Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj dámy. Je možné, že manželovi nevrátí daně za vyživovanou manželku kvůli tomu, že nemáme stejné trvalé bydliště? Máme v plánu se stěhovat, proto si ho manžel neměnil. Ta, která to zažila, jistě ví, co je okolo toho lítání, takže až budeme nastěhovaní, ustálení, máme to samozřejmě v plánu. To jen tak pro upřesnění. Ale teď mě zarazilo, že nám nechtějí vrátit ty daně. Přitom tady je hlášen, do práce chodí v místě (já jsem z Trutnova, on původem z Bohumína-cca 300km). Platí zde popelnice… prostě žijeme spolu, jen v OP máme každý uvedeno jiné bydliště. Máte s tím některá zkušenost, prosím? Díky Adel*
A kdo vám je nechce vrátit? zaměstnavatel, nebo jste si dávali DP sami?
A jinak trvalé bydliště není rozhodující, rozhodující je skutečné.
Přesně tak, nejde o trvalé bydliště. Sleva na dani je na manželku žijící s poplatníkem v domácnosti.
Napíšu to jak totální lajk
Tchýně dělá účetnictví. Já jsem jí dala potvrzení ze zaměstnání, že jsem neměla žádný jiný příjem než rodičák. Manžel dokládal nějaký výpis příjmů, ze kterého se to pak počítá (lajcky řečeno). A tchýně tam má na to nějaký formulář, kde je prý napsáno něco o trvalém bydlišti (mluvil s ní manžel, samozřejmě mi to tlumočí tím stylem, že neví nic, takže já se tu pak ptám jako pako). A že to prostě nepůjde, protože ho nemáme společné. Je to někde takto psáno v zákoně? Nebo je možné napsat nějaké čestné prohlášení, že od toho a toho data spolu bydlíme tam a tam, od kdy je tu muž hlášen, atp.? Popřípadě ještě zítra zavolám tchýni sama a vytáhnu to z ní a pak sem napíšu, jen by mi to asi dnes nedalo spát. Díky ![]()
Počkej a tchýně je účetní manželova zaměstnavatele nebo jen tvému manželovi dělá daňové přiznání?
Takže dělá manželovi daňové přiznání. Zákon říká toto:
Poplatníkům uvedeným v §2 se daň vypočtená podle §16 , případně snížená podle §35 , §35a nebo §35b za zdaňovací období snižuje o částku:
b) 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 68 000 Kč.
Do přiznání se uvádí jen jméno, příjmení manželky a rodné číslo. Nic víc.
Tak v tom případě ať nevymýšlí blbosti a prostě to do toho daňového přiznání napíše
stejně to bude podávat manžel.
ahoj, spolupracovnice na tom je stejně.S manželem mají každý jinde trvalé bydliště,ale bydlí spolu a neměli žádný problém s vrácením daním a odpočtem na manželku, jak od zaměstnavatele, tak i od FU.Jen kolegyně psala čestné prohlášení,že opravdu bydlí spolu.
Dobře dobře, ženský
Já zítra tchýni zavolám, zjistím ještě, co tam s tím mastí a kdyžtak písnu. Hlavně, že jste mě trochu uklidnily
Nešlo mi to moc do hlavy, že kvůli „nějakému údaji v OP“ na to nemáme nárok. Zatím moc díky, přeji dobrou noc ![]()
ahoj my z manželem taky nemáme stejné trvalé bydliště ani to nemáme v plánu žijeme tak 2 roky a daně nám normálně vracejí takže je uplně jedno jaké máto bydliště ![]()
Taky máme s manželem trvalé bydliště každý jinde a nikdy nebyl s vrácením daní, co jsem byla na rodičáku, problém ![]()
Paráda, tak snad to dopadne
Musím pozjistit, co ten můj tam zas vymejšlel
Díky ![]()
Ahojky,
my taky máme každý trvalé bydliště jinde a vše nám bez problému vrátily,žádali jsme 2 roky zpětně.
osoba by měla žít ve společné domácnosti - stačí čestné prohlášení, pokud by ho náhodou někdo chtěl
jakože asi nebude chtít… to že má každý trvalé bydliště jinde je věc jiná a sem to nepatří ![]()