Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Stála teplota 22, ale termostat je v obýváku v ložnici máme stupňů míň, kolik přesně nevím, myslím, že cca 18 v tom spíme
Jinak teda bydlime v bytě a zatím se topení seplo asi třikrát takže se dá říct, že ještě netopime ![]()
@hofka To musí mít sousedi radost, že vy jedete zadarmo a oni na vás dřou… ![]()
@Opicová píše:
Pres den 25, v noci nevim, v loznici je vzdy chladneji, dcera spi v zimnim spacim pytli a mame celou noc otevrene okno.
V zimnim spacim pytli spim, kdyz je v mistnosti 5oC
a to je celou zimu ![]()
@JayLee super, teď už jen to vlastní bydlení.
Ale vypadá to, že se brzo dočkáme ![]()
Tak my máme taky rádi teplo, takže přes den tu je tak 24-26 a v noci kolem 22-23. Ale taky i dost větráme.
Jinak teď je tady 24 a já mám tričko s dlouhým rukávem a ještě mikinu. ![]()
@Netopirek píše:
@bellezza nad 25, to prý i škodí- člověk je zpomalený. Ale znám to, v baráčku se to blbě hlídá. Na chatě musíme kolikrát větrat jak přetopíme
Kéž by to teplo spomalilo aspoň ty děcka. ![]()
@lovesmile
Ty se chladí od tý podlahy. To vedro máme jen mi nahoře- metr nad zemí
Akorát nechápu jednu věc. Píšete jak doma topíte na 25, v noci 22. Ale často větráte??? To mi přijde jak vyhazování peněz z okna. ![]()
Nebylo by lepší topit na míň a míň i větrat??
My mame starsi barak a topime zhruba na 25 a je tu akorat a pres noc mame, tak 20 ale pres den, jak je tu pod 24, tak je mi chladno ale treba babj co bydli v panelaku ty tam maj horko uz kdyz je tam 23°,tak to se pak tezko porovnava
obcas kdyz to manzel prezene je tu 27 a to uz se neda ![]()
Presne, nejde porovnavat urcitou teplotu v panelaku, starem dome nebo novostavbe.Jde hlavne o pocitovou teplotu ktera muze byt uplne jinde. Stary dum nema vetsinou podlahove izolace a i kdyz ukazuje teplomer 24 tak nemusi byt vubec vedro, ale tak akorat. Bydlime ve starem dome, ted tu mam 20.5 a jsem tu v triku, ale porad neco delam, tak mi zima neni, ale sednout si a nic nedelat tak za chvilku uz to moc prijemne neni. U znamych v panelaku kde vytapi byty vsude kolem i pod bytem je pri 22 jiz opravdu vedro, suchy vzduch a neprijemne. nemam rada vylozene pretapeno, ale jak tu nekdo psal ze funguje s malymi detmi pri 16 stupnich tak to uz je masakr…To mivame v zime kdyz prijdem z prace a nechce s emi ani bunda sundavat a kor to te ledarny dat male dite na zem.At je obleceno nebo ne, urcite to neni moc prijemne rukama sahat na tak prochladlou zem. Ja tedy osobne radeji si zapalim v krbovkach nebo zapnu kotel, nez abych doma sedla nabalena jak pumpa
![]()
@Icestar píše:
@hofka To musí mít sousedi radost, že vy jedete zadarmo a oni na vás dřou…
tak mám vytápět na 25 kvůli sousedům co chtějí chodit doma v trenkách? Zbytečně. Když oni chtějí mít přetopíno, ať si přetápí.
@DenkaStastna V referenční místnosti máme na termostatu cca 24st, ve spacích pokojích, protože jsou přes den nepoužívané, zavíráme dveře a je tam tak 20-22, podle toho, jak je venku moc zima. Menší spí odkopaný, tak jsem ráda, že má teplo. V ložnici mám na usínání ráda teplo, tak tam zapínám 2h před spaním topení taky.
Bydlíme v paneláku a ještě jsem ani pořádně nezapnula topení a teplota v obýváku neklesne pod 23 °C. Topí nám stoupačky (nedá se na nich udržet ruka) a když je sluníčko, tak se teplo naakumuluje na zasklené 5metrové lodžii a to pak máme v bytě i 27, což už je moc i na mě
Musíme hodně větrat.
V ložnici jsme za celé 3 roky, co tam žijeme nikdy nezapnuli topení a občas topíme jen u malýho v pokojíčku (nejchladnější pokoj).
Myslím, že je velký rozdíl, jestli člověk žije v bytě nebo v domě. Domy, hlavně starší, bývají vlhčí a pocitová teplota je tam někde jinde než skutečná…
@Netopirek píše:
Akorát nechápu jednu věc. Píšete jak doma topíte na 25, v noci 22. Ale často větráte??? To mi přijde jak vyhazování peněz z okna.
Nebylo by lepší topit na míň a míň i větrat??
No tak my to nijak neregulujeme. V tomhle počasí manžel zatopí ráno v kotli a ta teplota se tak prostě vyšplhá.
Když kotel dohořívá a je nám chladno, tak přiložíme, jinak zatápíme znovu večer.