Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte maminky,
mela jste nektera zvysene HCG pri NT screeningu nebo u druhotrimestralnim screeningu/triple testu? Mne vyslo vyssi pri obou testech (ve 13tt 3.52 MoM a v 16tt 3.13 MoM, norma je do 2) a na genetice me strasi Down. syndromem. Oba screeningy vysly negativne (nizke riziko), ale doktorka kvuli tem abnormalnim hodnotam HCG pro jistotu doporucuje amniocentezu.
Prosim napiste mi vase zkusenosti, moc dekuji ![]()
Ahoj, měla jsem při NT screeningu zvýšené HCG 3,052 MoM, ultrazvuk byl uplně v pořádku, celkově screening negativní, ale zvýšené riziko DS 1:174, mě to tenkrát tak vyděsilo, že jsem šla v 16+0 na plodovku, samozřejmě po genetické konzultaci.
Strach byl obrovský, ale nakonec to nic hrozného nebylo, narozdíl od 3 týdny dlouhého čekání na výsledky.Ty byly naštěstí v pořádku.
Na amnio jsem šla víceméně dobrovolně, nechtěla jsem se zbytek těhotenství stresovat, jak to s miminkem dopadne…Ty se rozhodni podle svého uvážení, já věděla, že bych si mimi s DS nenechala, to bylo vlastně rozhodující…
rachel, diky za odpoved. ja jsem mela riziko DS o rad nizsi a NT ultrazvuk byl taky naprosto ok, ale znervoznuji me ty vyssi hodnoty HCG. dite s DS bych taky nechtela, takze na AMC stejne asi pujdu. samotneho zakroku se nebojim, ale desi me ta moznost potratu ![]()
Ahoj. Tak podle MUDr. Kouckého (porodní od Apolináře v Praze) jednotlivé výsledky nemají žádnou vypovídající hodnotu a jediný rozhodující je závěr, tj negativní-pozitivní. Pokud ti screening vyšel vyhodnocen jako negativní, tak by mělo být všechno v pořádku. Ono ani po AMC nemáš 100% jistotu, že bude všechno OK.
Jestli máš čas brouzdat po netu, tak doporučuju poradnu
http://www.prozeny.cz/…nska-poradna
podobných otázek je tam mraky.. Já se tam chodila hodně často uklidnit
.
Přeju pohodové těhotenství a zdravé miminko
.
hkac, diky, uz jsem procetla kde co
i tu poradnu dr.kouckeho - a taky ze jednotlive hodnoty nic neznamenaji, jenze jeste mi nasli v 18tt hyperechogenni strevo, coz pry muze byt prechodne a nic to neznamena, nebo to muze byt i u DS ![]()
vim, ze z AMC nemam uplnou jistotu, ale treba ten DS se na 99,9% vylouci/potvrdi.
diky za ten odkaz, mrknu jeste tam!
Mě taky strašili Down.s. hodnoty HCG jsem mela ještě vyšší 3,95 MoM a ještě kvůli věku je mi už přes 40cet let a dneska jsem dostala výsledky odběru plod. vody a je všechno v pořádku být tebou opravdu se nebojím určitě bude všechno v pořádku. ![]()
daanco, gratuluji k dobrym vysledkum
mne je 29, ale jako bonus mi nasli to hyperechogenni strevo
tak pak clovek nad tim duma ![]()
Já vím, že je to hrozně těžký že to v hlavince šrotuje na tu plodovku jsem šla hlavně kvůli manžovi když jsem viděla jak se bojí abysme byli obě v pořádku já byla vnitřně přesvědčená že je všechno v pořádku a taky bylo aspoň mám na 100% potvrzeno že budeme mít Anežku
Daanca píše:
mám na 100% potvrzeno že budeme mít Anežku
To vám vyšlo z plodovky? ![]()
Jen jsem chtěla napsat, že jste vybrali super jméno ![]()
ano když chceš tak z plodovky ti řeknou na100% pohlaví a o jméně by stebou diskutila starší dcera který se nelíbí, ale má smůlu nemá hlasovací právo ![]()
daanco, ja jsem na AMC napred jit nechtela, ale cim vic se blizi posledni mozny termin, tim vic o tom uvazuju, protoze se bojim, ze by mi to pak srotovalo az do konce tehotenstvi
jinak my si pohlavi pokud mozno rict nenechame ![]()
já na tom byla úplně stejně jako ty čím víc se blížil termín tak mi to víc šrotovalo v hlavě a nakonec jsem šla a přiznám se že je to docela dobrý pocit že vím že je vše v pořádku, ale nenech se mnou ovlivňovat záleží jen na tobě
A já ho chtěla vědět protože je to moje čtvrté dítko a překvapení jsem si užila už třikrát a to mi stačilo ![]()
jsem uz ve 20. tydnu, takze pristi tyden na to asi pujdu. kdyby tam nebylo to riziko potratu, tak to vubec neresim ![]()
teda, 4 deti
ja mam doma ‚jen‘ jedno a taky jsme si to rict nenechali ![]()
Toho rizika jsem se bála taky, ale poctivě jsem ležela a opravdu vše v pohodě i když já to měla komplikovaný manža si z toho proslovu co k nám měla sestřička 1-2dva dny absolutní klid a pak lehce a moc se nenamáhat týden si zapamatoval jen absolutní klid a týden já měla co dělat abych mohla vstát z postele a dojít si pro pití ještě v pondělí(odběr mi dělali v pátek)
A dětičky já mám jak říkám více méně po dekádách je jim 21,19 a 9 let