Screening 1. trimestru

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1493
24.4.08 00:30

jahodo: v prvním trimestru se např. provádí screening NT (to dělá můj dr. - tím se údajně odhalí 80 % případů D. syndromu), biochemický screening (tj. vyšetření krve - tím se údajně odhalí až 60 % případů) - tyto 2 metody spolu s věkem matky se označují jako kombinovaný screening v 1. trimestru (a ten se nedělá plošně). Pak se ještě dělá screening chromozomálních anomálií a kdo ví, co ještě. Takže těch screeningů je opravdu víc druhů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
24.4.08 07:15

Naprosto souhlasím s příspěvkem od jahody,jen jsem to včera večer nestihla napsat. :lol: Pouze kombinovaný screening na certifikovaném pracovišti (záchyt DS až 95%, tripple test 65%). Vše ostatní samo o sobě nemá žádnou výpovědní hodnotu :o :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
24.4.08 12:45

ahoj, chci připojit moji zkušenost: mně dr odeslala na tzv. PAPP (chodím do Pardubic, byla jsem v G - medu), což je zřejmě to, čemu říkáte biochem. screening :roll: , v 11.tt, z krve se zjišťuje protein A. Je to prý novinka, ale neplatila jsem nic. Jsem těhotná podruhé, před 2 roky to nebylo, já měla vše bez problémové, tripple i celé těhu a děťátko je zdravé a stejně mě teď dr. na ten test poslala, prý posílá všechny… K tomu dělala klasicky v 12. tt UZ, kde se zkoumá to šíjové projasnění, údajně je to na začátku v kombinaci s těmito výsledky velmi přesné. Obojí bylo v pořádku. Teď jsem byla ještě na tripple testu, genet. sestřička mi říkala, že oni si ještě oba ty výsledky /toho PAPP i tripplu/ srovnávají, jak to souhlasí, tím první se vyloučí hodně těch falešně pozitivních tripplů.
Jinak já osobně i kdyby se to platilo, tak si připlatím, protože radši 5 odběrů krve, pokud to něčemu pomůže, než zbytečně na plodovku. :? Všem přeju zdravá krásná miminka! :wink:

• Citovat
  • Upravit
648
24.4.08 22:49
deimoska píše:
jahodo: v prvním trimestru se např. provádí screening NT (to dělá můj dr. - tím se údajně odhalí 80 % případů D. syndromu), biochemický screening (tj. vyšetření krve - tím se údajně odhalí až 60 % případů) - tyto 2 metody spolu s věkem matky se označují jako kombinovaný screening v 1. trimestru (a ten se nedělá plošně). Pak se ještě dělá screening chromozomálních anomálií a kdo ví, co ještě. Takže těch screeningů je opravdu víc druhů.

Deimosko, já se nechci hádat, ale něco o tom vím. Co to je screening chromozomálních anomálií? Chromozomální odchylky přece vyhledává ten kombinovaný test v I. trimestru, pak triple test, který má vyšší falešnou pozitivitu, pak ultrazvukové vyšetření ve 20. týdnu, potom invazivní metody např. biopsie choriových klků, amniocentéza, ano, je toho opravdu hodně, ale screening v I. trimestru je pouze jeden. Samostatné vyšetření NT opravdu o ničem nevypovídá, musí se vždy zkombinovat s odběrem krve a podrobnějším ultrazvukem - a to je právě ten kombinovaný test v I. trimestru. Kromě NT se zjišťuje např. i přítomnost nosní kůstky (NB).
 http://www.prediko.cz/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
24.4.08 22:54

Betty novinka to tak úplně není. Já jsem tento kombinovaný test absolvovala v r. 2005 u Dr. Poláka. Naštěstí se to dostává čímdál víc do povědomí a přibývají další certifikovaná pracoviště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
25.4.08 07:04

Ahoj jahodo, jen takový dodatek - já taky u dr. Poláka ,jen v roce 2007:lol: -to jsou náhody :wink: . A s tím kombinovaným testem je to přesně tak, jak píšeš. Vypadá to, že někteří dr. to chápou po svém, což se mi zdá jako zahrávání si s důvěrou pacientek i se zdravím nenarozených miminek. Hodně o tom čtu na www. porodnice .cz v poradně dr. Kouckého, doporučuju všem mamkám-čekatelkám, najdou tam spoustu odpovědí na různé otázky týkající se problémů v těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
25.4.08 13:42

Toffi souhlasím. A poradnu Dr. Kouckého jsem v těhotenství četla taky. On tam na tyhle nešvary, myslím, upozorňoval. Já jsem naštěstí informace měla i proto, že dělám ve zdravotnictví, ale spousta maminek tohle neví, bohužel. Měj se hezky :) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
25.4.08 16:02

Holky, já byla na NT screeningu už na začátku roku 2004 :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
25.4.08 22:33

No dyť říkám, že to není žádná novinka :D . Já jsem o tom screeningu četla někdy v r.2002 v odborném časopise a moje kámoška byla u Dr. Poláka v r. 2003 na tomto vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
4.5.08 11:28

Ahoj holky, dovolím si shrnout a možná doplnit to co bylo řečeno. Tento screening má vypovídací hodntu pouze tehdy když se dělá rozbor krve a UTZ (na kvalitním přístroji!!! a v certifikovaném pracovišti!!!). UTZ se naměří různé části tělíčka (ne pouze NT) a vše se pak „nasype“ do programu který to vyhodnotí. Je důležité aby měření bylo přesné (kvalitní přístroj) a krev musí být odebrána ve stejný den (nejlépe na UTZ prováděcím pracovišti). Takže pokud vám krev naberou jindy je to k ničemu a pokud vám jen změří NT tak je to také k ničemu (možná trochu odhad na dow. syn, ale jinak nic víc.).
Co se týká placení tak záleží na vašem gynekologovi zda se chce dohadovat s pojišťovnou a pošle vás tamn zdarma nebo ne a pak si to zaplatíte sama. Rozhodně je to daleko lepší investice než se pak trápit nad výsledky tripltestu protože přesnost je 95% - při splnění víše uvedeného.
Určite sebou vemte tatínka protože je to i úžasná podívaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
5.5.08 08:14

Zapomněla jsem napsat asi to nejdůležitější a to je doba kdy se screening provádí.
Takže screening probíhá v 10-14. gestačním týdnu a nejvhodnější je to v období 11+3 - 13+6. Tak snad už je to fakt kompletní :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ronja 31
6.10.10 18:11

Screening

Ahoj, právě jsem absolvovala kombinovaný screening v 1.trimestru a mohu jen doporučit - Praha 4, Ústav mateřství při Thomayerově nemocnici. Screening plně hradí pojišťovna (měli na to grant) a doporučení od doktora také není třeba, i když je určitě lepší Vašeho gynekologa předem informovat. Budou mu totiž posílat výsledky :) jinak jsou všichni velmi milí (tedy až na dámy v přijímací kanceláři) a na požádání vysvětlují :) Mohu jen doporučit!

• Citovat
  • Upravit
14046
6.10.10 18:18

v 1 teh jsem neplatila, v druhem jsem platila, mudr delala NT, koukala na utz a vzala mi krev, pak poslala cisla nekam, co ja vim kam :) a prisly vysledky,, vcera mi brali krev na ten 16tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Siluet
27.12.12 15:44

Holky, chtěla bych se zeptat, zda se utz provádí vaginálně, nebo přes bříško :) díky za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
227
27.12.12 15:48

@Janeet přes bříško ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat