Školka a druhé dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
13.4.21 11:52
@prejeta_zaba píše:
Ještě ani nejsi těhotná +málokdo je doma od prvního týdne těhotenství, takže se klidně může stát, že půjdeš ještě na rok do práce, tak to školka smysl dává. Ale mít doma mimino a denně dávat sotva tříleté dítě do školky, kór v době Covidu, kdy se všude apeluje, aby lidé co nejmíň chodili do kolektivu, to mi je totálně proti srsti. A ne, školka není vzdělávací instituce, ačkoliv se teď tím každý ohání.Školka primárně slouží k zajištění děti pracujícím rodičům. Stačí se dítěti přiměřeně věnovat, potkávat se s pár kamarády a upevněný vztah v rodině mu dá víc než pančelka s dvaceti vyhukanýma tříleťákama…No ale každý svého štěstí strůjcem. :mavam:

To je ale krásná manipulativní blbost :zed:
I wikipedie ti potvrdí, že:
mateřská školka označuje první stupeň vzdělání pro děti ve třídě (nultá úroveň ISCED). Tedy termín mateřská škola označuje součást formálního školního systému
A ne, ani nejlepší péče doma a kontakt s Pepíčkem na hřišti nenahradí předškolní vzdělávání. Však taky proto se už zavedl povinný předškolní ročník. A ještě, že tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
13.4.21 11:57

@Katherinak u nás je úplně běžné, že do školky chodí děti, co mají maminky na mateřské. V naší školce to bude tak dobrá polovina dětí. Nikdo to nikdy neřešil, ní nekomentoval ani blbě nekoukal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
13.4.21 12:02
@unuděná píše:
A ne, ani nejlepší péče doma a kontakt s Pepíčkem na hřišti nenahradí předškolní vzdělávání. Však taky proto se už zavedl povinný předškolní ročník. A ještě, že tak.

A hlavně dopoledne o nějakého plonkovního Pepíčka na hřišti ani nezakopneš. My jsme ve velkém městě, děti v okolí mraky, ale dopoledne kromě školek není venku ani noha. Když jsou děti třeba po nemoci, ven už chodíme, ale do školky je ještě nedávám, tak si stěžují, že nikoho venku nepotkavaji a nemají si s kým hrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.4.21 12:05
@Hoa Mai píše:
A hlavně dopoledne o nějakého plonkovního Pepíčka na hřišti ani nezakopneš. My jsme ve velkém městě, děti v okolí mraky, ale dopoledne kromě školek není venku ani noha. Když jsou děti třeba po nemoci, ven už chodíme, ale do školky je ještě nedávám, tak si stěžují, že nikoho venku nepotkavaji a nemají si s kým hrát.

Přesně no. To jedině obklopit se podobně smýšlejícími lidmi, kteří taky vzdělávají děti doma a jít s nimi pojídat hvězdnou manu. Pardon za sakrasmus :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
13.4.21 12:18
@Aries6 píše:
Nedávala sem, neměla jsem potřebu a po předchozí krátké zkušenosti, kdy jsme se nemohly po návštěvě školky vymotat z nemoci, už se mi nechtělo.
Ale každého věc, nic méně nechápu proč jsou děti matek na mateřské ve školce do zaviracky…

Já jsem měla ze začátku tendenci naběhnout do školky přesně na 15h nebo i dřív, aby tam ty moje ubohé děti nebyly zbytečně dlouho, když jsem na mateřské. Brzo jsem zjistila, že je to zcela zbytečné, protože jsem přicházela ve chvíli, kdy si dítě zrovna vytáhlo nějaké tvoření, skládání, právě si začalo s kamarády hrát nějakou hru, a do toho mu vleze matka a ono toho všeho má nechat a to pracně rozdělané má zase sbalit. Pokud děti chtěly, brala jsem je po obědě, ale většinou nechtěly a pak nemělo smysl chodit před 16h. Ano, jsou děti, které toužebně očekávají maminku a všechno rázem odhodí, když jí uvidí, ale mé děti mezi ne nepatří a pokud můžu soudit z naší školky, tak většina děti je na tom stejně. Takových, co jsou jako na trní, než přijde maminka, jsou v naší třídě asi 2.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
13.4.21 12:57
@unuděná píše:
To je ale krásná manipulativní blbost :zed:
I wikipedie ti potvrdí, že:
mateřská školka označuje první stupeň vzdělání pro děti ve třídě (nultá úroveň ISCED). Tedy termín mateřská škola označuje součást formálního školního systému
A ne, ani nejlepší péče doma a kontakt s Pepíčkem na hřišti nenahradí předškolní vzdělávání. Však taky proto se už zavedl povinný předškolní ročník. A ještě, že tak.

Ten povinný předškolní ročník byl zaveden proto, že děti určité minority v životě neviděly pastelku, vodové barvy, plastelínu, ale znají nazpaměť obsah televizního programu a děj kdejaké telenovely.
Nepreháněj, ani jeden extrém není dobrý. Pokud rodina funguje, dítě opravdu nebude nijak poškozeno, když do školky půjde až na předškolní rok nebo vůbec. A tříleté dítě opravdu potřebuje více fungující rodinu a společný čas než super vybavenou školku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.4.21 13:02

@Pears206 Jak které, když už jsme u toho paušlizování :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.4.21 13:04

@Pears206 A ohradila jsem se především kvůli větě „školka neslouží ke vzdělávání, ale odložení dětí, aby mohli rodiče do práce“. To je prostě blábol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13029
13.4.21 13:04

Skolku resim normalne, starsi sla do skolky ve trech letech, mladsi pujde uz ve 2,5. A ja si budu valet sunky doma a je mi jedno, co tomu kdo rika :mrgreen: Ucitelkam je to uplne jedno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
13.4.21 13:11
@unuděná píše:
@Pears206 A ohradila jsem se především kvůli větě „školka neslouží ke vzdělávání, ale odložení dětí, aby mohli rodiče do práce“. To je prostě blábol.

Tak s tím taky nesouhlasím. Ale zároveň nesouhlasím s tím, že by dítě potřebovalo onu vzdělávací instituci hned ve 3 letech, jinak bude nenávratně poškozen jeho vývoj :mrgreen:
Pokud nejsou místa, taky si myslím, že by měly dostat přednost děti pracujících rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.4.21 13:32

@Pears206 Což jsem ale nenapsala ;) O věku nepadla ani zmínka :mavam: Ale když jsme na to narazily, tak myslím, že skutečně většina děti do cca 4 let školku jako takovou nepotřebuje, pokud má dostatek sociálních kontaktů a podnětů k seberozvoji jinde. Po tom 4. roce naopak většině dětí hodně prospěje školkový režim, socializace, nové autority a prostředí. Mám jedno dítě, které by se bez školky obešlo úplně, fakt. A druhé naopak juchalo, když mohlo ve 2,5 letech nastoupit a být celý den s kamarády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25186
13.4.21 15:30
@Katherinak píše:
Hmm nechápu spíš proč mají furt všude problém, že se chodí do školky pro dítě pozdě…můžete mi prosím říct, kde pracujete, že můžete dítě vyzvednout ve 4 hod???

Já mám třeba zkrácený úvazek a končím o půl 3. Ale já měla na mysli matky na mateřské. Kecy o tom, jak je tam dítě rádo, ať si nechají. Pokud je dítě denně do 16.hod. radši ve školce, jak doma, pak je něco špatně.
Ukamenujte mě. To samé družina, poslední chodí děti matek na RD. Ty pracující naopak spěchají, co vidím u nás. Určitě to ale není měřítko celé ČR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
14.4.21 21:34

U nás ve školce mi nejstarší při každé příležitosti chtěli nechávat doma. Docela paradox, protože si zároveň učitelky stěžovaly, když přišla po delší nemoci, že není zvyklá na školkový režim. :roll: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
15.4.21 13:37

@prejeta_zaba tak s tím teda fakt nesouhlasím 😂 😂 😂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3902
21.4.21 10:28

Nikdo se nijak nekoukal (ale přemýšlela jsem nad tím, to jo). První rok tam čerstvě tříletá dokonce spala po obědě, jinak to tehdy nešlo. Další roky chodily děti už po obědě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin