Šicí stroj overlock
- Fotoalbum (13)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Hezký večer všem
Moc prosím o radu
Jsem overlockový začátečník, tak prosím omluvte možná hloupost mého dotazu
Asi před měsícem jsem si pořídila overlock Texi Joylock a tápu, zda je to v pořádku, nebo jsem já nešikovná, nebo je stroj špatně konstrukčně vyřešený
Jedná se o to, že musím látku naštelovat tak, abych ořezávala cca centimetr látky
pokud bych chtěla (a já chci
) ořezávat látky méně, ten uříznutý proužek látky se nenasměruje, kam má, a leze zpět pod nůž a tam se ho nůž snaží „užvejknout“, což už se nedaří..bohužel, i když zkouším najet ručně a oříznutý proužek rovnám, aby šel bokem, pořád se mi tam vrací
a takhle šít prostě nejde…pokud ořezávám tak ten centimetr, je to naprosto v pohodě, proužek se krásně stáčí bokem a šlape to jak hodinky
Je to takhle běžné? Nebo jsem vážně tak levá? Nebo napadá vás, kde by mohla být chyba? Ořezáváte třeba i jen 2 mm? Teď se biju do hlavy, že jsem si radši nepřiplatila, stroj má bohužel víc much a přemýslím, že ho vyměním ![]()
Moc prosím i Vás, @steeve, sice nevím, nakolik jste sběhlý v praxi, ale třeba budete vědět ![]()
Děkuju všem za rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tiska počítejte s tím, že ta Veronica 404 je klasický stroj, jen navíc s ořezem, že se to nemůže vyrovnat klasickému overlocku, stroj má jen 2 nitě a nemá diferenciál, tím se overlocky liší od šicích strojů, pokud chcete šít tak, aby to k něčemu vypadalo, tak se overlocku nevyhnete, hlavně kvůli pružným látkám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanulka.iks overlock musí uříznout jak široký tak i úzký pruh, a i když je úzký tak by měl padat dolů a ne se cpát zpět pod nůž.
za 1. koukněte se jestli máte ten přední kryt dotlačený až k noži, neměla by tam být mezera a tím by se měl odstřižený kus stáčet dolů
za 2. zkuste to i na jiném typu látky, je možné, že se zrovna tento materiál hodně kroutí a pak leze nahoru zpět pod nůž
za 3. podívejte se jestli nemáte tupé nože, potom žvýkají a nechtějí dobře látku odtřihnout a ta se hromadí před nožem, ono stačí jednou najet na špendlík a už je na nožích zub a neřežou ale jen žvýkají.
no a kdyžtak zajděte do obchodu, kde jste ho koupila a určitě to s vámi vyzkoušejí a zjistíte kde je chyba
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@steeve Moc děkuji za rychlou odpověď!
Přední kryt sedí, různé látky jsem zkoušela (plátno, softshell, úplety s elastanem i bez) a všude je to podobné. No a co se týče nožů, špendlík ani nic tvrdého jsem nepřejela. Nikde není ani stopa a pokud opravdu ořezávám cca ten centimetr, řeže to krásně, čistě a bez nějakých otřepků apod.
Stroj je samozřejmě kupovaný na internetu, ale zkusím najít v okolí nějakého odborníka, zda by se mi na to nemrknul
Ještě jednou moc díky, moc jste mi pomohl!!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tiska já mám veronicu 404 a kupovala jsem si ji schválně kvůli ořezu, ale do 2 let jsem si stejně koupila overlock Veroniku 800. Jde o to že 404 sice má nůž ale když má jen jednu jehlu tak se samo sebou při overlockovém stehu misí víc nadřít takže se vlastně musí vrátit a by ten steh vypadal jako overlockový a tudíž jede chvilku jakoby na místě udělá asi cca 6 operací jehlou v jednom stehu a ke to tedy hodně zdlouhavé a docela dost hlučné. Kolikrát aby se látka tak nehučkala pod patkou je potřeba nastříhnout začátek látky aby se nůž dostal tam kam má a pak pořádně řeže. Ale jak říkám já se nakonec snu o overlocku nevzdala. právě si říkám že stopnu za jak dlouho ušiju metr látky 404 a pak 800…a 800 bude určitě o polovinu nejmíň rychlejší. Snad jsem pomohla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den,
prosím vás o radu, plánuji koupi overlocku, vybírám mezi Brother 1034, Janome 744 a Janome 990 (cenový rozdíl mezi těmito stroji neřeším), je mezi nimi nějaký výrazný rozdíl (myslím přímo ty dva Janome), a který z těch tří byste mi doporučili? Moc děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katy17 píše:
@tiska já mám veronicu 404 a kupovala jsem si ji schválně kvůli ořezu, ale do 2 let jsem si stejně koupila overlock Veroniku 800. Jde o to že 404 sice má nůž ale když má jen jednu jehlu tak se samo sebou při overlockovém stehu misí víc nadřít takže se vlastně musí vrátit a by ten steh vypadal jako overlockový a tudíž jede chvilku jakoby na místě udělá asi cca 6 operací jehlou v jednom stehu a ke to tedy hodně zdlouhavé a docela dost hlučné. Kolikrát aby se látka tak nehučkala pod patkou je potřeba nastříhnout začátek látky aby se nůž dostal tam kam má a pak pořádně řeže. Ale jak říkám já se nakonec snu o overlocku nevzdala. právě si říkám že stopnu za jak dlouho ušiju metr látky 404 a pak 800…a 800 bude určitě o polovinu nejmíň rychlejší. Snad jsem pomohla.
@katy17 moc děkuji za odpověď…tohle jsem potřebovala slyšet.
po odpovědi steeve jsem se tedy přiklonila k overlocku a a teď po tvé odpovědi jsem se tedy rozhodla
Jdu do overlocu a holt musím šetřit i na nový klasický…Šití mě moc baví a chci šít i pružné látky a zatím se jím vyhýbám protože to můj klasický nedá a je potřeba ten overlock. Ještě jednou moc děkuji…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tiska není zač…pružné materiály se dají taky jen je potřeba jehly na to určené a aby se to na začátku šití nekuckalo, začít dál od kraje a zapošitím se vrátit. Určitě to půjde držím palce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@orexa tak u těch Janome je docela velký rozdíl, 990 je základní model, vychází už ze starých 134D a pod.tedy modelů, které se prodávaly už před 20 lety, je to model, který je 3a4 nitný, má venkovní napínače a nemá volné rameno, tedy stará škola.
kdežto 744 je už z nové generace, který je jak 2/3/4 nitný- tedy více stehů, má skryté napínače jako většina nových overlocků a má volné rameno. Takže pokud chcete ten lepší a nejde o cenu tak 744 : http://autosedacky.mimishop.cz/detail.php?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Steeve, mám vybraný coverlock Janome 2000CPX… já ho využiju ho hlavně na opravy a šití pružných triček, mikin, na zahnutí spodních lemů, atd. - to vím, ale lze na něm začistit kraj látky jako na overlocku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@manakova ne, toto je pouze coverlock, takže pokud chcete začistit okraj tak k němu dokoupit overlock, nebo pak kombinaci overlock-coverlock Janome 1200 D: http://autosedacky.mimishop.cz/…professional , ale ta cena je hrozná, to už se vyplatí koupit overlock a coverlock zvlášť
jinak stále se dá koupit i ten starší model coverlocku Janome 1000 CPX : http://autosedacky.mimishop.cz/…px-cover-pro vyjde o tisícovku levněji a přitom rozdíl mezi nimi není
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@steeve děkuji za odpověď… teď mám právě dilema, co využiju víc… začínám si přivydělávat v oblasti žehlení a oprav oblečení, a jsou to právě spousty elastických materiálů, kde šití obyč. strojem dělá neplechu… právě jsem doufala, že s ním půjde jakože „entlovat“, ale teď mi došlo, že je to nesmysl…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@manakova tak v opravně oděvů je v 1 řadě nejdůležitější klasický šicí stroj- nejvíce oprav je výměna zipů, zašití děr, zkrácení či zúžení kalhot…
v 2 řadě overlock - pomůže u toho zkracování a zužování
a až na 3 místě cvoverlock - zkracování triček, atd…
takže pokud máte klasický stroj, tak jako druhou věc bych pořídil overlock a s coverlockem počkal až jak se to rozjede.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@steeve Prosím poradíte s dotazem na coverlock? Psal jste tu, že se není rozdíl mezi Janome 1000 a 2000. Vyhlídla jsem si tu 2000cpx, píší tam:
NOVINKY OD JANOME: Coverlocky 2000 CPX jsou vylepšené o systém Tension Level Control (TLC) pro jednoduché nastavení niťové páky, tj. napětí nitě a systém pro utahování švů, Seam Tightening System (STS). Díky systému TLC nepřeskakují stehy na ultra jemných a pružných materiálech a díky tomu vám coverlock Janome 2000CPX vytvoří ještě lepší a pravidelnější stehy na problémových materiálech a výrazně rozšíří váš šicí repertoár.
Coverlocky Janome 2000 CPX mají narozdíl od coverlocků Janome 1000 CPX také LED osvětlení.
Tak jsem si myslela, že jsou lepší než ty 1000. Ne o to osvětlení, ale o snazší nastavovaní napětí nití a lepší šití jemných materiálů…?
Je nějaký důvod proč chtít tu 1000 raději než 2000 (pokud pominu rozdíl v ceně)?
Ev. doporučil byste mi nějaký lepší coverlock pro hobby šití v této cenové relaci?
Děkuji!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@majus6 ano, nový model 2000 má Led osvětlení, ke staré 1000 si můžu za 100,– Kč koupit Led žárovku a nasadit ji místo klasické žárovky
Model 1000 CP neměl systém TCL, ale ta 1000 CPX již má TCL, jen ten přepínač je na jiném místě( U 1000 je dole na stroji, u 2000 je nahoře vedle napětí chapače)
a Janome's Seam Tightening Systém - to má i 1000,
takže nic nového kromě designu na 2000 není, když si stroj otevřu tak je uvnitř stejný, ale marketingově se samozřejmě nový model musí prodat, proto se k novince napíše pár odborných výrazů aby to vypadalo dobře, dá se jiná žárovka a může se vesele prodávat. S běžnými nitěmi a běžnými látkami, ať pevné tak pružné si oba poradily stejně. Takže z osobního pohledu proč dát víc peněz za novinku, která umí to samé co starší model.
Do jiných bych asi nešel, v této cenové relaci je Janome nejlepší, hlavně má volné rameno a velký prostor mezi jehlou a strojem, to u jiných coverů není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit