Rozdělily byste se? - peníze z pozůstalosti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@jannette no nadělá to paseku, protože lidi věteinou jsou pak jak supy a chtějí co nejvíc a neřeší přání toho zesnulého…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky za názory. Jak už jsem psala, dědické řízení proběhlo, vše se dělí spravedlivě jen mezi manžela a sestru (otec byl rozveden). Sestra se taky starala i když míň než manžel. Jak říkám, my už jsme rozhodnutí, že se rozdělíme…přemýšleli jsme o tom dost hlavně muž. Má se se segrou dobré vztahy…zaklad.
- Citovat
- Upravit
@1Luca píše:
A co když měl otec pojistky dvě, druhá na dceru, vy o ničem nevíte jako ona o té vaší. Vy jí peníze dáte, ona vám ne a vám zbyde jen dobrý pocit. To, že otec napsal obmyšlenou jen jednu osobu, bych respektovala a brala jako jeho přání. Měl k tomu určitě své důvody.
Já myslím, že ten dobrý pocit je k nezaplacení, jenže to už se dneska moc nenosí. Otec dal peníze manželovi, jsou tedy jeho a může si s nimi dělat co chce…takže dá půlku ségře
A pokud byly pojistky dvě a ona nám o tom neřekne, tak to je její boj. Ale je to nepravděpodobné z více důvodů…a ségra není dokonalá, ale rozhodně to není zlý člověk, rodiče má ráda, jen je kapku línější, no krasava naša
zaklad.
- Citovat
- Upravit
Asi taky záleží, jestli po něm zůstalo něco dalšího, co sestra může zdědit. Ale já bych se asi nedělila. Asi k tomu tatínek měl nějaký důvod, proč peníze dědí Tvůj manžel. Mmch, pokud se o něj on staral, tak tím spíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bigl píše:
Jenže zakladatelka píše, že o tom nikdo neví, tak by to asi paseku v rodině nenadělalo, pokud to dobře chápu. Pokud o tom švagrová nic neví, tak beru, že to je těžké rozhodnutí a velké pokušení si peníze nechat. V podstatě by nikdo nic nevěděl a vám by zůstaly peníze.
Věřím tomu, že v takové situaci by polovina lidí, co tady píše, že by se rozdělila, tak by otočili. Znám pár rodin, kde je dědictví úplně rozhodilo. klobouk dolů před tím, kdo to ustojí se ctí a čistým svědomím.
Sama jsem to naštěstí zatím řešit nemusela. Držím palce pro správné rozhodnutí.
Hele a myslíš, že by se to nedozvěděla? Já si myslím, že takovéhle věci můžou prosáknout aniž by člověk chtěl, prostě náhoda je blbec a je fakt, že to nás hodně posunulo k tomu rozhodnutí se rozdělit, nedokážu si představit, že se to dozví a my jakože nic…ona sice nepomáhla moc fyzicky jak jsem psala je líná jak veš, ale zase zařizovala nemocnice, vyšetření - to si třeba ten táta vůbec neuvědomil, že mu taky zařídila spoustu věcí…asi jsem to v tom úvodním příspěvku napsala moc tvrdě…podle nás ty prachy patří i jí..zakl.
- Citovat
- Upravit
@warita Já ano, protože peníze pro mě neznamenají tolik, co pro něj. Navíc bych chtěla mít čisté svědomí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Hele a myslíš, že by se to nedozvěděla? Já si myslím, že takovéhle věci můžou prosáknout aniž by člověk chtěl, prostě náhoda je blbec a je fakt, že to nás hodně posunulo k tomu rozhodnutí se rozdělit, nedokážu si představit, že se to dozví a my jakože nic…ona sice nepomáhla moc fyzicky jak jsem psala je líná jak veš, ale zase zařizovala nemocnice, vyšetření - to si třeba ten táta vůbec neuvědomil, že mu taky zařídila spoustu věcí…asi jsem to v tom úvodním příspěvku napsala moc tvrdě…podle nás ty prachy patří i jí..zakl.
To nevím, jestli by se to dozvěděla. Každopádně pro jakýsi vnitřní klid a čisté svědomí si myslím, že je lepší se rozdělit, nebo jí aspoň něco z toho dát, např 40%???
Jen si myslím, že hodně z těch, co se tady dušují, jak by se dělily, by mluvily nakonec úplně jinak, kdyby se v té situaci ocitly. Tolik čistých duší mezi námi bohužel nežije a že by se všecky čisté duše sešly tady na emimi, tomu taky nevěřím
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co byste udělaly vy?
Hezký den, chtěla bych se vás zeptat na názor. Jsme dvě sestry, já jsem samoživitelka, jedno dítě, čerstvě po RD, hledám si práci. Nemám ani hmotný majetek, žádné finance, před RD jsem studovala. Rodiče mě na studiu podporovali. Sestra je o hodně let starší, má už tři dospělé děti, v r. 93 dostali o bytového podniku byt, dali za něj 100 000, teď má hodnotu 5 mil. Švagr vydělává hezké peníze, takže si postavili další skoro dvougenerační dům, mají auto, sestra ještě přemluvila otce, aby na ni napsal garáž (jako kompenzace mých studií, i když i ji podporovali, ale asi jen dva roky, pak se vdala, ale hlídali jí dceru její první rok života a těm třem vnoučatům cca 25 dávali dárky, narozeniny, svátky, Vánoce, nezdá se to, ale nějaká částka to taky je. Protože mě rodiče měli pozdě, maminka bohužel letos zemřela. Snažila se nám pomáhat, když viděla, jak na tom jsme (samozřejmě uznávám, že chybu ve volbě otce dítěte jsem udělala já, ale kdo občas chybu neudělá).Od svých 10 ti let jsem všem kupovala dárky a byla jsem opravdu nebetyčně štědrá (až blbá…), jen na Vánoce to byly i dva tisíce za všechny, padly na to moje celoroční úspory, takže za těch 25 let taky slušná částka. Mě sestra dala vždycky buď nějakou drobnost nebo nejčastěji nic s tím, že neví co…Děti k tomu nikdy nevedla, takže i když už chodily na brigády, nikdy mi nic nedaly. Ani jeden a ani teď. Za celé 4 roky nedala nic ani mému dítěti, plyšovou hračku při narození a poprvé až teď co mamka není puzzle. Vždycky byla hrozně zaměřená na peníze, já jsem dostala bonbony a snědla je nebo rozdala, ona si je půl roku zamykala ve skříni..Když otec vidí, jak je lhostejná, i když vidí, jak na tom jsme, je z toho nešťastný a zvažuje napsat závěť v náš prospěch, protože si uvědomuje, že až tady nebude ani on, nemáme nikoho a v ní pomoc budeme hledat marně. I když mamka zemřela, jak za ní jezdila jednou za čtvrt roku, tak nelenila a jela tam hned v ten den, aby šla s otcem vybrat mamčiny peníze na pohřeb (co kdyby se nedejbože účet zablokoval a ona by musela něco platit ze svého). Ušetřím vás podrobností o tom, jak to probíhalo v pohřebním ústavu, jak se neustále ptala, kolik co stojí a vybírala to nejlevnější, aby peníze stačily (mamka měla na kartě týdenní limit cca 20 tis.).Když jsem chtěla mši, řekla mi, že to budou další peníze, ať se na to vykašlu (dala jsem faráři 1000 ze svého a mše byla i kdybych neměla dva týdny jíst). Teď má být dědictví, účet jí luxovala už za života (měla její platební kartu a bez mamčiného svolení z ní vybírala a dávala peníze otci, proč mi doteď není jasné, ale měla se jí zeptat). Mamka si nepřála, aby kartu měla, ale odmítla ji ji dát, aby nám mamka náhodou něco nedala (probíhalo to tak, že když nám mamka něco chtěla dát, musela se sestry doprošovat a pak se teda uvolila a poníženě jsem si k ní musela pro mamčiny peníze jet…).Pak měla mamka akorát životní pojištění, nemám představu, ale cca kolem 40 nebo 50 tis. Jsem si jistá, po tom všem, že se sestra svého podílu nevzdá. Ale moje otázka zní, je to v pořádku? Jak byste se rozhodli vy? Brali byste v potaz životní situaci a okolnosti nebo prostě tzv. fifty fifty?
- Citovat
- Upravit
Ahoj,
Pokud je vse tak, jak popisujes, situaci ti nezavidim. Chapu, ze je to tezke rozhodovani, nicmene ja bych se (doufam) rozhodla pro variantu fifty:fifty. Nehlede na to, jaka je sestra povahove a ze je jeji manzel uspesnejsi, jsou to i jeji rodice a pokud se k nim nechova osklive, mela by mit narok na pripadnou cast dedictvi.
Navic mi nepripada, ze by ted vztahy mezi vami se sestrou byly na bodu mrazu. A pokud by ses rozhodla pro jinou variantu, nez pul na pul, zrejme to velmi vztahy poskodi, coz bude v dusledku mit negativni dopad na tve deti. Deti tve sestry jsou jejich nejblizsimi pribuznymi/vrstevniky a pripravit je o to jen kvuli penezum mi prijde nefer.
Příspěvek upraven 17.01.18 v 14:07
- Citovat
- Upravit
Je uplně jedno jaká je tvoje nebo její životní situace. Každý se o sebe musí postarat sám. Ty už jim žádný dárky nedávej.
At se rozhodne tvůj tatka, co s tím majetkem udělá. Tohle je rozhodnutí rodiču, ne vaše. Nikdy se mezi sourozence nic nerozdělí spravedlivě, to nejde. Pokud to chce tatka napsat na tebe, tak to s klidem přijmy. Podle toho popisu ty sourozenecké vztahy stejně nejsou nijak vřelé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jeste podotknu, to, jak se ted zachovas ty, bude vzorem pro tve deti.
Chces, aby se jednou na dedictvi po vas v klidu dohodli i za cenu ustupku, nebo aby je to rozdelilo? Tvuj postoj bude jednou vzorem i pro ne.
Ja jsem rodicum vdecna, ze u nas v rodine se kvuli penezum nedohadujeme (uz prepocitavani darku pro vnoucata na penize ukazuje na to, ze u vas toto neni nastavene uplne optimalne).
- Citovat
- Upravit
Anonymní dnes v 12:22: Tak mě napadá, že Vaše sestra mohla klidně studovat, to, že tak neudělala, je její chyba, nevidím žádný důvod kompenzovat garáží to, že nedostudovala a Vy ano. Tatínek na tohle neměl přistoupit. Už samotný návrh Vaší sestry je nemravný. To samé je s tou kartou, na to maminka neměla nikdy přistoupit, pokud nechtěla, aby měla její kartu, měla jí zablokovat a udělat si jinou.
Nemá ale smysl to moc řešit, protože minulost už neovlivníte. Jak to tak čtu, tak se mi ale zdá, že Vaše sestra je typ dominantního člověka, který umí s druhým pěkně manipulovat.
Vaše sestra se majetku nevzdá, bylo by překvapením, kdyby ano. To byste, jak to tak čtu, udělala možná na jejím místě Vy, jste už taková. Ona je jiná, nečekejte, že něco takového udělá. Jí samotnou nic takového nenapadne a když jí to někdo navrhne, nebude s tím podle mě souhlasit a ještě se naštve. Bude to cítit jako křivdu. Jako, že ji chcete okrást. Nezapomeňte taky na to, že ani tatínek tu bohužel nebude věčně a sestra a její rodina budou po té Vaší, Vaši nejbližší…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, anonymní, já mám celkem pochopení pro to, že „přepočítáváš“, když vidíš, jak ona byla na peníze a jak byla zvyklá dostávat a nedávat… jinak bys to nedělala, ale takto se tomu nemůžeš ubránit.
Na druhou stranu:
- To, že mají byt a barák atd., bude asi taky proto, jak se shánčlivá, ne? Možná kdyby byla jako Ty, nebude mít nic.
- Jak to měla s maminkou, otcem a kreditkou, to snad je mezi nimi, ne? Nech to být. Vím, že Ti to vadí, může Ti proto sestra být nepříjemná a můžeš s ní omezit komunikaci atd., ale rozhodně není na Tobě, abys to řešila. (K těm, co tu říkají, jak máš pěstovat vztahy: to, že jste se narodily jedné matce, o ničem nevypovídá, a pokud se k Tobě jako milující sestra nechová, tak nevím, proč si takového člověka předcházet.)
- Dárky dáváš proto, že chceš, a ne proto, abys něco dostala, ne…? Tak je už nepřepočítávej, ber to jako něco, co děláš ráda a pro sebe.
- Pokud jde o pohřeb, nerozumím tomu, proč jej řešila sestra, a ne otec. (Nebo do toho aspoň nemluvil.) On je nesvéprávný? On nemohl říct, že třeba taky něco připlatí (za mši)? Z účtu stejně bude polovina peněz jeho, takže pokud tam je něco nad limit těch 20k, měl by z čeho to dát. (Nemluvě teda o tom, že se notář může ptát, co to bylo za peníze, co z účtu zmizely po smrti.)
- A co se týče dědictví, pokud bude sepisovat vůli, tak asi otec ví, co dělá, ne? Pokud chce, ať vám to odkáže, pokud ne, tak ne. Nekecala bych mu do toho - řekla bych, že to je na něm.
Jinak teda vím, že celkem vyrypuju, ale chápu to dobře, že jsi studovala školu, pak sis - bez zázemí, bydlení, úspor - rovnou pořídila děcko (takže abychom to pojmenovali pravým jménem, nejde o „chybu ve volbě otce dítěte“, jde o obcně nezodpovědné založení rodiny), takže teď žiješ z ruky do úst, jiného partnera ani nějakou brigádu atd. nemáš? Nemyslíš si, že bys měla řešit jiné něci než to, co Ti potenciálně odkáže otec? Vždyť dnes je práce spousta, a pokud by Ti tatínek pomohl s hlídáním, tak bys snad ani nemusela být vázaná na pracovní dobu 8-15, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit