Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lavender2 moje příbuzná si myslela, že její muž je chytrý a pracovitý. Nebyl, byl to alkoholik. Pořád vykladal dokola pár stejných historek a poznatků, žádnou práci pořádně nedokončil, protože u všeho muselo být pivo a po několikátém pivu už nebyl schopen a ochoten se práci věnovat a odcházel.
Když kolem padesátky zemřel na rakovinu slinivky, tak to pořád nepřijala, že důvod nemoci byl alkohol. On přece pil normálně, tak jak pijí všichni ostatní.
Znáš tu teorii o vařené žábě?
Na gymplu jsme měli dva učitele alkoholiky, jeden skončil v ID a zemřel před padesatkou, předtím už byl zdravotně několik let úplně v háji.
Druhý, opilý zavinil dopravni nehodu od které odjel, měl podmínku, ze školství ho vyhodili, přišel o všechno, protože musel platit miliony jako náhradu škody nehody, dnes je z něj bezdomovec v exekuci.
Moc neznám případ, kdy to dopadlo dobře. Blbé je, že s sebou stáhne i svou rodinu.
@Lavender2 na kolik jí dělal, na 50%??kolik jí zbylo? Ty sis vážně myslela, že není alkoholik? Radši bych zamakala na vztahu s dcerkou a žila s ní sama, než s tímhle týpkem postižené dítě…
Trvej fakt na svém, není to legrace a lety se to zhoršuje, po 50 z něj bude troska, pokud toho nenechá… Vidím to v práci furt… Totálně vypité poškozené mozky, třes rukou, jediný zájem kdy, kde a za co dnes sehnat flašku… A taky to začínalo pivem…
@Lavender2 píše: Více
Není to ta hořká chuť. Nemůže být bez alkoholu. Pivař ti s chutí nevypije pito.
Tady ti popiječi se obklopují zase jinými popíječi. Takže jim to přijde, že pít je normální a že pijí přece všichni. A s nimi si rozumí, protože jsou všichni na stejné hladince, tak mu nebudou říkat, že pije moc a vede to do háje.
Pokud pije 20, 25 let, tak kolem sebe má zase jen alkoholiky, kteří samozřejmě nebudou poukazovat na to, že má přestat, že už je na hraně.
Mé příbuzné to říkala celá rodina, ale nevnímala, nechtěla slyšet, žila v představě, že její muž je lepší. Pořád omlouvala, i když už to pití mělo dopad na život rodiny. Vždycky si v sobé našla důvod, źe špatné okolností a souhra náhod, ne alkohol.
@mado píše: Více
jasné, já ho tu nechci obhajovat… zatím na tom tak špatně není, ale chápu, že s věkem to bude horší a horší. Aktuálně on opravdu funguje normálně, v práci perfektně, doma kolem domu sice věci odkládá, ale také vše udělá, dotáhne atd. Vezme nás na výlet, opraví co se rozbije atd. Ale to je teď, je mi jasné, že může být hůř. Bojím se o něm spíše skrz to zdraví, někdy nevypadá dobře, říká že ho někdy píchá na hrudníku apod.
@Lucy75 píše: Více
to nevím jak je silná, ale prostě je to tvrdý alkohol
..a to dřív nepil… doma se kouknu, kolik toho zbylo..
Jak jsem psala výše no, bojím se o jeho zdraví, občas nevypadá moc dobře…
On chlastá doma sám, což je snad ještě horší než chodit s chlapama na pivo..Nemá žádné kamarády, co by takhle lili a ani to nevyhledává, nevadí mu být sám..
Nebije te a neni cholerik, ale je alkoholik. Chtela bych, at pit prestane/jde na leceni, nebo rozvod. Nechtela bych, aby v tom dcera vyrustala/zila a nedivim se ji, ze s nim nechce travit cas. A rozhodne bych s nim neplanovala spolecne dite.
Příspěvek upraven 20.01.26 v 11:07
Spoluzávislost - blízcí alkoholiků to tak mají.
@hani28 píše: Více
Tak nějak jsem mu to včera řekla. Ale nevím, na čem jsem, ráno jsme se minuli a teď nepíše. Obvykle si během práce píšeme, tak asi je uražený nebo neví, co napsat.. uvidím doma..
@Lavender2 napsala bych mu, že jsem to tentokrát myslela smrtelně vážně, mám v záloze ten byt a nabízím mu pomocnou ruku při abstinenci.
A do Caru bych rozhodně zavolala, že potřebujete z osobních důvodů pauzu. Přece do tohoto nechceš přivést dítě? Kromě možných vývojových vad a poškození mozku hrozí i zanedbání péče (z jeho strany, bude hlídat po 12 pivech, dítě si ublinkne a udusí se, on si ani nevšimne) - případně ho zabije v autě pod vlivem… Jako Ani náhodou!! fakt neblázni..
Přesně píšeš jako ta má příbuzná. Ona viděla, že s nimi jede na dovolenou, že ty věci kolem domu časem dodělá a vůbec nevnímala jak mu postupně chátrá mozek i tělo. Že dokud se neválí denně pomočený ve škarpě, tak neni problem. Ji přišel chytrý a zábavný, nám přišlo, že vykládá furt ty stejné příběhy a fráze a funguje z nějaké setrvačnosti z dob, kdy ten mozek ještě pobiral a vyhodnocoval. Teď už nic nového není schopný ani ochotný pobrat či aplikovat. Do toho fyzická nemoc, léky na které neměl pít a bylo vymalováno, ještě před padesátkou.
Pokud bys s nim měla dítě, nejspíš by bylo sirotek, ještě v předškolním věku.
@Lucy75 píše: Více
My se aktuálně neléčíme v CAR, ale na klinice čínské medicíny. V CAR nám nepomohli a chtěli jsme to zkoušet na jaře. Takže buď to vydrží a třeba koncem roku to zkusíme v CAR, nebo holt konec. Na byt se jdu dívat v pátek. Je to zrekonstruovaný byt ve vile ze 30. let se zahradou a jezírkem, takže z fotek jsem z toho úplně paf ![]()
Jako mě úplně ochromilo to riziko VV. To jsem si nepřipouštěla.. Teď mám chuť s ním opravdu raději 3 měsíce nespat, aby se to náhodou nestalo. To bych si vyčítala do smrti..
to je hrůza
. Tohle nechci dopustit. Já spíš pořád doufala, že jednou ho to trkne..
Já bych to tedy tak jednoznačně neviděl. Znám pár alkoholiků, kteří ani po léta své závislosti nikterak neklesli v rámci odpovědnosti k rodině a všem závazkům z toho plynoucích. Na druhou stranu znám i dost alkoholiků, které to totálně semlelo a někteří už tu ani nejsou. No a když se podívám do statistik, tak si říkám, jaká je asi pravděpodobnost, že nenatrefíte na někoho podobného, či dokonce někoho s horší neřestí? Tím nechci obhajovat alkoholismus, ale ta zdejší, jednotná zarputilost mi přijde až nezdravá. Rozhodně bych tomu chlapovi nedával nůž na krk s tím, že od teď nic, nebo odcházím. Tam si myslím je výsledek předem dán, bez jakékoliv možnosti k nápravě.