Rodinné finance a založení rodiny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20767
9.10.15 14:07
@Moise píše:
Taky jsme letos byli na horách v zahraničí a stálo nás to ještě víc než to moře :mrgreen: Ale dobrý no, zážitek ale nesrovnatelný :pankac:

My k moři nejezdíme vůbec, teda jako na dovolenou, akorát tam zajedeme cestou z těch hor právě, tam jezdíme každoročně. A jak jsem už asi psala, spíme ve stanu a vyjde nás to stejně na nehorázné peníze, a to se snažíme jídlo si nést s sebou v batohu, ale já toho tolik neurvu :oops: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
9.10.15 14:33

Nám by tolik peněz teda rozhodně nestačilo. To nám nestačí ani na jídlo - jsme 2 dospělý a 1 2,5 leté dítě. Plíny, dětská kosmetika, drogerie všeobecně, UM jsem naštěstí kupovat nikdy nemusela, I to oblečení, ač z bazárků, přijde na hodně peněz, nejhorší je zimní, kdy se musí např. kupovat i dvě velikosti. A nemluvím o botičkách, to je hrůza peněz. Naše mrnavka je hubená, má hubené nožičky a může nosit jen dvě značky botiček. Letos jsem musela koupit už 6 nové botky. Jen to je několik tisíc.
Takže pokud chtějí dítě, tak bude muset více máknout chlap - jiné zaměstnání, brigády apod. nebo kamarádka bude muset lítat na rodičovské po brigádách - pokud bude mít zajištěné hlídání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3451
9.10.15 14:40

Tak to je podle mě teda hodně málo. Pořídit si dítě a počítat s pomocí rodiny je s prominutím prasečina :nevim: pokud už teď ví, že nebudou schopni vyjít (a to s tímhle nebudou) tak by si dítě neměla pořizovat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
9.10.15 14:46
@Silwinka87 píše:
My letos Chorvatsko, vyšlo nás to na 35.000,– a rozhodně jsme nešetřili..

když já do chorvatska chlapa asi nedostanu :think: má k tomu velkou averzi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
9.10.15 14:50
@martina.se píše:
když já do chorvatska chlapa asi nedostanu :think: má k tomu velkou averzi :mrgreen:

jsou i jiná místa než Chorvatsko… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
617
9.10.15 14:53

Tak záleží na tom, co chcete sobě i dítěti dopřát (nečetla jsem diskusi, tak se omlouvám za případné opakování). U nás takhle:
Já platím jídlo, kosmetiku a vůbec serepetičky do domácnosti, manžel platí vodu, energie, auto.
S jedním dítětem a neomezujícím se způsobem života jsem procundala za svoji oblast i 7000,–/měsíc. Pak jsem si řekla, že to je blbost a na druhé dítě pořídila nějaké látkové pleny (ale používám i papíráky). Co to šlo, kojila jsem, takže se ušetřilo na UM (zkuste k tomu přistupovat tak, že prostě budete kojit, zbytečně si necpěte do hlavy UM - sebenaplňující proroctví… i když chápu, že někdy to nejde jinak). Kosmetiku jsem omezila na minimum - zbtyečně moc péče škodí ;) Oblečení mám hodně poděděné, některé pěkné a kvalitní kousky ještě po sobě :) Hračky totéž, když jsem viděla, jak ta hromada krámů kyne, děti to nakonec nezajímá dýl jak 20 minut za týden, utnula jsem nakupování kravin (příbuzní si stejně nenachají říct a pořád něco tahají… včetně oblečení). No, sundala jsem náklady na průměrné 4000,–/měsíc.
Ale pozor - je fakt, že žiju na vesnici, tady ten konzum není tak markantní. Něco si sami vypěstujem a vykrmíme (i když tam jsou náklady taky).
Teď čekáme třetí a předpokládám maximální nárůst o 1000,–/měsíc, ale to taky ne hned… spíš až tak kolem školního věku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16275
9.10.15 14:54

Nečetla jsem celou diskuzi, ale pokud např. většinu jídla z vlastní produkce, přijde mi to málo. Na běžné vyžití ještě ok, ale kde je ošacení, boty, výlety, dovolená, zájmy, dárky apod.? Ono kdekdo napíše „máme stejně a vyjdeme“, ale pak z toho třeba vypadne, že jim vracejí 50tis. na daních, chlap si vydělává bokem, mají od rodičl maso, mléko, vejce, zeleninu apod. Není jiná rada, než ať se už teď omezí na tento rozpočet, dají bokem i na plíny a ze zbytku si zkusí pár měsíců žít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17014
9.10.15 15:07
@Talitha píše:
Ti může bejt jedno, ne? :mrgreen: :lol: :lol:

Ty jsi fakt divná, všímám si toho už poněkolikáté :lol: :lol: Tady jsou diskuze, diskutuje se :jazyk: :jazyk: :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
617
9.10.15 15:08

@zrcadlo třeba my dovolené nevedeme, chystáme se pod stan… až budou děti věkově k tomu. Chodíme na výlety, ale ty jsou zadarmo. Zeleninu a ovoce pěstujeme, to je zadarmo, ale žere to čas. Vejce a drůbež vlastní, mléko od koz, ale tam jsou náklady na zrní, seno, veterinu, vodu… takže nula od nuly plus práce. Na rozhazování máme docela dost, ale zkoušíme, jak nejlevněji lze vyjít, aniž by člověk chcípal :mrgreen: Hračky, oblečení, boty vybavení domácnosti a vůbec spotřební záležitosti jsou ve sféře toho nejnutnějšího. Všechno několikrát promyslet, než zbytečně koupit věc k ničemu. Ale co je pro nás „k ničemu“, druhý má jako nutnost… je to o prioritách. Jinak vůbec netuším, jak poletí náklady nahoru právě v tom školním věku, byť si chceme děti učit doma… (tady už ty výlety, pomůcky, knihy…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
9.10.15 15:10
@araw píše:
Ty jsi fakt divná, všímám si toho už poněkolikáté :lol: :lol: Tady jsou diskuze, diskutuje se :jazyk: :jazyk: :jazyk:

Divná, jo? Z čeho soudíš? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.10.15 15:10
@Cuddy píše:
@terinka4444 A tam neutratite ano kacku? Zadny vylet? Ja nikomu nepodsouvam, ze ma stat dovolena 50 tis, jen me zajima vyse dovolenych v rozpoctu 9 tis na jidlo, leky, drogerii, telefony, dopravu, obleceni a obuv pro deti i dospele…

no, my jezdíme na AI, takže já třeba neutratím nic, když mám omezený rozpočet, jsem ráda, že jsem našetřila na dovoleno, tak skutečně nemusím utratit ani korunu navíc, popřípadě 100eur dětem na něco. Ale kdybych byla ve fázi, že nemám, nemusím utratit. Ano, jezdíme mimo sezónu, většinou prvních 14 dnů v červnu, protože to jsem schopná najít hezkou dovolenou za takové peníze. Prostě když není jedno, jestli dovolená stojí dvacet nebo padesát tisíc, tak ji přizpůsobíš.
9000 na jídlo, telefony, dopravu, obuv…si neumí představit. Z 9000 co mám na domácnost, takže mluvíme o jídle a drogerii si umím představit 2000 měsíčně ušteřit, když jsem tak naučená. Nám stačí pro čtyřčlennou rodinu 8000 na měsíc jídlo a drogerie, teď, co jsou děti škola školka ještě méně, brácha utratí 10.000 ve dvou a to zdaleka nekoukají na kvalitu potravin jak já, jsou dva a domů chodí z práce večer. Je to jen o tom, kdo to má jak nastavené, kdo co doma jí a kdo co doma vaří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.10.15 15:17
@radkka píše: :palec: To bych taky chtěla někdy zažít, sprchovat se a nechvátat :oops: :lol: Stěhujeme se do města, kde je asi druhá nejdražší voda v ČR :pocitac:, už jsem tam žila před lety a provařila jsem za rok na sprchování 12 000Kč navíc :oops:

co to je nejdražší voda? Kolik to je za kubík?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16275
9.10.15 15:18
@serpent píše:
@zrcadlo třeba my dovolené nevedeme, chystáme se pod stan… až budou děti věkově k tomu. Chodíme na výlety, ale ty jsou zadarmo. Zeleninu a ovoce pěstujeme, to je zadarmo, ale žere to čas. Vejce a drůbež vlastní, mléko od koz, ale tam jsou náklady na zrní, seno, veterinu, vodu… takže nula od nuly plus práce. Na rozhazování máme docela dost, ale zkoušíme, jak nejlevněji lze vyjít, aniž by člověk chcípal :mrgreen: Hračky, oblečení, boty vybavení domácnosti a vůbec spotřební záležitosti jsou ve sféře toho nejnutnějšího. Všechno několikrát promyslet, než zbytečně koupit věc k ničemu. Ale co je pro nás „k ničemu“, druhý má jako nutnost… je to o prioritách. Jinak vůbec netuším, jak poletí náklady nahoru právě v tom školním věku, byť si chceme děti učit doma… (tady už ty výlety, pomůcky, knihy…)

Tak já si myslím, že třeba do zoo by se dítě podívat mělo, poznat ČR taky (hrady, historii), svézt se vlakem apod., a ono když to pak absolvuje celá rodina, tak pár stovek takový výlet stojí i bez zbytečností. A třeba kamarádky syn je velmi talentovaný na jeden sport, nabídli mu hrát za nejlepší klub v ČR, ale vozí ho dvakrát týdně moře kilometrů na trénink. Říkala, že si neumí představit, že kvůli penězům by mu to nedopřála, když vidí, jak je do toho zažraný a je v tom dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.10.15 15:20
@martina.se píše:
twl, jak to děláš? Já dám toto za dovolenou v čr, letos to bylo 25 tis :mrgreen: :lol: a to je jen na týden pro 2+2+ mimino.. :think:

psala jsem to tu už 100× :mrgreen: jinak v Čechách jsme byli jednou, dali jsme ještě víc, tady je to 5× dražší než u moře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
9.10.15 15:21
@zrcadlo píše:
Tak já si myslím, že třeba do zoo by se dítě podívat mělo, poznat ČR taky (hrady, historii), svézt se vlakem apod., a ono když to pak absolvuje celá rodina, tak pár stovek takový výlet stojí i bez zbytečností. A třeba kamarádky syn je velmi talentovaný na jeden sport, nabídli mu hrát za nejlepší klub v ČR, ale vozí ho dvakrát týdně moře kilometrů na trénink. Říkala, že si neumí představit, že kvůli penězům by mu to nedopřála, když vidí, jak je do toho zažraný a je v tom dobrý.

dobře, ale tady u té zakladatelky se bavíme o době, kdy bude s dítěem doma na rodičáku, takže do tří let, pak jde do práce a vydělá snad víc než je rodičák. Takže pak bude o nějakou tu tisícovku v plusu a může jezdit vlakem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný