Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj, prvni tyden skolky pryc, vyzvedavam po obede a ted si tak rikam, ze vlastne o diteti nic nevim. Rano dovedu, ucitelky nemaji cas, po obede vyzvednu, zase maji plno prace. Kdyz se zeptam, jestli bylo vse ok, jen odpovi, ze ano. Treba je to normalni…? Chapu ze asi to bylo hekticke, ale za cely tyden se mnou nikdo neprohodil ani,,small talk,,. Jednu ucitelku znam, dve jsou uplne nove, jmeno vim jen z uvodniho organizacniho mailu. Je to tak vsude? Dite 3,5 r. Diky
A co bys chtěla vědět? Vše je v pořádku, kdyby ne, tak se to dozvíš. Učitelky asi nemají moc času každé mamince zvláštˇříkat, co jejich dítě celý den dělalo ![]()
Ano, je to normální. Odevzdala jsi dítě do systému a budou s tebou řešit jen problémy. Jinak nic. Koukej na nástěnky, z těch se dost dozvíš.
Asi je to normální, i když aspoň větičku bych taky čekala ve stylu „vše ok, hezky baští, akorát mu déle trvá, než po obědě usne“. Ale neboj, kdyby se cokoli dělo, dozvíš se to.
@Anonymní píše:
Ahoj, prvni tyden skolky pryc, vyzvedavam po obede a ted si tak rikam, ze vlastne o diteti nic nevim. Rano dovedu, ucitelky nemaji cas, po obede vyzvednu, zase maji plno prace. Kdyz se zeptam, jestli bylo vse ok, jen odpovi, ze ano. Treba je to normalni…? Chapu ze asi to bylo hekticke, ale za cely tyden se mnou nikdo neprohodil ani,,small talk,,. Jednu ucitelku znam, dve jsou uplne nove, jmeno vim jen z uvodniho organizacniho mailu. Je to tak vsude? Dite 3,5 r. Diky
A co bys potřebovala vědět? ![]()
Řekli ti, že je všechno v pořádku, takže super, ne? ![]()
Kdyby byl nějaký problém, tak se o něm dozvíš… jinak ti snad může být jedno, jestli si tvoje dítě hrálo půl hodiny s červeným autíčkem nebo se venku klouzalo dvacet minut na skluzavce.
Za mě to teda normální není. V jedné školce jsme s ucitelkama mezi dverma kecaly půl dne, půlka rodičů, byl to při vyzvedavani takovej malej debatní kroužek. V druhé školce to bylo přesně tak, jak popisuješ. Učitelky samy o sobě nic neřekly, na otázku odpovedely jedním slovem a tvářily se u toho, jako že je obtezuju. Jediná komunikace byla v případě, že byl problém.. z té třídy odchází spousta dětí, včetně nás, teď je dcera v jiné třídě a je to opět jako v první školce. Učitelka s rodiči normálně komunikuje, přišla i do šatny, všem všechno řekla, s detma si povídala, motivovala je, chvalila.. já, když jsem loni pracovala ve školce, tak to bylo taky tak. Rodiče si rádi poslechnou i jen to, že je vše ok. Ne jen problémy. A děti se tam pak víc těší, když vidí, že i mám s učitelkou se zasmejou, pobaví..
Tak se ptej konkretne.
Jedl ten obed?
Brecel rano?
Jak rychle usnul?
Holt co si nezaridis..
U nás je to normalni, když mi něco chteji říct, tak spis nějaký problém (pocurani, pláč apod), pokud je vše ok, tak nic neříkají, určitě nemají čas každému rodici extra popisovat co jeho dítě cely den dělalo
mě se vždy učitelka max ve dveřích zmini, ze si malý několikrát přidal oběd ![]()
Tak asi ano. Jen ze vlastne ty dve ucitelky vubec neznam, tak je to takove zvlastni, kdyz chodil do skolky min rok parkrat, tak jsem obcas s ucitelkou neco prohodila. Ale bylo jich tam mene. Asi mi nejde uplne o to, s cim si hraje nebo tak, aleze vlastne vubec nevim, kdo se o nej cely den stara. Asi to tak ale je a nezbyva nez duverovat. Jen me zajimalo, jestli to tak mate taky.
@Midaku píše:V jedné školce jsme s ucitelkama mezi dverma kecaly půl dne, půlka rodičů, byl to při vyzvedavani takovej malej debatní kroužek.
A to ti jako prijde v poradku?! ![]()
U nás je to stejné. Dokonce ani nehlásí když dítěti někdo ublíží nebo se zraní. Ale jak mají absurdní problémeček, tak do člověka valí deset minut.
Oni mají přehled o všech dětech, neboj. Pokud chceš něco vědět, zeptej se. U nás to většinou funguje tak, že když je vše v pořádku, jen dítě předají. Pokud je nějaký problém, rodiče se to hned dozví.
@Midaku píše:
Za mě to teda normální není. V jedné školce jsme s ucitelkama mezi dverma kecaly půl dne, půlka rodičů, byl to při vyzvedavani takovej malej debatní kroužek. V druhé školce to bylo přesně tak, jak popisuješ. Učitelky samy o sobě nic neřekly, na otázku odpovedely jedním slovem a tvářily se u toho, jako že je obtezuju. Jediná komunikace byla v případě, že byl problém.. z té třídy odchází spousta dětí, včetně nás, teď je dcera v jiné třídě a je to opět jako v první školce. Učitelka s rodiči normálně komunikuje, přišla i do šatny, všem všechno řekla, s detma si povídala, motivovala je, chvalila.. já, když jsem loni pracovala ve školce, tak to bylo taky tak. Rodiče si rádi poslechnou i jen to, že je vše ok. Ne jen problémy. A děti se tam pak víc těší, když vidí, že i mám s učitelkou se zasmejou, pobaví..
A na ty zbývající děti - místo těch učitelek debatujících „půl dne v debatním kroužku“ s odcházejícími rodiči - po tu dobu dohlížel a věnoval se jim kdo?
Příspěvek upraven 08.09.23 v 13:48
@Anonymní píše:
Tak asi ano. Jen ze vlastne ty dve ucitelky vubec neznam, tak je to takove zvlastni, kdyz chodil do skolky min rok parkrat, tak jsem obcas s ucitelkou neco prohodila. Ale bylo jich tam mene. Asi mi nejde uplne o to, s cim si hraje nebo tak, aleze vlastne vubec nevim, kdo se o nej cely den stara. Asi to tak ale je a nezbyva nez duverovat. Jen me zajimalo, jestli to tak mate taky.
A vy jste neměli nějakou „třídní schůzku“? U nás se většinou dělala jedna hned zkraje září (pro děti co jdou prvně tuším už v červnu), aby se rodiče seznámili s chodem školky, s učitelkami atd.
@Kriss Tina píše:
U nás je to normalni, když mi něco chteji říct, tak spis nějaký problém (pocurani, pláč apod), pokud je vše ok, tak nic neříkají, určitě nemají čas každému rodici extra popisovat co jeho dítě cely den dělalomě se vždy učitelka max ve dveřích zmini, ze si malý několikrát přidal oběd
Tak i za tuto informaci bych byla rada
jakoukoli blbost. Spis me zarazi, ze komunikace uplne nula i kdyby se meli zeptat jak se dnes vyspal nebo jestli ma doma taky hracky.ja nevim, proste cokoli prohodit…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.