Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Podle mého jenom zkouší, co projde. Schválně, co děláš, když začne takhle jančit. Vyndáš ho zase z té postýlky?
My měli do roka taky zlaté dítě, syn usínal a spal od malinka sám, až mi to bylo líto
Od půl roku spal celou noc od 20 do 6 ráno. Ovšem v roce jsme byli na 4.hexa… První týden byl divnej po očku - teploty, rýma atd., takže jsem usínala s ním, pak ho přenesla do postýlky, ale po dvou hodinách se vzbudil. Vzala jsem si ho k sobě a spali jsme až do rána. Druhý týdne měl šestou nemoc, takže jsem opět spala s ním a třetí týden chřipka. Takže opět spolu ve velké posteli. Teď mu je 13 měsíců, takže jsem to vydržela měsíc. Teď už je ale ok, tak jsme se chtěli vrátit zpět k postýlce - hmm, tak ani náhodou, řev už když jsem přešla práh do ložnice - vydržela jsem další týden a řekla si dost. Nasadili jsme Estevila - jdeme do ložnice, v náručí mu dám dudel do pusy, plínku do ruky, medvěd mu řekne jednu básničku a jdou oba do postele - samozřejmě řev. Mezi dveřma mu „tvrdým“
hlasem řeknu, že on jde spát a já jdu ještě uklízet a pak hodit nohy na stůl atd - tak 30 vteřin. A zavřu. Za minutu tam jdu znovu, opět mezi dveřima něco tvrďácky řeknu a zavřu - nechodím za ním. Pak tak za dvě minuty, za pět minut… První noc řval 40 minut a usnul z toho. V noci se vzbudil 1×. Druhý den při dopo spánku stejná metoda, řval 25 minut. Ten den odpo spánek 10 minut, večerní usínání 15 minut. A další den na dopo i odpo spánek už neřval!! Jen tak si tam chvíli držkoval
ale nebyl to řev, prostě nadával, ale po pěti minutách usnul - to už jsem tam nechodila. A ten den večer usínání bez řvaní!!! A prospaná celá noc!!! Třetí den naprosto bez scén a dneska máme čtvrtý den - ani jednou řev!!! Takže u nás Estevil úspěch!! Zatím ![]()
Hele u 13 měsíčního to hlad nebude, v tom věku už to maminka pozná ![]()
Že by třeba separačka?
Možná má moc vjemů… ale jak tu někdo psal, že je mu malá postýlka, tak naše holčička 12,5 měsíce, se budí v noci taky jenom proto že je narvaná někde v rohu postýlky ![]()
Jinak jsme měli taky do 3 měsíců uřvánka…ale jako brutálního… i 7 hodin v kuse. A pomohl Karp
bylo to pro mě jak vysvobození ![]()
Jeeee, ja nemyslela, ze to bude hladem u tvyho, kdyz mu je rok, to neee
Ja to psala, jak tam psaly ostatni holky ze jim rvou maly mimina.
@Kamila Jakub Estvilla jsem zavedla taky nějak před Vánoci, ten díkybohu zabral ale co se děje teď je na mašli, očkovaný nebyl v roce protože se s tím začlo později kvůli operaci…
@Tarinka Separačka mě napadla už taky, zrovna čtu co se s dětmi děje, on ječí když odejdu i když jsem s ním, takže kdoví…
Jsem moc ráda že jsem se z toho mohla aspoň vypsat, chlap je pořád v práci a když už mu něco říkám, je duchem uplně mimo a nevnímá
![]()
@Pettule69 A kolik toho naspí přes den? Mně takhle malá zlobila cca okolo 8. měsíce, do tý doby spala ještě 3× denně, pak chtěla vynechat to spaní navečer, takže nespala, ale byla unavená, mnula si oči, časem jak trošku vyrostla, tak to přešlo, teď spí 2×, ale brzy očekávám, že bude chtít vynechat to dopolední spaní a bude to zas očistec ![]()
@Tarinka Přes den nespí vůbec, pořád si mne oči že by spal ale když ho uložím, nebo se ho nějak snažím uspat, tak absolutně bez šance, byl zvyklý, že ho uložím, pohladím, popřeju dobrou noc a odejdu, do 5-ti minut byl vždycky tuhý, teď se to nějak snaží bojkotovat a neusne vůbec i když je to na něm vidět že by spal, možná je přetažený, ale nevím co s ním, když zkouším cokoliv a prostě neusne
![]()
@Pettule69 a ani večer teda neodpadne?
možná už to odpolední spaní nepotřebuje, ale je z toho hodně unavenej
co třeba nějaký homeopatika? já s tim teda nemám zkušenost, ale občas to tu na emiminu čtu…
@Tarinka Večer usne v 8 jak je zvyklý, a spí v pohodě celou noc, jen přes ten den je to boj
homeopatika jsem nezkoušela, moc tomu nevěřím…
@Pettule69 píše:
@Tarinka Večer usne v 8 jak je zvyklý, a spí v pohodě celou noc, jen přes ten den je to bojhomeopatika jsem nezkoušela, moc tomu nevěřím…
tak když večer usne, tak by to mohlo bejt tak jak říkám, že je někde na hranici toho, že ten spánek vynechá, ale ještě mu chybí
já myslela, že takhle vyvádí i večer a v noci ![]()
@Tarinka Nene v nocí díkybohu spí, občas zabrečí, háže s sebou ale spí dál…
Víš o co jde? O emoční přerod. Trvá to tak týden, možná trochu déle. Něco jako spurt, ale vývojový. Emocionelní. On prochází obrovskými změnami, má toho hrozně moc, co musí denně vstřebat, prožít, naučit se a prostě jednou za čas nastane tohle období „na zabití“. Nic v tom nehledej. ON SI TEDˇMOMENTÁLNĚ TŘÍDÍ VŠECHNY TY ZÁŽITKY, CO DOSUD PROŽILNAUČIL SE, ono se to v něm škatulkuje, usazuje, zasouvá do těch správných šuplíčků a je z toho prostě magor. Uřvanej, hnusnej člověk.
Až se to usadí, on se zklidní a ty najednou zaznamenáš posun. Někde, v něčem. Velký, významný posun.
Budˇmu náručí, budˇ mu trpělivou zpovědnicí jeho nepochopitelných nálad, budˇmu náručí. On ti to brzo vrátí, uvidíš ![]()
( mám 3 děti, dávno jsem to vypozorovala, funguje to spolehlivě. Není to poprvé, nebude naposled, neboj, do roka se to utlumí
)
Ahoj, u nas je to posledni 3 dny odpoledne podobne. Spaval po obede 2-3 hod, pak vydrzel do koupani.ted spi jen pul hodky a pak mi od pul treti jen rve a chce se nosit, mne si ocka, jde videt jak je utahany a ze by spocnul, ale nic…je to na palici..nevim taky co s nim..je mu 7 mesicu…