Rozdílný pohled na výchovu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
415
15.3.21 10:41

@MOV73 Koukni, bohužel je to tak, že rodiče si do výchovy svých dětí mluvit prostě nenechají. I kdybys to myslel sebelíp a byl sebeempatičtější - to mluvím z vlastní zkušenosti. Navíc i kdyby bylo dítě podlé a dělalo naschvály, tak Ti tady většina lidí řekne, že je to chudák chlapeček, který za to vůbec nemůže. Takže máš možnosti:

• zkusit si o tom s přítelkyní promluvit, ale asi se stejně nic nezmění
  • zatnout zuby a absolutně se nevměšovat (což se dá praktikovat v případě, že ho máte jednou za dva týdny, pokud ho má v péči, tak nevím nevím)
  • najít si ženu ideálně bez závazků

nicméně držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.3.21 10:46
@MOV73 píše:
Zdravím přítomné dámy, maminky, diskutující, předně chci podotknout, že jsem chlap, 47 let. Před nedávnem jsme začali společně bydlet s přítelkyní (36 let) a jejím synem (7 let). Sám mám dceru (16 let) z prvního manželství, ale k nám chodí jen na víkendy a více méně už je samostatná. S přítelkyní se milujeme a máme krásný vztah, ale problém začíná s jejím synem. Je poměrně hodně věcí, které se mi nelíbí a začínám na ně být až alergický. Proto bych se chtěl poradit a znát Vaše názory, možná jsem jen zbytečně přísný a kritický. Ale u dítěte, které mělo 7 let, chodí do první třídy (tedy teď víc nechodí) už mi přijdou některé věci minimálně na hraně a měly by se řešit. Synovi od přítelkyně budu říkat syn ať je to jednodušší. Syn je na přítelkyni neskutečně závislý, nehne se od ní na krok. Musí s ním chodit na záchod (i za světla, za tmy bych i pochopil), na malou i na velkou. Pokud jde ona na záchod, syn jde s ní a sedí u ní. Nemůžeme zajít sami ani na zahradu, posledně jsme šli jen ostříhat větve do vázy a syn nás musel vidět aspoň přes okno a pořád nám mával. Chodí se spolu koupat (spolu ve vaně), syn vyžaduje neustálou pozornost, neumí se sám zabavit a zůstat na pár minut sám. O půl osmé večer se seberou a jdu k sobě do pokoje kde si ještě pohrají a pak jdou spolu spát. Na dotaz proč pak za mnou nepřijde je jasná odpověď že syn nemůže zůstat sám. Sám se nevysmrká, maso k obědu nenakrájí, vše udělá maminka. Na slova "mamko pojď, Smrkat, Mamko pít atd. bez poprosení už jsem vyloženě háklivý. Slovník přítelkyně jako pojď se natutkat (napít), co chceš na večeřičku tomu asi nepřidávají. Pořád na ní visí, pořád se mazlí, sahá ji na prsa a do rozkroku. Když jsou spolu třeba v nákupním centru, chodí spolu na dámské záchody. Když už i přítelkyni rupnou nervy a seřve ho, je to stylem, ale to nesmíš Davídečku. Pak si, ale svůj výlev vyčítá, že byla moc přísná. Když jen naznačím že je něco divné, tak přítelkyně jedná podrážděně, že mám velké nároky a dělám z něj dospělého a že ona byla taky taková. Nechci o ní přijít, ale mluvit se prostě o tom nedá. Co si o tom myslíte vy? Je něco špatně nebo jsem opravdu já jinak vychovaný a z kluka nechci mít slečinku? Ještě abych úplně nekřivdil, syn je v pohodě, není to nějaký usrtašeneček na první pohled, který by seděl jen v koutě. Když třeba prohraje v kartách, dokáže být pěkně ostrý a znepříjemnit celé odpoledne. Hezký den všem…
Šlapeš po tenkém ledě. Byli zvyklí žít sami. Jejich vztah je trochu divný. Sama mám skoro sedmileté dítě a do rozkroku mi teda nesahá. Je mazlivý, ale nechce furt asistenci. Nejspíš by mohlo fungovat, kdybyste měli chlapský den, ona aby šla po svých a nechala vás pohromadě.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34058
15.3.21 10:48

@MOV73 Dost věcí by mi vadilo taky a hodně. Docela lituju budoucí partnerku toho kluka, ten si bez maminky asi ani neprdne. Nějak nevidím smysl ve vašem soužití, když je na ní syn pořád nalepený a musí s ní i na wc, večer když jde spát, tak jde s ním, takže vlastně žádný čas jen pro vás dva. Jenže za tohle všechno nemůže to dítě, ale jeho matka, ta ho to naučila a podporuje ho v tom :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122603
15.3.21 10:50

