Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Nakupuju tam z 90%. Z dnešní módy si proste nevyberu. V sekaci ano. Asi jen sportovní, když už v sekaci nemůžu najít to, co chci. Nakupuju tam jak pro sebe, tak pro děti. Pro ty i hromady věci dedime.
Sekáče za mě ne, Vinted ano a velmi rada, tam si nakupuji pro sebe moji oblíbenou dražší značku za zlomek ceny. Znám ji dobre, a poznám co je z novějších kolekci a co je už hodně starý, pracovala jsem pro ne několik let
Pro děti jen nové, přijde mi, že kdo prodává starší dětské, většinou už nevi, co by za to mohl chtít. A stejně plánujeme ještě další, takže to po sobě podědí.
Parkrat jsem byla v klasickým sekaci, a dostalo me, ze například triko z HaM tam byl za 130, to si raději za ty peníze koupím rovnou nový, no ne?
Jinak pak jsem si par kusu koupila v takovým tam najezdnim výprodeji v hospodě, jeden za dvacku, a to je taky fajn ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den,co si myslíte obecně o nakupování oblečení z druhé ruky (ať už secondhandy, Vinted, Bazos…)?
Názory, co jsem slyšela:
- udržitelnost oblečení (neplýtvá se)
- oblečení je několikrát prané, tedy už ne tolik „s chemií“ od výroby
- člověk ušetří
- pokud dobře hledáte, oblečení vypadá, jako nové (pomineme kousky ve špatném stavu)
Děkuji.
- oblečení po někom
Hezký den
Mně to absolutně nevadí. Ale asi raději bud´ přes internet nebo ze sekáče, kde vím, že zboží dováží třeba z Německa. Prostě kde je původní majitel neznámý. U nás ve městě máme jeden bazar, kam dávají věci (oblečení, boty, brusle, kola, nábytek všeho druhu) místní, a tam se mi to trochu příčí. ![]()
@Midaku píše:
Nemám s oblečením z druhé ruky žádný problém. Naopak. Ale moc často to nenakupuju. Spíš dědíme. Ale co dělám hodně často, tak v sekaci nakoupím třeba obrovskou bundu, kalhoty atd a doma to přešiju na něco pro děti nebo sebe. Taky od známých a příbuzných sbiram staré oblečení a přešívám. Baví mě to, je to super relax a navíc je to i užitečné. A děti si svoje oblečení poznají a nemusím ho ve školce podepisovat.
jé, super, skoro závidím, že jsi tak šikovná. ![]()
@Taktinevím no nevím s tou šikovnosti
z rubu ty věci občas vypadají strašně, nemám na to patřičný stroj, tak to dost mastim, jak umím. Ale nosit se to dá, děti spokojený, tak co. Mě to strašně baví, je to můj psychický relax od toho (ne)všedního shonu s dětmi.
@Taktinevím úplně tomu rozumím, já jsem z Prahy, takže tohle ani neznám.
@Midaku je to hezký koníček a dovednost. Jen bohužel v dnešní době je materiál na šití dražší, než hotové věci.
@Midaku píše:
@Taktinevím no nevím s tou šikovnostiz rubu ty věci občas vypadají strašně, nemám na to patřičný stroj, tak to dost mastim, jak umím. Ale nosit se to dá, děti spokojený, tak co. Mě to strašně baví, je to můj psychický relax od toho (ne)všedního shonu s dětmi.
Já na šití nikdy moc nebyla, ale pokud už něco zašívám, tak se mi to většinou povede, že to dělám fakt poctivě, takové malé stehy. Ale kolikrát si říkám, že mít šicí stroj, tak by mě to taky chytlo. Třeba taková blbost, udělat z již krátkých tepláků kraťasy. Tenkrát jsem s tím synovi šla do krejčovství. Máme tu jednu šikovnou a milou paní.
Teoreticky mi to přijde super, ALE:
@Anonymní píše:
@Taktinevím úplně tomu rozumím, já jsem z Prahy, takže tohle ani neznám.
My tu měli jeden bezvadnej malinkej sekáč, takovej obyč, nic načančanýho, „čerstvý“ zboží hozený na pultu. Jeden stojan, jinak v různých hrabacích kovových koších, krom teda kabátů a bund, společenských a svatebních šatů. Ty byly důstojně na ramínkách. Paní to právě vozila z Německa, prodávala jí to tam paní v důchodu, příjemná, skoro nikdy tam nebylo prázdno, ženský tam rády chodily hrabat, u toho se vždycky kecalo. Mám odsud třeba jako poslední kousek kabát od Zary, asi za 169 kaček. U ní ty ceny opravdu byly suprový, i za skvělý zboží. Bohužel, asi kvůli první vlně korony už skončili. Taková škoda.
Jinak teda,, co se týká dědění, jak tu hodně čtu, já často dědím po svých vlastních dětech, holka, kluk, takže skoro nemám nárok na nový oblečení,
protože toho mám hromady jak na doma (kluk), tak do města (dcera). A když je to už pak jetý, putuje to na hadry na vytírání, nádobí, na psa ![]()
Dceri jsem nakoupila v sekáči něco napodzim a docela mě to nadchlo. Kabátek který by stál určitě přes tisícovku jsem koupila zua 200 nenošený a nebo nebylo poznat že vůbec byl nošený. Ona je děsná patla a musí pořád něco žvejkat na spoustě oblečení má flek který není úplně vypraný a koupit triko za 800 aby si ho vzala dvakrát na sebe a měla na něm flek je nesmysl.
@Anonymní píše:
@Midaku je to hezký koníček a dovednost. Jen bohužel v dnešní době je materiál na šití dražší, než hotové věci.
To bohužel ano, vůbec se to nevyplatí. A proto si látky nechávám fakt vánocům, narozeninám atd, kupuju zbytky z šicích dílen anebo právě presivam staré věci.
@Taktinevím jojo, takových kratas doma máme. To stejně trička s dlouhým rukávem. Rukávy ustrihnout a udělat z nich dole lem a máme nové tričko. Už jsem takhle recyklovala i sofsthelovou bundu, oteplovacky nebo kalhoty do deště.
@Hobitka píše:
Ja vyuzivala dost, ale me oblibene behem coronakrize zmizely… @Janli Sice si bohuzel nemyslim, ze na me malickosti stoji a pada uspesnost retezcu generujicich trika na jedno pouziti, ale jinak to vidim stejne. Nekdo me mozna opravi, ale cetla jsem, ze nadprodukce obleceni je snad 30%, ze 30% vyrobeneho obleceni nikdy nikdo neoblekne
… Cislo uz si ale presne nepamatuji. Na deti i na sebe beru casto od nekoho a pak zase davam dal.
@Hobitka píše:
Ja vyuzivala dost, ale me oblibene behem coronakrize zmizely… @Janli Sice si bohuzel nemyslim, ze na me malickosti stoji a pada uspesnost retezcu generujicich trika na jedno pouziti, ale jinak to vidim stejne. Nekdo me mozna opravi, ale cetla jsem, ze nadprodukce obleceni je snad 30%, ze 30% vyrobeneho obleceni nikdy nikdo neoblekne
… Cislo uz si ale presne nepamatuji. Na deti i na sebe beru casto od nekoho a pak zase davam dal.
Ze jo? Ja mela Textil house 5 minut od domu, tak jsem obcas zašla, obcas neco koupila. Obcas sr neco naslo a byl relax jen tak to tam omrknout No a krizi neprezil, zavreli oba dva tady na Praze 13.
@Taktinevím malé secondhandy můžou přinést poklady. Někdy máte šťastnou ruku, někdy zase nic. Nejradši mám asi Textile House, nejlepší byl ve Frýdku-Mistku (pokud je tu někdo k Moravy). Jinak nakupuji přes Vinted.