S vyznamenáním na zdrávku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12501
18.11.22 15:41
@Náhodný host píše:
Tady se vracíme ke kvalitě škol. Ono učivo medicíny by zvládali i sedmnáctiletí - po 8 leté zš a 3 leté sš. Co na vš potřebují, tak se stejně učí znovu. Tj. je možnost si některé věci doplnit. Dost lidí studuje mimo původní obor. Např. průmyslovák, co jde na medicínu, veterinu nebo farmacii. U té farmacie řekněme, že to nebyl chemik, ale třeba strojní či elektro, takže jasně zcela mimo obor. Nebo matfyzkák z průmyslovkou. Zde ta ztráta odpovídá o rok kratší sš minimálně. O rok kratší zš, to mi přijde zcela nepodstatné.Co dávají školy - asi pár věcí. Např. rozvíjí schopnosti - např. matematické, exaktní či technické myšlení. U uměleckých škol tam to je vyloženě o schopnostech. Pak tu jsou fakta k naučení - umět tu látku - optimálně trvaleji. Je trapné, když vš absolvent píše pravopisné hrubky. Asi jako jedna ředitelka zš, která sama učí češtinu. Ale vadí to i u jinak dobré lékařky. Umět cizí jazyky. Mít lepší kvalitu škol, tak samozřejmě by se dalo naučit více (objemu i dovedností) než u nekvalitní výuky za delší dobu.

Podle mě je cílem i to, aby zdravotní sestře nebo učitelce v MŠ nebylo 18. Když bude starší, bude mít u lidí větší respekt. Z toho se zřejmě u těchto dvou profesí vycházelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
18.11.22 15:43
@Hecate píše:
Přijde mi, že jsme sklouzli k „přetitulovanosti“. Na kde co je potřeba VŠ diplom, přitom návratnost investice do studia na VŠ je při daném povolání pochybná.

Ne, i finančně, vš se jednoznačně vyplatí. Po maturitě nevezmou člověka všude. Každého vezmou leda na prodejně, jinde si vybírají. Jistě, kdo umí programovat, chytne se i bez vš a dobře se uživí, pokud umí nebo se něco naučí a pak to umí výborně. Ale i tak vš znamená výhodu, některá místa vyloženě chtějí, aby člověk měl vš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
18.11.22 15:43
@Josefuna píše:
A co bys doporučila? Obojí jsou jistá a dobře placená zaměstnání.

No že jako učitelka nemáš zodpovědnost, s tím nesouhlasím.
Platové samozřejmě ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
18.11.22 15:46

Pokud už teď ví, že chce dělat nějakou pomáhající profesi, tak ta zdrávka je určitě dobrou volbou. Po maturitě bude mít kvalifikaci praktické sestry, s tím si vždycky práci najde, kdyby třeba pak VŠ z nějakého důvodu nedokončila a nemusí to být jen práce v nemocnici u lůžka, praktické sestry berou i v ambulancích, v různých soukromých klinikách (plastická chirurgie, zubní, oční kliniky) nebo nemocniční administrativě, to uplatnění je daleko širší. Ale záleží jestli ji to za to stojí, na zdrávce jí čeká 2× týdne praxe od 6h ráno v nemocnici, a kdyby chtěla být všeobecnou sestrou, tak po maturitě musí studovat ještě 3 roky. Po střední škole může ale studovat na VŠ cokoliv jiného. Kamarádka studovala na zdrávce s vyznamenáním a pak šla na medicínu a je z ní teď lékařka. Ale chodila na nějaký přípravný kurz na přijímačky.

Příspěvek upraven 18.11.22 v 15:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
18.11.22 15:47
@Josefuna píše:
Podle mě je cílem i to, aby zdravotní sestře nebo učitelce v MŠ nebylo 18. Když bude starší, bude mít u lidí větší respekt. Z toho se zřejmě u těchto dvou profesí vycházelo.

Tak mě je přes 60, jestli je holce 18, 19 nebo 21 ani nepoznám. Nějaký rozdíl může být patrný u tříletého vš studia, optimálně když ho bude studovat o rok déle, jak je nyní docela běžné. U pětiletého studia, tam ten věkový rozdíl je znát jasně.
Zažil jsem, kdy pán přes 50 tykal prodavačce v Albertu, jí bylo tak 24 a stejně si dovoloval. Ani nebudu říkat, co jí povídal. Problém moc dlouhého studia se určitě netýká toho, že někdo končí v 19 letech. Dnes bohužel dost lidí studuje až skoro do 30.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
18.11.22 16:10
@Náhodný host píše:
Tak mě je přes 60, jestli je holce 18, 19 nebo 21 ani nepoznám. Nějaký rozdíl může být patrný u tříletého vš studia, optimálně když ho bude studovat o rok déle, jak je nyní docela běžné. U pětiletého studia, tam ten věkový rozdíl je znát jasně.
Zažil jsem, kdy pán přes 50 tykal prodavačce v Albertu, jí bylo tak 24 a stejně si dovoloval. Ani nebudu říkat, co jí povídal. Problém moc dlouhého studia se určitě netýká toho, že někdo končí v 19 letech. Dnes bohužel dost lidí studuje až skoro do 30.

Ony, totiž vymizely různé administrativní pozice pro holky se SŠ. Dnes jsou tato místa už spíš v nadnárodních firmách, kde chtějí jazyky a i nějaký titul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
18.11.22 16:14
@Josefuna píše:
Ony, totiž vymizely různé administrativní pozice pro holky se SŠ. Dnes jsou tato místa už spíš v nadnárodních firmách, kde chtějí jazyky a i nějaký titul.

Ano, asistentky, recepční ap., dnes chtějí vš a jazyky. Ovšem ty jazyky by měly dívky znát už u maturity? Tady jsme u celkové úrovně, nižší kvalita se dohání délkou a vyšším stupněm školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
18.11.22 16:17
@Josefuna píše:
Kdybych měla dceru, doporučím ji zdravotnictví a učitelství. To učitelství bude nejspíš v budoucnu terno v poměru plat, množství práce a odpovědnosti.

Navíc tyto profese podle mě nelze nahradit stroji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
407
18.11.22 16:34
@Sany80s píše:
Naprostý nesmysl, je to úplně naopak.

Tak u nás rozhodně ne :jazyk:… naopak jako že se mají nadmíru dobře? :mrgreen: Přijďte to říct k nám. Takové ohodnocení, jaké mají za tak stresovou a časově náročnou práci, je dle mě směšný. Bohužel. :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
18.11.22 16:50
@Josefuna píše:
Jsi si jistá?

Naprosto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
18.11.22 16:55
@Josefuna píše:
Nemocniční sestra s praxí mívá plat nad 40 tis. Kč. Je to naopak na podmínky ČR dobře placené a jisté povolání.

Já vím a lékaři to přece musí vědět taky. Spší mám někdy pocit, že si myslí, že i tohle je málo. A při vší úctě k náročnosti tohto povolání zvlášť na některých oddělení, málo to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
18.11.22 17:24
@Náhodný host píše:
Ano, asistentky, recepční ap., dnes chtějí vš a jazyky. Ovšem ty jazyky by měly dívky znát už u maturity? Tady jsme u celkové úrovně, nižší kvalita se dohání délkou a vyšším stupněm školy.

Ten cizí jazyk jsme se ani my do maturity nenaučili. Tesa gramatiku a cosi tam povykládat o rodině a městech jo, ale na běžnou konverzaci to nebylo. Ve třídě jsem patřila v jazycích k nejlepším, ale na výměnném pobytě jsem měla šok, jak málo dokážu reagovat a jak nejsem vůbec pohotová a dokonce ani nerozumím. Po 3 učebnicích pro státní jazykové školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
18.11.22 17:26
@Sany80s píše:
Já vím a lékaři to přece musí vědět taky. Spší mám někdy pocit, že si myslí, že i tohle je málo. A při vší úctě k náročnosti tohto povolání zvlášť na některých oddělení, málo to není.

Tam jsou nevýhodou směny a někde i fyzická práce. Ale více peněz než u lékaře v ordinaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12501
18.11.22 17:29

Když to řeknu blbě, zase mi ale někdo vynadá, že jsem proti učitelům, tak jejich práce je v podstatě neměřitelná, takže nenesou za své výsledky odpovědnost. Může učit dobře i špatně, ale změřit se to nedá, protože do toho vstupují kvality studentů. To je také výhoda. Jinde v práci jsou chyby a lenost více vidět. A ten volný čas je taky super.

Příspěvek upraven 18.11.22 v 17:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
18.11.22 17:33
@Josefuna píše:
Tam jsou nevýhodou směny a někde i fyzická práce. Ale více peněz než u lékaře v ordinaci.

Tak některá zaměstnání spolu prostě ty směny nesou, ale ono nelze jít úplně do zdravotnictví s tím, že nebudu mít směny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze