Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, je mi trochu trapné se na tohle ptát, ale já v těch různých vyšetřeních mám docela zmatek
chtěla bych se zeptat, zda za screening v prvním trimestru můžu považovat to, že mě gynekolog provedl vaginální UZ, vzal krev a dávala jsem moč…nebo jestli je screening nějak složitější a je třeba na něj jít do nemocnice…UZ přes břicho mi doktor zatím nedělal, pouze ten vaginální..jsem 11 tt…díky za odpovědi ![]()
To určitě není správný NT screening, ten se nedělá vaginálním utz. Navíc ho nemůže provádět jen tak nějaký gynekolog, musí mít certifikát, jak dr., tak přístroj, kterým to provádí.
NT se provádí v určených zařízeních, nejdřív je odběr krve, cca v 10-12tt, pak utz cca v 12-14tt. Výsledky se zkombinují a vyjde ti riziko. Na utz se krom obvyklých věcí (srdce, mozek, páteř…) sleduje tloušťka kožní řasy na krku (NT) a přítomnost nosní kůstky. A většinou se za to platí, cca 1200Kč, ale jak kde.
prvotrimestrální screening je nepovinný vyšetření a dělá ho jen certifikovaný pracoviště, většina gynekologů jen dává doporučení a jde se na něj jinam a většinou se hradí. já ho třeba nehradila, protože máme v rodině VV, tak mě ho pojišťovna hradila.
rozhodně to není to, co tady popisuješ…tady je odkaz, kde je to docela dobře vysvětleno, o co jde
http://www.naseporodnice.cz/…rimestru.php
děkuju..na to, že jsem v 11 tt mi tedy mohl o tom něco říct, dát mi doporučení nebo mě informovat
vůbec nic mi neřekl, já bych ho ráda podstoupila…zvlášť potom, co jsem přišla do stavu s nemocnou příušnicemi…
petuldaa píše:
děkuju..na to, že jsem v 11 tt mi tedy mohl o tom něco říct, dát mi doporučení nebo mě informovatvůbec nic mi neřekl, já bych ho ráda podstoupila…zvlášť potom, co jsem přišla do stavu s nemocnou příušnicemi…
řekni si o něj
je rozhodně lepší, než ten v druhým trimestru, kterej vychází často falešně pozitivně!
Možná by ještě byl čas na odběr. Jak jsi přesně těhotná? A odkud jsi?
teď už bych odběr asi nestihla
jsem 10+5 a teď bude víkend..nevím kde se to u nás provádí a nic o tom ..jsem z Pardubic…čekala bych, že o takové věci budu informována, navíc když jsem 2 týdny na PN kvůli příušnicím a on to ví…bohužel jsem na výraz screening narazila až dnes… zajímalo by mě, jestli je to budoucím maminkám doporučováno běžně jejich doktory a jen ten můj se neobtěžoval nebo jestli si to každá musí zjišťovat všechno sama..
petuldaa píše:
teď už bych odběr asi nestihlajsem 10+5 a teď bude víkend..nevím kde se to u nás provádí a nic o tom ..jsem z Pardubic…čekala bych, že o takové věci budu informována, navíc když jsem 2 týdny na PN kvůli příušnicím a on to ví…bohužel jsem na výraz screening narazila až dnes… zajímalo by mě, jestli je to budoucím maminkám doporučováno běžně jejich doktory a jen ten můj se neobtěžoval nebo jestli si to každá musí zjišťovat všechno sama..
mě říkali, že odběr krve se provádí nejdříve v 10+0…tkaže to podle mě stíháš. UTZ se dělá nejpozději ve 14tt - ještě pozjišťuj ![]()
třeba v brně se dělá odběr zároveň s utz a to v rozmezí 11-13tt, takže to by si stíhala…informuj se a uvidíš, co jinýho říct ![]()
… koukám, zakladatelko, že bydlíš v Pardubicích. Pokud jsi mobilní (autem, vlakem), jedno z nejlepších center prvotrimestrální diagnostiky je v Ústí nad Orlicí. Dnes jsem tam shodou okolností volala, ale jsem trochu méně těhotná než Ty, takže jdu později.
tel. 465521298 - MUDr. Pernica. Prostě zavoláš, doporučení nepotřebuješ (mi dnes sestra říkala, že na něm netrvá). Jedeš tam na krev a pak na UTZ. Jde to ale i tak, že se tam jede jen jednou (obojí zároveň, krev i UTZ), vše si tam dohodneš se sestrou. Cena je Kč 1000. Hele, zavolej tam v pondělí, v úterý můžeš jet. Opravdu tenhle screening je hodně přesný, spolehlivost až 90%, kdežto triple test (zdarma v 16. tt) má velkou falešnou pozitivitu… aby Tě pak nehonili na plodovku a tak.
No a že Ti to obvodní gynekolog neřek? Oni se bojí posílat matky tam, kde se něco platí - první častá výmluva - druhá: neví o tom, nezajímá se o to, vždycky se dělaly triply, když vyšly špatně, byla matka ve stresu, byla plodovka, no a co… druhá častá výmluva.
… až teď jsem dočetla… klíííííd, stíháš. V pondělí volej.
A drž se!! ![]()
a ještě se zeptám…ten tripl pozdější určuje stejné vady? já myslela, že je k určení jiných vad…že tenhle prvotní určuje jen dawnův syndrom a ten tripl potom něco jiného..
rychnov3: a v kolikátém týdnu tedy jdeš?? ono taky záleží, jestli budou mít co nejdřív volno, abych se tam vecpala ještě..
Petuldo, na odběr krve se objednávat nemusíš, jen je potřeba se domluvit, abys to nepropásla. Objednat se musíš až pak na ten utz. Tak snad najdeš ještě někde místo.
Tripple testy určují víc vad, ale vychází hodně nepřesně, a doktoři pak ženou těhotné na amniocentézu (odběr plodové vody). Screening je mnohem přesnější (cca 95%). Tripple jen asi 60%.
Petuldo já byla ve 12+5 na obojím najednou i krev i UZ u MUDr.Frisový www.profema.cz
Takže určitě se ta krev muže nabra i později - tak to jeste stihneš.