S vyznamenáním na zdrávku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3253
18.11.22 13:59

Pokud jste si zcela jistí, že chce být zdrav. sestra, tak proč ne. Pokud ovšem pomýšlí i nad VŠ, tak bych volila gympl, protože s největší pravděpodobností nebude dostatečně připravená na přijímačky ze zdrav. SŠ. Medicína, fyzioterapie atd. na VŠ skládá přijímačky obvykle z biologie, chemie, fyziky a tyto předměty se na zdrav. SŠ vyučují v nízké hodinové dotaci 1-2roky… Ošetřovatelství a por. asistentka měli myslím u přijímaček na VŠ stomatologie (na gymplu se přímo neučí) a biologii (no přesně už nevím). Když tak koukněte na stránky škol a na učební plán vybrané zdrav. SŠ.
Takže fakt hodně záleží a nastavení dcery, zda chce zcela jasně pouze úzký profil, studium ji bude asi víc bavit než všeobecný gympl, ale pak stejně asi bude muset ještě nějakou nástavbu buď VOŠ nebo VŠ. Výhoda, že uplatnění najde asi snad i hned po SŠ.
Nebo si chce nechat víc prostoru v rozhodnutí o budoucím povolání (doktor, fyzioterapeut, nutriční, zdrav. sestra), tak bych volila gympl, ale prostě studium je všeobecné a nemusí ji vše bavit… A taky uplatnění jen se SŠ mizerné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
18.11.22 13:59
@jdusiproradu píše:
A taky se předem seznámit s mizernýma platovýma podmínkama sestřiček (za mě z pohledu lékaře jednoznačně ostuda,

Naprostý nesmysl, je to úplně naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
18.11.22 14:01
@K2 8611 píše:
Taky mám pochybnosti o tom, že by se na zdrávku dostávali slabí studenti.

Realita je, že se dostanou běžně i čtyřkaři a to i dnes. Mám toho okolo sebe víc než dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3817
18.11.22 14:05
@Sany80s píše:
Realita je, že se dostanou běžně i čtyřkaři a to i dnes. Mám toho okolo sebe víc než dost.
@Sany80s píše:
Realita je, že se dostanou běžně i čtyřkaři a to i dnes. Mám toho okolo sebe víc než dost.
@Sany80s píše:

Ono asi jak kde. I na gymnázium se v některých oblastech v Česku dostanou slabí studenti, kteří udělají přijímačky na nízký počet bodů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3912
18.11.22 14:07
@Sany80s píše:

Tak to jsem překvapená. Ale možná to nejsou studenti z Prahy. O jiných krajích nemám žádné vědomosti, moje děti chodí na SŠ do Prahy. Tak jsem měla za to, že se ani na zdrávku jen tak někdo nedostane. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
18.11.22 14:09

@Sany80s Myslím si, že to právě už přestává platit, protože se do devátých tříd dostávají silné ročníky (baby boom roku 2007 a dále). Zdá se, že minimálně v některých regionech na ten boom ještě školy nestihly zareagovat, a tak neotvírají dost tříd. Respektive možná otevírají, ale už se automaticky nedostane každý tam, kam by chtěl.

@Russet Doufám no… Kdyby měla představu o tom, co chce dělat, jako ji má zakladatelčina dcera, byla bych možná i raději. Asi to ale není úplně o věku. Mladší dítě například jasno má, a to i ve smyslu „plán B“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
18.11.22 14:13
@Da12 píše:
Ono asi jak kde. I na gymnázium se v některých oblastech v Česku dostanou slabí studenti, kteří udělají přijímačky na nízký počet bodů.

Jako jo, věřím a vím, že Praha je jiný svět, ale opravdu se na zdravku tady v Brně dostanou i se čtyřkami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
18.11.22 14:14

@K2 8611 Ono v Praze byl loni problm všude. Jinde to fakt tak cítit nebylo.
takže asi je to v Praze i na těchzdravkách jinak.
Tady se tam fakt dostane i průměrně inteligentní flákač.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
18.11.22 14:20
@Hecate píše:
@Sany80s Myslím si, že to právě už přestává platit, protože se do devátých tříd dostávají silné ročníky (baby boom roku 2007 a dále). Zdá se, že minimálně v některých regionech na ten boom ještě školy nestihly zareagovat, a tak neotvírají dost tříd. Respektive možná otevírají, ale už se automaticky nedostane každý tam, kam by chtěl.@Russet Doufám no… Kdyby měla představu o tom, co chce dělat, jako ji má zakladatelčina dcera, byla bych možná i raději. Asi to ale není úplně o věku. Mladší dítě například jasno má, a to i ve smyslu „plán B“.

