Seriál Ochránce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7915
2.11.21 12:03
@Bábrdl píše:
Co umí rozlišit? Že nesnášenlivost kvůli nemoci v pořádku není, ale nesnášenlivost kvůli víře ano?No to pochopitelně rozlišit umí, když sami cítí, že v případě šikanování holky kvůli víře budou mít za sebou podporu pančelek, zatímco v případě šikanování kvůli něčemu jinému ne.

Wow, líp bych to nenapsala. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
2.11.21 13:46
@Sonmi píše:
Takže holka v šátku kvůli chemo je v pořádku, holka v šátku kvůli náboženství ne? To myslíš vážně?

Co se mě týče, osobně je mi to fakt šumák. Pravidla té školy v tom seriálu(holky, je to jenom seriál) byla stanovena tak, že pokrývka hlavy do třídy nepatří(opakuji, byl to jenom seriál, já jsem ho opravdu nenapsala - musím se smát, to se omlouvám). Dívka se rozhodla nosit šátek a vyjádřit tak COSI - o náboženství nešlo, to sama zmínila, spíš nějaký odpor k něčemu, podpora čehosi - to vše v poměrně specifické lokalitě, kde se přesně tomuto chtěli vyhnout a měli dobrý důvod. Přesto byla škola celkem vstřícná a opatrná a měla snahu vyhovět. Což vyvolalo provokativní reakci ze strany spolužáků a díky tomu byla dohoda v háji a celá věc skončila u soudu. Já nevím - je tak těžké to hlavou zpracovat a pochopit? Byla to fikce, smyšlený příběh, který ukazuje to, jak žáci a studenti přistupují k pravidlům, což je důvod, proč se musí stanovovat striktně. Vysvětlovat, proč si děti s rakovinou zaslouží odklon od běžně stanovených pravidel vysvětlovat nebudu, protože člověk s průměrným IQ to vysvětlit nepotřebuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
2.11.21 13:50
@hanka.br. píše:
Co se mě týče, osobně je mi to fakt šumák. Pravidla té školy v tom seriálu(holky, je to jenom seriál) byla stanovena tak, že pokrývka hlavy do třídy nepatří(opakuji, byl to jenom seriál, já jsem ho opravdu nenapsala - musím se smát, to se omlouvám). Dívka se rozhodla nosit šátek a vyjádřit tak COSI - o náboženství nešlo, to sama zmínila, spíš nějaký odpor k něčemu, podpora čehosi - to vše v poměrně specifické lokalitě, kde se přesně tomuto chtěli vyhnout a měli dobrý důvod. Přesto byla škola celkem vstřícná a opatrná a měla snahu vyhovět. Což vyvolalo provokativní reakci ze strany spolužáků a díky tomu byla dohoda v háji a celá věc skončila u soudu. Já nevím - je tak těžké to hlavou zpracovat a pochopit? Byla to fikce, smyšlený příběh, který ukazuje to, jak žáci a studenti přistupují k pravidlům, což je důvod, proč se musí stanovovat striktně. Vysvětlovat, proč si děti s rakovinou zaslouží odklon od běžně stanovených pravidel vysvětlovat nebudu, protože člověk s průměrným IQ to vysvětlit nepotřebuje.

A když nebude mít rakovinu? Když bude plešatá kvůli obyčejné alopecii? taky má být podle tebe trestána za to, že NĚKTEŘÍ spolužáci jsou nevychovaní? Bude se ustupovat agresorovi, protože ona ho vyprovokovala svou plešatostí/původem/vírou?

Pokud by ses dokázala postavit za svou žačku s rakovinou, dokázala by ses postavit i za svou žačku s jiný náboženstvím. Jen prostě nechceš. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Snorlaxik
2.11.21 14:05
@hanka.br. píše:

On to ale nebyl moc smyšlený příběh. Je to na reálném základu, kdy na střední škole v Praze zakázali nosit muslimce šátek na teoretickou část výuky.

• Citovat
  • Upravit
30408
2.11.21 15:21
@Bábrdl píše:
A když nebude mít rakovinu? Když bude plešatá kvůli obyčejné alopecii? taky má být podle tebe trestána za to, že NĚKTEŘÍ spolužáci jsou nevychovaní? Bude se ustupovat agresorovi, protože ona ho vyprovokovala svou plešatostí/původem/vírou?Pokud by ses dokázala postavit za svou žačku s rakovinou, dokázala by ses postavit i za svou žačku s jiný náboženstvím. Jen prostě nechceš. :nevim:

Co chci a nechci je přece úplně jedno. Už nevím, jak ti mám vysvětlit, že můj osobní názor na tuhle věc nemá s tím příběhem vůbec žádnou souvislost. Asi to je marné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
2.11.21 15:25
@hanka.br. píše:
Co chci a nechci je přece úplně jedno. Už nevím, jak ti mám vysvětlit, že můj osobní názor na tuhle věc nemá s tím příběhem vůbec žádnou souvislost. Asi to je marné.

Tvůj osobní názor jsi tu dost jasně dala najevo. Ukryla jsi se za školní řád, protože to podle tebe jinak nejde. Prostě muslimská dívka musí ustoupit tlaku spolužáků a ty jako učitelka, autorita s tím „nemůžeš“ nic dělat.

Ale na dotaz, jestli bys postupovala stejně, i kdyby šátek nosila dívka po chemoterapii, jsi jasně dala najevo, že za takovou dívku by ses postavila a ta by šátek mít mohla. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65091
2.11.21 15:46
@Snorlaxik píše:
On to ale nebyl moc smyšlený příběh. Je to na reálném základu, kdy na střední škole v Praze zakázali nosit muslimce šátek na teoretickou část výuky.

Ta se k tomu vyjadrila, ze to s realitou nema nic společného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
2.11.21 15:48
@vokishka píše:
Ta se k tomu vyjadrila, ze to s realitou nema nic společného.

Vyjádřila se k tomu ta dívka z Teplic (které šátek nikdo nezakazoval, zato jí lidi vyhrožovali smrtí). Byly to spojené dva případy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21309
2.11.21 16:10

@Bábrdl doplnim. V diskuzi na webu CT se i pise, jak ty pribehy byly ve skutecnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
2.11.21 17:41
@Bábrdl píše:
Tvůj osobní názor jsi tu dost jasně dala najevo. Ukryla jsi se za školní řád, protože to podle tebe jinak nejde. Prostě muslimská dívka musí ustoupit tlaku spolužáků a ty jako učitelka, autorita s tím „nemůžeš“ nic dělat.Ale na dotaz, jestli bys postupovala stejně, i kdyby šátek nosila dívka po chemoterapii, jsi jasně dala najevo, že za takovou dívku by ses postavila a ta by šátek mít mohla. :nevim:

Svůj osobní názor na muslimskou dívku jsem nedala najevo nikde. Diskutovali jsme o příběhu a o tom, proč ta škola nakonec přistoupila k zákazu. vyjádřila jsem názor na to, že tomu postupu rozumím a chápu ho, nicméně se straním diskuze o tom, jestli je to rozhodnutí správné. Jednoduše z toho důvodu, že neznám širší okolnosti, které školu k takovému zákazu obecně vedou. Nelze srovnávat nošení šátku jako výrazu nějakého náboženského přesvědčení a nošení šátku po chemoterapii, protože tyhle dvě situace se srovnávat nedají. Každé dítě, které má nějaké prokazatelné zdravotní omezení, má i individuálně upravená pravidla, aby se cítilo komfortně s ohledem na svůj zdravotní stav. Takových příkladů existuje spousty a jsou pochopitelná. Prokazatelné zdravotní omezení a nějaké osobní přesvědčení jsou dvě různé věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
2.11.21 17:49
@hanka.br. píše:
Svůj osobní názor na muslimskou dívku jsem nedala najevo nikde. Diskutovali jsme o příběhu a o tom, proč ta škola nakonec přistoupila k zákazu. vyjádřila jsem názor na to, že tomu postupu rozumím a chápu ho, nicméně se straním diskuze o tom, jestli je to rozhodnutí správné. Jednoduše z toho důvodu, že neznám širší okolnosti, které školu k takovému zákazu obecně vedou. Nelze srovnávat nošení šátku jako výrazu nějakého náboženského přesvědčení a nošení šátku po chemoterapii, protože tyhle dvě situace se srovnávat nedají. Každé dítě, které má nějaké prokazatelné zdravotní omezení, má i individuálně upravená pravidla, aby se cítilo komfortně s ohledem na svůj zdravotní stav. Takových příkladů existuje spousty a jsou pochopitelná. Prokazatelné zdravotní omezení a nějaké osobní přesvědčení jsou dvě různé věci.

Podle tebe „nelze“…

Šátek není zdravotní pomůcka, chce ho mít z estetických důvodů a je výrazem lidskosti a laskovosti, že je jí to dovoleno. A úplně stejně by to mohlo fungovat u šátku nošeného z kulturních či náboženských důvodů. Jedna nechce ukazovat holou hlavu, druhá nechce ukazovat vlasy.

Tvůj argument byl, že škola MUSÍ šátek zakázat, že by se pak nedalo vysvětlit ostatním, proč nemohou nosit kšiltovku atd…

Ale v okamžiku, kdy jde o dívku, pro kterou by měly učitelky a vedení pochopení (po chemoterapii, trpící alopecií…), do které by se dokázali vcítit, by to zjevně najednou šlo. A o tom to celé je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
2.11.21 17:56
@Bábrdl píše:
Podle tebe „nelze“…

Šátek není zdravotní pomůcka, chce ho mít z estetických důvodů a je výrazem lidskosti a laskovosti, že je jí to dovoleno. A úplně stejně by to mohlo fungovat u šátku nošeného z kulturních či náboženských důvodů. Jedna nechce ukazovat holou hlavu, druhá nechce ukazovat vlasy.

Tvůj argument byl, že škola MUSÍ šátek zakázat, že by se pak nedalo vysvětlit ostatním, proč nemohou nosit kšiltovku atd…

Ale v okamžiku, kdy jde o dívku, pro kterou by měly učitelky a vedení pochopení (po chemoterapii, trpící alopecií…), do které by se dokázali vcítit, by to zjevně najednou šlo. A o tom to celé je.

Nevím, o čem to celé je a o co ti jde. Jestli BY to šlo se taky nedozvíme, ten příběh o tom nebyl. Třeba by to na té škole taky neprošlo, netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13159
7.11.21 20:41

Koukáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65091
7.11.21 20:42
@Magical-eyes píše: