Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@GirlsNick Syn přímo miluje dávat věci do myčky a úplně nejradši tam dává mycí tabletu. Za to já jsem totálně na nervy, když do ní leze a kdyby to bylo na mně, tak jsem mu to ještě pár let vůbec nedovolila a vůbec bych teda nevěřila tomu, že by to mohl tak dobře zvládat, tak třeba by tě tvá dcera taky překvapila, jak by jí to šlo. ![]()
Jsem na tom stejně. Malá takhle mluví asi od 15m, teď je ji 22m. Má širokou slovní zásobu, ale s vlastní zjednodušenou výslovnosti..
Pro hodně věcí obdobný výraz. Já ji rozumím vše, manžel občas tápe. Ona pozná v knizkach už snad všechno a že jich má hromádku, rozumí všemu už od 18m začala hrozně rychle chápat souvislosti. Ale mluví si po svém. Zatím to neřeším, nesrovnavam. Když řeknu, ze jdeme dělat nehty, vyndá si pilníček a nůžky. Když řeknu, jdeme dělat čaj, vyndá mackatko na citron. Do sprchy mi na požádání donese pyžamo. Sama zapne pračku (bohužel, i když nechci..). Všechno ji navíc stačí ukázat jen jednou. Mluvení se časem zlomí ![]()
Mně prijde dokonce napred(oproti dětem co znám). První syn nemluvil do 22 m, taky jsem z toho byla na nic… jen pozoroval, co řekl bylo kolo, táta, máma. Knížky neměl rád, zato básničky miloval. Pořád jsem mu neco komentovala. Ve 23 m snad během dvou dnů mluvil ve větách, krásné srozumitelne, opravdu mu rozumel každý. Šlo to tak rychle, že ve 2.5 letech už složitá souvětí, řekl pohádky, básničky.. Teď ma 4, a není už co řešit, krom Ř jinak mluví fakt hezky.
Teď mladší syn má 2 roky a měsíc a do 18 měs neřekl ani táta srozumitelne, co říkají i roční děti. Před cca 2 měsíci začal spojovat slova do jednodušších vět, teď říká 3-sem tam 4 slovne věty a používá i minulý čas (máma papa chlebik - máma spapala chlebik) a skloňuje. šlo to taky dost naraz. Pojmenuje vše, pořád mluví a ptá se.
Dělám vše stejné jak u staršího, az na to, že máme knih a knih, ty on má rád.. Podle mě si ty děti vše ukládají do hlaviček a jak si budou jisti, tak začnou ![]()
Nesnaz se ji rozmluvit, je to zbytecne a budes nervovat sebe i ji. A pokud ji budes nutit do neceho, na co jeste neni pripravena, tak ji muzes i zpomalit. Na 20mesicu toho neumi malo. A deti se casto nauci mluvit eaz na raz, takze se muze klidne stat, ze ti zacne za 3 mwsice tvorit vety. Muj starsi syn umel +- to same v tomto veku, mladsi jeste mene, navic sverepe odmital po nas opakovat. Oba se zacali rozmlouvat az po 2. roce. Starsi jeste pred 3. narozeninami mluvil s perfektni vyslovnosti a v dlouhych vetach, ze i logopedka, ktera k nim do skolky dochazela rikala, ze neco takoveho uz dlouho nevidela. Mladsimu o trvalo trochu dele, ale ve 4 letech mluvi perfektne, lepe nez vetsina vrstevniku.
Kdybys chtela podporit mluveni v pozdejsim veku, tak nase deti mely rady pohadky, kde misto nekterych slov jsou v textu obrazky a dite muze „cist“ s rodicem. Doplnuje slova ve spravnem gramatickem tvaru. Nebo jsme meli oblibenou hru Mami, povim ti, kde dite sklada obrazky podle casove posloupnosti a pak podle nich vypravi kratky pribeh. Ale oboji je az tak pro 3lete deti.
@Hlaholice píše:
@GirlsNick Syn přímo miluje dávat věci do myčky a úplně nejradši tam dává mycí tabletu. Za to já jsem totálně na nervy, když do ní leze a kdyby to bylo na mně, tak jsem mu to ještě pár let vůbec nedovolila a vůbec bych teda nevěřila tomu, že by to mohl tak dobře zvládat, tak třeba by tě tvá dcera taky překvapila, jak by jí to šlo.
Neboj, vsak on se do te mycky nevejde. Prinejhorsim ti ji rozbije. Muj mladsi syn zase od malicka rad vari a ve 2,5 letech si usmyslel, ze mi chce pomahat krajet. Tak jsem mu zacala davat krajet mekke veci jako salatovou okurku, zampiony apod. Ze zacatku jsem mu stala za zadkem s krupejemi potu na cele, pripravena okamzite zasahnout, ted to zpetne vidim jako vyhodu, protoze uz ma zazite spravne zachazeni s nozem a uz mi v tom vareni kolikrat opradu pomuze. Od cerstvych 3 let si umi sam skrabkou ostouhat mrkev a salatovou okurku. Za tu dobu se rizl 3× a minimalne, ani na to nebyla treba naplast.
@Hoa Mai Tak já se spíš bojím, aby nerozbil třeba skleničku a neporezal se, nebo aby ho nenapadlo ochutnat tu tabletu třeba. Krajeni nožem už máme taky za sebou, opět teda ne mým přičiněním, ale to mi zrovna nevadí, i když sama ho krájet nenechavam.
@Hlaholice stou tabletou to znám, taky mi ji tam pořád rve
a když myčka domyje, tak otevře šuplík, kde jsou příbory, otevře myčku a nosí je z košíčku do šuplíku ![]()
@Anonymní píše:
@Hlaholice stou tabletou to znám, taky mi ji tam pořád rvea když myčka domyje, tak otevře šuplík, kde jsou příbory, otevře myčku a nosí je z košíčku do šuplíku
Do šuplíku s příbory naštěstí zatím moc neleze, ale uklízí hrnce, misky a prkynka a ostatní vydává a dává nám to, ať to uklidime a beda nám, když jsme moc pomali.
Vůbec nás s úklidem pěkně prohání ![]()