Je to tak, teď je málo míst na středních školách a hodně dětí se nedostalo nikam. Překvapuje mě, že se tím nikdo nezabýval, přitom jim to muselo být jasné.
Bude to podobné jako u ročníků narozených v 70. a začátkem 80. let, boj o místa na školách, kdy ani ti se samými jedničkami nedostali. Je to nespravedlivé, děti narozené v 90. letech si mohly více vybírat, míst bylo často více než uchazečů. Neznalý člověk řekne, tak se měly učit, asi neudělaly přijímačky. Nechápou, že místa na SŠ prostě nejsou. Četla jsem právě, že rodiče řešili, co s těmi dětmi, jestli do učení, na soukromou školu nebo někam daleko dojíždět bez ohledu na typ SŠ, hlavně, aby dítě někde bylo.
Mít dnes vyznamenání a ještě v 9. třídě ZŠ není noc extra vzhledem k tomu, že nejlepší jsou už dávno na 8G a 9G. Vyznamenáním na běžné ZŠ bych se ani nechlubila, je to naprosto nicneříkající údaj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
18.11.22 14:20
@Sany80s píše:
Jako jo, věřím a vím, že Praha je jiný svět, ale opravdu se na zdravku tady v Brně dostanou i se čtyřkami.

Jsi si jistá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
18.11.22 14:31
@Sany80s píše:
@K2 8611 Ono v Praze byl loni problm všude. Jinde to fakt tak cítit nebylo.
takže asi je to v Praze i na těchzdravkách jinak.
Tady se tam fakt dostane i průměrně inteligentní flákač.

https://www.infoabsolvent.cz/…a-skola-/SOS

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
18.11.22 14:32
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám dceru v deváté třídě, v osmé třídě měla vyznamenání a teď ho bude mít též. Dcera chce na zdravotnickou střední školu, protože chce být zdravotní sestra. Ale okolí a teda hlavně babička ji to dost rozmlouva, že na zdravku s vyznamenáním je ji škoda. Jaký na to mate pohled vy?

Souhlasím s babičkou. I když možná babička vychází ze situace, kdy zdrávka byla lehčí škola, méně náročná - oproti ostatním školám. Bylo to více učiliště, hodně hodin praxe v nemocnici, nicméně nemělo to výuční list, ale maturitu. Tehdy byla čtyřletá sestra s maturitou vrchol. Dnes není, po 4 letech není ani sestrou, ale jen asistentkou (snad si pamatuji přesně).
Pokud chce být dcera plnohodnotnou sestrou, potřebuje vyšší stupeň vzdělání. Dnes není nutné Bc., nahradí to i titul DIS, což je ovšem stejně tříleté studium. U nadaného dítěte předpokládám, že zvládne to Bc. Pro vyšší vzdělání (zvl. vš) je opravdu lepší gymnázium. Pro samotné studium vš oboru na sestru, případně záchranáře nebo porodní asistentku. Ale může si časem rozmyslet, a nebo může chtít na medicínu. K tomu zdrávka není dobrá průprava.
Já mám původně průmyslovku. Ti, kdo pak šli na vš v oboru, tak byli proti v gymnazistům v nevýhodě. Vyhazovalo se na matematice, pak odborné předměty, ve 3. roce už nikoho nevyhodili, i když průmyslováci zde to znali lépe.
Já si vůbec myslím, že ve 14 letech většina lidí neví, co chce dělat. Pominu učební obory, tam stejně skoro nikdo nejde. Dřív na to chodili ti slabší žáci, přesněji většina - dle prospěchu. A radši mít všeobecné vzdělání a poté se rozhodnout. Stejně na práci sestry, aby byla plnohodnotná, potřebuje další studium - které navazuje na gymnázium.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
18.11.22 14:33

Mela jsem zakyni, s nejakou ctyrkou sla na zdravku-ucebni obor. Na maturitni se nedostala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
18.11.22 14:34

@Josefuna Je to vlastně ten samý problém, jako když se pár let dozadu „řešilo“ (no, spíš neřešilo do doby, než rodiče začali řvát jak pardálové v kleci) umístění těchto dětí ze silných ročníků do mateřských škol (kdy nebyla místa kolikrát ani pro předškoláky, protože se spousta školek v době populačního propadu porušila a budovy se nenávratně začaly užívat k jinému účelu) a později základních škol (tam byla výhoda snad jen ta, že dítě někam přijmout museli, ale i tak se různě rušily specializované učebny, aby byly k dispozici klasické třídy, a dumalo se nad tím, jak „nafouknout“ jídelnu a tělocvičnu). No a obávám se, že teď se nám problém posunul na školy střední. A totéž se bude řešit i na univerzitách. Prostě nevýhoda silných ročníků je ta, že celý život strávíš v tlačenici.

Příspěvek upraven 18.11.22 v 14:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
18.11.22 14:34

https://www.infoabsolvent.cz/…aselska-/SOS

Loni v Brně se na všeobecnou sestru hlásilo 265 a brali 120. Oproti 8 a 6G je ta šance vysoká, ale že by se dostal každý čtyřkař to taky nevypadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze