Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nedalo mi to a napsala jsem si dotaz ohledně posazování dětí dětskému lékaři MUDr. Tomáši Honzíkovi na www.porodnice.cz a napsal mi toto: „Dítě si samo umí sednout z lehu až kolem 9M věku, ale v sedě při posazení se udrží od 6M věku (ve fyziologickém případě +/- jeden měsíc). Posazovat na chvilky již můžete.“
Takže Leeeno a Lucie.t, nejsme zase tak hloupé, jak to tu z nás ostatní dělají, když dítě na chvíli posadíme. Ledaže by chtěly odporovat i tomuto názoru lékaře. A Kecačko, dítě se opravdu zvládne udržet bez problémů v sedu, i když se ještě samo posadit neumí, to si opravdu neprotiřečím.
Víš, já trochu nechápu smysl téhle diskuse. Napíšeš, jak to děláš, ostatní napíšou, že to dělají jinak, tak vyštracháš dvě věty od nějakého internetového doktora a stejně si to budeš dělat dál po svém… Tak jsi tu diskusi nemusela zakládat, když stejně prcka budeš dál posazovat ![]()
Jestli dojde řada na chodítko, tak raději nepiš ![]()
Mysino, taky nechápu smysl této diskuze.
Nikdo z tebe hlupáka nedělá, děláš ho ze sebe ty sama.
Když jsi přesvědčená, že to děláš správně, tak si to tak dělej.
Ale upřímně, zas až tak jistá si tím nejsi, když kvůli tomu zakládáš diskuzi ![]()
Pipet píše:
Víš, já trochu nechápu smysl téhle diskuse. Napíšeš, jak to děláš, ostatní napíšou, že to dělají jinak, tak vyštracháš dvě věty od nějakého internetového doktora a stejně si to budeš dělat dál po svém… Tak jsi tu diskusi nemusela zakládat, když stejně prcka budeš dál posazovat
Jestli dojde řada na chodítko, tak raději nepiš
Já si myslim, že zakladatelka rozhodně nechtěla tady vyvolávat hádky ohledně sezení dítěte, jen chtěla znát naše názory, jak to dělají ostatní.Já jsem doktorce řekla, že malej vyšplhá v postýlce a posadí se a ona řekla, že může, když to zvládne sám.Ani ve snu mě nenapadlo, že se tedy nesmí posazovat ani na klín, když se neposadí ze čtyř.
Chceme všichni pro ně samozřejmě to nejlepší, aby neměli skoliozu apod., hlídáme je jako oko v hlavě a ve 13ti letech přijde puberta, bude machrovat, začne nosit tašku na jednom rameni a bude z toho mít skoloiozu jak vyšitou. ![]()
Issabell28 píše:
a ve 13ti letech přijde puberta, bude machrovat, začne nosit tašku na jednom rameni a bude z toho mít skoloiozu jak vyšitou.
A proto je nejlepší na všechno kašlat, protože jednou přijde puberta a veškerá snaha v trapu ![]()
P.S.: Jsem děsně urýpaná, vím to o sobě, nechci ovšem vyvolávat hádku.
Jenom mě fascinuje, čím jsou lidé schopní si všelijaké neduhy odůvodnit a omluvit ![]()
Nevšimla jsem si, že by se posazovačky navážely do neposazovaček, tak proč se to naopak děje? Ono i věta třeba- nebudu dítě posazovat, nechci ho mrzačit, není až tak úplně neutrální..tím neříkám, že někdo toto přesně napsal, ale spousta příspěvků vyznívá podobně. A hlavně nikdo tady nepíše, že dítě posazuje x hodin denně. Vy, dokonalé matky, které za žádnou cenu děti neposazujete, zajímalo by mě, jestli budete stejně tak v budoucnu dbát na to, aby si vaše děti neničily páteř u počítačů, aby sportovaly, aby chodily narovnané..Máte zase jiné chyby, jedna z vás dá třeba colu dítěti brzo, druhá bude kupovat nekvalitní boty, třetí zas něco jiného. Tak hned nekritizujte, budete své děti „ničit“ zase jiným způsobem. A co výživa? Domácí bio je přeci lepší než skleničky. Nedáváte domácí bio? Nemáte přístup? Můžu taky říct, že pokud máma opravdu chce zdraví dítěte, vždycky se nějak dokáže dostat k domácímu biu a když ne, tak se zdravím hazarduje. Taky je to přehnané, stejně tak, jako tvrdit, že svýmu děcku vyloženě ničím záda, když ho dohromady každý den řekněme na hodinu nechám sedět na klíně.
Přesně jak píše Issabell28, napsala jsem svůj názor a zeptala se na váš, a o tom diskuze je, o výměně různých názorů. Důvodem bylo to, že v mém okolí to každý dělá jinak, stejně tak různí lékaři na to mají různý pohled. Jen tak mimochodem ten doktor, který mi odpovídal, není jen „nějaký internetový doktor“, jak píše Pipet, ale MUDr. Tomáš Honzík Ph.D.,vedoucí lékař Metabolické jednotky a oddělení pro kojence a batolata Kliniky dětského a dorostového lékařtství na Karlově, takže žádný „nějaký doktor“, ale docela kapacita. Pokud jde o vědomosti týkající se dětského zdraví, tak mu tu, řekla bych, ani jedna nesaháme ani po kotníky. Já jen napsala svůj názor a přidala názor dětského lékaře. Na nikoho jsem tím rozhodně neútočila.
zuzouš píše:
Nevšimla jsem si, že by se posazovačky navážely do neposazovaček, tak proč se to naopak děje? Ono i věta třeba- nebudu dítě posazovat, nechci ho mrzačit, není až tak úplně neutrální..tím neříkám, že někdo toto přesně napsal, ale spousta příspěvků vyznívá podobně. A hlavně nikdo tady nepíše, že dítě posazuje x hodin denně. Vy, dokonalé matky, které za žádnou cenu děti neposazujete, zajímalo by mě, jestli budete stejně tak v budoucnu dbát na to, aby si vaše děti neničily páteř u počítačů, aby sportovaly, aby chodily narovnané..Máte zase jiné chyby, jedna z vás dá třeba colu dítěti brzo, druhá bude kupovat nekvalitní boty, třetí zas něco jiného. Tak hned nekritizujte, budete své děti „ničit“ zase jiným způsobem. A co výživa? Domácí bio je přeci lepší než skleničky. Nedáváte domácí bio? Nemáte přístup? Můžu taky říct, že pokud máma opravdu chce zdraví dítěte, vždycky se nějak dokáže dostat k domácímu biu a když ne, tak se zdravím hazarduje. Taky je to přehnané, stejně tak, jako tvrdit, že svýmu děcku vyloženě ničím záda, když ho dohromady každý den řekněme na hodinu nechám sedět na klíně.
Absolutní souhlas. Až budě někdo sám dokonalý, tak ať mě soudí. Opravdu jste si tak jisté, že děláte všechno nejlépe a tak, jak se má?
verenika píše:
Jak se posadí ze čtyř na tvůj klín??![]()
![]()
Právě, že neposadí, vždyť jsem to psala, že se posadí akorát v postýlce, když vyšplhá po žbrlinách.
zuzouš píše:
Tak posazovat by se tedy zasadne nemelo! a nechapu jak stale rodice to chudakum detem delaji! nasledky prijdou pozdeji, kdy uz bude pozde! ![]()
Já také neposazovala.Doporučuji knížku Něžná náruč rodičů od Evy Kiedroňové ( moderní poznatky o významu správné manipulace s novorozencem a s malým dítětem).Mě samozřejmě taky posazovali,tahali za ruce a skákala jsem v hopsadle a lítala v chodítku v 7měs.Teď mám se zády problémy a možná právě kvůli tomu.Jsem sportovní typ,takže nedostatkem pohybu to fakt není.A tak se snažím u svýho dítěte riziko problémů s páteří zminimalizovat,páč vím co to je.Takže asi tak.Jinak samo nejsem ve všem dokonalá matka,ale aspoň něco se snažím.Nikoho neodsuzuju,ať si každej dělá co považuje za správný.Je fakt že i když tu některý holky děti posazují,tak se o to aspoň zajímají jak to mají ostatní.Jsou matky,který si všechno dělají podle sebe nebo svých matek a vůbec se nezamýšlí a na jiný názor se urazí a nebo řeknou ale máma říkala… ![]()
Mysina,já taky nechápu smysl diskuze, na co se tedy ptáš?Proč se tady dohaduješ s ostatními maminkami,že se posazovat může…tady vidíš,že většina je proti,Nevím co je špatného na tom,nenutit dítě do sedu a čekat až si sedne samo,a to že jsem psala,že si protiřečíš,tak to je pravda.Napíšeš že už dobře sedí v sedmi měsících,ale samo ještě ne,takže vlastně sedí jen s oporou,že ty ho podpíráš nebo držíš,ale samo by se ti asi zhroutilo k jedné straně.takže vlastně samo ještě nesedí.
Pipet píše:
Víš, já trochu nechápu smysl téhle diskuse. Napíšeš, jak to děláš, ostatní napíšou, že to dělají jinak, tak vyštracháš dvě věty od nějakého internetového doktora a stejně si to budeš dělat dál po svém… Tak jsi tu diskusi nemusela zakládat, když stejně prcka budeš dál posazovat
Jestli dojde řada na chodítko, tak raději nepiš
A do choditka jsem taky davala a budu davat zas. Mala chodila v roce a na chuzi to spatny vliv nemelo