekate dite, az se narodi, nezbyde vam ze 7 tisic vubec nic
![]()
Tak je spousta bank, které si za vedení účtu nic neúčtují. Takže rozumný člověk neplatí za žádný účet, natož za tři
Podívej se třeba na mBank, to je jedna z nich. Je jich teda víc, myslím, že ještě Zuno, ta to má docela hezky udělané se spořícími účty, ale zase za určitých podmínek je tam drahý výběr z bankomatů. Další je myslím FIO banka, pak snad ještě Airbank… Prostě pohledej a určitě vám vyhovující účet zdarma najdeš.
Chlap pracuje, živí tedy rodinu se vším - až budu zas pracovat, budeme se o poplatky dělit. A navrhnul to sam, nenutila a ani nevnucovala jsem tento systém.
Měli jsme to stejně jako @83alena vše kolem plateb odcházelo z účtu, já jsem si vybírala tolik kolik je RP a z toho platila nákupy a potřeby pro sebe a dítě. Větší nákupy platit kartou manžel.
@Amys ano je hodně banku, kde se neplatí za vedení účtu. Ale bohužel nedávají dvě karty. Což je nemyslitelné mít pro nás jeden účet a přendavat si karty. Jediný kdo nám nabídl dvě karty je spořitelna a ta je zase drahá ![]()
My to taky takto děláme…já si sepíšu na začátku měsíce, co se bude kupovat základ poplatky na byt, jídlo, částka na malého + případně nějaké výdaje do bytu, když se něco pořizuje…vše sečtu…jak dojde manželova výplata, tak mi řekne, kolik měl třeba plácnu 16000 já mám rodičák 7100 sečtu to, odečtu od nákladů a zbylá částka nám jde napůl a s tou si každý dělá co chce…u nás nej řešení
nemusíme mít dvě karty atd.
@uf-ounek píše:
@Amys ano je hodně banku, kde se neplatí za vedení účtu. Ale bohužel nedávají dvě karty. Což je nemyslitelné mít pro nás jeden účet a přendavat si karty. Jediný kdo nám nabídl dvě karty je spořitelna a ta je zase drahá
proč by nevydávali více karet k jednomu účtu? Fio dává…
Ja mam ucet u Fio banky, karty k nemu 2 (obe zdarma). Jsem majitelkou uctu, manzel disponent. Kazda karta je na jine jmeno. Jedna na jeho, druha na moje.
@uf-ounek to se mi nezda mam Sberbank a 2 karty..
vetsina bank dava dve karty. I u KB jsem mela 1ucet a 2 karty…
My máme veškeré peníze od vždycky dohromady, od doby, co jsme se sestěhovali. Logicky žena za MD klesne na penězích a kde máš pak tu rovnost. Žena je prakticky vždycky bita na tom, že se stará o děti, které jsou ale obou, takže jediný možný model je mít peníze dohromady. Pokud nemáte ani jeden problém s tím udržet korunu, tak nevidím problém. My hospodaříme tak, že z jednoho společného účtu odchází veškeré platby, o drobných výdajích se vůbec nebavíme, jako věci denní spotřeby, o větších útratách se domlouváme. Funguje nám to tak už roky. Neumím si představit dělit peníze na moje, Tvoje a naše. Máme účet u GE a 2 karty. Pak máme ještě kreditku od Cetelemu a taky 2 karty, jednu kontaktní a jednu bezkontaktní. Platím většinou kreditkou a v bezúročném období to tam hodíme zpátky, celkem se to vyplatí.
@MonikaN.89 píše:
My to taky takto děláme…já si sepíšu na začátku měsíce, co se bude kupovat základ poplatky na byt, jídlo, částka na malého + případně nějaké výdaje do bytu, když se něco pořizuje…vše sečtu…jak dojde manželova výplata, tak mi řekne, kolik měl třeba plácnu 16000 já mám rodičák 7100 sečtu to, odečtu od nákladů a zbylá částka nám jde napůl a s tou si každý dělá co chce…u nás nej řešenínemusíme mít dvě karty atd.
Hele ale co to je „dělat si se zbylou částkou co chci“. Mám takový pocit, že to ani skoro dost dobře nejde. My třeba většinu volných prostředků spoříme do budoucna, pro děti, pro umoření hypotéky, na důchod atd. Co se koníčků týče, tak jeden měsíc nemám třeba nic, druhý měsíc třeba 4 000,–, nepočítáme, kolik kdo utratil za sebe. Třeba u nás mám já finančně náročnějšího koníčka než přítel, ale nikomu to nevadí, zkrátka investujeme do sebe, kolik kdo potřebuje, aby byl spokojený.
@Zabatko
my to máme takto a opravdu nám to vyhovuje, napsala jsem jen náš sytém…hypotéku nemáme, zaplatíme poplatky na byt, internet, jídlo, něco odložíme, něco pro malého a zbytek je náš…rádi jezdíme na výlety, do kina atd. máme takové povahy, že nás nebaví sedět doma a mít na účtech peníze, žijeme si dobře i odkládáme, ale říkám nemáme tu největší bolest a to je hypotéka, koníčky nemáme, manžel teda akvárko, ale nějaké rybky si pokryje z toho, co si rozdělíme, já si ráda zase kupuju oblečení…šetření pro synka bude, až půjdu za rok do práce…manžel nevydělává moc, ale tím, že máme svůj zrekonstruovaný byt, tak se to dá, my by jsme hypotéku museli mít úplně minimální a nic by nám nezbylo ![]()