Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Pokud máš předpis tak je tam chvíli mít budeš. Pokud ne tak je nahradí. Neboli to. Jen asi první 2 dny budeš mít divný pocit na zubech. Vem si 2 ibalgin aspoň h9dinu před tím a pořádně si vycisti chrup i mezizubni prostory a buď v klidu nic hrozného to není a pokud budeš mít šikovného doktora tak ani nebudeš o nahrávání vědět;)
Nene, zítra jdu pro normální rovnátka, dnes jsem dostala ty gumičky
jelikož nemůžu nic rozkousatat v místech gumiček, tak právě proto mám trochu obavy ![]()
Děkuju za rady, určitě je využiji! ![]()
Hlavně si pak pořádně a to myslím pořádně čisti zuby, nebo budeš mít sice rovné zuby, ale okolo budou bílé fleky, které ti už nezmizí
Gumičky ti zítra vytáhnou, dávají se tam kvůli tomu, aby se udělaly mezi zubama mezery na kovové kroužky, které se na zuby přilepí, ke kterým se ukotví potom konec drátku. Před nandáním rovnátek bych si zašla na dentální hygienu, ale to už asi nestíháš. Kup si tekutou stravu, např. přesnídávky prvních pár dní budou zuby citlivé, po 3 dnech se to uklidní a zuby si zvyknou. ![]()
Ještě přidám jednu radu - až ti budou nabízet vosk (ochranný vosk), nešetři a kup si ho více. Ten vosk si dáš na zámečky rovnátek a bude ti chránit vnitřek dásní před poškrábáním. Ty dásně si časem zvyknou a bolet nebudou. Ale ze začátku to bolí a ten vosk je velká pomoc.
Taky je možné, že zámečky nedostaneš hned. Já třeba nějakou dobu měla jen na šestkách ty kroužky a mezi nimi natažený takový oblouk - aby se rozšířilo horní patro. Zámečky se nasazovaly až později. Ale to bude záležet, jakou máš vadu a jak bude postupovat tvoje lékařka.
A ještě mám jednu dobrou zprávu - horní čelist je méně bolestivá než ta spodní - co se vnitřní strany rtů týče. Ta spodní mě teda bolela víc.
Ničeho se neboj.
Bolí to, ale jenom ze začátku. Za pár dní to bolet přestane, na rovnátka si zvykneš, naučíš se s nimi mluvit a bude to fajn. Krásné rovné a zdravé zuby za to opravdu stojí.
Já z toho měla hrůzu několik let, nasazovala jsem až v dospělosti a když mi je sundávali, tak jsem to obrečela, jak jsem si na ně zvykla ![]()
Děkuju Vám moc za podporu! Mám z toho hrozně nervy, bojím se
… Ještě dotaz, ty kovové kroužky se tam dávají? Já viděla, že někdo tam žádné kroužky neměl, tak proto se ptám ![]()
@Anonymní píše:
Děkuju Vám moc za podporu! Mám z toho hrozně nervy, bojím se… Ještě dotaz, ty kovové kroužky se tam dávají? Já viděla, že někdo tam žádné kroužky neměl, tak proto se ptám
Budeš tam mít kroužky, u kanyl (zámek na posledních zubech) se den dopředu separacní gumicky nedavaji. Lepení zamků nebolí, trva to asi 20 minut až půl hodiny. První cca 3 dny mohou byt zuby citlivé. Je lepší jíst měkčí věci. Netreba se ničeho bát. Opravdu…vrtaní zubu je mnohem horší.
Ahoj!

Je mi 16let, momentálně mám separační gumičky, protože zítra dostanu fixní rovnátka
Mám pár dotazů : • Ty gumičky, které momentálně mám, zůstanou mi tam i při rovnatkach? Já si myslím, že je nevím nahradí, ale čím? Bolí to více? Já na ty gumičky nemůžu kousat; tak proto se ptám • Máte nějaké doporučení, co udělat před samotným nandanim rovnatek?
Chci ještě dodat, že rovnátka budu mít na hrozně patro