Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
kecačka píše:
A když píšeš,že si sama sednout neumí,ale sedí v pohodě,tak to si pěkně protiřečíš…Ted mě tady asi plno maminek ukamenuje,ale napsala jsem to jak to cítím.
to prece neni protireceni. samo se neposadi,ale kdyz ho posadi ona,tak sedi dobre a nepada.
tebe nikdo kamenovat nebude, neposazovat je urcite spravne. to spis me ,kdyz jsem posazovala. stejne jako se nema ucit chodit,dokud neumi lezt -prirozeny vyvoj. A ja taky postavovala, i kdyz jeste nelezla. Proste nechtela a nelezla, rovnou chodila, ale to je neco jineho…
Tak asi jsi měla zlatý dítě, když ti vydrželo ležet a nedostávalo při tom záchvát vzteku, bohužel u nás to tak není, mám vzteklouna a nosit celý den 9kg je fakt zátěž, takže ho na sebe na klín vždy na chvilku posadím a prohlížíme si třeba knížku.V úterý jsme byli na nožičkách a konkrétně jsem se ptala ortopeda, jestli ho na sebe můžu na chvilku posadit a bylo mi řečeno, že chvilka nevadí.Jinak nesouhlasím s tím, že se dítě posadí z břicha, ten můj normálně vyšplhá v postýlce po žbrdlinách a sedí, jinak kdykoliv má šanci se něčeho chytnout a přitáhnou do sedu, tak to udělá, takže podle toho, co to čtu máme nějaký divný vývoj.
Issabell, nemyslím, že bys byla jediná matka, která má doma živější a hlučnější dítko.
Jenom tady na emiminu má doma takové každá druhá. Řešit to lze ale i jinak.
Issabell, nemyslím, že bys byla jediná matka, která má doma živější a hlučnější dítko.
Jenom tady na emiminu má doma takové každá druhá. Řešit to lze ale i jinak.
lucie.t píše:kecačka píše:
A když píšeš,že si sama sednout neumí,ale sedí v pohodě,tak to si pěkně protiřečíš…Ted mě tady asi plno maminek ukamenuje,ale napsala jsem to jak to cítím.to prece neni protireceni. samo se neposadi,ale kdyz ho posadi ona,tak sedi dobre a nepada.
tebe nikdo kamenovat nebude, neposazovat je urcite spravne. to spis me ,kdyz jsem posazovala. stejne jako se nema ucit chodit,dokud neumi lezt -prirozeny vyvoj. A ja taky postavovala, i kdyz jeste nelezla. Proste nechtela a nelezla, rovnou chodila, ale to je neco jineho…
já myslela spíš za to,jak jsem to napsala pěkně od plic ![]()
No právě taky závidím děti,co vydrží ležet.Já se ho snažím nechávat ležet,ale jak už je pak v leže ať už na zádech nebo na břiše dlouho,tak to je záchvat vzteku,jak kdyby ho vraždili.A už ho nevydržím nosit tak dlouho jako dřív,už se bobek pronese. Tak ho na chvilku posadím a pak je zase pokoj a leží.Ale v kočárku ho taky úplně neposazuji,jenom mu to přizdvihnu.
dotaz: ja tedy nevim nic moc o noseni deti v satku, tak mi pride stejne, kdyz je mimco uvazane kolmo v satku nebo kdyz sedi. Rada se necham poucit jetli v tom je rozdil. Timhle vube nehanim noseni,to ne. jen me zajima, jaky je v tom rozdil.
lucie.t píše:
dotaz: ja tedy nevim nic moc o noseni deti v satku, tak mi pride stejne, kdyz je mimco uvazane kolmo v satku nebo kdyz sedi. Rada se necham poucit jetli v tom je rozdil. Timhle vube nehanim noseni,to ne. jen me zajima, jaky je v tom rozdil.
Není to to samé, o nošení se člověk dozví hodně na www.NoseniDeti.cz
Konkrétně ZDE máš článek o vertikálním nošení
Tak mi napiš nějakou radu, jak to lze řešit, já si to ráda poslechnu a ještě radši vyzkouším,kromě šátku tedy, ten máme a už v něm být nechce.
Issabell28 píše:
Tak mi napiš nějakou radu, jak to lze řešit, já si to ráda poslechnu a ještě radši vyzkouším,kromě šátku tedy, ten máme a už v něm být nechce.
Když už jsi mu jednou ukázala, tak se obávám, že cesty zpět není, bude to vyžadovat pořád… Tak snad jen omezovat co nejvíc, hodně dávat na bříško a podporovat ho v tom „správném“ pořadí dovedností…
Jestli umí být na čtyřech, tak ukázat, jak si může dát zadeček bokem a vlastně si sednout sám, pokud neumí, tak motivovat k té poloze na čtyřech, ona je fakt dost důležitá.
Pipet píše:Issabell28 píše:Když už jsi mu jednou ukázala, tak se obávám, že cesty zpět není, bude to vyžadovat pořád… Tak snad jen omezovat co nejvíc, hodně dávat na bříško a podporovat ho v tom „správném“ pořadí dovedností…
Jestli umí být na čtyřech, tak ukázat, jak si může dát zadeček bokem a vlastně si sednout sám, pokud neumí, tak motivovat k té poloze na čtyřech, ona je fakt dost důležitá.
Právě tak to bylo u nás,malej péroval na kolínkách,pak si pak jakoby hodil bok do strany,a z toho si sednul.A jak začal sedět,tak současně začal i lézt po čtyřech,a pak se začal stavět.to vše začalo až kolem 10-té měsíce.Už na začátku jsem řekla,že mu s ničím pomáhat nebudu,že všechno musí sám.Máme tabulkovou doktorku,a ta by ovšem byla ráda,kdyby v 6-ti měsících seděl,a do roka chodil.Jelikož tomu tak nebylo,tak jsme retardovaný.
Na čtyřech být umí, normálně leze, válí sudy, ale zatím se ze čtyř neposadí, jak říkám, sám se posadí v postýlce, když vyšplhá nebo se přitáhne třeba v jídelní židličce,ikdyž tam je v polosedě, tak se chytne pultíku a už sedí. ![]()
Chápu dobře, že jste třeba až do deseti měsíců nenechaly dítě nikdy ani chvíli sedět ani s podepřenými zády, ani na klíně? To mi připadá až nemožný.
Mysina píše:
Chápu dobře, že jste třeba až do deseti měsíců nenechaly dítě nikdy ani chvíli sedět ani s podepřenými zády, ani na klíně? To mi připadá až nemožný.
Ne, nenechala. Na klíně jsem ji měla v klubíčku, jako v autosedačce - stejná poloha. Ani jsem ji nenosila „posazenou“ na boku… Bylo to na hlavu občas, ale připadalo mi důležitější, abych jí nezadělala na problémy se zády, než že si občas pořvala… A protože neznala sezení, nechtěla, abych ji posadila…