Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud se tento příběh opravdu zakládá na pravdě, tak je víc než jasné, že život s alkoholikem je pro všechny členy domácnosti, přinejmenším, víc než stresujícím… ![]()
A chtít vědomě, navíc plánovaně, počít dítě s takovýmto protějškem, je nadmíru nezodpovědné, jak už vůči tomu budoucímu ještě nenarozenému dítěti, tak i z celkového pohledu. ![]()
Myslím, že snad každý rozumně smýšlející člověk, který si je tohoto všeho vědom, nakonec své rozhodnutí, raději vezme zpět…
![]()
@Černá Madonna tak zakladatelka je tak trochu nezralá a hlavně naivní bytost.
Ke vztahu ji stačí, že byl pan hodný, měl vlastní dům a nebyl cholerik.
Z louže skočila rovnou pod okap.
Na druhou stranu je fajn, že prozřela.
Otázka je zda umí být sama, když může být s dcerou sama a zvládla by to.
Navíc pan má i alkoholovou minulost.
Je mi toho děvčete líto, má lepší senzory jak maminka, která čeká na zázrak v podobě společného potomka.
Naštěstí má příroda rozum a ví co dělá.
@Trojlístek píše: Více
Bohužel, pochopila jsem to asi tak stejně jako ty…
Třeba já, mám taky jen jedno dítě se svým ex, ale bohužel nám to nakonec nevyšlo. Myslím tím celý vztah. A vždycky jsem si moc přála, mít děti dvě, ale zase ne úplně za každou cenu. ![]()
A právě o tom, to asi všechno je…
Myslím, že obě strany mají své zkušenosti a zároveň své hranice. Rozum a instinkt tu hrají velkou roli a je fajn, když se člověk nepodřizuje jen představám „jak by to mělo být“.
Já bych u Vás navrhla suchý únor. Dokáže manžel měsíc nepít žádný alkohol? Protože alkoholik není o množství alkoholu, které vypije, ale o tom, jestli zvládne ho nemít.
Podle toho, co o sobě zjistí, bych se zachovala. Je alkoholik? Nevydrží bez alkoholu (podle mě alkoholik je)? Ať s tím začne pracovat a chodí do protialkoholní léčebny. Není to vůbec ostuda. Nebude chtít? Začni pracovat na osamostatnění. Teď to třeba ještě jakž takž zvládá, ale postupně to bude horší.
Mmch na kvalitu spermií má alkohol velmi velký vliv.
@Modesta v jeho případě čistě suchý únor NIC neřeší, pokud 28/2 skončí a 1/3 se zas naleje… musí změnit svůj celkový přístup, abstinovat měsíc opravdu nestačí, to zvládne dost alkoholiků - a zase se vrátí, kde byli…
Já samozřejmě nejsem odborník. Ale někde jsem slyšela, že alkoholik opravdu měsíc nedá. Jako chlap, který se ti třikrát týdně zlije 15 pivy, to IMHO nedá. Pak už si sám nemůže říkat, že to má pod kontrolou…
@Modesta jsou různé druhy a formy alkoholismu, třeba kvartální alkoholik vydrží nepít i 2-3 měsíce a pak se další měsíc válí denně po škarpách… jediná cesta pro některé z nás je nepít Vůbec…
Aha, vidíš to - ale to se dá nějak odhadnout z jeho chování, jaký typ alkoholika to bude? U kvartálního to asi bude nějaký spouštěč - třeba odměny v práci
ale tenhle chlastá pravidelně.
IMHO to nevydrží.
@Modesta on bude spíš delta…
https://www.glamourcabaret.cz/…y-pije-jinak
Díky za info 🙂 je fakt, že tady v ČR se hrozně chlastá. Takže ta míra tolerance je trošku posunutá. Jako nedovedu si představit vypít 15 piv. To bych měla otravu alkoholem.
@Modesta ty ano, on ne… je to velký chlap s velmi vysokou tolerancí na alkohol, na takových třeba pět piv vůbec nepoznáš… a ano, je to alkoholismus…
My jsme zvyklí si pod pojmem alkoholik představit špinavého bezdomovce na ulici s krabičákem v ruce na mol, ale tak to vůbec nemusí skončit ani vypadat, často mají problémy s alkoholem třeba lékaři-lékařky, učitelky, lidi, co pijí doma - vůbec bys to ty první roky nepoznala… to přijde později, až třeba nadýchá v ordinaci tři promile a přitom vrtá zuby či předepisuje léky, nebo když způsobí nehodu a policajti zírají, že se třemi promilemi normálně mluví, artikuluje… prostě tělo si za ty roky alkohol zabuduje do svého fungování… je to nebezpečnější, než si myslíme…
Jj, já mám zkušenosti pouze s několika alkoholiky. Ti starší v širší rodině si klasicky doma schovávali flašky, všichni se uchlastali. Ještě půl roku po smrti našla manželka flašku rumu za dřevem.
Jeden můj bývalý chlastal taky, každý pátek a sobotu byl v lihu, pár piv si dal i přes týden. Ale co vím, tak funguje normálně a pořídil si hospodu a rodinu 😀
Z žebříčku nejčastějších povolání je, myslím, na druhém místě učitelka. A spousta z nich s tím roky funguje a učí děti. Čím víc pijí, tím víc snesou, aniž bys to na nich poznala.
@Lucy75 píše: Více
Podle mě by to měsíc nevydržel stejně…chlastal by potají.