Nepíšeš, co se stalo s otcem Davídka. To je podle mě podstatné. Je jasné, že se o mámu bojí Některé věci, jako třeba sahání do rozkroku je za hranou. Výchova je ale věcí tvé přítelkyně. Ty, bohužel, nejsi jeho otec…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
15.3.21 10:54
@JOHNDENVER píše:
Jsou jen dvě možnosti, buď jsi troll, nebo je tvoje žena magor

Podle mě je magor a kluk jde v jejich stopách. To nedopadne dobře. Chudák dítě, to ještě nemá rozum. 8o

• Citovat
  • Upravit
7478
15.3.21 10:55

Mě osobně by vadilo mít takto nesamostatné dítě, pokud to není podméněné diagnózou. Přítelkyni to evidentně nevadí, jinak by to řešila a ani by takový extrém nenastal. Být v tom a nemoct k tomu nic říct je taky scifi, to nejde dlouhodobě vydržet, při denním soužití. Tož já nevím :nevim: Zkus se poradit v nějaké poradně, jak na to? Stanovit si postupné a maličké kroky? Ze dne na den to o 180 stupňů těžko otočíš.
Např. Zeptat se jí někdy v klidu, když jste sami (pokud tedy jste), bez emocí, na nějakou jednu maličkost. Např. A pro tebe je ok, že je s tebou na vécé přímo když děláš potřebu? Počkat na odpověď, necpat hned svoji. A podle toho reagovat. Pokud řekne, že ji to taky štve, ale neví jak to změnit, tak už je to něco, čeho se můžeš chytit, můžete to spolu „plánovat“ a můžeš ji v tom podpořit. Pokud jí nic divného nepřijde, tak… já osobně bych to nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
15.3.21 11:00

Hele, a proč s ní vlastně jsi? Evidentně pro sebe nemáte ani chvilku času, v posteli spí se svým synem místo s tebou, přes den ho má na sobě pořád navěšeného :nevim: Vypadá to, že ona tě má jako existenční jistotu, ale to je tak všechno.
Zajímalo by mě, jak reaguje na sáhnutí do výstřihu či rozkroku. Normální rodič by to zarazil i mnohem mladšímu dítěti - výstřih s ukončením kojení a rozkrok?? No to snad ještě mnohem dřív, ne? :roll: A ten záchod? Dejme tomu, pokud má kluk nějaké patologické strachy (opět psycholog!), tak v tomto věku dejme tomu, že ho může na WC doprovodit a počkat za dveřmi, ale aby on chodil s ní? Vážně vykonává velkou potřebu či si mění vložku před školním dítětem?? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
15.3.21 11:10

Uf, a to já jsem si myslela, jak mám závislou dceru…ale upřímně, jestli matka říká, že ona byla taky taková, tak mu asi rozumí. Moje je o rok starší a rozchod rodičů, stěhování a nástup do školy ji celkem působil velký stres, ve škole se chovala velmi plaše, často plakala, že tam nechce, chtěla doprovod na záchod, nemohla spát beze mě. Ale že by se se mnou koupala a nevydržela si sama hrát, to teda ne, naopka, zabavila se sama na hodně dlouho, já musím pracovat. Klidně spala i u babičky nebo u otce, i když ne nijak často. Teď je jí osm a je to mnohem lepší, ve škole už je sebevědomá, má spoustu kamarádů, i teď spolu chodí ven (a sami). Spí teda pořád se mnou (ale já nemám doma žádnýho chlapa). No a ty zbytečné zdrobněliny mne tahají za uši taky, ale možná proto se ti líbila, že byla tolik pečující?
Jinak kdy máte sex, když není sama ani ve vaně, ani v posteli, ani přes den? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2933
15.3.21 11:18

Taky by mě zajímalo, proč spolu jste, když nemáte patrně vůbec žádný čas pro sebe. Otec dítěte si ho nebere? Jinak sama mám dvě malinkate děti a jsem bez chlapa a než mít někoho, kdo mi bude kecat do výchovy, tak budu radši zase sama :-D jako samozřejmě pro mě by ty situace, které jste popsal, byly přes čáru, ale jestli to matce i synovi tak vyhovuje, tak to je jejich věc a volila bych rozchod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18733
15.3.21 11:20

