Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak teď už jsem opravdu klidná. Mě trochu znepokojilo i to,že jsem mimi necítila. Tak před 5 dny se mi poprvé ozvalo.
pak nic,a už vůbec né po tom „incidentu“. Tak snad se už brzy zase připomene ![]()
Jinak se omlouvám,jestli jsem naťukla něco bolestivýho. Jen mi přišlo,že se v tom vyznáš
,že jsi třeba právě z oboru. Každopádně moc děkuju za všechny odpovědi. ![]()
Ať se ti(vám)daří a budu se těšit třeba při dalším diskutování ![]()
ale vůbec ne, naše druhorozená je krásné zdravé dítě. to jen páni dr. mi tvrdili, že má vady neslučitelné ze životem, že mi stejně umře, ani porodu se nedožije - i takhle vypadá NT screening na super specializovaných pracovištích
člověk je nesmí brát jak slovo Boží - často se pletou, často jen sichrujou „co kdyby něco“, často jsou pohnutky finanční (kvůli proplacení pojištovnou, zákroky dělané jen proto, aby byl vytížený přístroj, léky předepisované po dohodě s lékárnou - není to pravidlo, ale není to výjimka a než se začneme děsit, je dobré se zamyslet, jestli v tom není spíš jiný zájem lékaře
)
tak jeste jednou - užívej si to
!
vak se v nějaké diskuzi zas potkáme.
har.
Ahojky, byla jsem v pondělí na triple testu a zjistili mi,že mám vysoké MS-AFP 3,14Mom a riziko NTD 1z6.Je to asi vysoké co:-(?
bardotko,
triple je příšerně chybový test - už snsad konečně brzy ho zruší, bo jediný efekt jaký má je, že vyděsil už desetitisíce těhulí, které mají nakonec zdravé děti.
kolik ti je? byla jsi na kombinovaném screeningu v 1.trimstru?- ten je přece jen přesnější.
co doporučuje tvůj gyndr.?
a v kolikátém týdnu jsi ted?
a přeně v kolikátém týdnujsi byla na triplu?
Hlavně se neděs bo ta falešnost výsledků je opravdu ohromná.
pa
har.
tak jsem byla na ultrazvuku celého těla a žádný rozštěp se tam neukázal.Museli mi nabídnout plodovku ale tu jsem odmítla. Před rokem jsem jednou potratila i když krátce od početí ale bála jsem se, aby mi to nějak nevyvolalo…Další ultrazvuk(snad poslední) máme za 3 týdny(21.tt). Na to,že jsem měla výsledky 1z6 tak se doktorka pak podle výsledků divila, proč mě vůbec doktor do Ústí poslal ![]()
Já mám zvýšenou hodnotu na roštěp. Hodnota ukazuje dvojčata. Já mám jen jedno. Na genetice mi brali krev znovu, jen pro jistotu a i tentokrát jedna z hodnot ukazovala dvojčata a druhá se o polovinu snížila. Což jsem byla ráda. Také jsem byla na 3D UTZ a doktor nenalezl žádnou vývojovou vadu. Zatím. Stala jsem se rozhodně genetick rizikovou. Čekají mě častější UTZ. Ale i přesto se mě na genetice ptali zda chci podstoupit amniocentézu. Doktorka mi vysvětlila, že se zjistí jen jak je to vážné ale o co se jedná ne. chtěla jsem mít jistotu a 10.12. jsem jí podstoupila. Další výhoda je, že výsledky na roštěp budu vědět už tuto středu. Plodovku jsem měla do hněda. Mám obavy, ale jistota je jistota. Tak uvidíme
Ahoj holky,
byla jsem si dnes pro výsledky, mám riziko DS 1:510, dle věku 1:670, nosní kůstka přítomna, NT 2,5, skríning negativní. PAPP 1,24 ale free beta HCG vysoké-5,03- kvůli němu musím jít na genetiku. Přijde mi nelogické, když se všude píše, že důležité je celkový výsledek a ne jednotlivé hodnoty, proč když je to v pořádku, mám jít na genetiku? Prostě mi to přijde jako kdyby mi někdo řekl, že mám blond i černé vlasy, když budu mít na nich jen jednu barvu.
Osmanka píše:
Ahoj holky,
byla jsem si dnes pro výsledky, mám riziko DS 1:510, dle věku 1:670, nosní kůstka přítomna, NT 2,5, skríning negativní. PAPP 1,24 ale free beta HCG vysoké-5,03- kvůli němu musím jít na genetiku. Přijde mi nelogické, když se všude píše, že důležité je celkový výsledek a ne jednotlivé hodnoty, proč když je to v pořádku, mám jít na genetiku? Prostě mi to přijde jako kdyby mi někdo řekl, že mám blond i černé vlasy, když budu mít na nich jen jednu barvu.
tak lepší je mít jistotu, ne? radši více vyšetření, jen tak by tě tam neposlali
Nepopírám, že je lepší mít jistotu, ale spíš to čekání… Kdyby lékař mi 2min. věnoval a řekl mi, co to může znamenat - zda to může nic neznamenat, nebo zda to ukazuje na riziko čehosi… Chtěla jsem začít zařizovat pokojík pro dva prcky- máme 3letého syna a teď nevím, zda jo či ne-aby mě to pak netrápilo, že máme dvě postýlky a mimi není.
Já měla hcg taky vyšší, na genetiku jsem šla, vše bylo v pořádku. Na genetice mají i kvalitnější UZ a vše pořádně zkontrolují, takže já bych určitě šla.
micelinka píše:
Já měla hcg taky vyšší, na genetiku jsem šla, vše bylo v pořádku. Na genetice mají i kvalitnější UZ a vše pořádně zkontrolují, takže já bych určitě šla.
A dělali ti amnio? Díky moc. Určitě půjdu, jen to čekání, jsem nervní.
Amnio mi nedělali, to by bylo až kdyby vyšel blbě UZ na genetice. Jinak Dr. mimi studoval asi 20 min., na objednání jsem čekala 4 týdny a to bylo šílené
.
Díky moc, to čekání je právě nejhorší. Mám si jít vůbec pro žádost na genetiku na gyndu za 2-3týdny ke svému lékaři a pak jestli zase budu čekat, tak pročekám celé těhotentství na jeden jediný výsledek.