Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Elion123 Kde je problém single vs nesingle? Já si myslím, že to není černobílé. A zadanost neznamena automaticky šťastny vztah. Tvoje pracovně úspesná kamarádka s 2 dětmi má asi smůlu ze se ji nedaři najít chlapa co by se k ní hodil. Někdo má kliku a narazi na spravneho partnera už na střední a ani nehleda, někdo musi vynalozit hodně úsilí, času a trpělivosti k aktivnímu seznamovaní a hledání. Někdo má přehnané naroky (napr. uklízečka se 4 dětmi požadující bezdětného právníka/doktora/manažera, který jí bude finančně dotovat její děti) a někdo bere co je a je rad/a že není sam/a protože nezvládá single život. To je i odpověď na některé toxické vztahy, ve kterých oběť zůstáva svou vinnou. Protože má pocit že patrner/ka který jí snižuje sebevědomí, podvádí atd. je lepší nez aby byla sama s kočkama. Ještě to završí pořízením mimina, a potom se lituje jak má v životě smůlu. Objevi se ňouma, kterému se líbí a její dítě mu nevadí tak preběhne k němu. Poridí si s ním dítě, vdá se za něj a pak fnuka na internetu, že manžela nemiluje ale je zamilovaná do kolegy. A ňouma jí sice taky nemiluje ale je nesebevědomy, celou pubertu a mladi stravil hranim počitačovych her, do kolektivu nechodil a čekal ze mu nějaka holka spadne na balkon sama od sebe. Tak je relativně spokojený, protože má aspon něco, vetsina kámošu ktere zna z online prostredi her holku ani nema. Nálepka zadaná, nezadaná nevypovídá téměř nic. Jen to, jestli existuje člověk který je oznacován jako tvůj přítel. Ne jestli jsi našla tu správnou polovičku.
@Kutil Tom Když se na ní nedostane, tak to ale neni nutně duvod snižovat požadavky, když je to pro ni duležité. Jak je často slýcháno, ona je sama protože má moc vysoké požadavky, musí je snížit nebo zůstane na ocet. No tak má a co? Tak si nevybere Čecha, protože se na ní nedostane 10% ale vybere si třeba Němce. Nebo se vdá třeba do Kanady. A pak pro změnu jí nebudou drbat za to že byla 30+ single ale proto že se vdala na západ.
@Lorre píše:
Cím víc panikařis, tím víc pusobis zoufale a tím víc snizujes své šance na potkani vhodného chlapa. Snižovat své požadavky bys měla spíš tehdy, když sou absurdní a zbytečne, a ne se stoupajícím neúspěchem. To je přímá cesta do pekel. Ono ti nezbývá nic jiného, než pracovat skutečně s tím co máš. Vztahy mi nepřijdou zrovna jako oblast, která jde uspěchat.
Mnohem lepší cesta bude zaměřit se zas víc na sebe, rozšířit svou oblast působnosti skrze zábavu a s trochou štěstí na někoho narazis. Ono nekoluje pro srandu přísloví: přijde když to nejméně čekáš. U mě to platilo zatím vždy
Jenze jak přestat panikarit? Ja zacala uz v 36, ted mi je 44 a jsem tak zoufalá, ze to ze me musi byt cítit na dálku, protoze se mi muži vyhýbají doslova obloukem (ony i kamarádky me maji dost). Jak mam přestat?
@Anonymní píše:
Jenze jak přestat panikarit? Ja zacala uz v 36, ted mi je 44 a jsem tak zoufalá, ze to ze me musi byt cítit na dálku, protoze se mi muži vyhýbají doslova obloukem (ony i kamarádky me maji dost). Jak mam přestat?
A že se ti muži vyhýbají, to je snad konec světa? Na to se neumírá. Já bych se uklidnila a přestala to řešit. Stres není zdraví prospěšný.
@Mango_Lassi píše:
A že se ti muži vyhýbají, to je snad konec světa? Na to se neumírá. Já bych se uklidnila a přestala to řešit. Stres není zdraví prospěšný.
Dekuju
Konec světa to neni, ale mne se žije strasne osaměle, stydím se a uz jsem se zacala lidem vyhybat nevim:
@Anonymní píše:
DekujuKonec světa to neni, ale mne se žije strasne osaměle, stydím se a uz jsem se zacala lidem vyhybat nevim:
Zkus si najit nejaky jiny cil v zivote a na tom zacni pracovat. Ja se treba rozhodla, ze budu studovat dalsi vysokou a pustila se do uplne nove pracovni oblasti, abych se zabavila a nemyslela na to co me trapi … mne to pomaha, ne na 100%, ale aspon jako side efect se mi podstatne zvysil prijem a poznala jsem hodne novych lidi
zivot je moc kratky an to, aby se clovek trapil tim, co nema ![]()
@Anonymní píše:
Zkus si najit nejaky jiny cil v zivote a na tom zacni pracovat. Ja se treba rozhodla, ze budu studovat dalsi vysokou a pustila se do uplne nove pracovni oblasti, abych se zabavila a nemyslela na to co me trapi … mne to pomaha, ne na 100%, ale aspon jako side efect se mi podstatne zvysil prijem a poznala jsem hodne novych lidi![]()
zivot je moc kratky an to, aby se clovek trapil tim, co nema
Dekuju
tohle bych si taky přála, zatim to nejak nejde, nove se mi se*ou vztahy v praci s kolegy, az mi bude lip, zkusim neco vymyslet ![]()
@Anonymní píše:
DekujuKonec světa to neni, ale mne se žije strasne osaměle, stydím se a uz jsem se zacala lidem vyhybat nevim:
Konec světa to vskutku není, ani se neumírá, člověka to může ale celkem nepříjemně poznamenat zejména na duševním zdraví. A hlavně, každej chce žít hezkej život a pokud věří, že to jde jedině v páru, tak prostě to řešit musí.
Ale jak přestat panikařit, toť otázka
… mně pomáhaj všechny ty komedie i seriály, kde se ty vztahy a tyhle problémy řeší, člověk se náramně pobaví, zároveň ale se tím víc přesvědčí, že hezkej vztah je prostě super! Jenže… pořád jde o to potkat toho kompatibilního a pokud takový není, tak prostě žádná snaha nepomůže…
Já si říkám, pokud vskutku neexistuje, nezbyde než se s tím smířit, avšak je nutné se aktivně snažit, abych si jednoho dne mohl alespoň říct, udělal jsem pro to všechno.
Jo, tak to jsem nebyl zrovna optimistickej
. Každopádně vyhýbat se lidem, to je přece zaručená cesta, že se určitě neseznámíš? Takhle radši ne. Nový koníček apod., to ze své zkušenosti říkám, že pomůže, odláká pozornost a měl by právě přivést i nové lidi do života, ideálně toho opačného pohlaví
. Bohužel já jsem si vybral koníček, co dělají zejména muži…
![]()
Když ne koníček, cíl v životě, jakákoli změna by měla též pomoci, přeju hodně štěstí! ![]()
@Anonymní píše:
A co se zkusit zaměřit na sebe a to, co jsi chtěla vždy nebo nově dělat? Možná jsi chtěla začít podnikat, to je časově náročne mnoho lidem to zkomplikuje nebo i zhorší vztah. Teď máš příležitost. Další, jestli tady nemaš závazky (děti ve střidavce s bývalym, stare rodiče…) a chceš, tak můžeš uplně změnit prostředí - přestěhovat se do jiného města, najít si tam jinou práci, nové přátele. To tě dostatečně zaměstná a bonus dostaneš se mezi úplně jiný okruh potenciálních partnerů. Nebo, jestli jsi někdy toužila přestěhovat se do zahranici a umíš jazyk te země, tak je možná ted ta pravá příležitost. Další, můžeš zkusit nějaký nový projekt. Třeba změnu interieru sveho bytu. Nebo se naučit nový jazyk / dovednost protože by ti to mohlo pomoci v kariere kterou chceš.
A ještě k té zmeně prostředí. Nechceš vyzkoušet nové koníčky? Když místo chození na tenis, zajdeš jednou týdně do fitka tak tam poznaš zcela jiné lidi. Dobrovolničení, lekce společenských tanců, sebeobrana, kurzy o podnikani atd. Nebo jestli nejsi moc pracovně vytížená taksi mužeš najít brigádu. Tam budeš také v jiném kolektivu. Vypln si volný čas věcmi ktere chceš dělat a ktere jsi drive nemohla třeba proto ze nebyl čas a nebo tě drželi na místě závazky tveho ex.
@Anonymní píše:
No a teraz sa pekne pozri, aky vysledok ti za 8 rokov taa panika priniesla. Si na tom HORSIE! A ked neprestanes, dozenies to na uroven posadnutosti a dusevnej poruchy. Chces byt vysinuta stara babka?
PRESTAN RIESIT VZTAHY! Tvoja naapln zivota, boa jeho, NAUCIM SA ZIT SAMA, kua a ako bonus este budem aj stastnaa, bohata a kraasna. Mas tu xy naozaj dobrych typov, nieco z toho si vyber a konaj, zi konecne trochu inak.
Paradox tvojej situacie je v tom, ze akonahle PRESTANES NAHANAT CHLAPA a venujes svoju pozornost inam, zacnes robit inee veci co ta aspon trochu zaujimaju/bavia/naplnaju, vtedy sa UVOLNIS, zacnes citit (snad) lepsie, tvoj zivot zacne mat trochu iskru A V TOMTO STAVE POHODY, KLUDU moze/nemusi prist k tomu, ze vrazis do prijemneho chlapa a bude z toho vztah jak z filmu. Aj keby nie a len tu driistam, nestoji ti ten pocit pohody za to, robit veci inak? Zit trochu inak? Nie slintanim po chlapoch ale spokojne?
@Lorre píše: Žít pritomnosti a pracovat s tím co máš. Zaměř se na sebe. Máš něco cos chtěla vždy umět, něco dokázat?
Mimo.to v tomhle stavu i kdybys chlapa získala, tak strašné ho budeš dusit a tlačit, že ti stejně uteče. Je to zároveň i investice do případného vztahu pracovat lépe se sebouPříspěvek upraven 05.11.23 v 09:32
Dekuju ![]()
Chtela jsem mít manžela a deti. Společný dům (domov). Od toho se odvíjely dalsi touhy, zatim nejak nevim, jak je samotna nahradit, protoze samotnou me nic nebaví, potrebuju to s někým sdílet (cestování, budování, poznávání apod.)
@D. C. píše:
Konec světa to vskutku není, ani se neumírá, člověka to může ale celkem nepříjemně poznamenat zejména na duševním zdraví. A hlavně, každej chce žít hezkej život a pokud věří, že to jde jedině v páru, tak prostě to řešit musí.Ale jak přestat panikařit, toť otázka
… mně pomáhaj všechny ty komedie i seriály, kde se ty vztahy a tyhle problémy řeší, člověk se náramně pobaví, zároveň ale se tím víc přesvědčí, že hezkej vztah je prostě super! Jenže… pořád jde o to potkat toho kompatibilního a pokud takový není, tak prostě žádná snaha nepomůže…
Já si říkám, pokud vskutku neexistuje, nezbyde než se s tím smířit, avšak je nutné se aktivně snažit, abych si jednoho dne mohl alespoň říct, udělal jsem pro to všechno.
Jo, tak to jsem nebyl zrovna optimistickej
Když ne koníček, cíl v životě, jakákoli změna by měla též pomoci, přeju hodně štěstí!. Každopádně vyhýbat se lidem, to je přece zaručená cesta, že se určitě neseznámíš? Takhle radši ne. Nový koníček apod., to ze své zkušenosti říkám, že pomůže, odláká pozornost a měl by právě přivést i nové lidi do života, ideálně toho opačného pohlaví
. Bohužel já jsem si vybral koníček, co dělají zejména muži…
![]()
Dekuju
Je pravda, ze moje duševní zdravi to poznamenává, treba uz jen tim, ze se vyhýbám lidem. Zkratka s nimi nemam společnou řec, ziju osaměle a spatne hledáme společne tema k hovoru.
@Eveeli Hele já bych byl v klidu, mě bude 24 a neměl jsem vztah nikdy. Samozřejmě klasické mužské trauma. Ale ty ničim takovím netrpiš takže ti stači chodit třeba do klubů nebo ty seznamky a někoho na 100% najdeš
@chloe07 píše:
A co se zkusit zaměřit na sebe a to, co jsi chtěla vždy nebo nově dělat? Možná jsi chtěla začít podnikat, to je časově náročne mnoho lidem to zkomplikuje nebo i zhorší vztah. Teď máš příležitost. Další, jestli tady nemaš závazky (děti ve střidavce s bývalym, stare rodiče…) a chceš, tak můžeš uplně změnit prostředí - přestěhovat se do jiného města, najít si tam jinou práci, nové přátele. To tě dostatečně zaměstná a bonus dostaneš se mezi úplně jiný okruh potenciálních partnerů. Nebo, jestli jsi někdy toužila přestěhovat se do zahranici a umíš jazyk te země, tak je možná ted ta pravá příležitost. Další, můžeš zkusit nějaký nový projekt. Třeba změnu interieru sveho bytu. Nebo se naučit nový jazyk / dovednost protože by ti to mohlo pomoci v kariere kterou chceš.
A ještě k té zmeně prostředí. Nechceš vyzkoušet nové koníčky? Když místo chození na tenis, zajdeš jednou týdně do fitka tak tam poznaš zcela jiné lidi. Dobrovolničení, lekce společenských tanců, sebeobrana, kurzy o podnikani atd. Nebo jestli nejsi moc pracovně vytížená taksi mužeš najít brigádu. Tam budeš také v jiném kolektivu. Vypln si volný čas věcmi ktere chceš dělat a ktere jsi drive nemohla třeba proto ze nebyl čas a nebo tě drželi na místě závazky tveho ex.
Dekuju za nápady ![]()