Predpokladam, ze pritelkyne byla s klukem dlouho sama a tohle je dusledek jak se na nej uplnula a dela z nej mimino. Mozna uz dalsi deti mit nechce/nemuze a timto jak se zasekla v miminkovskem svete si to vynahrazuje? Predpokladam, ze se nejedna o osahavani intimnich partii schvalne, ale jen, ze nerespektuje urcite hranice a kdyz mamku obejme a prituli se, tak ji tam treba omylem sahne. pokud to nema naucene, ze jsou mista kam se nedotyka, tak na to prijde brzy az prijde stydlive obdobi a uvedomeni si sexuality - nejak v 8/9 letech? Nicmene my tohle korigujeme tak do 2 let a ted pred tretim rokem se to stava vyjimecne. To chozeni na zachod je taky divny, nas chodi pres den sam, obcas teda jeste pridrzim aby si nepokropil venku kalhoty, ale me obcas prijde zkontrolovat a je rychle vypakovan. Koupani s takhle velkym nebo ze se od nej nesmi v noci hnout je pro me za hranou. Pritelkyne ma problem, ale ty s tim bohuzel nic nemuzes. Maximalne si s ni sednout a domluvit pravidla - co po nem muzes vyzadovat, o cem rozhodovat.. resp jaka je tva role ve vychove. Nejsi rodic, ale nejak se budes podilet tak ci tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2778
15.3.21 11:21
@Ida11 píše:
@MOV73 Koukni, bohužel je to tak, že rodiče si do výchovy svých dětí mluvit prostě nenechají. I kdybys to myslel sebelíp a byl sebeempatičtější - to mluvím z vlastní zkušenosti. Navíc i kdyby bylo dítě podlé a dělalo naschvály, tak Ti tady většina lidí řekne, že je to chudák chlapeček, který za to vůbec nemůže. Takže máš možnosti:
  • zkusit si o tom s přítelkyní promluvit, ale asi se stejně nic nezmění
  • zatnout zuby a absolutně se nevměšovat (což se dá praktikovat v případě, že ho máte jednou za dva týdny, pokud ho má v péči, tak nevím nevím)
  • najít si ženu ideálně bez závazků
nicméně držím palce

souhlasím, že tohle je těžké, ale „najít si ženu bez závazků“ není zase nutné, tento případ je spíš extrémní. Ale jinak dobře popsáno, matka je přesvědčená, že se chová správně, kluk je úzkostlivý a potřeboval by spíš kamarády, třeba to přijde, ale tipuju, že nebude společensky moc zdatný a matka s ním bude mít ještě hodně problémů. Psycholog by možná pomohl, ale určitě bych nečekala nějaké výraznější změny.
Zakladatel to nemá vůbec lehké, některé děti dokážou být hodně otravné - máme za souseda 7 letého chlapce, co je v první třídě a jen co slyším ze zahrady, už je mi to protivné (a jsem opravdu velmi tolerantní a děti obecně miluju), ale kluk začne ječet, že mu uletěla beruška, nebo dokola volá mámu nebo sousedku, vydrží to strašně dlouho, místo aby udělal pár kroků, za mámou do domu, bude raději 20× opakovat „mamí“, mít ho doma, tak bych na chudáka brzo měla alergii (jakkoli vím, že za to nemůže a vyroste z toho).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6125
15.3.21 11:23

Ty bohužel do výchovy nemáš co kecat, tak jako ona do tvé s dcerou. A pokud jen naznačíš přítelkyni, že děla ve výchově něco špatně, tak se to podepíše i na vašem vztahu. Jestli chceš mít s přítelkyni hezky vztah, tak zatni zuby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
15.3.21 11:31

@safina ono snažit se vychovávat cizí děti, byť v dobré víře, je vždycky chůze po hodně tenkém ledě a chce to obrovskou míru tolerance z obou stran. Ale jak to tady pán popisuje, tak takové chování mi už přijde hodně extrémní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
15.3.21 11:45

Uff tak to je extrém. Pokud je to pravda, tak to je hodně za hranou normálnosti. O důvodech proč to tak je spekulovat nebudu. Upřímně já bych s ženskou co takto vychovává dítě nevydržela.
Každopádně, já půjdu proti proudu. Za mě teda pokud spolu nějakou dobu jste a dokonce spolu žijete, tak do výchovy co kecat máš. Protože fungujete v jedné domácnosti a není možné, aby jeden jenom „držel ústa a krok“. Problém je, že jak vidíš jsem v menšine. Takže promluvit si, pokusit se dohodnout co jo, co ne a jak to měnit. A když na druhé straně ochota není? No jak jsem psala nahoře, já bych tohle fakt nedala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
15.3.21 11:48
@Maggdallena píše:
Uff tak to je extrém. Pokud je to pravda, tak to je hodně za hranou normálnosti. O důvodech proč to tak je spekulovat nebudu. Upřímně já bych s ženskou co takto vychovává dítě nevydržela.
Každopádně, já půjdu proti proudu. Za mě teda pokud spolu nějakou dobu jste a dokonce spolu žijete, tak do výchovy co kecat máš. Protože fungujete v jedné domácnosti a není možné, aby jeden jenom „držel ústa a krok“. Problém je, že jak vidíš jsem v menšine. Takže promluvit si, pokusit se dohodnout co jo, co ne a jak to měnit. A když na druhé straně ochota není? No jak jsem psala nahoře, já bych tohle fakt nedala.

Poslední, o co jsem stála, byla výchova od otčíma. Sám problémů nad hlavu a mě by rovnal :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí