Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Nejnovější recenze z kategorie Nosítka
Přečtěte si článek: Šátkování: Jak nosit novorozence i starší miminko
Klari, taky kolíbkám nerozumím, nikdy jsem je nevázala, přišly mi složité
Ale asi máš opravdu málo dotaženo. Co zkusit jiný typ kolíbky?
A neboj, za chvilku to půjde samo ![]()
To je Lisa
ta by se hodila manželovi k jednomu tričku, tak na ní mám zálusk ![]()
S kolíbkou taky neporadím, já nosím od příchodu z porodnice k Kříži s Kapsou
zkus se zeptat spíš na nosenideti.cz tam je víc maminek ![]()
ahoj, potřebovala bych poradit pro začátečníka nejjednosušší úvaz na záda? nahazování dáváme podle videa od vonzi, alepak s emi líbila ta kapsa na zádech a za boha nemůžu pochopit, jak ty pruhy a kudy mám tahat
Dělá mi problém to zrcadlové vázání… Potřebovala bych někde postup s obrázky, ale v příručce mám jenom hammock a batoh…
Tak nejjednodušší je batoh. Teda jako on není jednoduchý, protože je to jednovrstvý úvaz a musí být pořádně dotažený, ale když ho jakž takž spatláš (tj. dítě má dost látky pod zadkem, dotáhneš po celé šířce, nemá jednu nohu výš atd.) tak už je to potom prd prd. Taky dítě si musí zvyknout na vázání na zádech, takže je potřeba začínat spíš něčím rychlejším a pak se vypracovat.
U kapsy na záda, se vedou popruhy pod rukama, na hrudi se udělá uzel a pak musíš popruhy přehodit přes rameno vrchem a na zádech zkřížit. To už je trochu složitější, je to vlastně to samé jako kříž s kapsou uvnitř, jenom místo toho překřížení je tam uzel. Základem u každého zádového úvazu je dobře udělaná kapsa jako na batoh, takže bych fakt začala tím. ![]()
kapsu na záda jsem vázala jako hlavní úvaz na záda a vážu dost často pořád. Když mi popíšeš, kam ses dostala, tak ti zkusím popsat co dál. Klidně SZ nebo sem, to je jedno. (Mimochodem ten úvaz, co mám na avataru je zrovna kapsa
)
Ta kapsa má podle mě jednu výhodu - celkem rychle si uděláš uzel na prsou, čímž získáš jakous takous jistotu, že dítě nevypadne. Pak můžeš dál dotahovat a pokračuje ve vázání už s tím uzlem. Mně to minimálně na začátku hodně psychicky pomáhalo ![]()
Tak jasně, ten uzel trochu pomáhá, ale pak to přehazování šátku přes ramena vrchem, mám asi obě ruce levý, ale tohle mi nikdy moc nešlo. A pak se to přes ty záda musí též dostatečně dotáhnout, aby to celé nepovolilo. U batohu mi to přijde jednodušší a rychlejší, obzvlášť když se dítě různě mrská ![]()
rychlejší batoh určitě je, ale mně prostě na začátku vadilo, že nemám nic pojištěné, držím cípy třesoucíma se kolenama a k tomu za zády šmrdlám rukama. Prostě pocit, že mi dítě určitě každou chvíli musí vypadnout. Kapsa je složitější, to určitě, ale zkusila jsem jí hned po pár pokusech na batoh a měla jsem z ní osobně mnohem lepší psychickej pocit. Prostě pro mě rozdíl psychicky náročné vs. technicky náročné ![]()
Ale měla jsem pocit, že se Rosslyn zaprvé ptá, co je nejjednodušší a za druhé se chce naučit kapsu. To jsou dvě ruzné věci ![]()
Vážu na záda několikrát denně, už skoro 2 roky a kapsu jsem zatím nezvládla. Každému vyhovuje něco jiného. Nejlehčí je batoh, ale na 10ti m mimi mi přijde málo zpvbněný. Pak vážu double hammoc, dítě je vš, mám ho víc pod kontrolou, navíc se mi líp vede látka ma zádech zdola na ramno, než obráceně. každý to má jinak.
Ale je to o cviku. S prvorozeným mi trvalo měsíc, než jsem vyrobila cosi nositelného
Holky, díky za podporu, mám dost času nacvičovat, zatím ven chodím s kočárkem nebo mám i manducu. Co se týče batohu, nejjednodušší bude teda ten?Ale asi souhlasím, že na desetiměsíční je to nic moc ![]()
Holandanko já si myslela, že nejhorší/nejtěžší bude to salto mortale dozadu na záda a není to tak hrozné, dítěti se to líbí…co se týče té kapsy, tak jsme zezačátku blbě táhla ty pruhy spodem nahoru místo přes rameno dolu…potřebovala bych nějaký fígl, jak pruh dostat dolů a zároveň dobře rozprostřít? Dítě si hodím na záda, udělám uzel, podsadím nožičky, utáhnu uzel víc a teď vezmu popruh - dejme tomu pravý a co dál? můžu použít i tu druhou ruku?
rosslyn, u batohu potřebuješ pevný šátek. Jestli je šátek spíš tenčí, tak se ti bude v jednovrstvém úvazu prověšovat. Ale ve věku bych takový problém neviděla, didymos doporučuje jako hlavní úvaz na malé miminko klokana, což je taky jednovrstvý úvaz ![]()
Pevný šátek..mám Zaru, moc pevná mi nepřijde, ale nemám porovnání ![]()
rosslyn píše:
Dítě si hodím na záda, udělám uzel, podsadím nožičky, utáhnu uzel víc a teď vezmu popruh - dejme tomu pravý a co dál? můžu použít i tu druhou ruku?
Tak druhý, volný pruh bych jistila asi mezi koleny, aby se mi ten uzel zase nepovolil. Ten grif na přehození popruhu na záda jsem nikdy nepochopila, takže jsem to tam různě smotávala a pak házela přes záda a doufala, že se trefím za dítě
Pak sjem se „vypracovala“, vedla jsem pruh kolem boku volně, za zády chytla druhou rukou za vrchní okraj a ruku jsem podvlíkla pod popruhem a pak už normálně dotáhla, aby vedl přes dítě
Já jsem trubka, koukala jsem na metr, myslela jsem 10 týdnů, mnapsala 10 měsíců a ono je to těhotenství. Pokud už sedí, tak mi batoh přijde OK. S náhozem přes hlavu je to hned.
rosslyn píše:
Pevný šátek..mám Zaru, moc pevná mi nepřijde, ale nemám porovnání
No vždyť je tam v ní na fotce zabalená, jsem truhla ![]()