Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ráda bych se vás zeptala na váš názor ohledně samostatného sezení batolete. Malé je skoro sedm měsíců a už v pohodě sedí. Sama se ale ještě z lehu posadit neumí. Kamarádce doktorka řekla, že by se dítě nemělo dávat do sedu, dokud se neumí samo posadit, že mu to ničí páteř. Mně to přijde divné, čekat s posazováním, až dokud se nezvládne posadit samo. Navíc skoro v sedmi měsících. Co si o tom myslíte?
Ahoj,vím,že se říká,že by se posazovat dítě nemělo,ale našemu malýmu je taky skoro sedm měsíců a posazuju ho i když se sám nezvedne,už se sám udrží.Nechce ležet a snaží se zvedat.Když ho nechám pořád jenom ležet tak řve,už ho to nebaví.Ale samozřejmě ho nenechávám sedět celý den.Vždycky chvilu,ale víckrát.
Říká se,že co dokáže dítě samo, tak na to je jeho tělo připravené, proto neposazovat, až na to bude připravené, tak si samo sedne.Vím, že je to těžký, nám je 6,5 měsíce, malej taky v pohodě sedí, ale musim ho posadit já, takže vždy sedí jen chvilku, to by na páteř nemělo mít vliv, ale samozřejmě nenechat sedět celý den.
Holky, když víte, že by se to dělat nemělo, tak proč to děláte?
Omlouváte si to tím, že za tu chvilku se přece nemůže nic stát.
Já když si ty chvilky spočítám dohromady, tak je to už docela průser.
Berete svým dětem šanci, aby se naučily sedět samostatně a aby zapojovaly ty svaly, které jsou potřeba.
Dítě ztrácí snahu se posadit samo, nač taky, když maminka posadí.
Tohle může trvat i několik měsíců a když se ty chvilky posčítají, divily byste se, kolik hodit to nasbírá.
Holky, nemají se posadit z lehu. Posadí se z polohy na bříšku. Jak bych to popsala? Stočí se na bok, nazvednou se ručičkou, tzv šikmý sed s oporou a z toho pak získají stabilitu a pak je to správné posazení.
Teodora píše:
Holky, nemají se posadit z lehu. Posadí se z polohy na bříšku. Jak bych to popsala? Stočí se na bok, nazvednou se ručičkou, tzv šikmý sed s oporou a z toho pak získají stabilitu a pak je to správné posazení.
přesně tak,přímo z lehu se neposadí ještě hodně dlouho.
ne ne neposazovat, až si sama sedne její páteř bude připravená na tu zátěž, hlavně neposazovat třeba v kočárku, při tom drcání se děckam bortí páteř
zaděláváte jim na skoliozu, no stát se nic nemusí, ale raději to neriskujte
Holky, taky nechápu z jakého důvodu posazovat? Proč??? Moje obě děti jsem nikdy já neposadila, začli sami jeden v 8mi měs a druhý 8,5měs. Přesně jak už tu holky napsaly, co dítě samo dokáže na to už je připravené, takže za mě rozhodně neposazovat.
Majda začala sama sedět v 10ti měsících. Jinak se připojuju ke skupině neposazovačů.
V kočárku jezdila na zádech nebo na břichu, na zemi byla na břichu, pak už se i plazila, krmení v lehátku, na klíně jsem ji měla s podsazeným zadečkem, podobně, jako v autosedačce.
Posadila se, když se postavila na 4, kecla zadkem bokem a za pár dní to vypilovala z šikmého sedu do normálního sezení.
Posazuju občas na klín, ale držím, sama se neudrží. Jasně, že jí nenechám tak sedět moc často. Zároveň ale nehodlám letět přes celou zahradu, když uvidím, že jí manžel na chvilku posadil, a hystericky na něj řvát, co je to za nezodpovědného fotra. Takže všeho s mírou.
Mysina píše:
Ráda bych se vás zeptala na váš názor ohledně samostatného sezení batolete. Malé je skoro sedm měsíců a už v pohodě sedí. Sama se ale ještě z lehu posadit neumí. Kamarádce doktorka řekla, že by se dítě nemělo dávat do sedu, dokud se neumí samo posadit, že mu to ničí páteř. Mně to přijde divné, čekat s posazováním, až dokud se nezvládne posadit samo. Navíc skoro v sedmi měsících. Co si o tom myslíte?
Mysina,co je divného na tom,čekat až si sedne samo???????
Ono to není jen tak pro nic za nic,že si ještě samo neumí sednout,není na to ještě samo připravené a ty se divíš,že skoro v sedmi měsících nesedí!!!Je to naprosto individuální,každé dítě si samo sedne až si bude jisté a nebudou se mu bortit záda…syn začal sám sedět až v 9 měsíci,takže ještě máte čas,některé sedí dřív,některé později.
Mě dr,říkala že vlastně nejdřív si dítě začne stoupat než sedět a vlastně když spadne na prdel,tak tím si vlastně sedne…u nás to tedy bylo naopak,ale nikdy jsem ho nenutila k sezení a ty bys to dělat taky neměla jestli chceš aby mělo v pořádku páteř!
A když píšeš,že si sama sednout neumí,ale sedí v pohodě,tak to si pěkně protiřečíš…
Ted mě tady asi plno maminek ukamenuje,ale napsala jsem to jak to cítím. ![]()
ja teda posazovala a zadne nasledky to nema. mala byla asi tak od 5ti mes v kocarku vztekla,kdyz nevidela. tak jsem ji operku prizvedavala - ne tedy uplne kolmo.
Ahoj,dítě by se vůbec posazovat nemělo,ničí se mu strašně páteř.A do se du se má dostat ze čtyř,ne z lehu.
lucie.t píše:
ja teda posazovala a zadne nasledky to nema. mala byla asi tak od 5ti mes v kocarku vztekla,kdyz nevidela. tak jsem ji operku prizvedavala - ne tedy uplne kolmo.
lucie.t píše:
Ony se ty následky projeví až v dospělosti,až ho budou bolet záda.