Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám takový dotaz. Neteři jsou 6 měsíců a sestře jde z ruky na zem a chodí okolo stolu. Je tohle normální?
Ona je dost chytrá, ale toto sme nečekaly. Sama si stoupne, jde pár krůčků ale v 6ti měsících? Sestra má strach, že to bude mít dopad na její zdraví. Nedávala ji sedět ani stát samotnou. Neteř na tohle všechno prostě přišla sama
Dělalo vám to i vaše dítka?
@marsssyadamek píše:
Zdravím, mám takový dotaz. Neteři jsou 6 měsíců a sestře jde z ruky na zem a chodí okolo stolu. Je tohle normální?Ona je dost chytrá, ale toto sme nečekaly. Sama si stoupne, jde pár krůčků ale v 6ti měsících? Sestra má strach, že to bude mít dopad na její zdraví. Nedávala ji sedět ani stát samotnou. Neteř na tohle všechno prostě přišla sama
dcera měla do šesti měsíců frejkovu peřinku. Hned jak ji sundala, začala se stavět na nohy. Ale chodit fakt ne, to až v devíti měsících.
Nesmi ji davat z ruky do stoje.
Jestli si stoupne sama, s tim uz nic nenadela.
Pokud se sama ze země postaví a chodí kolem. nabytlu, tak je to ok. Mně to děti dělaly začátkem 7 měsíce. Ale pokud jí sestra dává na zem na nohy a ona se sama postavit neumí, tak to je špatně. Dítě prostě položit na zem, buď do lehu nebo do sedu, pokud už samo umí sednout, a z toho ať se dostane, kam chce. Nepomahat.
Tohle by se neměloo podporovat. Brzy ji také může čekat operace zad. Většinou toto dělají miminka co mají špatně posílené svaly.
Pokud to dítě dělá samo, tak to asi těžko zakážeš. Moji ctyřměšíční kluci se z pololehu při jídle zvednou sami do sedu. Vytahovat za ruce k tomu nepotřebují, v sedu se neudrží a padají dál… No mám je pořád držet položené a poslouchat ten řev, když to nemůžou dělat ![]()
@Elea9 píše:
Pokud to dítě dělá samo, tak to asi těžko zakážeš. Moji ctyřměšíční kluci se z pololehu při jídle zvednou sami do sedu. Vytahovat za ruce k tomu nepotřebují, v sedu se neudrží a padají dál… No mám je pořád držet položené a poslouchat ten řev, když to nemůžou dělat
Tak při jídle jsou nezbytne nutnou dobu, pár minut. Radím je pokládat na bříško, či na zada. Nepodporovat tohle, nebo jim zničíš páteř.
@Elea9 píše:
Pokud to dítě dělá samo, tak to asi těžko zakážeš. Moji ctyřměšíční kluci se z pololehu při jídle zvednou sami do sedu. Vytahovat za ruce k tomu nepotřebují, v sedu se neudrží a padají dál… No mám je pořád držet položené a poslouchat ten řev, když to nemůžou dělat
Poloz je na rovnou podlozku na zada nebo bricho. Vytahovat se rukama z lehu je prusvih.
Nevěřím, že jí nepomáhá. Dítě si má na vše přijít samo. Ať se objedná na rehabilitace, co nejdřív. Takto dítěti zadělává na problémy s pohybovým aparátem.
Také jsem byla „velmi šikovná“, chapej, matka mě stavěla, posazovala, měla jsem chodítko. A od třiceti mě bolí záda…
Ať si rozmyslí, co je pro ni důležitější, zda chlubení, jak brzy chodila, nebo zdraví.
P. S. S takovými matkami se obcas setkám, ona to dělá sama, houby s octem, stačí je chvíli pozorovat.
Syn tohle nedělal a jsem za to ráda. Nedivím se sestře, že má strach. Asi bych to konzultovala s pediatrem.
Nas se postavil v osmi měsících a začal obcházet. V šesti měsících lezl a lezl dlouho souběžně s obcházení, za což jsem ráda.
Pokud to dělá sama, je to brzo, ale nebrzdila bych to.
@marsssyadamek píše:
Zdravím, mám takový dotaz. Neteři jsou 6 měsíců a sestře jde z ruky na zem a chodí okolo stolu. Je tohle normální?Ona je dost chytrá, ale toto sme nečekaly. Sama si stoupne, jde pár krůčků ale v 6ti měsících? Sestra má strach, že to bude mít dopad na její zdraví. Nedávala ji sedět ani stát samotnou. Neteř na tohle všechno prostě přišla sama
V šesti ne, ale na osmi už stál a pak hned chodil. Cíleně bych s ní nechodila, netahala jak opici za ruce. Ale když se sama postaví a obchází stůl, dál pryč ubrus, aby na sebe něco neshodila. Jinak s tím nic nenadělá.
Mně se dítě samo postavilo na konci šestého měsíce a víceméně hned začalo obcházet nábytek. Samostatně začal chodit v 10. měsíci.
Ale.moc nechápu, co v tvém příspěvku znamená, že jde z ruky na zem ![]()
Kluk se sám začal stavět u nábytku a obcházet v 7m. Nemá poradně posíleny stred těla a je to vidět na držení. Musím s nim cvičit. Snažila jsem se ho davat zpět dolu, aby to nebylo ještě horsi