Školka a procházky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8288
10.4.19 08:50

@Jana206 Taky mě to zaujalo, jak často tedy děti chodí na procházku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11176
10.4.19 08:56

Jejda, jsem ráda, že bydlíme na vsi, hned u pole a lesa, kde děti lítají po venku pořád, i včera:-). Já teda nevím, ale sedět ve třídě jen proto, že venku fouká, to už je silní kafe i na mě.

@Jana206 píše:
U nás mají i koloběžky, motokáry, tříkolky, vybavenou venkovní kuchyňku, kočárky s panenkami, v létě dětem roztahují deky. Mají tam toho hodně. A mají ve vzdělávacím programu uvedeno, že kromě hlášených sportovních, kulturních(divadlo, kino) a ozdravných akcí(třeba plavání nebo solná jeskyně),zůstávají na zahradě. TAkže já bych byla taky vyvalená, kdyby přišli s tím, že byli v lese :lol:

Jako paranoia mi to nepřijde, riziko je. Tenkrát, jak se u nás stal ten případ, že větev ze stromu přizabila v parku mladou holčinu, tak se rozjela akce technických služeb a lesní správy, hned začali kontrolovat stav všech stromů, jestli nejsou poškozeny nějakými parazity a potencionálně rizikové stromy ořezávat..V lese je podle mě ta kontrola ještě menší.
Pokud je výstraha proti větru, tak výstraha platí i pro opatrnost pobytu v lese - nepíšu, že každému doporučuji, aby nešel vůbec, že na něho určitě spadne větev :pocitac: Nebo že strachy nevystrčím paty z baráku když mírně zafoukne. TAk PROSÍM nepřekrucovat.

Já to beru tak, že rizika, kterým sebe a své děti vystavím, chci zhodnotit sama. Jsem s naší školkou moc spokojená.

No, ale ono to teda takto vyzní:-). Byla bys vyjevená, že jsou děti do lesa? Ty jo, to zní fakt hrozně, promiň. Nicméně pokud je to uprostřed města, aspoň, že mají tu zahradu. Nicméně i tam může dítě spadnout z houpačky, prolízačky a tak. Zhodnotila jsi i tato rizika? :-))) Promiň, ono to prostě k tomu vybízí… Ale tak hlavně, že jste spokojení Vy:-). Lesní školka by pro vás asi nebyla to pravé ořechové:-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
10.4.19 10:26
@belladonna píše:
@Jana206 Taky mě to zaujalo, jak často tedy děti chodí na procházku?

Já už nebudu na nic konkrétního odpovídat ani se do této diskuze zapojovat. Vše,co tu napíšu,je přehroceno místními harpyjemi. Víš,bydlíme v centru města,většího města. Nemáme v pěší krátké dostupnosti les ani studánky,než by tam došli,tak se mohou otočit na patě a jít zpět.My tam s dětmi chodíme na půldenní výlety o víkendu,když chceme jít. Za kulturou se chodí pěšky a chodí jen předškoláci nebo děti starší 4 let,které cestu zvládnou a které neotravují na každém rohu,že se jim chce čurat.
Pobyt venku mají každý den,pokud počasí jen trochu dovolí a od jara do podzimu ještě odpoledne od dvou do té doby,než si je rodiče rozeberou. Moje děti v té době nechtěly domů,chtěly být venku se svými kamarády a hrát si s nimi ve školce na hřišti.

On si to málokdy uvědomí z pozice těch učitelek. Cesta,která do divadla vede,je jedna jediná. A to chodníkem podél rušné autostrády(hlavní tepny města),která není oddělena jakýmkoliv trávníkem. Tady chodit s dětmi ven znamená v některých oblastech být jednou nohou v kriminále. Organizovanou činnost mají ve školce,ven patří volná hra. Když se jede na výlety se všemi dětmi,tak je pověřen náležitým dohledem každý,kdo má ruce a nohy.

Školka má přednosti,o kterým se jiným jen zdá - třída s výukou angličtiny pro vybrané děti,nikoliv pro ty,kterým to jsou ochotni rodiče ambiciozně zaplatit,ale pro ty,které udělají dvojí síto testů podle pořadníku až do vyčerpání kapacity. Dále se nemusí spát,i odpolední pobyt venku,možnost vyzvednout si dítě kdykoliv,nejen po obědě nebo až o půl třetí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
10.4.19 10:32
@Fazulina píše:
Jejda, jsem ráda, že bydlíme na vsi, hned u pole a lesa, kde děti lítají po venku pořád, i včera:-). Já teda nevím, ale sedět ve třídě jen proto, že venku fouká, to už je silní kafe i na mě.No, ale ono to teda takto vyzní:-). Byla bys vyjevená, že jsou děti do lesa? Ty jo, to zní fakt hrozně, promiň. Nicméně pokud je to uprostřed města, aspoň, že mají tu zahradu. Nicméně i tam může dítě spadnout z houpačky, prolízačky a tak. Zhodnotila jsi i tato rizika? :-))) Promiň, ono to prostě k tomu vybízí… Ale tak hlavně, že jste spokojení Vy:-). Lesní školka by pro vás asi nebyla to pravé ořechové:-)))

Přesně tak,bydlíme v centru města,většího města. Jedině,kde by tady mohli chodit,tak v městské zástavbě. A ano,školku jsem vybírala i podle toho,co mají napsáno ve vzdělávacím programu. Pokud je tam napsáno,že pobyt venku tráví převážně na vlastním vybaveném hřišti,pokládají za důležité,aby děti volně běhaly,skákaly a hrály si spolu,z hrubé motoriky se vyvíjí jemná,tak opravdu nepředpokládám,že se sbalí ve větrném prašném počasí do lesa,aniž bych o tom předem věděla.
Jinak ano,chodí se třeba i ke koním,ale je to výlet pro větší děti,na celé dopoledne,obědvá se ten den později,rodiče jsou seznámeni..

Podívej,mám víc dětí,než je v průměrné rodině běžné. S úzkostnou matkou nemám moc společného a nenechám se do té role vpasovat virtuální realitou na emiminu. Můj syn jezdí každý víkend na závody,z toho jednou měsíčně do zahraničí,veze ho autem trenér nebo někdo z rodičů,já ho nevozím,problém s tím nemám. To samé nejstarší dcera v podobném stylu objíždí s divadelním souborem,i školy,školky,domovy důchodců v okolí. Jezdí i mimo město.
Ano,náš životní styl mi vyhovuje. V týdnu se děti dostanou všude pěšky,nikomu nemusím dělat taxikáře,aby se dostal do kroužku a domů. To,že se toho někdo chytne z druhé strany,za to já nemůžu. Naše školka je hodně žádaná a vždy musí rozmístit některé děti,které mají zájem jinam(celkem 8 školek ve městě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
10.4.19 10:39
@kacz píše:
@Jana206 takže nechodí po okolí poznávat přírodu, ulice v okolí, orientovat se v prostoru… Jenom jsou na zahradě jako někde v ZOO?

Dobře, odpovím i Tobě. Několikrát měsíčně mají akce. Vybrané děti chodí do divadla, kina, blízké hvězdárny, solné jeskyně. Za menšími dětmi jezdí divadelní soubory přímo do školky. Je jich tolik, že jich školka musí odmítat. Všude se chodí pěšky, MHD se nepreferuje,jen vyjímečně. Takže se vybírají děti, které to skutečně zvládnou, ne, které začnou za rohem bulet, že je bolí nohy nebo se cestou počurají. Jediná cesta vede vedle hlavní dopravní tepny města, taky nestojím o tom, chodit tam s malými dětmi, které nejsou moje, je to jako být jednou nohou v kriminále.
Ven chodí za příznivého počasí dvakrát denně na dvě hodiny na svoji zahradu. Děti jsou tam spokojené. Mají krátký odpolední spánek, o půl třetí jsou už všichni venku, než si je rodiče rozeberou.
Já jsem teď byla na praxi v jiné školce, která je taky v městské zástavbě a nemají ani tu zahradu. Jako jo, chodit s dětmi mezi paneláky bylo fakt zábavné a záživné. Než bychom se dostali s těmi prťaty do lesa, byl by oběd.

Je potřeba si uvědomit, že všichni, co sem píšeme, nežijeme ve stejném prostředí a nemáme stejné podmínky. Chápu, že kdo žije na vesnici, u lesa, tak je tam šťastný a i režim školky tam bude jiný. Ale není potřeba se vysmívat a tahat za slovíčka každého, kdo to má jinak. Já jsem ráda, že nemusím dělat dětem taxikáře a můžu mít vedle svých dětí i svůj život..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8288
10.4.19 11:09
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
10.4.19 11:48
@Jana206 píše:
Já už nebudu na nic konkrétního odpovídat ani se do této diskuze zapojovat. Vše,co tu napíšu,je přehroceno místními harpyjemi. Víš,bydlíme v centru města,většího města. Nemáme v pěší krátké dostupnosti les ani studánky,než by tam došli,tak se mohou otočit na patě a jít zpět.My tam s dětmi chodíme na půldenní výlety o víkendu,když chceme jít. Za kulturou se chodí pěšky a chodí jen předškoláci nebo děti starší 4 let,které cestu zvládnou a které neotravují na každém rohu,že se jim chce čurat.
Pobyt venku mají každý den,pokud počasí jen trochu dovolí a od jara do podzimu ještě odpoledne od dvou do té doby,než si je rodiče rozeberou. Moje děti v té době nechtěly domů,chtěly být venku se svými kamarády a hrát si s nimi ve školce na hřišti.

On si to málokdy uvědomí z pozice těch učitelek. Cesta,která do divadla vede,je jedna jediná. A to chodníkem podél rušné autostrády(hlavní tepny města),která není oddělena jakýmkoliv trávníkem. Tady chodit s dětmi ven znamená v některých oblastech být jednou nohou v kriminále. Organizovanou činnost mají ve školce,ven patří volná hra. Když se jede na výlety se všemi dětmi,tak je pověřen náležitým dohledem každý,kdo má ruce a nohy.

Školka má přednosti,o kterým se jiným jen zdá - třída s výukou angličtiny pro vybrané děti,nikoliv pro ty,kterým to jsou ochotni rodiče ambiciozně zaplatit,ale pro ty,které udělají dvojí síto testů podle pořadníku až do vyčerpání kapacity. Dále se nemusí spát,i odpolední pobyt venku,možnost vyzvednout si dítě kdykoliv,nejen po obědě nebo až o půl třetí…

No, jenomže zakladatelka nepsala nic o tom, že by její děti byly ve městě, kde je drží celou dobu na zahradě, víš. A nepsala, že by musely jít někde kolem magistrály. A že by vycházku ven učitelky musely hlásit. Sama píšeš, že je třeba respektovat místní zvyklosti, ale taky to srovnavas s tou vaší školkou, kde je to jiné.

Podle mě je to přehnané. Procházka mně nepřijde ani tak dlouhá, to ty 4 km naběhají děti i po zahradě. A vítr zase tak silný nebyl, a to žiju na Vysočině, kde to údajně fpukalo.

Příspěvek upraven 10.04.19 v 11:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11176
10.4.19 11:51
@Jana206 píše:
Přesně tak,bydlíme v centru města,většího města. Jedině,kde by tady mohli chodit,tak v městské zástavbě. A ano,školku jsem vybírala i podle toho,co mají napsáno ve vzdělávacím programu. Pokud je tam napsáno,že pobyt venku tráví převážně na vlastním vybaveném hřišti,pokládají za důležité,aby děti volně běhaly,skákaly a hrály si spolu,z hrubé motoriky se vyvíjí jemná,tak opravdu nepředpokládám,že se sbalí ve větrném prašném počasí do lesa,aniž bych o tom předem věděla.
Jinak ano,chodí se třeba i ke koním,ale je to výlet pro větší děti,na celé dopoledne,obědvá se ten den později,rodiče jsou seznámeni..Podívej,mám víc dětí,než je v průměrné rodině běžné. S úzkostnou matkou nemám moc společného a nenechám se do té role vpasovat virtuální realitou na emiminu. Můj syn jezdí každý víkend na závody,z toho jednou měsíčně do zahraničí,veze ho autem trenér nebo někdo z rodičů,já ho nevozím,problém s tím nemám. To samé nejstarší dcera v podobném stylu objíždí s divadelním souborem,i školy,školky,domovy důchodců v okolí. Jezdí i mimo město.
Ano,náš životní styl mi vyhovuje. V týdnu se děti dostanou všude pěšky,nikomu nemusím dělat taxikáře,aby se dostal do kroužku a domů. To,že se toho někdo chytne z druhé strany,za to já nemůžu. Naše školka je hodně žádaná a vždy musí rozmístit některé děti,které mají zájem jinam(celkem 8 školek ve městě).

Ahojky, super, díky a nezlob se. Nemyslela jsem to zde a člověk kolikrát nezná všechny okolnosti. Školka ve městě má úplně jiné možnosti než školka na vesnici. Ve městě je běžné, že jsou děti na zahradě, protože prostě jít do lesa je nemožné. Taky psaný projev je kolikrát zkreslující :kytka:

U nás zase nejsou ty akce, občas nekam jedou, ale protože autobusy tu jezdí sporadicky, tak ne vždy to jde, protože jede bus jen v 7 ráno, takže na divadlo, co začíná třeba v 10, pak musí ve městě 2,5 hodiny někde čekat… Vlastní bus objednat se nevyplatí, pokud se nespojí s nějakou okolní školkou. Takže jezdí teď na plavání, 1=2× ročně nějaké divadlo, ale převládají věci, co přijedou do školky. Taky platíme za školku 200 měsíčně a 500 ročně SRPŠ:-). Kulturu zajišťuju já, zase na druhou stranu jsem ráda, že dcera v 5 letech může jít sama ven na celé odpoledne s dětma z okolí. Každé má svoje.

Pokud je ale školka na vsi, kde všude v okolí je příroda dostupná, nevidím důvod, proč na procházku nejít, což není samozřejmě Váš případ. Podle mě zakladatelka reaguje
přehnaně, děti prostě mimo město jsou zvyklé (měly by být) být venku kolikrát za špatného počasí a nikdo to neřeší. Naopak bych řekla, že by měla být ráda, že děti nesedí ve školce zavřené a jdou ven. U nás teda včera bylo krásně a nějak extra nefoukalo, jsme na Vysočině…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11176
10.4.19 11:55
@Jana206 píše:

Ven chodí za příznivého počasí dvakrát denně na dvě hodiny na svoji zahradu. Děti jsou tam spokojené. Mají krátký odpolední spánek, o půl třetí jsou už všichni venku, než si je rodiče rozeberou.

Ještě jedno specifikum naší školky, ve 14.30 už tam žádné dítě není. Velmi často jdou všechny děti domů po obědě. Mě to štve, neb pracuji na plný úvazek a odvádění ze školky musí zajišťovat babička, ale nestihla bych to ani tak. Školka je oficiálně otevřená do 15.30, ale nikdy tam nikdo tak dlouho není. No a nechej tam dítě odpoledne samotné:-(. Je to fakt malá školka, jen jedna smíšená třída, ale pokud tam někdo po obědě spí, tak max. 5 dětí, dost často je tam dcerka jen s jedním dalším dítětem na spaní… ¨

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
10.4.19 12:01

@Fazulina :kytka: Díky. Já vím,ze Ty tu nejsi z tech,které by za kazdou cenu chytaly za slovíčka :kytka: Je fakt,ze ta příroda a moznost v ní být casteji,nám nekdy chybí. O to víc si užíváme volna a prazdnin,buď jdeme 7 km pěšky lesoparkem k přehradě,nebo deti jedou k našim na vesnici na okraji okresu,kde je les nebo jedeme vsichni k příbuzným do Jeseniku,to je tak fajn :kytka:
Nase starší děti se pohybují samy pěšky i centrem mesta,žijí tu odmala,jsou zvyklé. Chodí po svetelnych frekventovanych prechodech. Ze skoly do hudebky,dramataku,sportovniho oddílu.Žádné strachy si nevytvarim,stát se může cokoliv kdekoliv.
Jen jedna dcerka je astmatik,te prasne a větrné prostředí dělá zle,zbytek dětí neresim. I kdyz jedeme do hor,tak se jí první dny astma zhorší,az potom nastane zlepšení,po aklimatizaci.
Ven chodí,přímo u domu máme hřiště,kousek park. Ale není to ta,pravá příroda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
10.4.19 12:02
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
10.4.19 12:08
@Fazulina píše:
Ještě jedno specifikum naší školky, ve 14.30 už tam žádné dítě není. Velmi často jdou všechny děti domů po obědě. Mě to štve, neb pracuji na plný úvazek a odvádění ze školky musí zajišťovat babička, ale nestihla bych to ani tak. Školka je oficiálně otevřená do 15.30, ale nikdy tam nikdo tak dlouho není. No a nechej tam dítě odpoledne samotné:-(. Je to fakt malá školka, jen jedna smíšená třída, ale pokud tam někdo po obědě spí, tak max. 5 dětí, dost často je tam dcerka jen s jedním dalším dítětem na spaní… ¨

My máme opacny problem. Vetsina dětí je zaměstnaných rodičů,dřív jak v 16.hodin většina dětí domů nechodí,jen v patek hojně vyzvedavaji babicky. Me vzhledem k našemu rezimu víc vyhovuje vyhledávání po obede,ale deti tam vzdy chtely být,i ctyrleta dcera chce,vsichni tam zůstávají,odpoledne zahrada. Na jare a na podzim jsem se vzdy snazila,aby tam mohly být aspon několikrát týdně..Dcera 4 roky je ve skolce první rok,zatím ma polodenni dochazku,ale uz zadoni :lol: :) Tak to musim nejak vymyslet,skloubit s odvadenim(pesky) prvnacky do hudebky a angličtiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
10.4.19 12:13
@P4ja píše:
No, jenomže zakladatelka nepsala nic o tom, že by její děti byly ve městě, kde je drží celou dobu na zahradě, víš. A nepsala, že by musely jít někde kolem magistrály. A že by vycházku ven učitelky musely hlásit. Sama píšeš, že je třeba respektovat místní zvyklosti, ale taky to srovnavas s tou vaší školkou, kde je to jiné.

Podle mě je to přehnané. Procházka mně nepřijde ani tak dlouhá, to ty 4 km naběhají děti i po zahradě. A vítr zase tak silný nebyl, a to žiju na Vysočině, kde to údajně fpukalo.

Příspěvek upraven 10.04.19 v 11:56

Jenze já jsem původně odpovidala jen zakladatelce,ze jí rozumím,víš? Na nikoho jiného jsem nereagovala. To ty jsi me tu zacala citovat a chytat za slovíčka. Ze jsou deti jak v Zoo,dalsi krafna se přidala,ze je to pro uzkostne matky..Mas jiný nazor,Ok.Ale není prece potreba hned reagovat negativně,doptat se dá i slusnou formou. A hlavně si domyslet jen podle jednoho příspěvku.
To,že jí rozumím,snad na situaci nic nemění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11176
10.4.19 12:17
@Jana206 píše:
My máme opacny problem. Vetsina dětí je zaměstnaných rodičů,dřív jak v 16.hodin většina dětí domů nechodí,jen v patek hojně vyzvedavaji babicky. Me vzhledem k našemu rezimu víc vyhovuje vyhledávání po obede,ale deti tam vzdy chtely být,i ctyrleta dcera chce,vsichni tam zůstávají,odpoledne zahrada. Na jare a na podzim jsem se vzdy snazila,aby tam mohly být aspon několikrát týdně..Dcera 4 roky je ve skolce první rok,zatím ma polodenni dochazku,ale uz zadoni :lol: :) Tak to musim nejak vymyslet,skloubit s odvadenim(pesky) prvnacky do hudebky a angličtiny.

No, já každé ráno trnu, že mi učitelka zase řekne, že v ten den nikdo po obědě nespí a protože tam dcerku nechci nechávat samotnou, tak musím vždy pak volat babičce, aby ji vzala po obědě. Je teda fakt, že s babičkou mají krásný vztah, vlastně i se švagrovou a mladší sestřenicí, které bydlí v babiččině domě. U babičky hospodářství, zahrada a tak, kolikrát jedou s dědou k rybníku a tak. Jako špatně se tam nemá, ale nemít tu babičku, tak netuším, jak bych to dělala:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
10.4.19 12:36
@Jana206 píše:
Jenze já jsem původně odpovidala jen zakladatelce,ze jí rozumím,víš? Na nikoho jiného jsem nereagovala. To ty jsi me tu zacala citovat a chytat za slovíčka. Ze jsou deti jak v Zoo,dalsi krafna se přidala,ze je to pro uzkostne matky..Mas jiný nazor,Ok.Ale není prece potreba hned reagovat negativně,doptat se dá i slusnou formou. A hlavně si domyslet jen podle jednoho příspěvku.
To,že jí rozumím,snad na situaci nic nemění.

Mění, kdybys hned napsala, že máš děti v městské školce, kde zavřené být musí, tak bych řekla ok. A chápala, že ti nehlášená procházka přijde ujeta. A i zakladatelka by si udělala objektivní obrázek.

Ale pokud to záměrně nenapíšeš, a pak se cilis když ti mamky píšou, že se ve většině školek ven chodí a ty pořád jedeš svoji, že tvoje děti jsou jen na zahradě. To mně přijde fakt ujeté. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin